Mi 2x voltunk és nem foglaltunk szállást előre (Lisszabon,Portó,Aveiro,Lagos). pl Lisszabonban a Praca de Figuera-n (Fügefa tér) 3 éve 6000 ESC volt reggelivel egy kétágyas szoba ...
Ha valaki kint van és tud egyszerű szállást jelentkezzen. Alfama, külterület is jó, lényeg minél egyszerűbb közeg, a hézköznapokról akarunk forgatni... Ne haragudj, de azért az Alfama elég durva hely. Nem hiszem, hogy az igen értékes kamerákat és egyebeket szívesen tartanám ott. Engem támadtak már meg este kb. 9-kor arrafelé, mikor a Várból jöttem le :((. Mouraria dettó ue. Bár, ha Szomjas György stílusában akartok forgatni... :)) Sőt az Amoreiras mögött, lefelé a hid felé is van egy jó kis húzós hely. :))
Régebben a Rossion volt egy pousada igen kedvező áron kb. 7000Esc (35Euro)/ kétágyas szoba. Gondolom, nem sokat változott az ár.
Jövő héten szombaton megyek ki két hétre, ha gondolod, utánaérdeklődök.
Üdv
József
Kb. 4 hétre mennébnk forgatni Lisboaba.
Ha valaki kint van és tud egyszerű szállást jelentkezzen. Alfama, külterület is jó, lényeg minél egyszerűbb közeg, a hézköznapokról akarunk forgatni...
Az egész fórumot kiprinteltem, végigolvastam. Baromi jó hozzászólások vannak. Nagyon élveztem.
Druzsma, írtam neked az e-mailedre, de visszajött a mailem.
Ha érdekel portugál tanár írj, én egy brazil fiúnál tanulok, aki egyébként a pesti estben is hirdet.
Írjatok még sokat Portugáliáról. Annyira jó olvasni az élményeket.
Ha esetleg tudtok Portugáliában valamilyen nyári melót két hónapra kimennék.
Üdv mindenkinek.
Hát én is igy gondoltam, hogy nehogymá dolgozzak mikor csak 21 nap van, de vegül is a 2. nap utan már az egész nem szamitott semmit, persze ezt ugy is csak akkor érti meg az ember amikor ott van.
Dismay
A Azori szigeteken meg nem jártam, bár van onnan is egy pár ismerösöm. Talán az elkövetkező évek valamelyikében ... A képek amiket láttam egészen lenyűhözőek.
Ha jobban elolvasod amit írtam, nem zártam ki, hogy vmikor még visszamegyek Portugáliába, pont azért, hogy az északabbi részeket megnézzem. Régi vágyam, hogy Galíciába is eljussak (Spo. egyetlen része ahol még nem jártam) és azt összekötném Észak-Portugáliával. A kettő -- mint hallom -- amúgy is rokon táj és a gallego is közelebb áll a portugálhoz, mint a spanyolhoz.
Építőtáborba meg valahogy nincs kedvem menni mert ha már szabadságra megyek, akkor nehogymá' dolgozzak.
Jókutyanak néhány szót... én meglehetősen oda meg vissza vagyok Portugáliáért (idén voltam 9. alkalommal) és a soraidat olvasva arra jutottam kár, hogy csak Lisszabon (és a déli országrész) megismerése után alkottál itéletet. Szerintem a portugalok csodálatos emberek és ez nekem se a Lisszabonban eltöltött napok utan esett le. Úgy vettem észre, hogy a "vidékiek" meglehetősen utálják Lisszabont meg az ott lakokat. Én főképpen az ország közepét ismerem. Sok ismerősöm kisebb városokban lakik Coimbra környékén, és amit ők pörgetnek velem, abban még soha semmilyen más országban nem volt részem. Kedvesség a legmegasabb szinten és nem azért mert jó fejeknek akarnak tünni, hanem mert így szeretnek élni. Abban az országban annyi kedvességet kaptam már, hogy szerintem megfelelő modon azt viszonozni sose leszek képes. Persze lehet, hogy ehhez az kell, hogy az ember ne egyszerü turistaként érkezzen, hanem valami úton módon legyen alkalma arra, hogy barátságokat kössön. Erre szerintem az egyik legjobb mód az épitőtábor, ahol persze nem csak portugalok vannak általában, de így biztositva van, hogy helyiekkel is megismerkedik az ember. És általános tanács, hogy a nagyobb városokban nem kell túl hosszu időt eltölteni, mert ott úgy is csak rohannak az emberek (bár ebben a tekintetben is jobb Porto, mint Lisszabon). Szóval táborra fel (én '98-ban voltam és szerintem életem egyik legemlékezetesebb élménye marad). Aki érdeklődik annak ajánlom a www.yap.org cimet, ahol meg lehet találni a különbözö tagszervezetek címét. (talán mint honlap még profibb a www.vfp.org)
Sziasztok kis barátaim.
Igyekszem egy vagy kéthetente felkeresni ezt a fórumot, és elolvasni a pozitív vagy netán negatív véleményeket Portugáliáról. Nagyon meglepő véleményeket olvastam, amiről teljesen más véleménnyel vagyok és remélem van köztetek olyan is aki egyetért velem. Megpróbálok visszemlékezni, hogy mire tudnék válaszolni az alábbi témák közül, ami megtörtént velem. (tudni illik ezen a nyáron 2 hétre elhúztunk a barátnőmmel Porugáliába).
1, A zsömlét + vajat, amit az ételek előtt adnak, naná, hogy megettük, hiszen éhesek voltunk nagyon (és gondoltuk, hogy nem ingyen adják). Rendeltünk hozzá szardiniát főtt krumplival. Finom volt, de sajnos az én ízlésemnek nem jött be, és csak kóstolgattam. Helyette jobban laktam a "zsömlékkel és egy nagyon finom, erős borral. Hoztam is hazza ebből a bórbol vagy 3 üveggel.
2, A sintrai palota: Lenyűgözö volt a Mór várral együtt. A várhoz, úgy ahogy a könyvünk is írta egy hegyi ösvényen mentünk fel, hála éberségemnek és letértünk a felfelé vezető országútról. "Természetesen" tök ingyen mentünk be a vár hátsó oldalán. Igaz kifelé azaz a bejáratnál tényleg állt egy jegyellenőr. A kastélyba pedig a lissabon kártyával megint csak "ingyen" juttotunk be. A kastély és a vár szuper volt!
3, Beszélnék egy picit az emberek segítőkészségéről: Úgy vettem észre, hogy segítenek is meg nem is. Tehát 10-ből 7-8 örömmel segített, de akad olyan is akit megszólítottunk és továbbsétált. A feketék mindig segítettek, érdekes. Az első olyan élményem rögtön a repülőtéren kezdődött. Leszálltunk és a busz kerestük, ami a kempingbe vitt volna minket. A hátamon egy bazi nagy hátizsákkal fel akartam szállni a busz középső ajtajánál, ahogy nálunk szoktam, de mire felszálltam volna teljesen az a bunkó soffőr becsukta rám az ajtót, és addig nyitotta-csukta vagy egy fél percig, amig már nagyon éreztem, hogy fáj az oldalam. Azután nagy hanzavar keletkezett a buszon, és leszálltam, hogy újar elől szálljak fel. Ekkor már rájöttem, hogy mi volt a "bűnöm". A vezető meg volt sértődve, és azt hitte, hogy lógni akarok. Ha itthon lettem volna biztos begurultam volna és elkezdtem volna veszekedni vele, de szerencsére csak nagyot röhögtem rajta. Utána megkérdeztünk egy embert, hogy hogyan jutunk el a kempinghez. Ebben a pillanatban legalább 7-en jöttek oda és próbálták angolul és portugálul elmondani a helyes utat. Komolyan mondom, majdnem összevesztek azon, hoyg ki fog nekünk segíteni. Egy 70 éves bácsikával pedig végig röhögtük az utat, aki eközben paskolta hátamat megállás nélkül és szórakoztatott minket. Ennyit a segítőkészségről...Bár a kempingben nagyon negatív volt az egész személyzet. Na ott mindenki egy nagy köcsög volt, mert nem segítettek elmondani a Nazare-be való utat, vonatal vagy busszal. Ők is fel voltak háborodva rajtunk. Ez olyan mintha megkérdeznének engem itthon, hogy melyik pályaudvarról, vagy milyen járművel jutok el pl. Siófokra. Azért valamit csak tudnék róla mondani...
4, közlekedésről egy picit: na ez tényleg gagyi, mert az utolsó busz 21.30- kor elmegy, a legelső pedig csak 6 körül jön. És életveszélyes állva utazni hátizsákkal, a száguldozások miatt. Ülve viszont élveztem a Rally-zást.
5, Rossio, fő sétálóutca: kábszert tényleg árultak és jöttek utánunk szépen, de ránéztem a csávóra mérgesen akik azután leszálltak rólunk
6, Ha már mindenki látott hasonmásokat, akkor én is tudok szolgálni egyel: Columbo-ra hasonlított a pincér Penniche-ben. Talán még üvegszeme is volt...
7, EU ide EU oda nem érdekelt, hogy miért csak ilyen lepusztult házakat, tereket látunk. Mi csak a pihenésért, a tájakért és a látványért választoztuk ki Portugáliát. Ott tényleg más a levegő, a nap, az emberek. Teljesen más kultúra, amit fel kell fogni majd megérteni és nem szabad hirtelen vélenényt alkotni. Legalábbis szerintem. Bármikor visszamenék oda. A "régi" villamosokról nem is beszélek (Lisszabon).
8, nagyjából ennyi így hirtelen, mert közben dolgozok. Amúgy biztos lenne még több pont is amit elmesélnék, de majd máskorra hagyom. Üdv mindenkinek!
ja, amugy a kovetkezo portugal felderitendo hely madeira lesz. ott kulonben is fokent nyugdijasok vannak.
mas,
a chiadoban van europa egyik legjobb konyvesboltja a Bertrand (már 1711ben is konyvesbolt volt).
innen szereztem meg jo nehany angol es portugal nehezen meg szerezheto konyvemet.
ja es itt kaphato fernando pessoa lisszabont bemutato angol/portugal kiadvanya.
a pessoa hazat amugy elegge elrontottak kisse mucsarnokos ize lett...
izlesek es pofonok
de akkor is mi lisboaban fogunk oregen caipirinha-t iszogatni csiszar jenovel a ninho das aguilasban:)
ja es en nem turistakent voltam:)
es mar a 3x-en is tul vagyok:(
lehet, hogy en genetikailag vagyok portugal fan.
mindig annak neztek:) meg a turistak is:)
sot magyar csoport egyik tagja negyedoran keresztul probalkozott megtudni merre van a belem torony, majd lepadlozott amikor kiderult a barna boru portugal magyar:)
amugy ha lisboarol jo filmet akarsz latni alain tanar a feher varos cimu filmet nezd meg bruno ganz foszerepleseben (ebben szerepel kedvenc kocsmam is)
OFF
Ja, és soha sem vagyok hajlandó megérteni ezeket a történelmi utálatokat, pl. hollandok nem szeretnek németül beszélni, az írek fikázzák az angolt, viszont szarnak írül megtanulni, a katalánok angolul válaszolnak, ha spanyolul kérdezel... Mi pedig kénytelen-kelletlen bírjuk az osztrákokat, pedig... A román-magyar utálat is kamu, nem láttam még románt, aki utált volna minket, nekem sincs semmi bajom velük, mindeki csak röhög mindkét oldalon, hogy a politikusok mit ki nem találnak...
Ezért beszéltem spanyolul, ráadásul tudtam, hogy értik, jobban mint az angolt. Elnyomás... Mindenki elnyomta a kisebbet, a portugálokat meg biztos a kelet-timoriak utálják...
ON