Keresés

Részletes keresés

eper96 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 6771

Mikor szoktad vetni  az ősszel termő hónapos retket?

 

 

Előzmény: Flanell (6749)
dihacs Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6770

 

 

   Köldök egy fini sárgarépa  ivólé receptet.

 

 3-4 narancs héját, apró kockára vágni. /  A fehér részét le kell fejteni, mert keserű lessz .Kevés vízben puhára főzzük. 

 40 dkg karikára vágott sárgarépát puhára főzni 2 liter vízben.

 60 dkg cukor, és 60 db citrompótlót szintén 2 liter vízben felfőzni.

 Ha kissé kihűlt, ősszeturmixoljuk a puhára főtt sárgarépát, és a narancshéjat.

 5 literig higithatjuk. 

 

 Egyszerű és finom.

dihacs Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6769

  

  Sziasztok.

 

 Van valakinek karfioltermesztési tapasztalata? Segítségét kérném.  A karfioljaimon

 nincs még termés, a levelek összeborultak, de kezdemény még nincs. Remélhetem,

 hogy lesz még?  Lassan a kertet ki kell takarítani. Meddig hagyhatom még kinn?

Csillu77 Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6768
Répás recept még a vadas. Legalábbis én tetemes mennyiségű sárgarépából készítem, annyira szeretjük a szószt is.

Én még egy kicsit el vagyok maradva, mivel nagyon későn veteményeztünk, ameddig csak lehet, bent hagyok mindent, hátha nő még egy kicsit. Sárgarépából az ehető méretűeket már elpusztítottuk, sajna nem sikerült rendesen kiegyelni. Nem tudom, érdemes-e még várni a többire.

A hétvégén végre sikerült eperpalántákat vennem és el is ültettem mindet. Mire hoztak a kertészetbe, ahol kerestem, kiderült, hogy kaphatok a nagymamámtól és az anyósomtól is, így összesen 5féle van. Meglátjuk, melyik lesz a legfinomabb.
Hesperos Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6767
Azért az már közel van ...
Előzmény: CBNora (6755)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6766
Én is muszájból szedtem fel, mert a héten utazunk nyaralni két hétre, és hát ugye ki tudja, mi fog várni itthon, mikor hazajövünk? Remélem, nem hó:-)
Előzmény: CBNora (6765)
CBNora Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6765
Ma fejeztem be a krumpliszedést. A tavalyi termés szebb volt, de azért elég lesz.
A sárgarépát, pasztinákot, céklát, retkeket még nem szedem fel, az első éjszakai fagyok még nem szoktak ártani. Előbb inkább a tököket szedem le, már elszáradt a száruk.
CBNora Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6764
Ennyit számít, hogy Te fönt vagy a hegyen, én meg lent a patakvölgyben.
Előzmény: Thor (6758)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6763
Köszi!:-)) Jól hangzik, a rozmaringot is nagyon szeretem, úgyhogy csak jó lehet!
Előzmény: Thor (6762)
Thor Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6762

Akkor meg plánehogyde kell neked a recept :) édes répából a legjobb.

Eredetileg Stahljucis, de ő vastag karikákra vágja és félórát elszöszöl azzal, hogy mindkét felüket megpirítsa.

 

Az én változtatásom ehhez képest az, hogy nagyon vékony karikákra vágom robotgéppel - szorgalmas hagyományőrzők uborkagyalun is legyalulhatják, de én kényelmes vagyok :)

Szóval a gyalult répát nagyon kevés vajon megforgatom, le is lehet kicsit pirítani, de főleg párolni kell (vagy 10 percig), újrépát elég megsózni és a saját levében párolni, szárazabbhoz kell egy kis víz.

A legfontosabb trükkje egy jó marék apróra vágott rozmaring, amivel együtt párolom.

Ha kész (de még nem szétfőtt - olyan, mint egy fazéknyi narancssárga rózsaszirom:) nyakon öntöm tejszínben elkevert keményítővel és még 2 percig, ameddig besűrűsödik, kevergetem. Nagyon mutatós és finom. Húsevők köretnek használhatják.

 

A mennyiségek: kb 60 deka répához 2 evőkanálnyi friss, aprított rozmaring, 2 dl tejszín, 2 lapos evőkanál keményítő.

Előzmény: kétbalkéz (6761)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6761
Tudom, hogy értetted:-) Csak gondoltam, a másik értelmére válaszolok, hátha akad valakinek egy jó receptje:-) És lám, horogra is akadtál! Mondjad csak gyorsan azt a receptet!!:-))) Bár a férjem nem eszi a répát sehogy, max. nyersen. Állítólag van egy répatorta recept is, amiről senki meg nem mondaná, hogy répa kell hozzá, nem is kevés. Egyébként a répáim nagyon finom édesek magában, nyersen is.
Előzmény: Thor (6760)
Thor Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6760

Én úgy értettem, rávisz-e a lélek :)

Van egy répafőzelék-receptem, amivel nagyonsokszor csináltam végig a fújrépafőzelék - lécci főzz olyan répafőzeléket, mint a múltkor - beteg a lányom és te-féle répafőzeléket szeretne skálát :) Érdekel?

Előzmény: kétbalkéz (6759)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6759
Köszönöm:-) Azt nem tudom, hogy képesek leszünk-e, valami jó répás receptet kell keresnem, amihez ennyi répa kell:-))
Előzmény: Thor (6757)
Thor Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6758
Hú de durva! Ennyivel hidegebb van fél kilométernyire tőlem? Nálam még nem ment 7 fok alá.
Előzmény: CBNora (6755)
Thor Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6757
Ódeszépek! :) Képesek lesztek megenni? :)
Előzmény: kétbalkéz (6756)
kétbalkéz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6756
Sziasztok!

Felénk is nagyon hideg volt, ezért felszedtem a répát és a gyökeret. A gyökér jó része sajnos az esős nyár miatt kirothadt:-(( A répa viszont nagyon szép lett! Íme a három rekorder, teljesen bio körülmények között:
CBNora Creative Commons License 2008.09.29 0 0 6755
Plusz 0,5 fokkal megúsztuk.
Előzmény: Hesperos (6752)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.29 0 0 6754
Nekem paradicsom és sárgarépa illetve káposzták közt volt. Mindkettő szépen termett, permetezés nélkül is.
Előzmény: kiwancsi (6753)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 6753

 

4,5 kg karalábém termett, egész télre elég lesz.

 

Jut eszembe!

Mit szóltok a karalábé-paprika vegyeskultúrához.

Tényleg jó, vagy csak véletlenül jött be nekem?????

Hesperos Creative Commons License 2008.09.28 0 0 6752
Azért csak nem fog még fagyni...
Előzmény: CBNora (6751)
CBNora Creative Commons License 2008.09.27 0 0 6751
Nálunk is híznak a téli retkek, káposztarépák és a céklák. Az üvegházban már csak bazsalikom van, a fóliában még sok a paprika, és lesz még pár szem uborka. A sárgarépa, pasztinák, a krumpli harmada is bent van még, úgyhogy van még tennivaló. Talán egyszer még zöldbabot is lehet szedni, ha jövő hét elején nem fagy le.
Mai képek:




Előzmény: Hesperos (6750)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.27 0 0 6750
Nálam is szépen fejlődik a retek meg a cékla, tetszik nekik ez az idő. 
Kaptam ma 6 tő nagyszemű ribizlit, majd elültetem őket holnap otthon, meg kaptam nem szúros szedret is. Jövő héten, vagy az az utáni héten megyek faiskolába, veszek 2 meggyfát meg valamilyen jófajta sárgabarackot és még azokat elültetem, és ezzel mondhatni idénre lassacskán lezárul a kerti tevékenység. A fóliasátrat kitakarítottam, a kertben már csak egy két növény van a céklán kívül, még a komposztosgödrömet is kialakítom aztán tényleg annyi. Ha minden összejön lesz pár tyúkom, azokkal kitakaríttatom majd télen meg koratavasszal a kertet, így talán kicsit kevesebb gaz lesz.
Előzmény: Flanell (6749)
Flanell Creative Commons License 2008.09.27 0 0 6749

Nekem meg ilyen fekete téliretkem van. (A valóságban azért kisebb volt, mint a képen. :)
Néhol sűrűre hagytam, de azért így is tűrhető. Imádja ezt az esős, hűvös időt, ma már valószínűleg tényleg akkorát hozok haza, mint a kép. Nagyon finom, gyenge, nem rágós, és mivel pár hete lepermeteztem, egy darab kukac sincs benne.

Valamint, ma már piros hónapos retket is szedek, hét elején 2,5 centi körüliek voltak, azóta néhánynak meg kellett nőni.
jacsoj Creative Commons License 2008.09.26 0 0 6748
Szépen nő ebben az időben a sör retkem (legalábbis a levele).
CBNora Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6747
Mi egy szőlőfajtákról szóló könyvet böngésztünk végig, annak alpján válogattuk a fajtákat a helyi áruda meglehetősen bőséges választékából. A fő szempont az ellenállóképesség és a fagyállóság volt.
Az Othelló kicsit kilóg a sorból, de azt meg nagyon szeretem.
Előzmény: il1321 (6745)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6746
Nagyon jó ötlet , köszönöm. :-)
Előzmény: il1321 (6745)
il1321 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6745

Mielőtt az lenne, hogy csak az észt osztom:))), javaslom, ezt a kérdést a szőlőstopicba tegyétek fel, mert ott vannak, akik tényleg értenek a szőlőhöz.

Vagy a neten percek alatt lehet komplett fajtaismertetőket találni, ami alapján mindenki összeállíthatja a nek itetszőket. Mert lehet, hogy, amit én javaslok, azt más nem szereti.

Szőlőből is kinek- kinek ízlés szerint, fehér, színes, zamatos, muskotályos, fűszeres? Döntse el mindenki maga.

Pl egy hely, ahol 35 fajtából biztosan lehet választani, íz, szín, termelési feltételek stb szerint. A névre kattintva nagyon részletes fajtaleírás van.

http://www.vitis.floranet.hu/

 

Előzmény: Vezso (6744)
Vezso Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6744
Kíváncsian várom azt a termősort, lehetőleg igénytelent. :) Én is szeretnék szőlőt telepíteni, bár csak jövőre.
Előzmény: il1321 (6743)
il1321 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6743

Elhiszem, én is tudok olyat, ahol épület, vagy teljes bejáró fölötti lugas be van futtatva. Nem permeteznek, de ot is fellép betegség, ha más nem bogyórothadás. De nem foglalkoznak vele. vagy esetleg még mondják is, hogy tele van fürttel, pedig nem csinálok vele semmit.

De szerintem jobb lenne egy jó termősort összeállítani csemegeszőlőkből. (persze ebbe beleférhet 1-2 tő Othelló is)

Előzmény: kiwancsi (6742)
kiwancsi Creative Commons License 2008.09.19 0 0 6742
Azért azt elmesélem Nektek hogy a szomszédom egy üdülőövezetben a Balatonnál Novával befuttatta az egész garázsát, és soha nem permetez.
Előzmény: il1321 (6727)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!