Szerintem ezen ne izgasd magad. Az ötödiken már annyira nem lehet szennyezett a levegő. Egyébként a káros anyagok legkevésbé a termésekben halmozódnak föl, azok a legbiztonságosabbak. A káros anyagakat legobban a levelek halmozzák föl, úgyhogy ha biztosra akarsz menni, inkább paradicsom, mint saláta. De ami egy teraszon megterem, az nem fog semmiből se ártani. Eheted a snidlinget is.
Szeretnék a teraszon termeszteni ehető növényeket. Mivel a X. kerületben lakom (az 5. emeleten) ezért nem vagyok biztos benne, hogy a termések ehetőek maradnak. Az a gyanúm hogy a légszennyezettség miatt annyi káros anyag halmozódik fel egy-egy paradicsomban, hagymában, stb., hogy egészségtelenné válik. Van valakinek valami tapasztalata erről? Vagy inkább maradjak a díszhagymánál?
Próbaképpen vetettem sárga céklát. Ma főztem belőle először. Finom édes, Versegi H. Oszkár, a szobamacska is megevett belőle néhány pici darabkát. Saláta lett belőle tejföllel, mustárral, pici mézzel, kukoricával és keménytojással.
Tényleg áttelel. Egyszer bent hagytam télire. Nem lett semmi baja, csak mikor megfagyott a talaj, nem tudtunk szedni belőle. Tavasszal meg nagyon hamar magszárba ment, és megkeményedett a belseje. Úgyhogy érdemesebb legalábbis a legnagyobb részét kiszedni.
Az ételízesítőket gyártók jobban szeretik a "vegetába" a pasztinákot szárítani, mert fehérebbre szárad mint a petrezselyem. Valahol olvastam, hogy a szabadban is áttelel.
Régen nem írtam már ebbe a fórumba, de rendszeresen olvaslak Benneteket! Ezekre a téli, nyugisabb napokra ajánlok egy kis "néznivalót" a youtube-on. Egy kaliforniai, pasadenai családról szól, akik a városi kis kertjükben minden négyzetcentimétert kihasználva megtermelik az élelmüket, sőt, a környékbeli éttermeknek is adnak el friss zöldséget. Saját honlapjuk is van, amelyen részletesen meg lehet ismerni őket és életüket (sajna csak angolul). www.pathtofreedom.com
A www.youtube.com -on pedig be kell írni a keresőbe, hogy "dervaes", és 32 videó szól róluk. Engem nagyon magával ragadott az, amit csinálnak, hátha más is kedvet kap itthon hozzá...
Legkorábbi velőborsók: Léda, Marifon, Rapid, Frostiroy, amiket találtam. A tenyészidejük 70 nap körül van, vagyis átlagos március 15-i vetést feltételezve május végére, esetleg június elejére ki lehet szedni őket.
A hagyma engem is érdekelne hogy érdemes e még, illetve hogy tud e valamelyikőtök egy nagyon korai borsót amiből érdemes is vetni. Jövőre sokkal több borsót szeretnék vetni de mire a paradicsompalánták kiültethetővé válnak (Legeslegkésőbb június eleje) ki kéne vennem mert a helyére ültetném a paradicsomot és a fűszerpaprikát. Erre valami ötlet?
Eléggé eltoltam az időmet ősszel, vagy elég vizes volt a talaj. Most lenne egy kis időm, érdemes télálló hagymát duggatni? Tavaly október végén került a földbe.
Talán közelebb áll a petrezselyemhez, de tulajdonképpen egyikre sem. Jellegzetes íze van, édesebb, mint a sárgarépa és hamarabb puhára fő. Én nyersen nem szeretem, de kóstold meg. Zöldborsólevesbe, lencséhez, babhoz szeretem, meg önállóan pl. majonézes pasztináknak vagy csak mikróban puhítva tejföllel, esetleg pici fokhagymával. A húslevest elcukrozná.
Erre kíváncsi vagyok, egyszer ki fogom próbálni. Én a petrezsejmet nagyon szeretem főve, a répát viszont csak nyersen, főve túl édes. A pasztinák melyikre hasonlít inkább?
Ma kiszedtem a pasztinákot. Egyetlen 7 méter hosszú sor volt. Egy 10 cm magas rekesz púposan tele lett, egy 30 centis félig, egy kettő közötti majdnem teljesen tele. Ahol túl sűrű volt, lapok préselődtek a gyökérre, de egész rendesen megnőtt. Mindig megállapítom, hogy ez a legkiadósabb, legstrapabíróbb gyökérzöldség. A tárolással se szokott gond lenni. Az a baj, hogy ezt mind egyedül kéne megennem, a férjem nem szereti. Osztogatni kell majd az ismerősöknek.
Ha nem félsz attól, hogy el fogja az edényedet a fagy deformálni, vagy elrepeszteni. Egy hordóban a víz akár fenékig is megfagyhat, szétfeszítve az edényt.
De miért kell ebből ekkroa gondot csinálni? :))
-kilocsolod az ágyásra- a tápanyag ott lesz jövőre benne.
-kihordod a komposztra- ott lesz benne jövőre.
-vagy öntözd be vele az örökzöld növényeidet, azoknak ilyenkor is szükségük van csapadékra
-Jövőre hordod ki, az edényből. (ha nem fagy szét:)
Ott lesz majd tavasszal a friss. .
(nem is írtam eddig a kérdésedre, mert azt hittem, nem gondolod komolyan:)))