Keresés

Részletes keresés

Morcsi Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6651

Macskap* paprika nálam áttelelt. Tavaly nyáron vettem, ősszel egy másik házba költöztettem, télen a konyhai ablakpárkányon lakott, még beérlelte a terméseit, virágzott is, de persze abból már nem lett semmi. Január-februárra leszáradtak a levelei, már halálra ítéltem, aztán elfelejtettem a komposztra vinni és egyszercsak újra elkezdett hajtani. Nyár elején kiültettem szabadföldbe és már szedtünk róla pár paprikát.

Persze ez az egyik legigénytelenebb fajta, hogy nálam áttelelt nem garancia arra, hogy egy kényesebb, nagyobb növésű fajta is megússza.

Előzmény: il1321 (6650)
il1321 Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6650
Én még nem láttam áttelelt paprikát. A télire bevittek is elszáradtak. Én azt javaslom, fogjál magját, és tavasszal palántának vesd el. Annyi biztosan lez, amennyire szükséged van. A paprika nálunk nem évelő.
Előzmény: kiwancsi (6649)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.11 0 0 6649

Azt nem is gondoltam hogy teremni fog télen. Inkább csak hogy jövőre szép erős tövet ültetek ki.

Akinek az írását olvastam azt mondja teljesen lombját veszti nála, aztán januárban elkezd felébredni.

Előzmény: il1321 (6646)
Flanell Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6648
Szerintem az üvegházba ne ültess semmit, ami nem nagyon korai vagy nem nagyon késői. Mivel ha nyáron árnyékolod, akkor a fényhiány miatt nem kötődik rendesen, ha meg nem árnyékolod, akkor meg megég.
De leginkább az atka miatt nem termett semmi bent.

A hónapos retek még valószínűleg megnő, de siess vele. (Más retket már nem érdemes.)
Én a felmagzottakból szoktam szedni magot, így nem kerül sokba a kísérletezgetés.
Ha az üvegházból kihajigálsz mindent, akkor oda is lehet tenni retket.
Előzmény: taormina1 (6628)
il1321 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6647

Magról jut eszembe:

Vetni akartam kései paradicsomot magról, és csak 2 szál kelt ki. A befőzás, paszírozás, szűrés után a paradicsom magokat az üvegházba öntöttem ki. Most van egymillió 15 cm-es palántám:)) (főzött magból:)

il1321 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6646
Igazából nem foglalkoztam vele. Olyan volt már, hogy néhány erőspaprikát felvettem cserépbe, és bevittem. De ezzel csak az érés isdő tolódik ki. Ahoz, hogy rendesen teremjen megfelelő hőmérséklet, és fény is kell. Fontos a megvilágítás is. A rövidnappalok a paprika számára nem megfelelőek. Az áttelelésben én nem bízok. HA olyan helyed van, a bevitel mellett, fogjál a magjából, és vesd el most. (a többit tavasszal vesd el) A kis növény jobban alkalmazkodik a körülményekhez, és termőre is fordulhat.
Előzmény: kiwancsi (6637)
il1321 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6645

AZ olaj önmagában tartósít, legfeljebb kevés só. Tartósító nem kell bele.

Amikor a paprikát tesszük el, nem szoktuk lehúzni, csak a magházat, ereket kivágni.

Előzmény: Zitka (6643)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6644
Franchi Sementi márkájú, ha jól sejtem?
Előzmény: covycovy (6624)
Zitka Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6643

Félig OFF: kápia paprikát próbáltatok már eltenni olajban? Előtte grillezve v. sütve, lehéjazva...

Kell-e bele tartósítószer?

kiwancsi Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6642
Hát megpróbálom, az biztos.
Előzmény: Hesperos (6640)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6641

Sajna nem tudom a típusát. Majd lefényképezem.

Egyébként világoszöld, többnyire erős, nem keskenyfazonú de hegyesedő, vékony ropogós héjú.

A kedvencem.  Nem tudtam mit veszek, a fonyódi piacon azt mondta a bácsi hogy jó fajta.

Hát az. Meg a paradicsomja is az volt. Már sajnálom hogy nem vettem háromszor ennyit, meg ki tudja megismerem-e jövőre...:-(

Előzmény: covycovy (6638)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6640
Lemaradt a vége. Szval ha el tudnád találni a helyes vízellátást is, lehet hogy át tudnád teleltetni.
Előzmény: Hesperos (6639)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6639

Szia!

Én is láttam már ilyet, hogy teleltetik a paprikát, de elég speciális körülmények között. egy üvegházban ahol a páratartalmat és a hőmérsékletet valamint a vízellátást állandóan figyelik és a paprika számára optimálisra szabályozzák. Lehet hogy otthon is át tudnád teleltetni egy fényes és közepesen meleg helységben tudnád tartani és eltalálni
covycovy Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6638
Milyen paprikáról van szó?
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6637

Sziasztok!

Kerestem paprikás topikot de nem találtam.

Mit szóltok ahhoz hogy a paprika esetleg átteleltethető lenne?

9 éve próbálkozom paprikával, eddig nem termett. Idén rengeteg paprikánk van, és nagyon jó fajta. Sajnos csak 3 tő mert az eddigi kudarcok miatt nem mertem többet venni, csak nem tudtam ellenállni. Ezt a fajtát szeretném megóvni. Próbáltam már magról nevelni is, de az végképp nem sikerül.

Mostanában olvastam hogy valaki ki szokta venni télire, és áttelelteti.

Mit gondoltok erről?

covycovy Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6636
Igen olajban.
Előzmény: il1321 (6635)
il1321 Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6635
Szép. Olajban?
Előzmény: covycovy (6634)
covycovy Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6634

San Marzano immár üvegben.

covycovy Creative Commons License 2008.09.10 0 0 6633
Nem szálkásodik és nagyon finom!
Előzmény: CBNora (6626)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6632
Nekem is van most gigantom. Eddig egészen szépen növekedik, bár a haszna nem túl nagy nálunk. Csak én szeretem a karalábét és csak levesben.
Előzmény: CBNora (6631)
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6631
Egyszer ültettem Gigantot. Tényleg nem volt fás, de bírtam igazán puhára főzni. Pedig sokáig főztem.
Előzmény: Csillu77 (6630)
Csillu77 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6630
Sajnos nem tudom, milyen fajta az én karalábém, az biztos, hogy fehér és nagyon nagyra nő (fehér gigant?). Anyukám vette a piacon május végén a palántákat, azt hittük, már semmi se lesz belőlük. A sok esőtől viszont fantasztikusan nagyra nőttek, még most is van pár kisebb példány, eddig egy se volt fás. Még nem szedem ki, mert úgy látom, a tetejük szép zöld és még nőnek. Épp a hétvégén szedtem le az aktuális legnagyobbat, zöldje és gyökere nélkül másfél kg körül volt. És csak kívül, a leszáradt levelek helye volt keményebb.
Egy szépséghibája van a dolognak, a férjem ki nem állhatja, a lányom csak nyersen, a fiam csak főve eszi meg...:-)
Előzmény: CBNora (6629)
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6629
A retket hamarabb vetettem, nem tudom, még lehet-e. A salátát tavaszra szánjuk, áttelelő. Már ki is kelt. Kicsit féltem, hogy túl meleg lesz a fólia alatt, de úgy látszik, nem zavarta. Érdemes még galambbegy salátát is vetni.
Tényleg gond lehet nálad a vízellátás. A reteknél fontos, hogy állandóan nedves legyen, úgy lesz finom. A téli terket most minden másnap nagyon alaposan meglocsolom, ha nincs eső. Az uborka, paprika is szereti a vizet. Szerintem többet kéne locsolnod. Ha kevés a vized, inkább ültess mindenből kevesebbet, de azt lásd el rendesen.
Karalábém nincs, azt folyton figyelni kéne, meg ne fásodjon, nem nekem való.
Zöldbabot csak futót ültetek, annak jobb a helykihasználása, és inkább apránként terem. Nem egyszerre kell sok, hanem sokáig kevesebb. A mélyhűtőben úgyis bent felejtjük.
Előzmény: taormina1 (6628)
taormina1 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6628
Az idén termett nekem összesen 1 db cukkini (3 töröl, a többi már ki se kelt), 2 padlizsán (kb 8-10 növény), ez nagy szó, mert eddig még sose termett. 3 zöldpaprika, (kb 12 növény), 0 karfiol, 0 piroskáposzta, 0 hagyma (ezek nálam kb ugyanúgy és ugyanakkor húzódnak vissza, mint a tulipánok és a nárciszok, aztán majd tavasszal kikelnek, de ugyanakkorák maradnak, mint az eldugáskor. Az uborkák ígéretes kezdet után tönkrementek valami betegségben. Egy párat (2-3) azért szedtem
Az üvegházba tavaly összel elduggattam a nagyobb dughagymákat, hog ytavaszra legyen zöldhagyma. Kb nyár közepéig megvoltak, addig érdemleges növekedést nem mutattak,aztán visszahútódtak. Úgyhogy már nem is merem idedugni az orromat közétek.

A tavaszi retek óriási lett, de ehetetlenül fás, a János-napiból nem lett semmi, most vetettem télit, meg kínai kelt. Nekem a retek sose sikerül, meg semmi se, ami gyökérre gyúr. Karalábé rengeteg termett, de mind egyszerre föl kellett szedni, de a pincében is megfásodott. Ti hogyan tároljátok.
A paradicsomtermesztést mégegyszer át kell néznem, mielött újra próbálom, mert avval se boldogulok. Nagyon sok palántám lett az idén, de valahogy vagy kezelhetetlenül óriásira nöttek aztán alulról elszáradtak, vagy egészen csenevészek maradtak, és már az elsö pár termés után elszáradtak. Gyanítom, hogy a vízellátással is baj lehetett, bár az idén sokkal több esö volt, mint tavaly, de ez a probléma nálunk továbbra is megoldatlan.

alább már írtátok, de most nem találom; most lehet még vetni hónapos retket és salátát szabadföldbe? Mikorra lesz belöle valami?
taormina1 Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6627
Én bokorbabnak vetettem lila hüvelyüt, valami német márkát; mindenben hozta is a formáját: megbízhatóan kelt, viszonylag böven termett, nem szálkás, tettem el belöle magot.
Csak egy baj van vele, hogy csak egy adagot terem, nem úgy szép folyamatosan, mint a mexokott sárga ill.. zöldhüvelyü társai
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6626
Ez se szálkásodik? Nem biztos, hogy jövőre pont ezt a fajtát meg tudom venni, saját magot érlelni meg már elég késő van. A Juliska jellegű szálkásodókat viszont nagy ívben elkerülöm, nem akarok hetente kétszer zöldbabot szedni.
Előzmény: covycovy (6624)
CBNora Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6625
Nálunk még azt is letarolná a fagy, így mi egyáltalán nem ültetünk sárgabarackot. Pedig az a kedvencem.
Előzmény: Morcsi (6622)
covycovy Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6624
A miénk Francia kúszóbab
(Purple King)
Előzmény: CBNora (6621)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6623

Ezt így, ahogy van, meg tudnám enni :)

Előzmény: CBNora (6621)
Morcsi Creative Commons License 2008.09.09 0 0 6622
A nagyon korai fajtákkal érdemes vigyázni, ha esetleg hűvösebb, fagyzugos helyen van a kerted. Nálunk évek óta nem terem kajszi, mert a teljes virágban levő fát letarolja egy hirtelen fagy. Most direkt olyan csemetét vettünk, ami kifejezetten későn, április elején virágzik.
Előzmény: Csillu77 (6618)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!