Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ezek nem cseresznye legyek, de szerintem azoknak még korai. Legalább is nálam a germersdorfi cseresznye kb borsó nagyságú, és még javában zöld. Én ma fogom megrendelni a sárga lapokat.
Cseresznyelégy legkönnyebben a csíkos szárnyáról ismerhető fel. Ha beírod a google.ba, rengeteg képet kiad.
Én most kicsit azért izgulok, mert a kb 13-14 éves fámon egy jó vastag ágán, az összes levél jóval kisebb, mint a többi részén a fának. NAívan azt mondanám, hogy valami tápanyag ellátási hiánya lehet, nem kap eleget. De azért nő ott is minden rengesen, van rajta egy rahedli cseresznye is, de érdekes, hogy azok kb ugyan akkorák mind máshol, csak a levelek jóval kisebbek. Remélem nem kell kivágnom a fából, emrt akkor kb úgy fog kinézni, mint egy fél karú óriás.
Ugyanígy jártam a carmennel és a ritával én is, de a félbevágás se segített, ill. én a két legalsó, még virulens hajtásra vágtam vissza, de az is lehervadt. Csak nem egy helyről származnak, hogy mindketten így jártunk. A kaviccsal és az alexel nincs gond, pedig azokat is ugyanott, ugyanakkor vettem, ugyanugy ültettem.
Azt még hozzá tenném, hogy ebben a cseresznyében kukacot soha nem láttam. Az esőre különösen a megtermékenyüléskor, valamint érett állapotban viszonylag érzékeny. Egyébként fantasztikusan finom.
Ne érts félre a Katalin is egy kiváló cseresznye. Nálam elég keveset terem. A germeszdorfi édesebb. A Katalin befözésre jobb a germeszdorfi friss fogyasztásra.
Nemrég olvastam hogy valaki a Szomolyai feketére írta hogy az a legfinomabb cseresznye. Sajna én még nem kóstoltam a bajom az hogy felén sem az őstermelők sem az árusok nem ismerik a gyümölcsfajtákat. Ha kimegyek egy piacra előtte egy nyugtatót veszek be mert biztos fölhúzom magamat.
Szerintem a Szamolyai fekete cserkónál jobb ízű nincs. Nekem kettő fám van sajnos kiszaladtak a kezem alól, egy részét a madaraknak hagyom. Ez a cserkó nem nagy szemű, de "feketére" éretten nagyon jó Ízű. Sőt lefagyasztva sem változtat kellemes ízén, ellentétben a többi cseresznyével, de kompótnak sem utolsó.
Szeretném viszont a cseresznye szezont hosszabbítani ezért egy Rita, Szomolyai fekete, egy Vega,ezek vannak és egy majdan telepítendő Katalinnal szeretném zárni a sort.
Érési idő: kb 10-12 nappal a Bigarreau Burlat előtt érik.
Gyümölcs: Középnagy 5-6-g tömegű, átmérője 23-24 mm. Színe a fogyasztási érettség kezdetén piros, majd bordó. Húsa piros színű, tömött. Repedésre hajlamos.