Megvettem ma a meggyfát. Nem volt nagy választék, de amiért mentem az pont volt. Debreceni bőtermőt vettem. Azt mondták 20-a után lesz szabadgyökerűből több fajta is, majd akkor megyek megint és veszek mellé valamilyen korait is, lehet hogy meteort. A kertben már nem sok minden van, leginkább cékla és metélő petrezselyem és néhol még van sárgarépa amit még nem ettünk meg.
Répás recept még a vadas. Legalábbis én tetemes mennyiségű sárgarépából készítem, annyira szeretjük a szószt is.
Én még egy kicsit el vagyok maradva, mivel nagyon későn veteményeztünk, ameddig csak lehet, bent hagyok mindent, hátha nő még egy kicsit. Sárgarépából az ehető méretűeket már elpusztítottuk, sajna nem sikerült rendesen kiegyelni. Nem tudom, érdemes-e még várni a többire.
A hétvégén végre sikerült eperpalántákat vennem és el is ültettem mindet. Mire hoztak a kertészetbe, ahol kerestem, kiderült, hogy kaphatok a nagymamámtól és az anyósomtól is, így összesen 5féle van. Meglátjuk, melyik lesz a legfinomabb.
Ma fejeztem be a krumpliszedést. A tavalyi termés szebb volt, de azért elég lesz. A sárgarépát, pasztinákot, céklát, retkeket még nem szedem fel, az első éjszakai fagyok még nem szoktak ártani. Előbb inkább a tököket szedem le, már elszáradt a száruk.
Akkor meg plánehogyde kell neked a recept :) édes répából a legjobb.
Eredetileg Stahljucis, de ő vastag karikákra vágja és félórát elszöszöl azzal, hogy mindkét felüket megpirítsa.
Az én változtatásom ehhez képest az, hogy nagyon vékony karikákra vágom robotgéppel - szorgalmas hagyományőrzők uborkagyalun is legyalulhatják, de én kényelmes vagyok :)
Szóval a gyalult répát nagyon kevés vajon megforgatom, le is lehet kicsit pirítani, de főleg párolni kell (vagy 10 percig), újrépát elég megsózni és a saját levében párolni, szárazabbhoz kell egy kis víz.
A legfontosabb trükkje egy jó marék apróra vágott rozmaring, amivel együtt párolom.
Ha kész (de még nem szétfőtt - olyan, mint egy fazéknyi narancssárga rózsaszirom:) nyakon öntöm tejszínben elkevert keményítővel és még 2 percig, ameddig besűrűsödik, kevergetem. Nagyon mutatós és finom. Húsevők köretnek használhatják.
Tudom, hogy értetted:-) Csak gondoltam, a másik értelmére válaszolok, hátha akad valakinek egy jó receptje:-) És lám, horogra is akadtál! Mondjad csak gyorsan azt a receptet!!:-))) Bár a férjem nem eszi a répát sehogy, max. nyersen. Állítólag van egy répatorta recept is, amiről senki meg nem mondaná, hogy répa kell hozzá, nem is kevés. Egyébként a répáim nagyon finom édesek magában, nyersen is.
Van egy répafőzelék-receptem, amivel nagyonsokszor csináltam végig a fújrépafőzelék - lécci főzz olyan répafőzeléket, mint a múltkor - beteg a lányom és te-féle répafőzeléket szeretne skálát :) Érdekel?
Felénk is nagyon hideg volt, ezért felszedtem a répát és a gyökeret. A gyökér jó része sajnos az esős nyár miatt kirothadt:-(( A répa viszont nagyon szép lett! Íme a három rekorder, teljesen bio körülmények között:
Nálunk is híznak a téli retkek, káposztarépák és a céklák. Az üvegházban már csak bazsalikom van, a fóliában még sok a paprika, és lesz még pár szem uborka. A sárgarépa, pasztinák, a krumpli harmada is bent van még, úgyhogy van még tennivaló. Talán egyszer még zöldbabot is lehet szedni, ha jövő hét elején nem fagy le. Mai képek:
Nálam is szépen fejlődik a retek meg a cékla, tetszik nekik ez az idő. Kaptam ma 6 tő nagyszemű ribizlit, majd elültetem őket holnap otthon, meg kaptam nem szúros szedret is. Jövő héten, vagy az az utáni héten megyek faiskolába, veszek 2 meggyfát meg valamilyen jófajta sárgabarackot és még azokat elültetem, és ezzel mondhatni idénre lassacskán lezárul a kerti tevékenység. A fóliasátrat kitakarítottam, a kertben már csak egy két növény van a céklán kívül, még a komposztosgödrömet is kialakítom aztán tényleg annyi. Ha minden összejön lesz pár tyúkom, azokkal kitakaríttatom majd télen meg koratavasszal a kertet, így talán kicsit kevesebb gaz lesz.
Nekem meg ilyen fekete téliretkem van. (A valóságban azért kisebb volt, mint a képen. :) Néhol sűrűre hagytam, de azért így is tűrhető. Imádja ezt az esős, hűvös időt, ma már valószínűleg tényleg akkorát hozok haza, mint a kép. Nagyon finom, gyenge, nem rágós, és mivel pár hete lepermeteztem, egy darab kukac sincs benne.
Valamint, ma már piros hónapos retket is szedek, hét elején 2,5 centi körüliek voltak, azóta néhánynak meg kellett nőni.
Mi egy szőlőfajtákról szóló könyvet böngésztünk végig, annak alpján válogattuk a fajtákat a helyi áruda meglehetősen bőséges választékából. A fő szempont az ellenállóképesség és a fagyállóság volt. Az Othelló kicsit kilóg a sorból, de azt meg nagyon szeretem.