Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Köszönöm, nekem csak egy Gönci és egy Pannónia van. Akkor ezek gondolom nem jók porzónak. Jövőre talán mutatóban lesz pár szem, mert a miénk csak most első éves kis fácska.
A Goldrich (2017) nálam az első évben már termett. Hagytam rajta 3 szemet, nagyon finom volt. Pollenadónak a Hargrandot ültettem. A közelében van a Slyred, ami szintén pollenadó fajta. Azt azonban nem tudom, hogy a Slyred segített a beporzásban. Mivel több barackfám van 2 éves telepítéssel, ajánlott porzókkal társítva, könnyen lehet, hogy összhangban vannak, mert mindegyiken van bőséges termés, a korukhoz képest. Igyekeztem az öntermők mellett pollenadókat is telepíteni.
Részben öntermékeny a Goldrich. Segíthet egy porzópár mellé. Sokfélét sorolnak fel porzóként, pl. Aurora, Hargrand és a Pincot segít a biztos porzásban. Állítólag. Szóval nagy elkeseredésre nincs ok, ha van több más fajta fa is.
Úgy látszik, ugyanazt olvastuk, mert mi is azert vettük ezt a fajtát, mivel öntermékeny, a kert pedig kicsi. Illetve még az, hogy állítólag egyszerre érik. Kivancsian várom a válaszokat.
Sok helyen azt írják, hogy öntermékeny, viszont van ahol említenek porzópárokat. Én is ültettem 8 csemetét belőle, úgyhogy jó lenne ha valaki megosztaná a tapasztalatokat :)
Az ősszel ültettünk egy Goldrich fát. Viszont most azt olvasom, hogy kell mellé porzó, nem egészen öntermékeny . Kiskert van, hely már nincs, egyetlen fát sem tudok besuvasztani. Szerintetek mi várható? Alig lesz rajta? Azon kívül van egy Gönci és egy Pannónia a kertben.
Nálam a Tsunami maradéka leázott a tegnapi esőben , próbáljuk szedegetni a sweetredet meg a Pinkcotot de elég nyersek még , nem lesz nagy sikerük a piacon , a hét végét ki is hagyom ( ilyen még nem fordult elő ) A kajszival kicsit tele van a hócipőm sajnos a jég betett neki meg ez a rengeteg eső . Az őszibarackban bízok meg azért a későbbi kajszikban is azok egyelőre szépek . Ha az idei szezon 65 -70 % ra kijön akkor szuper lesz .
hogy vegye meg az ember. főleg új fajtáknál "AJÁNLják", hogy csak ezzel együtt terem jól!
COT-nál persze "csak" COT porozza jól ;)
pl. WonderCot-ot "csak" TOM COT®, MAGIC COT cov, LILLY COT
de a tapasztalat az, ha van 4-5 másik fajta, ami egyidőben virágzik (és a kajszik eléggé egy időben virágoznak, van persze eltérés, de nem akkora mint az érésben. a szeptember-októberi Farclo nem fog nyáron virágozni -mint az következne az érésidőből.)
a magyar kajszi, vagy más öntermékeny kajszik sztem jó pollenadók. persze azért figyelni lehet az inkompatibilitásra, de a "kizárólagos" porzópár sokszor reklám.
Gyümölcse ízletes (13° Brix), ha megfelelő érettségi állapotban szedik. A gyümölcs húsa narancsszínű, lédús. Héja közepesen vastag, emiatt jól bírja a válogatást, tárolást és szállítást. A gyümölcs eltarthatósága hűtőházban, és a boltok pultjain 1-1 hét. [de folyamatosan válogatni kell, meret rohad.] Formája nem teljesen kerek, alapszíne élénk narancssárga, fedőszíne 60-70 százalékban egyöntetűen piros. A fák gyorsan termőre fordulnak, és megbízhatóan teremnek 18-20 tonnát hektáronként.
A szüret 2-3 menetben zajlik.A fák erős növekedési erélyűek. A gyümölcsminőség megtartása érdekében fontos, hogy a másodéves ágakra és a termő dárdákra irányítsuk a termésképződést. A biztonság növeléséért legalább 2 porzófajtát ajánlanak a nemesítők.
Ami még érdekes lehet , hogy a Rubista Ishtara alanyon már leérett , GXN 15-ön most érik , az eredeti myr29c-n meg még ezután kezd...ja és a GXN méretben is növelt rajta.
4. Tomcot...de csak azért mert nincs benne pirosság, amúgy olyan kajszi színű :)
Nekem a Tomcot és a Rubista ami ezekből használható , a Wonder ízben sehol nincs , csukott szemmel akár Harmat is lehetne , persze a pultállósága biztos jobb mint a másik háromé, de...akiknek én adom el a barackot, azok nem pultról akarnak íztelen sza.t venni...
A Tsunami is gyengén szerepelt , apró , pedig nem sok volt, az állaga meg lisztes , ízben nem rossz, de ...szóval ennek a kettőnek nincs jövője, mert -közel - egy érésidőben nem érdemes ennyi fajtát tartani , meg ami nem tud pluszt nyújtani, az lecsó hiszen rengeteg kipróbálatlan fajta van még...
Nálam a Tsunami a szedés kezdetén értékelhetetlen volt mind ízileg, mind gyümölcscukor tartalmilag. Szóval én ameddig tudtam, a fán hagytam őket és ott érleltem. Néhány nap múlva érezhető is volt a hatás köszönhetően a napsütésnek. A hét vége felé már élvezhetőbb volt az íze és a cukortartalma is. Sőt pozitív visszajelzés is jött attól aki lekvárt főzött belőle hogy finom és ízletes.
Nagy kárt nem tapasztaltam poloska téren ..eddig ... sajnos a most érő két fajtába már nem tudunk bemenni permetezni be vannak hajolva az ágak . A pinkcot talán annyira nem vonzza a poloskákat a Sweetredet meg majd meglátjuk . A tsunamin nem volt jelentős a szúrás bár láttam rajta .... mint írtam a repedés és a löttyedés volt a probléma .
Az őszibarackra ráfeküdtünk hogy meglássuk mit lehet tenni ..... lambda cihalotrin ( karate ) és észfenvalerát ( Sumi alfa ) kombinálunk hogy az évi is stimmeljen . majd jelzem milyen sikerrel .