Sziasztok, a szánom, bánom bűnöm, bevallom a nyáron nagyon ritkán jártam felétek. Most lenne egy kérdésem. Az üvegházban van egyfajta paradicsom (4 tő), ami egyszerűen nem akar beérni. Már több, mint egy hónapja narancssárga, és se előre, se hátra. Egyszerűen vegetál.
Két dolog van. Paprika krém, és paprika por. A por készül csörgősre szárított paprikából, abba nem kell só.
A másikat a mosás miatt, azután kell megszárítani, csak annyira, hogy vizes ne legyen. A po miatt lehet mosni. (Én nem szoktam, csak tisztítom) Ha van érdemes piros pritamin, vagy kapia paprikával együtt darálni, mert sokkal ízletesebb, zamatosabb, és krémesebb, mint a csak kevéshúsú erőspaprikából készült krém. Ha valaki nem szereti, lehet erős nélkül is készíteni.
Nem én akarom átteleltetni, én csak megosztottam egy tapasztalatomat. Amúgy én is tavasszal vetem az apró fűszerpaprika magokat, sajnos csak 3 fajtám van, azt sem tudom pontosan. (van ceruza, tulipán és az az apró, amit macskap* néven emlegetnek)
Ezt nem ismerem. Nekem márt volt olyan csilim amit ősszel felszedtem és áttelelt a lakásban. Nem hiszem, hogy különösebben érdemes ezzel kísérletezni. Magot lehet szerezni aztán tavasszal meg elvetni. Ez egyszerűbbnek tűnik.
Amikor paprikáról beszélünk, akkor tudni kell, hogy ez egy eléggé kiterjedt család. A Capsicum nemzetségbnek több alfaja van. Más az étkezési, a chili, a "díszpaprikának" emlegetett aprók. Ezért eltérőek a nevelési lehetőségei.
A paprika a Solanaceae család tagja. A Magyarországon termesztett valamennyi étkezési és fűszerpaprika-fajta a Capsicum annuum fajba tartozik. A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található, ezek többségükben vad típusok. Közép- és Dél-Amerikában a C. chinense, a C. frutescens, a C. pubescens és a C. baccatum var. pendulum fajok termesztett változatai, fajtái is ismertek és jelentősek. A fajtában egyéves, évelő növény, sőt félcserjék is.
Ezért fontos ismerni annak a növénynek a fajtáját, amit teleltetni akarunk. Magyarországon kizárólag hazai előállítású paprikafajtákat, kisebb mértékben tájszelekcióból származó, nem minősített típusokat termelnek. A három fő kategóriában, a fehér édes, a paradicsom alakú és a hegyes erős csoportban angy választék van. De mára már sok külföldi fajta is kapható, illetve rendelhető külföldről.
A termesztés a ideje kitolható. A különböző fényviszonyok között egyaránt termeszthető és egész évben azonos lehetőségekkel értékesíthető fajtákat nevezzük univerzális fajtáknak.
A remontálóképesség a hosszú tartamú termesztés előfeltétele, és azt jelenti, hogy a fajta időskorban is az elsőkkel azonos minőségű terméseket ad. De sehol nem termesztik ezeket a fajtákat évelőként.
Lényegében azt a néhány tövet ki lehet próbálni, még azt is elhiszem, hogy esetleg kihajt jövőre. Ha lenne kép róla, jobban be lehet azonosítani. Ha idős termelőtől való, akkor valószínűsíthető fajta a hatvani, magyarzöld. Ezek vékonyak, kúposak,de sötét zöldek. Világoszöld a duna, és a Rapid. Van még a Belecskai, de az hosszabb, tompavégű, és a csipke, de az nem erős.
Nekünk is van egy szép nagy tő chilink, az gond nélkül áttelelt eddig, ez lesz a harmadik tele. És minden évben egyre több termést hoz, persze télen kicsit viseltes lesz, de tavasszal magához tér. De én is azt hiszem, hogy a rendes étkezési paprika, mégha ki is bírná a telet, jövő évben közel sem teremne úgy, ahogy kell. Bár nem tudom, hogy az őshazájában hogyan termesztik. Lehet, hogy ott évelőnek tartják??
Ahogy Morcsi is utalt rá, ezek nagy része díszpaprika, azokat szokták teleltetni. De rendes, étkezési paprikával én nem is kínlódnék. Ezek már kiteremték magukat, rendes termést nem hiszem, hogy hoznának, ahhoz teljesen új lombozatot kellene nevelnie. Addigra meg egy erős palánt lehagyja. De te tudod, kísérletezni lehet.
Sok szakkönyv palántanevelésre kertiföld, és tőzeg feles keverését javasolja. Ha a kertiföld túl kötött, homokkal lehet lazítani. Palántanevelésre nem a ültető közeg a tápforrás, csak nevelő célra van a tápanyagot oldatok formájában kapja a növény.
Szerintem fele-fele jó lesz. Nagyon sok jelentősége nincs.
Elkezdtem ma az akác erdőből ilyen lombföldet hordani, mert úgy értesültem tavasszal remek lesz palántaföldnek. Találtam egy elhagyott régi paprikatermelő fóliatelepet is, ahol sok tőzeg van parlagon. Gondoltam hozok azt is és belekeverem ebbe a földbe. Szerintetek milyen arányban lenne jó? Mondjuk 3:1?
Szerintem Te vagy a nagyobb szakács. Egyszerűen fölszeleteled, és fokhagymadarabkákkal egyött olajban kisütöd. Én nem raktam túl bő olajba, épp csak volt alatta. Sózni igazából nem tudom, mikor kell, talán az elején sóztam. És bövebb olajban is lehetne, csak utálom, ha fröcsköl. A főzeléket nem próbáltam. Más íze van, mint a főzőtöknek.
Rántva pl. nagyon finom. Csak figyelj oda, nem kezdenek-e keményedni a magok, akkor ki kell belőle szedni. Zsengén az egészet meg lehet enni, pl. rakva, fokhagymás olajban kisütve stb.
Egyszer volt egy cserepes tulipánpaprikám, ami áttelelt. Valamennyire visszavágtam, hűvös szobába tettem. Megkopaszodott, de tavasszal kihajtott. Teremni nem termett, később kimúlt, de szerintem életben lehetett volna tartani. De legyengül, nem erős tövet ültetsz ki. Próbálkoztam lila lombú díszpaprikával is, az ahogy behoztam, tönkrement. Tényleg egyszerőbb újat vetni.
Egyszer volt egy cserepes tulipánpaprikám, ami áttelelt. Valamennyire visszavágtam, hűvös szobába tettem. Megkopaszodott, de tavasszal kihajtott. Teremni nem termett, később kimúlt, de szerintem életben lehetett volna tartani. Próbálkoztam lila lombú díszpaprikával is, az ahogy behoztam, tönkrement. Tényleg egyszerőbb újat vetni.
Nálunk nyárra az üvegházba a bazsalikom vált be. Helybe vetem, miután a palánták kikerültek. Az uborkáról fütökben lógtak az atkák, rég ki is múltak, a bazsalikomnak semmi baja, szépen megnőtt. Tavaly is. Azt nem szeretik az atkák, elég jól bírja a meleget is.
Macskap* paprika nálam áttelelt. Tavaly nyáron vettem, ősszel egy másik házba költöztettem, télen a konyhai ablakpárkányon lakott, még beérlelte a terméseit, virágzott is, de persze abból már nem lett semmi. Január-februárra leszáradtak a levelei, már halálra ítéltem, aztán elfelejtettem a komposztra vinni és egyszercsak újra elkezdett hajtani. Nyár elején kiültettem szabadföldbe és már szedtünk róla pár paprikát.
Persze ez az egyik legigénytelenebb fajta, hogy nálam áttelelt nem garancia arra, hogy egy kényesebb, nagyobb növésű fajta is megússza.