Mielőtt az lenne, hogy csak az észt osztom:))), javaslom, ezt a kérdést a szőlőstopicba tegyétek fel, mert ott vannak, akik tényleg értenek a szőlőhöz.
Vagy a neten percek alatt lehet komplett fajtaismertetőket találni, ami alapján mindenki összeállíthatja a nek itetszőket. Mert lehet, hogy, amit én javaslok, azt más nem szereti.
Szőlőből is kinek- kinek ízlés szerint, fehér, színes, zamatos, muskotályos, fűszeres? Döntse el mindenki maga.
Pl egy hely, ahol 35 fajtából biztosan lehet választani, íz, szín, termelési feltételek stb szerint. A névre kattintva nagyon részletes fajtaleírás van.
Elhiszem, én is tudok olyat, ahol épület, vagy teljes bejáró fölötti lugas be van futtatva. Nem permeteznek, de ot is fellép betegség, ha más nem bogyórothadás. De nem foglalkoznak vele. vagy esetleg még mondják is, hogy tele van fürttel, pedig nem csinálok vele semmit.
De szerintem jobb lenne egy jó termősort összeállítani csemegeszőlőkből. (persze ebbe beleférhet 1-2 tő Othelló is)
Mi ültettünk Nérót, Palatinát, Biancát, Terézt és Otellót. Csak 1-1 tőkét, csemegének. Szeretem az Otellót. A Néró még nem terem, kíváncsian várjuk, milyen lesz.
Nem tudom, milyen szőlő terem a 2. évben, én többszáz tőkét ültettem különböző fajtákból, de a 2. évben, ha lett volna is rajta fürt, leszedtem volna. Én a 3.évben óvatosan az erős tőkéken mutatóban hagytam fürtöt. Nem tudom merre laksz, de felénk egy-két esős periódust kivéve, száraz nyár volt. Tudom, hogy a Dunántúlon, és a déli részeken rekord mennyiségű csapadék esett. Tehát egy év csapadékosabb időjárását nem lehet általánosítani. A szőlő virágzásakor éppen esős, ködös idő volt, nekem se volt időm pont akkor permetezni. A peronoszpóra ugy tett kárt a Néróban, hogy 2-3 egymás mellet lévő tőkén hiányosak voltak a szemek a fürtön. A többi teljesen egészséges. Háromszor permeteztem az idén, tavaly kétszer. A környékünkön nincs olyan őrült, aki ebbe a völgybe szőlőt ültetne, mert különösen fagy, és peronoszpóra veszélyes hely. A Néró mellet Palatina van, ez érzékenyebb, mellette Bianca. A Biancanak semmi baja.
Tehát gondolkozz el az új fajták szaporításán, mert ezek a direkttermők, és a nemes szőlők előnyös tulajdonságait hordozzák, és különösen házikertben előnyösek, ahol júl. elejétől okt. végéig be lehet állítani érési sorrendet.
Igen felénk régen nem volt divat a vörösbor, de már felénk is az. Nyilván, ahol régi hagyományai voltak, ott más a helyzet. Azért írtam a nem bolti nemes bor kóstolást, mert bolti direkttermő bor szerintem nem kapható, így nem hasonlítható össze. A Néró a fajtaleírás szerint fűszeresebb, édesebb. De ez is ízlés kérdése. Nem tudom milyen régi az a Prohászka könyv, nekem van 1968-as kiadású is, de a Néró szőlő 1994-ben kapta a minősítését, és utána kezdett elterjedni. Vagy csak most kezd elterjedni? Az árusító helyek csak pár éve árulják az oltványait. Én 5 éve telepítettem, akkor ez még elég újdonság volt (felénk). Nevezik bioszőlőnek, gyógyszőlőnek, stb. Most volt az első nagyobb termésem elégedett vagyok vele.
Nem a szőlőhöz illő dologról írok most, de hátha valakit érdekel. 2008. szeptember 26-án, pénteken kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája, melyen a résztvevő egyetemek programokat szerveznek az érdeklődőd közönségnek. Én a Corvinus Egyetemre hívnám fel a figyelmet, ahol a növényekhez kapcsolódóan illetve a növényekről lesz jópár előadás. Bővebben itt: Kutatók Éjszakája - Corvinus Egyetem. Érdemes már most jelentkezni, mert hamar betelnek az üres helyek. Akit esetleg az egyéb egyetemek előadásai is érdekelnek, az látogasson el a http://www.kutatokejszakaja.hu/ oldalra.
Én hasonlóan jártam a Pannonia kincsével. Megláttam, hogy permetezni kéne, szóltam gyorsan a szomszédoknak, mert nem akartam, hogy a kerítés mellett levő veteményesükre permet hulljon. Persze nem voltak otthon, nem tudták letakarni, két nappal később tették meg, aztán napokig szél volt, és/vagy szemerkélő eső. Mire végre sikerült permeteznem, a kert fele beteg lett, a szőlő pedig teljesen lepusztult...
Nem nagyon ismerem a szereket, én csak a Bordói levet használom (meg a mészkénlét). Van mindíg elkészítve egy kis 1 literes fújóban, és csak séta közben is, vagy estefelé is le lehet fújni azt a néhány szőlőt. De ezt használom a paradicsomra is.
Zsúfolt háziketben...mindent elvitt volna a monilia...:-)
Csak nem tudok abban a pillanatban amikor a szőlőnek szüksége van rá. Lemondhatnék róla, de nem akarok.
Különben most azt hallottam van a piacon egy felszívódó gombaölő, amivel nem vagy kitéve az napi konstellációváltozásoknak. ??? tudtok róla? Sajnos nem tudom a nevét.
Azt remélem az hosszabb védelmet nyújt...tudok tervezni.
Jó hogy megerősítetted a gyanúmat, mert az én nagyapám a múlt század elején tanult borászként Siklós környéki nagybirtokon volt alkalmazásban, s az ottani vörösborokról mesélt nekünk.
Ültettem Nérót sem tavaly, sem idén nem termett még. Mások szoktak a 2. évben.
Kozma Pálné (nagyon finom)
Pannónia kincse
Néró? van pár tőke, csak nekünk megenni.
Néhány évesek, több kevesebb szőlő termett rajtuk.
Tavaly semmi..egy szem sem.
Idén gyönyörűen meg volt rakva, hagytam rajtuk vesszőnként 2 fürtöt(ahogy a sógor mondta)
Mint egy ókori falfestmény! Pompásnak igékezett. Készültem hogy csodás képeket csinálok róluk mielőtt leszedjük. :-)
Mind elvitte a peronoszpóra.
Esett a nyáron rengeteget, én sokszor sötétban érek haza, mire megláttam hiába permeteztem. Először úgy tűnt megmarad egy része, de később az is elment.
Ezért kell nekem a direkttermő a maga őserejével! :-)
A szőlőbort különben szeretem, tudom milyen szerencsémre.
A nagy része olaszrizling (kb. 2500 tőke), ezt külön szedjük. A többi kb. 1500 tőke elég vegyes, régi ültetésű. Abban aztán van minden: tramini, szürkebarát, zalagyöngye, saszla, juhfark, chardonnay. Meg csak úgy kóstolgatni van egy kevés kékszőlőnk oportó (portugieser), de az tényleg kevés, 50-100 liter bor készül csak belőle.
Mi már nem tapostuk, a kezdet kezdetén viszonylag kialakult a módszer, ami nem sokat változott azóta sem: a szőlő puttonyban kerül fel a présházba, darálón megy át egy nagy kádba, onnan át a présbe. A kádból és a présből kicsorgó must a préselő helyiség alatti pincébe csövön csordogál le. Gyerekként az volt jó móka, mikor felraktuk a prést és a muszkolófával igazgattuk a szőlőmasszát.
Ez valószínű tájanként, és adottságoktól függően változhatott. Felénk a fehér nem volt elterjedt.
igyatok a borából, és igyatok a nemes szőlők nem bolti borából is
Ez is attól függött, ki, hogyan kezelte a bort. Biztos van olyan, aki "nemes" szőlőből is rossz bort készít.
nagy kedvence a Néró lesz.
Ez is ízlés kérdése.:)) Nálunk a gyerekek csak egyszer kóstolták meg a nérót, (ami eléggé régi fajta, a régi Prohászka könyvben már ismertették) többet nem kértek belőle. Annál inkább az othellót.
Sok helyen, akár piacon is lehet olványt szerezni, ahol nem ilyen drága. Persze csak akkor, ha nem létfontosságú a fajtaazonosság. Volt olyan, hogy nagyapám vett 20 olaszrizling oltványt, aztán kinőtt belőle 20 féle szőlő :) Most már saját oltványaink vannak, az legalább biztosan az, ami...
Én mindenfélén nőttem fel. Most a pektines magyarázat kapcsán ötlött eszembe, hogy kiskorom egyik kedvenc játéka volt az érett Izabella szemek szétnyomkodása, mert olyan érdekesen zselés állagú volt. Akkor ezek szerint nem véletlen :)