Hasonlóan gondolkodom, de a szulákkal való harcot egy év után felhagytam. A kert egy részét lepermeteztem glialkával, a másik része tavaszra maradt a rossz idő miatt, remélem előjönnek még a veteményezés előtt.
Tavaly nagyon sok zöld poloska termett a kertünkben, amik büdösek és kártékonyak is. Zöldbabból a szokásos 10Kg helyett csak 1kg lett...
Több helyen érdeklődtem hivatásos bioproblémamegoldóknál, de erre a problémára mindenki a vegyszeres védekezést javasolta, amit szeretnék elkerülni, mert ez valami bevándorló és mediterrán faj, a mi országunkban (éghajlaton) nincsen neki természetes ellensége.
Szóval tudtok-e olyan megoldást, ami elűzi, vagy távol tartja, vagy elpusztítja, vagy kiirtja stb, és nem kell hozzányúlni kézzel, és nem vegyszeres?
Rég jártam erre, de szorgalmasan visszaolvastam:-)
Már én is elterveztem a jövő évi veteményest, amiben rengeteget segített a tavalyi évben vezetett naplóm! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Pontosan felírtam, hogy mikor hová mit vetettem, mikor kelt ki, mikor lehetett betakarítani, és mellé az időjárást is feljegyeztem nagy vonalakban. Így a helyi klímának megfelelően jövőre sokkal jobban ki tudom használni a kertet, és pontosan tudom azt is, minek mennyi időre van szüksége a beérésig, így nincs "üresjárat".
Nekem tavaly paradicsomban nagyon szép lett a LugasF1, és ízlett is. A Manó nem az esetem, de a Korall is szépen termett. Be is főztem belőle, bár nem éppen befőzni való fajta. Tudnátok ajánlani olyat, ami befőzni ideális, de esetleg enni is lehet róla?
A paprikából nagyon szép lett az elefántormány, viszont tavaly sem voltam megelégedve a fehérözönnel, olyan kis nyamvadtak maradtak, pedig mellettük az elefántormányok nagyon szépen fejlődtek! Tudnátok ajánlani esetleg valami más édes, fehér paprikát helyette? Hátha azzal több szerencsével járok.
Tavaly sem az ablakban, sem a szabadba vetett karalábé és kelkáposzta palántáim nem muzsikáltak valami szépen, a piacon vett palántákból sokkal szebb termés lett:-(( Ezért azt gondoltam, idén nem fárasztom magam vele, Csak paradicsomot és paprikát nevelek magról, mert az tavaly is jól sikerült ( bár első próbálkozás volt).
Ekkora területet már szépen be lehet rendezni!Nekem 1 hektár a terület, amiben 2 kert lesz.Középen van épület, kút, betonplacc.A 2 kertnek valóból tavaly kipermeteztük az évelő gyomokat, és párszor megtárcsáztuk.Ősszel szervestrágyáztuk szántás alá.A kisebbik kertet, ami jobb vízgazdálkodású gondoltam konyhakertnek, az első kerítés felé eső részt az évelő virágoknak és kerti növényeknek.Pl. sóska, rebarbara, füszernövény anyatövek.
A felső nagyobbik kertet valószínüleg bevetjük mustárral, met azt könnyen el lehet tüntetni vagy mégegyszer felújítható őszig.
Ma voltam a tecsóba, pikére rakták a Garafarmos magokat, meg hagymás virágok is vannak már.Nem vettem semmit, csak útszóró sót.
Van városunkban két nagyon jó gazdabolt, ott szuper jó a választék.Persze listával kell majd menni.....
Egyenlőre még nincsenek rendszerezve, még a gyüjtésnél tatok,csak arra figyeltem hogy a virágok egy -egy csoportja,hasonló időben virágozzon és a magasak ne takarják a kicsikket ,a gyümölcsfák is csak két évesek talán az idén már lessz rajtuk termés ,a terület 200m hosszu és 34m széles
Szia! 500 féle növény, szinte botanikuskert!Mekkora területen fér el? Rendszerezve van valamilyen szisztéma szerint?Nekem is van gyűjteményem, de sokkal szerényebb.Idén áttelepítem a kertet máshová, mert ott van víz is.Agyalok rendesen, hogyan osszam be, külön az évelőket, egyéveseket, szárazságtűrőt, nedvességet igénylőt.
Ha minden igaz a hétvégén hazaugrunk, megtudom mekkora a készlet, de pár mag biztosan jut. :)
A felajánlást köszönöm szépen, egyszer biztosan élek majd vele, de kezdő kertész lévén nem akarok túl sok mindennel foglalkozni. Ráadásul közben folyamatosan építkezek is. (pár évig még biztosan:)
Itt mindent meg lehet nézni, mi van. http://www.tandmworldwide.com/seeds1/list.html#t Úgy emlékszem, korábban valamivel kevesebb volt a postaköltség. Most 2.49 Font. Az egész oldal átalakult tavaly óta. http://www.tandmworldwide.com/delivery.html Még nekem is meg kell néznem, van-e, amit szeretnék. Ha nincs minden, lehet, hogy körülnézek máshol.
A zeller az melegigényes, nem is nagyon jó kiültetni korán. Azonban ahhoz, hogy erős, fejlett palántáink legyenek időben kell vetni. Májusi kiültetéshez január első felében kell vetni, természetesen benn, meleg helyen, legalább 15 fokban, szaporító ládába. A kelése elhúzódhat 3-4 hétig, addig sem szabad hagyni kiszáradni. Kelés után, ha sűrű a vetés, lehet tűzdelni is. Én inkább ritkán vetem, és nem tűzdelem.
Én is rendezgettem a magjaimat. A kert elrendezését már megterveztem. Én a Garafarm és a ZKI magjait szoktam használni, bár már mindkettővel voltak gondok a kelési aránynál. Paprikából étkezési paprikának HRF-et, Fehérözönt és a California Wonder-t szoktam vetni. Ezek mellé vetek elraknivalónak édesalmát, a fajtája Aranyalma, és csípős almát, a fajtája Kinizsi. Fűszerpaprikából vetek édeset és csípőset is, idén először nem saját magból. Csípősnek Kalocsai V2-t vetek, édesnek Folklórt. A paradicsomból nagyon szeretem a sárgát, eddig mindég saját magról vetettük de az elfogyott, így kénytelen voltam keresni sárga fajtájút. Sárgának Romust vetek, pirosnak pedig Mobil-t, San Marzano-t, Kecskeméti 262-t és a ZKI magjai közül Vilmát és Lugas F1-et. Csemegekukoricának Golda F1et vetek majd, spárgatöknek pedig White Bush-t. Zellernek Prágai óriást vetek, idén kipróbálom a Tojásgyümölcsöt is, abból Kecskeméti lilára gondoltam. Uborkából a ZKI Perez F1 és Mohikán F1-eit szoktam vetni, úgy gondolom idén is ezek lesznek. Répának idén csak Nanti-t vetek. Borsóból idén Rajnai törpét és Debreceni világosat fogok vetni, tavaly azok bejöttek. Karalábéból korainak Szentesi fehéret későinek pedig Gigantot vetek. Zellerből Prágai óriásra gondoltam, de azt nem gondoltam hogy ilyen korán el lehet vetni... Viszont a mostani vetés szabadföldbe, vagy fólia alá ládába értetendő, esetleg mindkettő jó? Zöldségnek metélőpetrezselymet vetek, meg hosszúfajta petrezselymet, és vetek még gyöngyhagymát is jövőre... Krumplinak arra gondoltam hogy amik tavaly nem nőttek meg gumók azokat idén elszórom. Elraktam őket nyár végén és semmi bajuk nincs még azóta. Hagymát úgy hiszem dugdosni fogok el, az mindég jól sikerült. Megpróbálom majd a görögdinnyét is, tavaly fólia alatt sikerült a sárga, de idén szabadföldi görögöt vettem, kíváncsi leszek mennyire jön be.
A Thompson és Morgantó is lehet rendelni. Kifaggatjuk Nórát, ő rendelt tőlük, mennyiért szállít. Akár közösen, és utána már csak egy belföldi levélben szét lehetne teríteni:
1-2 zacskó magot lehet, hogy nem érdemes rendelni a postai díjak miatt, de rákérdezek, Magyarországon kinek szállítanak. Franchit Culinaris boltban vettem horror áron, ha nincs más, újra oda kell menni.
Én Bcsabára járok egy gazdaboltba magért,azóta már ott is láttam. Több fajtája is van. A nagyobb Rampicante, és a Lungo fajtákat kell választani. Nekem most lesz az első év, hogy kipróbáljam, hogy milyen lesz saját, fogott magból. Elvileg sikerülnie kell, mert ez nem hibrid.
Uborka: Üvegházba korainak a saláta Bernadette, Kintre a Perez F1
Répa: Fertődi Vörös, Nanti.
Zeller, (prágai) petrezselyem saját mag (félhosszú)
Katralábéból korainak mi a fehér fajtákat szeretjük.
Saláta: Edina, és Jégsaláta.
Vöröshagyma magot én termelem. Minden kora tavasszal, vagy késő ősszel elrakok szép nagy, kerek, makói fajtájú fejeket. Az felmagzik, és sok magom van. Majd egy részét élvetve, sűrűn- következő évre dughagyma, ritkán- fejesek.
Ugyanígy a lilahagyma: Tététnyi rubin.
Borsó: korai Rajnai törpe, rá két hétre vetve a Zsuzsi.
Ha esetleg marad pár szem mag abból aparadicsom magból nagyon szeretnék belőle esetleg adnék helyette valamit ami neked nincs kb 500 féle növényem van biztosan van olyan amit választhatsz én Pesten élek de a kertem Zsámbék mellett van.
Mindig a sajátot ültetem, csak akkor nem, ha szerzek a meglévők mellé valami új fajtát. Eddig még azokkal is szerencsém volt, sokszor csak egy-két fejet kapok, abból nehéz is lenne válogatni.
Attól függ hol veszed a vetőmagot, ha a saját termésből hagysz fejeket ,akkor abból amit elhasználsz enni ,tudod hogy egészséges vagy nem ,ha veszed valahol akkor meg kell nézni úgy hogy megpucolsz belőle.Ha találsz benne barna foltos vagy pöttyös darabot akkor mind meg kell nézni.
Én nem merem teljesen megpucolni a fokhagyákat. Csak őszit ültetünk, gondolom, jobb, ha télen védi a héja. De minden gerezdet jól megnézek, ha bármi gyanúsat látok rajta, félreteszem.
Ezeket próbáltam: http://kuerbis.net/shop/kataloge/jansen-kataloge.htm http://www.thompson-morgan.com/ http://www.kcb-samen.ch/ A Jansennél sokféle érdekes zöldség és virágmag is van (meg persze főleg tök), de későn küldi a magokat, nagyjából tökvetési szezonban. A Thomson kb. két héten belül elküldi. KCB-Samen gyakorlatilag csak tök, abban mesés. Eddig egyetlen zacskó Luffa magot rendeltem onnan. E-mailben mindent meg lehet velük beszélni, itt a legközvetlenebb a kapcsolattartás. Sok fajtám nekem is ismerősöktől van, fokhagymát, emeletes hagymát mi is kunyeráltunk idősebb asszonyoktól.
Úgy megpucolom mintha meg akarnám enni csak az alját ahol a gyökér lessz nem szabad levágni ,sok olyan van ami barna pöttyös az betegség, és ha elülteted tovább fertőzi még a talajt is ,ha nem veszed le a hélyát ez nem látszik .Nekem két éve vad fokhagymám is van nagyon szépek lettk tavaly.