Magam nem vagyok nagy szőlőszakértő, csak borász unokája és kertészmérnök anyja-innen a vonzódás és néha hallok ezt-azt.
Mindezt csak azért mondtam el nektek mert szeretném híresztelni, hogy manapság kutatások és erőfeszítések folynak a direkttermők rehabilitációja érdekében. Remélhetjük hogy felszabadítják majd a tilalmat (valamilyen körülmények között). A természetes gyümölcslé iránti növekvő igény az egyik mozgatórugója(tudomásom szerint)
Magam tavasszal nagy sietve ledugtam pár Othello vesszőt mert a ház urának kedvence ez a szőlő -képes kilómétereket autózni ha megtudja h. valahol kapni-(Sokan rámondják másra is hogy az a piacon)
Nem nagyon törődtem velük, de úgy látom most hogy az egyiknek levele nőtt...! :-)))
A filoxéra járvány pontosan az Újvilágból származó szőlőcsemetéknek volt köszönhető, mert azok a hosszú együttélés során rezisztensek a filoxéra kártételére, ezért akik az első csemetéket hozták, nem tudták, hogy hoztak magukkal valami nagyon rosszat, illetve rosszakat, mert a peronoszpóra és a lisztharmat is onnan és akkor jött import :-)
Amúgy a metilesedés nem feltétlen bizonyított, illetve a francia minőségi borok, amik nagyjából ugyanannyi színanyagot tudnak felmutatni, kb ugyanannyi metilalkoholt is tartalmaznak....
Ez az egész direkttermőzés gyakorlatilag arra szolgál, hogy a borpiacot megvédje az olcsón (kevés védekezés mellett) nagy hozamot adó szőlőfajtáktól, és ez leginkább a francia-spanyol-olasz borlobbi érdeke.
Vannak nagyon jó magyar kersztezéssel és szelektálással nemesített fajok, amik nem tiszta "vitis-vinifera" szülőktől származnak, hanem felmenőik közt megtalálható a "vitis amurensis" vagy a "vitis labrusca" (ez az amerikai), sok betegségre rezisztensek, jóízű bort adnak, de a borpiac el van előlük zárva...
Ettől még ezek a bizonyos szőlőfajok azok, amiket leginkább érdemes a ház körül telepíteni, mert nagy biztonsággal teremnek, és kevés törődést igényelnek, kevés vagy semmi permetezéssel is megállják a helyüket, kisgyerekeseknek erősen megszívlelendő...
Apropó, van nekem odahaza Budapest - délpest, egy kiváló, nem túl ízletes, de nagyon korai, bőtermő és erélyesen növekedő, könnyen szaporítható nem labrusca-ízű szőlőm, kiválóan lehet belőle lugast nevelni, ha valakit érdekel tavasszal, februárban adok dugványnak való vesszőt, eredés 5/3 as garantált aránnyal :-)
Átszímítod a mennyiségeket, és bekeverheted pl gy ötliteres flakkonba. Nekem van egy kis kézi, 1 literes fújóm, és azzal szoktam az ilyen kényesebb helyen levőket lefujni, azt jobban lehet kezelni. Csak úgy fujd le, mintha permeteznél. Tocsogni felesleges, mert zöld levélen, száron át hat. Nagyobb területre rendes permetezővel, utánna alapos kimosás.
Mind igaz ezekre a szőlőkre, és a borukra. A Delawar, Noah (nova:) Elwir szőlők bora szerintem rossz. Az Otheló viszont jó. Jellegzetes, de finom. Nem tudom milyen mennyiséget szándékozol bornak feldolgozni, és abból mennyit iszol, de a mérték és tartózkodás elve (no nem a mérték a vödör, és tartózkodás az asztal alatt szint:) ide is igaz. Volt akkoriban olyan idős falusi orvos, hogy egyenesen napi 1-2 dl fogysztását javasolta. De csak az Othelló borból. Szerintem nyugodtan fogysszátok egészséggel. A gyümölcsöt meg főleg. Zsíroskenyér mellé nincs jobb kísérő a szőlőjénél.
Kösz a kimerítő magyarázatot. Azt tudtam, hogy alkohol csak erjedés során jön létre, de ezek szerint a szőlő fogyasztható, csak ne készítsünk belőle bort.
A vadszőlő bora az ember agyának megy. Mások azt mondják, hogy azért jó, mert nem leszel tőle részeg, csak hülye. Hogy ellenálló, az biztos, csak meg kell nézni, hogy néz ki a növény még a legnagyobb meleg végén is.
Az Otelló illatát és ízét én is szeretem, borát még nem ittam (bár nem is akarom).
metil a rossz Mivel az erjedés során jön létre (etil-alkohol is csak a borban van, mustban még csak a cukor, ill. a járulékos szénhidrátok), így a gyümölcs természetesen ehető. A pektines magyarázatot nem tudtam, de ezek szerint ezért. kösz.
A filoxéra „járvány” idején, a betegségnek remekül ellenálló szőlők nagy számban kerültek Európába, s rövid távon megoldást jelentettek a szőlővész okozta sokkra. Ismertebbek a Noah, amit mifelénk csak egyszerűen Novának neveznek, az Izabella, Elvira, Othello, Delaware, Jacquez, Clinton, Herbemont, Lydia, New York, Concord, Niagara stb.
Ezeket összefoglalóan direkttermőknek nevezik, mivel szaporodásuk az eurázsiai Vitis viniferához képest egyszerűbb, oltás nélkül, közvetlenül szaporíthatóak. Az ilyen szőlőkből készült borok minősége nem a legjobb, bár sokan esküsznek a finom zamatú Othello vörösborra. Színük illatuk különleges, már kis mennyiségben is felismerhető, ha más borhoz keverik őket. A borászok a direkttermő ízt rókaíznek, poloskaíznek, esetleg llabruszkaíznek nevezik. Szőlőlének, gyümölcsként fogyasztva azonban egyik-másik direkttermő igazán finomnak mondható. A bortörvény szerint direkttermőből készült bort forgalomba helyezni nem is lehet, mint ahogyan ilyen szőlőt telepíteni sem.
Az amerikai szőlőfajták több pektint tartalmaznak, mint európai társaik, így a borukban a metilalkohol is nagyobb mennyiségben fordul elő. A pektin ugyanis nagy részben metil alkohollal van észterezve, s annak bomlásakor keletkező veszélyes alkohol a borba is belekerülhet.
Van a kertemben néhány fajta szőlő, köztük Izabella vagy Otello és egy Nova Tudom, hogy a belőlük mkészült bort nem szabad meginni, de a gyümölcsben ugye nincs metilalkohol. (Mindig keverem a metil és etil szavakat, de tudom, hogy az egyik nagyon mérgező!)
Itt érdeklődött valaki, hogy mit lehet erkélyen termeszteni? Ezt ajánlom:
A könyv címe: Konyhakert az erkélyen Dr. Nagy József (Szerző) Kecskésné Szabó Ildikó (Grafikus) Kiadó: Planétás Kiadó A kiadás helye: Budapest A kiadás éve: 1992 Sorozatcím: Kertészpraktikák ISBN-szám: 963-7931-05-8 Kötéstípus: Tűzött kötés Oldalszám: 54 Nyelv: Magyar Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tartalom: Olvasható
Fülszöveg:
A sorozat sikeres bemutatkozása után újabb füzetekkel gyarapodik. Továbbra is a kertbarátok nagy táborához szól egy-egy fontos témakör gyakorlati tennivalóinak leírásával. A magunk termelte paradicsom, paprika, saláta, gomba stb. a legszebb, a legjobb ízű. De mitévő legyen az, akinek nincs kertje? Ez a füzet megtanít arra, hogyan lehet a betonrengeteg talpalatnyi erkélyére, a teraszra veteményest varázsolni, milyen zöldségfélét, fűszernövényt hogyan lehet cserépben, virágládában, konténerben, akár mesterséges "talajban" sikerrel felnevelni. A szerző útmutatásait követők fáradozásának csodálatos a jutalma: a kezük nyomán, a szemük előtt felnövő tőről maguk szedhetnek a vajas kenyérre friss snidlinget, a borsólevesbe petrezselyemzöldet, vendégeiknek pirosan mosolygó szamócát.
Nekem azt mondták, hogy okt. 15-től lesz gyümölcsfájuk, a webáruházak is akkortól szállítanak, azt hiszem. Az eperrel eddig sajnos nem volt szerencsém, találtam egy helyet, ahol árulják azokat a fajtákat, amiket szeretnék, csak eddig még nem tudtak hozni. Remélem nem csúszom le róla, mert így csak 4-5 tövünk lenne jövőre. Vettünk viszont pár fűszernövényt, meg cserjét az előkertbe.
Nálunk is van folyondárszulák, fűben, veteményesben, a nagylányom imádja, mert szép a virága... Én kézzel összeszedem az indákat és ha megvan a töve, kibököm vagy kikapálom. Kicsit macerás, de célravezető.:-P A szomszédaink is nekimentek gyomirtóval, bár nem Glialkával, kíváncsi leszek, mi lesz az eredménye.
Nem hiszem, hogy bármiről is lemaradnál. Függ attól, merre laksz. A környezetben keress rá a faiskolák címére, de soknak már van web lapja is. Ott tájékoztatnak. Lombhullás utántól november közepéig, végéig, időjárástól függően lehet fákat ültetni.
Másik jérdésre: Glialka, permetezéskor alul a tövénél a füvet fóliával körbe takarni.
A Glialka vegetációs időszakban használható. A zöld levélen keresztül hat. Ajánlatos a kezelést tavasszal, vetés előtt 3 héttel megismételni. Rossz tulajdonsága a szuláknak, hogy gyökérről újra kihajt.
Lehet, hogy nem a legjobb helyen teszem fel a kérdést, de aki tud segítsen.
Mikor lehet kezdeni a gyümölcsfa keresést? Október 1-én kezdik az árudák nyitását? Esetleg már most is vannak? Néhány fát kellene pótolnom és nem akarok lemaradni.
Aha. :) Próbáltam úgy bánni vele, mint a paradicsommal (kicsit gyakrabban locsoltam), úgy látszik több kell neki. Na majd jövőre. Ez a vicces a kertészkedésben, nem az van, hogy nemsikerült, na holnap megpróbalom emígy... :))
Másik kérdés. Mint írtam most tavasszal lett feltörve a kertem. A fű nagy részét sikerült kiszedegetnem, persze még van mit csinálni, de a folyókával nem bírok. (szulák, azt hiszem) Gyakorlatilag nem tudok érdemi munkát végezni, mert a kerti munka szinte egyet jelentett a folyóka kihúzgálásával és nem lehet kiirtani. Úgyhogy nehezen, de arra a döntésre jutottam, hogy gyomirtót kap az ősszel, miután minden lejött a földről, nem lesz semmi áttelelő. (a folyókát kivéve) Ennek megfelelően egy ideje nem is húzgálom. Tudnátok segíteni? Mármint nem a húzgálásban, hanem, hogy milyen szerrel, mikor irtsak. Apám a Glialkát ajánlotta. Nem szeretném nagyon megterhelni a vegyszerekkel a földet.
A kerítés előtt pedig van valami cserje, amit szintén képtelenség kinyírni a szomszédok csak tamariskának hívják. Apró level és kicsi rózsaszín virágai vannak, termése olyan mint a som, csak kisebb. Ezt ki lehet valahogy irtani, hogy az alatta lévő fűben a lehető legkevesebb kár essen?
Ahogy leírtam a paradicsom problámát, lehet, hogy rá is jöttem, hogy mi a baj vele. Azt a parit, amiből a magot vettem, a férjem vette egy bio boltban a télen. Olasz pari volt. Ez valószínű a könnyebb szállítás miatt, így lett "kitalálva", hogy ne tudjon a tövön beérni és nagyon sokáig bírja így "féligkészen". Miután leszedték biztos valami gázzal, (mint a banánt) beérleltetik. Na mindíg tanul valamit az ember. Ilyen pari is kevés embernek nő a kertjében:-)))
A póréhagymát mikor érdemes felszedni? Most kezd vastagodni a száruk, de hiába kupacoltam fel, elég rövid a fehér részük. Kupacoljam még és várjak, vagy ez már ilyen marad?
Biztos, hogy nem sárga fajta, mert tudom, hogy milyen pariból tettem el magot. A nevét nem tudom, de nem sárga volt, az tuti. Én is elbizonytalanodtam, ezért a múltkor megkóstoltam egyet, hogy hátha valami mutáció vagy csoda folytán módosult, de olyan éretlen, hogy jujj! Kb. másfél hónapja.