Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6895
Amúgy szia!:))
Előzmény: vica46 (6876)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6894

Úgy érted a tisztítást, hogy teljesen megpucolod? Mintha ennéd?:)

Mikor szétszedem a gerezdeket, akkor elég jól látszik, hogy van-e benne fertőzött. AÉn sem teszem el a foltosat, puhát. Ezt nem ismertem. Azt már hallottam, hogy kis időre bordóilé oldatba áztatják.

Előzmény: vica46 (6876)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6893
Amúgy én nem szoktam rendelni. A tél véére megtervezem a kertet, kiszámolom a növényeket, mibőlmennyi kell, és elutazom egy nagyobb városba, megvenni a magokat. Aztán lassan készülni kell a tavaszra:)
Előzmény: Oyabun (6883)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6892

Különböző régifajta zöldségfélék magjait cserélgetve, idősebb emberektől kunyizva lehet beszerezni.

Ha valaki nem hivatásszerűen, megélhetésből, a minősített termék eladására termel, nem kell vérkomolyan venni a mag bio voltát. Ha valami megtetszik, nyugodtan meg kell venni a bolti magot. 20 szem paradicsom mag, ami nem biotermelésből származik, nem fog megmérgezni.

Aztán ami megtetszett, és nem F1 hibrid, annak meg lehet szedni a sajátmagját.

Én pl évek óta a zeller, petrezselyem, hagymafélék, egyes paprika és paradicsomfajták, kapor, saláta, cékla, retek magját megszedem.

Beszerzési forrás lehet még külföldi, webes magrendelés, szép katalógusok vannak, már csak a ajták miatt is érdemes nézegetni. De ezt Nóra jobban érti.

Előzmény: Oyabun (6888)
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6891

Nem tudom mit értesz nagyon drágának. A "közönségesebb magok 150 ft körül vannak, a nemesebb F1 hibridek 400-600 Ft. Én általában a palántáimat szemenként vetem. Nem mindegy, hogy a szokásos 70 Ft-os, vagy piacon árusított 50-60 Ft-os magokat vetve fele sem kel ki. Érdekes módon a ZKI-s magok lealább 90%-osan kelnek. A szabadba vetett magjaimnak em mindegy, hogy lesem két hétig, és újra, vagy rá kell vetni. A nagyáruházak Blondyjai nálam is tiltólistásak, de nem igazán vagyok megelégedve a Garafarmmal sem.

Előzmény: Flanell (6889)
Flanell Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6890
Valószínűleg túl meleg volt a zellernek a fényhez képest, az ablakban is csak feleannyit kap, mint amit úgy igazából elvárna.

A gyümölcsfákkal nagy szerencsétek volt, ennél kevesebb miatt is elpusztulnak. Pl. ha fagyos időben kesztyű nélkül megfogja az ember, akkor hirtelen olvad ki, és ott elhal a kéreg.
Előzmény: peter513 (6880)
Flanell Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6889
A ZKI nagyon drága, de a fajtái direkt magyar viszonyokra vannak nemesítve.
A Rédei az olyan átlagos az én tapasztalatom szerint is, néha vannak vele gondok, rosszul kel, vagy nem fajtaazonos, Blondy-t pedig nem veszek, mióta egy nagy csomagos, legalább 1000 szemes céklamagból csak kb. 8 szál kelt ki vagy 150 méteren.
Oyabun Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6888
Köszönöm.
Különlegességeket honnan szoktatok beszerezni?
Esetleg van valakinek tapasztalata Bio vagy ökológia gazdálkodásból származó / régi fajta vetőmagokkal, illetve azok beszerzési forrásaival kapcsolatban?
Előzmény: il1321 (6886)
Morcsi Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6887
Pont hasonlót akartam kérdezni. Ezek szerint inkább ZKI, ha valami különlegességre vágyom, akkor meg egyéb forrás.
il1321 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6886
Nekem nem keltek ki jól. Hiányosan, vagy sehogy.
CBNora Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6885
Vettem már, de nem emlékszem, milyenek voltak, valószínűleg nagy meglepetés nem ért. Blondy-féle paprikamagot viszont nem fogok venni. Tavaly az Elefántormány onnan származott, és pár tő csípőset termett. Az pedig édes paprika, máskor még nem is jártam így.
Kátya2 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6884
OK. Köszönöm !
Előzmény: Vezso (6882)
Oyabun Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6883
Rendelt már innen valaki vetőmagokat a Rédei Kertimag-tól?
Bárkinek bármilyen tapasztalata velük kapcsolatban?
Előre is köszönöm.
Oya
Előzmény: il1321 (6873)
Vezso Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6882

Szia!

Nagyon szívesen, bár nem tudom, hogy mikor megyünk haza, de még a hónapban biztosan. Az itt található emilcímen el tudsz érni.

Most olvastam vissza és vettem hogy tele van hibával a hozzászólásom. Ami talán nem érthető az az Ablak TV műsor akart lenni. :)

Előzmény: Kátya2 (6881)
Kátya2 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6881
Kedves Vezso!

Ne haragudj, hogy megkérdezem, és kérlek ne tekints tolakodónak. Nem tudnál apukádtól, 2-3 szem lugasparadicsom magot szerezni nekem is. Kevés a helyem
és ha ez valóban olyan finom, szeretném megpróbálni én is.

Előre is köszönöm válaszodat! (a nemlegest is)

Előzmény: Vezso (6877)
peter513 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6880
Tavaly decemberben vetettem zellert egy balkonládába. Olyan hamar megindult, hogy ki kellett tennem a hidegbe, mert túl nagy lett és eldőlt. Pedig ablakban volt, hogy kapjon fényt, szép sötétzöld lett. Szerintem most van itt az ideje, a kiültetés más kérdés.
peter513 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 6879

22 éve ültettünk legalább 16 gyümölcsfát valamikor télen. Igaz akkor többnyire hó takarta be a talajt, és majd lefagyott kezünk lábunk. Felülre ökölnyi rögök kerültek hóval keverve. Mindegyik megeredt.

Természetesen megvárom, hogy kiengedjen a talaj, mert nem hajt a tatár.

Előzmény: Flanell (6875)
Vezso Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6878
Én két ünnep közt megpróbáltam kiültetni a karácsonyfát. Nem volt neki előre gödör. :) Most öntözgetem a pincében. :)
Vezso Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6877

Igen, nekem is te ajánlottad.

Kezdjük mondjuk a paradicsommal. A tavalyiakkal nem voltam nagyon megelégedve, főleg a Roma nem jött be, "se íze se bűze" mint a bolti spanyol paradicsomok. Volt még rumba, meg elánf1 meg 3f1. Ezek közül az elán jött be. A rumba az katasztrófa. Termés az végülis volt rajta, de a növény az szánalmasan nézett ki. Úgyhogy most az elánt és a korallt néztem ki. Enni is szeretjük, lecsót és paradicsomlevet is tett el a feleségem bőven. Másra eddig nem használtuk (szárítás, olajosan)

Van még egy faj, amit apától kaptam, sajnos nem tettem el belőle magot, de tőle megint fogok kapni és onnantól vigyázok rá, mint egy kincsre. Lugas paradicsom, a tetejét elcsíptem amikor már nem értem volna jobban el. A legfinomabb paradicsom amit eddig ettem, olyan mint egy tyúktojás. Méretre és alakra is. A kocsány felőli része kicsit később pirosodik. Egyszer apa fiatalkorában az ablakban egy kecskeméti figura mondta, hogy kifejlesztette ezt a pradicsomot és szívesen küld mindenkinek, akifelbéjlyegzett borítékot küld neki. Na akkor kapott 4db magot, azóta őrzi. Szóval ez is lesz. :)

Borsóból a rajnai törpét választottam, ezt ismerem és szeretjük, és ki akarom próbálni a sűrű vetést, amit itt leírtál, és arra talán ez jó. Többféle ebből nem lesz. Tavaly volt négyféle. Mind elvitte a zsizsik. :( Remélem most kifagy a környék összes zsizsikje!

A hagymát úgy döntöttem magról ültetem vegyesen a répával, mert tavaly az is kukacos volt. A vitézt választottam vörösnek mert ellenálló, lilahagymájuk meg csak a tétényi rubin van.

Karalábé korainak a Szentesi fóliás kék, későinek Gigant.

Paprika csípősnek kecskeszarv, édesnek start, főleg mert könnyen termeszthetőnek írják.

Na a többit majd következőben. :)

Előzmény: il1321 (6873)
vica46 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6876

Üdvözlök mindenkit

Én most találtalak meg titeket ,úgy szoktam ültetni a fokhagymát hogy teljesen megpucolom mert ami foltos vagy pöttyös azt nem ültetem el csak ami hibátlan fehér, azóta gomba és virusmentes a termés , amennyit kis kertbe ültet az ember, annyit érdemes megtisztitani ,lásd mit ültetsz   Vica

Flanell Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6875
Így van, ráérsz márciusban, kizárólag fagymentes időben.
Most különben is vagy 20 cm mélységben át van fagyva a talaj, nagyobb mennyiségű dinamitra lenne szükséged a gödörásáshoz.
Előzmény: peter513 (6867)
il1321 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6874

Igen vetheted. A zellert január első felében vetni kell. Nagyon ne takard be, mert kell fény a csírázásához. Viszont minden nap érdemes nagyon enyhén fújóval nedvesíteni, ki nem száradjon, mert soká csírázik ki.

Tényleg egyre közelebb van a tavasz.:))

Tavaly az ősz, és a tavaszi fokhagyma nem valami jól sikerült. De mások is panaszkodtak. Bizonyára nem kedvezett neki az időjárás. Én a tavaszi Makóit ajánlom, zöld dobozban árulják.

Előzmény: Gox (6872)
il1321 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6873

Elkezdtem nézegetni a ZKI honlapját és szemezgettem a fajtákból. Van valakinek tapasztalata velük?

Éni ezen az oldalon mindíg őket ajánlottam elsőnek, ha lehet, csak ezeket a magokat használom.

Van kedve valakinek elbeszélgetni arról, hogy miből milyen fajtát érdmes ültetni?

Milyen növények érdekelnek?:)

Előzmény: Vezso (6871)
Gox Creative Commons License 2009.01.11 0 0 6872

Odáig jutotam eddig, hogy felírtam a mag készletemet.Sárgarépát kell vennem, az biztos.Jó fajta tavaszi fokhagyma is kellene, mert a tavalyi olyan volt, hogy még a gerezdek is gerezdekből álltak!

El lehet már vetni a zellert palántának?

Előzmény: Vezso (6871)
Vezso Creative Commons License 2009.01.10 0 0 6871

Elkezdtem nézegetni a ZKI honlapját és szemezgettem a fajtákból. Van valakinek tapasztalata velük? Van kedve valakinek elbeszélgetni arról, hogy miből milyen fajtát érdmes ültetni?

Végül is lassan kezdődik!

:)

Gox Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6870

Szia!

Ilyenkor ne ültess semmit.Vegyszerezni sem lehet, mert a Basudinnak a talajba kell kerülni, ahol megfelelő hőmérsékleti és nedvességi viszonyok között gázosodni tud.

peter513 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6869
A régi fa tuskóját kiszedtem, és körbe 30-40 cm-en a gyökereket. Ami ezen a körön kívül bennaradt, az hajtott ki több helyen. Több ilyen kis fácskának a töve alatt arányos új gyökérzet van.
Előzmény: Vezso (6868)
Vezso Creative Commons License 2009.01.09 0 0 6868

Szia!

Nem volt teljesen világos, ha az öreg fának közvetlenül a tövében nőtt ki, akkor az nem lesz túl életképes, mert nincs saját gyökere.

Egyébbként is korán van szerintem átültetni.

peter513 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 6867

Tudom, hogy ősszel a legjobb elültetni a fákat, mert akkor a tavaszi ültetéshez képest 1 évet nyerünk.

Van 1 szilvafám, ami pár éve jött elő, amikor kivágtam egy régit. (Apró, hosszúkás szemű, nagyon finom és édes.) Azt már támadták a kártevők a törzsének a fele sem élt, teljesen féloldalasra fejlődött... Szóval ez a fa már majdnem 1 ujjnyi vastag. Ha még ebbe a hónapba átültetem, akkor fejlődik rendesen idén?

Basudint érdemes szórni köré? Tudom, hogy talajfertőtlenítő, de két héttel az ültetés előtt javasolják, én meg szeretném annyival is előbb ültetni. A fagyott talajra félek kiszórni, nehogy felegyék a madarak. Szóval amint felolvad a talaj, már ültetem is.

Oyabun Creative Commons License 2009.01.07 0 0 6866
Én a IX. kerületben termesztek paradicsomot, bacsalikomot, metélőhagymát, kiwit stb. a 4-5 emeleti erélyeimen az egész család legnagyobb megelégedésére. Lehet, hogy csak a légszennnyezettség miatt - de a saját paradicsomjaink messze a legfinomabbak.
Előzmény: batman1 (6864)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!