Az amatőr (a francia amateur szerető, kedvelő szóból, az amer szeretni igéből) vagy műkedvelő olyan személy, aki nem foglalkozásszerűen, hanem kedvtelésből hivatalos szakképesítés nélkül végez egy adott tevékenységet. Az amatőrök tevékenységüket hivatásszerűen nem végezhetik, kivétel ez alól a sport és a művészetek. Az amatőr szó használható becsmérlésként, ha valaki munkájában vagy egyéb területen a szakértelméhez képest rosszabbul teljesít. (Pl. De amatőr vagy!)
Amatőr Sport [szerkesztés]
Megkülönböztetünk amatőr és profi sportolókat. A sportolók jogállásáról a 2000. évi CXLV törvény rendelkezik: Az amatőr sportoló sporttevékenységéért a sportszervezettől díjazásban nem részesülhet. A legtöbb nemzetközi verseny szigorúan csak amatőr sportolóknak van meghirdetve. Ilyen rendezvények például az ötkarikás játékok, valamint európa- és világbajnokságok többsége (természetesen profik körében is rendeznek világbajnokságokat). Az amatőr sportolók valamely szakági szövetséggel, illetve azon belül egyesületekkel állnak kapcsolatban.
(wikipedia)
Mielőtt ezt a sok "okosságot" leírtad, utánanézhettél volna a szó eredeti jelentésének. Bár nem tudom, a Zeténél hányan vannak, aki egyéb főáálás/tanulás mellett dolgoznak/sportolnak a klubotoknál, de szerintem a cikkíró erre akart utalni.
Na, pont az ilyen hozzászólásokért szőttem tovább Sis kedves gondolatait. Mondjuk nem hittem, hogy te fogsz rá ugrani. Azt hittem te, Nisa meg a többi értelmes ZTE-fan érteni fogja.
Ez a félamatőr csapat pontosan azt érte el tavaly, mint a húdeprofi Albacomp. Ez a félematőr csapat (nem kis részt a valóban félamatőr vezetésnek köszönhetően) még ebben a katasztrofális szezonban is 2 győzelemmel van a húdeprofi Albacomptól lemaradva. Ez a félamatőr csapat még így is, szenvedve is, bárkinek méltó és veszélyes ellenfele, még a Falcónak is (1-szer már majdnem nyertünk, remélem szombaton valóban sikerül!). Eddig még senki nem vert meg minket 10-nél többel. Most nem néztem utána, de ez sok húdeprofi csapatnak sem jött össze. Mondjuk nem is ez a lényeg, hanem a győzelem, de azért ne hogy már félamatőr legyen egy gárda, amelyik meccsről meccsre egyenrangú az összes húdeprofival! Ez a félamatőr csapat továbbá nem kis részben épít a hazai játékosokra. Ez a félamatőr csapat a 2. negyedben pl. Simon-Baki-Gáspár-Kámán-Tóth felállásban játszott, ami persze önmagában nem érdem, de a legtöbb húdeprofi csapatnál ilyen még 40 pontos vezetésnél a 35. percben sem mindig fordul elő. Ha ez a félamatőr csapat nem lenne, nem lett volna, akkor nem játszott volna nálatok: Bodrogi, Polster, Gáspár, Kámán, Simon Balázs (igeeeeeen, a félamatőr csapat!), most hirtelen, aztán voltak még légiósmozgások is a félamatőr csapattól a húdeprofi irányába. Mondjuk nem leszek igazságtalan, a húdeprofi csapatból is profitált a félamatőr, most hirtelen Béres Gábor és Képli Péter ugrik be. Köszi.
Mondjuk a legjobban akkor röhögnék, ha idén is utolérné valahogy a félamatőr a húdeprofit. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
ennek sajnos semmi realitása nincs. plusz, sehogy se jövünk ki belőle jól.
mer tegyük fel, -újrajátszuk, nyerünk, mindenki minket anyáz. -újrajátszuk, kikapun, mindenki minket anyáz plusz kiröhög -nem játszuk újra, megkapjuk a 2 pontot, mindenki minket anyáz
én sem tartom félamatőrnek... ugyanakkor rengeteg sebből vérzik, és még Kámán se dobott egy pontot se harmincvalamennyi percig. annyival jobbnak kell lenni, hogy ilyen apróságokon ne múljon.
na ha kinyílt, akkor vedd elő, hadonássz egyet és ha kiélvezted akkor lécci máshol folytasd. vége. nyertetek. győztetek. mi kikaptunk. ennyi. örülj neki, mert senki sem veszi el tőletek. a bajnokság folytatódik.
Azért én a Zetét nem "félamatőrözném" le... Ez a "félamatőr" csapat - annak ellenére, hogy a nem T. vezetőink nagyon böszmén és nem kicsit elqrták a külföldiek igazolását - még nem kapott ki 10 pontnál nagyobb különbséggel, senkitől sem ebben az évben... Ha csak magyarok játszanának a mostani keretekből, ez a ZTE simán vezetné a bajnokságot... Figyeljetek oda pl. Tóth Ádámra, a 18 éves centerünkre... nem lennék meglepve, ha pár év múlva már az NBA-ben játszana... A pénteki győzelem is javarészt neki köszönhető....
azért vannak ott emberkék, akik "kicsit" régebb óta járnak, mint én, és biztos, többet tudnak a dologról, mint én :) ezzel semmi bajom :D úgyhogy Te csak ne sértődj meg semmin :))
Az "anyázós" bekiabálásokkal senki részéről nem értek egyet... De a kiváltó okokkal sem árt foglalkozni... De ettől a lesdajnáló stílústól mindig is kinyílt a zsebembem a bicska....
"épp ezért nem is adok tanácsokat, vannak sokan, akik ezt megteszik, biztos profik benne :) csak ne felejtsük el, hogy a közönségből könnyű mondani...:)"
senkinek nem címzem, amit írok, csak úgy gondoltam, leírom, megfogalmazódott bennem így reggel, kávé előtt
én úgy látom, az egész dolog kezd (vagy már régóta így van) nem is a kosárlabda szeretetéről szólni. szurkolók ide oda szidják egymást (inkább azzal foglalkoznának, hogy a csapatuknak szurkoljanak), és itt nem azokra gondolok, akik normálisan leírják véleményüket, hanem az anyázásra meccseken; ez a játékos ezért nem jó, az az edző azért nem jó; elfújták, nem fújták, csaltak, nem csaltak...sajna van ilyen, lesz ilyen :( szerintem mindenkit bánt, ha a csapata nem nyer, pláne, ha még belénk is taposnak a bűbű, kikaptatok ti csúnyák jellegű ovis felfogású egyének. egyre szomorúbban és kedvetlenebbül olvasom a fórumot (akkor ne olvassam, tudom, és egyéni probléma) :(
én szeretek meccsre járni, és ezt senki nem fogja tőlem elvenni; még akkor is, ha idegenbe nagyon ritkán jutok el, és nem ettől lesz valaki divat (szerintem). attól, hogy nem minden idegenbeli meccsen vagyok ott, még nem szeretem kevésbbé a csapatot. nem tudom, mit lehetne csinálni, hogy nyerjünk, hiszen nem értek hozzá, épp ezért nem is adok tanácsokat, vannak sokan, akik ezt megteszik, biztos profik benne :) csak ne felejtsük el, hogy a közönségből könnyű mondani...:)
bocsánat, ha vki magára vett vmit, mint írtam, senkinek nem címzem ezt, csak leírtam pár gondolatom....lehet egyetérteni, vagy nem, de nem fogok vitázni :) nem vitaalapnak szántam :)
szerintem egy ilyen meccs után inkább örülj hogy nyertetek, és ne hivatkozz arra hogy kinek milyen hangvételű a beírása. előtte hallgasd meg hogy miket kiabáltatok a meccsen és olvasd el a nézőtársaid korábbi beírásait ebben a topikban. köszi.
Bencze "lekönyököléséről" meg csak annyit, (az orrom előtt történt cca. 6 m-re), hogy magának kereste a bajt. Elkésve próbálta szerelni Keresztest, későn lépett oda, és ütköztek.... örüljön hogy nem kapott érte faultot... (és ha azt befújják neki, akkor lehet, hogy okafogyott az utolsó másodpercek körüli húzavona.... :) )
felesleges pörögnötök. semmi sem fog történni. az óvásunkat el fogják utasítani. az órával való trükközés nem szép dolog, de a mi kis szövink semmit sem fog tenni. nyugi. :) az viszont valóban érdekes, hogy a komisszár és a mi technikai vezetőnk mi a pérót csinált ott...előbbinek kötelessége ezt figyelni, az utóbbi meg talán még érdekelt is abban hogy győzzünk...
ugyanakkor halkan jegyzem meg: ha a zete ellen ezen az egy dobáson múlik a meccs, akkor ott már valami régen rossz (Borko sérülése ide vagy oda, tökmindegy.)
Székesfehérvár (sis) - Szomorú volt a péntek az Albacomp kosárlabdacsapata számára. Azért mert kikaptak a szerényebb játékerőt képviselő Zalakerámia-ZTE-től, és azért is mert Radovics megsérült.
Vereséget szenvedett az Albacomp a hozzájuk képest lelkes amatőröket, és 2 klasszis kosarast (Miskovics, Kámán) felvonultató egerszegiek ellen. Ezen még az sem javít sokat, hogy eddig a tabella hátsó régiójában helyet foglaló Körmend kiütötte az eddig jól menetelő Dombóvárt. A számszerű eredmény csak fokozza a meglepetést: Körmend-Dombóvár KC 103-67. A Körmend csapatában először lépett pályára, és 20/6 pontjával jó teljesítményt nyújott a volt albacompos Henderson. A Szolnok ismét szerencsével tudott nyerni a Tisza-parton a Hódmezővásárhely ellen (89-85), a Falco agyonvágta a Kaposvárt (109-65), a Paks papírforma-győzelmet aratott a Nyíregyháza ellen (72-65).
Ezek az eredmények persze aligha vigasztalják az Alba híveit. Mert valóban nehezen érthető, hogy ilyen jó játékosállománnyal mit keres a csapat a 6. helyen (egy hajszállal megelőzve a 9. pozícióban lévőt), 8 győzelemmel, 7 vereséggel? Vagy - és erre aligha gondolhatunk - nem is olyan jó ez a keret...? Amely most tovább gyengül, hiszen Radovics sérülése Egerszegen igen súlyosnak látszott. Az első diagnózis szerint beszakadt egy izom a lábában, ami néhány hét pihenőt jelent, de az alaposabb orvosi vizsgálat ma lesz.
- Kezünkben volt a meccs Zalaegerszegen. Sajnos, Radovics hiányzott végig, Bencze meg 15 percet nem játszhatott miután lekönyökölték. A harmadik negyedben nagyon rosszul védekeztünk, és ha ekkor nem azt produkálja a csapat, amit, simán nyerhettünk volna. De ez már csupán feltételes mód. Ami Boozert illeti: a héten összeül a stáb, és akkor döntünk az alkalmazásáról. Megnéztem a mérkőzés felvételét, ez alapján óvunk, mert egyértelműen befolyásolták a mérkőzés alakulását a külső tényzők - jelentette ki Halm Rolland, a csapat szakosztály-igazgatója.