Bocsi, nem nagyon neteztem mostanában. :) A hónapos retket szeptember elején-közepén vetem, ahogy eszembe jut. Ilyen jól még soha nem jött be, mint idén. Már vagy 3 hete szedem, még eladásra is jut pár csomó. Még most is vajpuha, csak nő, csak nő... Tavasszal mindig csak az eleje lesz jó, a vége apró marad, felmagzik, bezzeg most egymás után megnő mind, egy apró sem marad.
A gyökérzöldségek kiszedését nem szabad elkapkodni, nem melegigényesek, és ebben az őszi párás időben nagyon nőnek. Kiszedve meg egyből elkezdenek fonnyadni, jobb, ha rövidebb ideig telelnek. A répa bírja legkevésbé a fagyot, bár már azt is bányásztam novemberben fagyos földből, és nem lett baja. Zöldséget szoktam is benne hagyni, garantáltan áttelel, tavasszal korán van petrezselyemzöld, és a gyökere is jó ízt ad a levesnek, csak fás lesz egy idő után, megenni nem jó, csak ameddig még nem megy maxárba. A zeller nagyobb teleken elfagyhat. Még semelyik nincs mind kiszedve.
Ahogy CBNora írja, az egyszertermőt egyből letermés után ki kell vágni. Jobban fog fejlődni az új hajtás, könnyebb tisztán tartani, meg a betegségek sem tudnak annyira átmenni a régiről.
Az Autumn Bliss-nek NAGYON intenzív a málnaíze. :) Szinte már vadmálnaszerűen. Amikor az első termés van, az egyszertermővel együtt, akkor az összes poloska erre megy rá, az egyszertermőn alig akad. Ezért is hagyom meg tavasszal pár szemre ezt a fajtát. Mert nekem a hagyományos egyszertermő sokkal jobban ízlik, sokkal édesebb. Ilyenkor viszont ez is jó, mikor már nem sok fajta gyümölcs van.
A répát még én sem szedtem fel, és még a zeller is kinn van, csak a levelét vágtam vissza. Tulajdon képpen csak azért van még benn mert nem volt időm megcsinálni. Majd hétvégén szedem fel ha minden jól megy.
Nem nagyon tudom mással összehasonlítani, mert nekünk csak ez van, és máshonnan valót nem nagyon eszünk. Mi szeretjük, és jó szívós növény. Talán majd Flanell beszámol, neki van többféle málnája.
Még nem szedtem fel, de szerintem legtöbben már felszedték. Én mindent elég későn szoktam, de tapasztalatom csak srépával és pasztinákkal van, a zellert nem szeretem, petrezselyem gyökeret se nagyon használok. A sárgarépának az első éjszakai fagyok nem ártanak, a pasztinák még kint is áttelel, csak nem érdemes bent hagyni, mert tavasszal korán magszárba megy és kemény lesz. A fagyott talajból meg úgyse lehet kiszedni.
Tavalyelőtt vettem vagy 15 vesszőt, modták többen hogy vágjam vissza, de nem tettem, de bőségesen locsoltam. Tavaly termett bőven, és rengeteg hajtást hozott. Idén alig termett, pedig vessző volt.
Más kérdés: A répát zöldséget, zellert mikor érdemes felszedni? Nálunk még nem volt fagy, és még ebben az időben is fejlődnek a növények.
Én is tavasszal szoktam, de szerintem is ki lehet metszeni, ha letermett. Csak olyankor csomó minden mással kell foglalkozni, a málna meg ráér. Nekünk Autumn Bliss van, annál kétszer is terem egy vessző, így csak azt metszem ki, amelyik már másodszor terem. Ezek őszre sokszor maguktól is elszáradnak. Sok helyen azt írják, hogy összel teljesen vágjuk vissza, de mi inkább hagyjuk kétszer teremni, és teljesen jónak tűnik így.
Nekünk is van Müncheni sör, szép nagyok, lehetne azt is enni, csak ott a jégcsap, amit meg KELL enni, mert nem áll el. A téli retkeket a fagyokig nem takarom fátyolfóliával, nyáron túl meleg is lenne. Így mindig kukacos lesz valamennyire. Általában november végén szedem fel, addig fátyolfólia alatt nem fagy meg, ha csak éjszakai fagyok vannak, és mínusz 6-8 fok alá nem megy a hőmérséklet. Ha hidegebb várható, fölszedem. Felszedéskor már kukac nem szokott lenni bennük, de a járatokat lehet látni, a falát már héj borítja. Gondolom, ilyenkorra már bebábozódnak a kukacok, és valószínűleg a talajba költöznek, mert bábot még sose találtunk a retkekben. Következő évben mindig máshol van a retek, így a talajban áttelelő bábok nem jelentenek problémát. A tavaszi retek mindig fátyolfólia alatt van valahol máshol, így nem férnek hozzá a kikelő legyek. A pincében tényleg eláll tavaszig.
Igazán sajnállak benneteket, ha már ilyenkor fagy van, remélem nálunk a következő holdtöltéig (nov.15) nem lesz. Van téli retkem, müncheni sör, már lehet fogyasztani. Mit jelent az, hogy kiköltöznek a kukacok? Talán a hideg időt nem bírják? Gondolom a fagyok előtt fel kell szedni, és akkor a pincébe kibírja tavaszig?
Nálunk -2,9 °C volt. A veteményesben semmi nem fagyott meg. Nekünk még van jégcsap retek, nemrég kezdtük enni, némi felmagzóban lévő, de még ehető saláta, a fóliában sok paprika. A gyökérzöldségeket meg a téli retket és a céklát sem szedtem még fel. Ki kell előbb takarítani a pincét, de mindig van kint valami sürgősebb tennivaló. A téli retkekből meg jobb, ha előbb kiköltöznek a kukacok, és utána szedem föl. Úgy már elállnak tavaszig. A káposztarépát meg megpróbálom idén is kint áttelelteni, akkor mindig lehet róluk friss levelet is szedni. Sok levélpetrezselyem kikelt magától, szerencsére éppen jó helyen. Remélem áttelelnek, akkor a petrezselyemmel már nem kell foglalkozni tavasszal. Délután betakartam a retkeket és a céklát fátyolfóliával, csak jobb, ha nem fagy meg annyira a levelük. Holnapra még hidegebb várható. Ma vettünk két piros és egy feketeribizli bokrot, hétfőn elültetem. A régebbiek nagyon sínylődnek a homokon, ezeket most a nedvesebb, kötöttebb talajú részre szánom.
Régen jártam már erre, de mióta elkezdődött az iskola megszaporodtak a teendőim. A kertben már csak céklám van, nemsokára azt is felszedem és felrotálom az egészet. Vettem 5 tyúkot télre, mielőtt rotálnék még őket is kieresztem had szedegessék össze a maradék zöldet. A meggyfáim szépek, amelyiknek nagyon rossz helyen volt ága azt lemetszettem róla. Az összes ültetett málnám és szedrem megmarad úgy néz ki, és a ribizlibokrok is életben maradtak. Most hogy már "fagyok" vannak (ma reggel -0,6 fok volt), leeresztem a vizet a csepegtető rendszerből és a hordókat elteszem télire fedett helyre. A csöveket úgy gondolom üresen kinn hagyom, nem hinném hogy bármi bajuk lenne.
Ennyit most tömören, további szép hétvégét, már ami még megmaradt belőle.
A trágyázást skót mintára oldottam meg, de száraz időben hetente legalább fél vödör vizet kapott. Tudom, hogy nem volt sok, de nem száradt ki, és féltem, hogy a túlöntözéstől kipusztul.
Az oltott diófa a 3.-4. évben már megmutatja a termését. Természetesen, ha megfelelő erőben van. Nálad sínylődik a facsemete, ezért nem tudod, mi legyen vele, mert nem nő a hajtása. Megoldás: egy furik istállótrágyát a gyökere környezetébe be kell ásni most ősszel. A hajtásokat ráérsz válogatni akkor, ha lesz miből. A sérülést a fa benövi. Jövőre májusban nem árt hetente egy vödör vízzel meglocsolni.
Az egész attól is függ, hogy a nemes rész hajtott ki, vagy az alany.
De amiket leírsz, annak alapján lehet, hogy az új fa lenne a legjobb.
Az almafáinknak egész alacsonyan kezdődik a lomkoronája, kehely alakúra alakították annak idején, ahogy az őszibarackot szokás. Valószínűleg sűrűn csuklik az előző gazdájuk, mikor valamit a fák alatt próbálok csinálni. Még a hullott almát sem tudom úgy összeszedni, hogy le ne szednék a kontyomat, a fűnyírásról meg még nem beszéltem...
1. Vettem egy dió oltványt valamelyik tavaszon, elültettem.
2. Következő tavaszra a méteres fácskának a felső 40 centis része elszáradt, nem is hajtott ki. Hozott egy oldalhajtást. (Mikor látttam, hogy itt nem lesz semmi, levágtam, ekkor már a friss hajtás legalább 15 centis volt.)
3. Rákövetkező évben a hajtás oldalából megjelent egy másik hajtás, ami egy év alatt majdnem akkora, mint az első két év alatt.
Melyiket vágjam le? Amelyik 2 év alatt kb 50 centisre nőtt, vagy azt amelyik 1 év alatt 45 centis.
Szerintem nem 50-60 centis magasságban kellene kialakítani a lombkoronát.
Csak most láttam meg a fa törzsén, hogy egy lukszerű bemélyedés van 30 centis magasságban. A faiskolában vagy a termesztőnél levághattak egy ágat, ami maradványa mostanra elporlott, és a hüvelykujjnyi fa közepéig belátni rajta.
1. Ahogy fejlődik a fa benövi, nem lesz semmi gond.
2. Kenjem le fabalzsammal és várjukmeg mi lesz.
3. Ha megjelenik egy alvórügy ez alatt hagyjam meg, és következő ősszel e fölött vágjam vissza a fát. (Ebben az évben jónéhány alvórügy kihajtott, nem gondoltam, hogy ennek oka van és leszedtem őket.)
4. Vegyek egy másik csemetét?
(Készítettem képeket is, de sajna nincsenek nálam.)
Szia! Még, mivel jó az idő, lehet áttelelő salátát vetni. El lehet dugdosni korai zöldhagymának valót, de arra jobb a nagyfej hagymák ültetése, ugyanis ebből lesz a legkorábbi zöldhagyma és egy fejből több szál. Esetleg lehet áttelelő, korainak való sárgarépát vetni.
Nagyon a szőnyeg alatt kúszva, szégyelve magamat, hogy egy ideje csak akkor jelentkezem, ha kérdésem van, de megint kérdeznék valamit. Kiürült üvegházba mit vessek télire, ill. kora tavaszra? (vagy volt már erről szó mostanában?)