Befőzéshez a San MArzanó a favoritom, mióta 2 éve termelem. édes, sűrű, vizes leve nincs, húsos, aszalható is. A következő az Apis, nagy, húsos, kerek.
Még senki nem válaszolt nekem:-(
Amikor kérdezted, előtte 10 hsszel leírtam a fajtákat. azóta legalább 3* ajánlottam paprikát, paradicsomot:)
Tehát fehér paprika: Akár hajtatásra, szabadföldbe a ZKI féle Start: ellenálló, nagy, keményhúsú, kúpos, nem csípős fehér.
Főleg hajtatásra a Cyklon, ami folytonnövő (nem kell megijjedni, mert akár 1,5 m magas is lesz őszre, nagyon ízletes, kúpos, fehér.
Savanyítani szabadföldre csípősnek a Bogyiszlói. Ez apróbb, kúpos, kellemesen csípős, vastag, keményhúsú.
Én meg étkezésre a javított Ceceit szoktam, ami ellenálló, kúpos fehér.
A turbolya ízét ismerem és szeretem is, de eddig csak erdőből gyűjtöttem, azért örültem, mikor megláttam a vetőmagot. Bár a fajta nem teljesen ugyanaz, a kerti állítólag még aromásabb.
Főzni viszont nem szabad, csak az utolsó pillanatban tenni az ételbe!
Egyébként borágót és turbolyát én is vetettem tavaly. A borágót ki is szedtem, mert valóban nem voltak olyan szép virágai, tök szőrös volt, és a férjem szerint ( aki nyersen is imádja legelni a fűszernövényeket) nem jó az íze. A turbolya viszont ízlett neki, de még főzéshez nem használtam fel. Talán majd idén kipróbálom.
Nekem a Korall bevált, csak nyár végén kezdett rothadni a rengeteg eső miatt, de akkor már a LugasF1 is rothadt:-( Szóval én idén is nevelek belőle néhány palántát.
Még senki nem válaszolt nekem:-( Légyszi adjatok ötletet befőzésre való paradicsomhoz és valami jó fehér édes paprikához a fehérözön helyett, mert az nálam nem nagyon akart megnőni.
Nekem is volt régebben egy ugyanilyen saját fajtám, csak néhány évig nem csináltunk paradicsomlét, mivel soha nem fogyott el, enni meg nem szeretjük a húsosakat, a Lugas F1 sokkal jobban bejött, így nem maradt mag, most próbálkozom új fajtákkal.
Szisztok! Nálam a paradicsomot szállták meg, nem csak zöld, hanem 4-5 féle poloska. Egy időben azt csináltam, hogy minden reggel és este leszedtem őket, és vízbe dobtam. az az igazság, hogy nem sikerült túl sokat kipusztítani. Idén megpróbálom kenőszappanos fehér üröm teával lepermetezni, ez a tetvek ellen szokott használni és állítólag minden más rovart is kiírt.
Nekem minden évben a saját szedésű paradicsommagból van vetve, ez 1 folyton növő ,óriási gerezdes bogyók, nem lédús, húsos,kevés mag, édes nagyon zamatos tehát étkezésre és befőzésre is tökéletes. Sok-sok éve ilyen gondom nem volt mindig elég volt az érés előtt a felszívódó, éréskor a kontakt peronoszpóra ellen. Az idén kaptam többfajta paradicsom palántát és szerintem azok érzékenyebbek voltak a vírusra ,kacsoláskor és szedéskor pedig az egész meglett fertőzve.
Az elképzelhető, hogy más évben jobban viselkedik, de azért idén már nem fogok vetni. A Lugas F1 meg valami apró bogyós korai is volt, ezek permetezés nélkül is jobban viselkedtek, inkább az atkákkal kellett miattuk megverekedni.
Tavaly ilyen volt a idő . Ahol nekem van ott az összes szomszédé lerohadt még a szára is nekem a kasuminnal sikerült megállítani (több éve kivonták a forgalomból de az exrém paradicsomvész miatt a tavaly pár hónapra engedélyezték ismét) tehát nem biztos hogy a Korall(nem ismerem) miatt
Én is glialkáztam tavaly, a barackosban. Az állandó rotálás ellenére egyre sűrűbb, helyenként összefüggő lett a szulákmező. Egy darabig nem nyúltam hozzá, megvártam a virágzást, és akkor adtam neki, a normál töménység 3xosával. Ahol kicsi, fejletlen volt, ott helyenként túlélte, ismételni kellett ősszel, de a legtöbb helyen szépen kiment.
Ha az üveges előtérben nevelek salátapalántát, azt mikor lehet kiültetni szabadba? A bent nevelt az nem lesz fagyálló még pár hétig, ugye? Vagy pár fok mínuszt kibír egyből?
Korall fajtájú paradicsomot ne vessetek véletlenül sem. Tavaly ez volt a fő fajtám, vagy 50 tő, 3 különböző talajú és nedvességű helyen. A legelsőket leszedtem rendben, nagyok és szép gömbölyűek voltak. Utána elkezdtek rothadni a szemek. Bármilyen szárazság volt. Nekiálltam permetezni, néhol kontakt, máshol szisztémikus szerrel. Ilyenkor pár szem épségben beért, de a többség így is megrothadt, mire színesedni kezdett. A fele tövestől kiment. Párat meghagytam a fagyokig mindhárom helyen, olyankor már a nyári gombák nem támadnak általában, de ezek még akkor is mind tönkrementek.
Turbolyát még nem vetettem, régebben a buszmegállóban nőtt a munkahelyemnél. Jó ánizsos illata volt, enni nem próbáltam. Borágót egyszer vetettem, következő évben 1-2 tő kelt elszórt magból. Nem volt olyan mutatós a virágzó növény, mint amilyennek képeken láttam. Érdekes, uborkaszerű íze volt, de gyakorlatilag ehetetlenü, szúrósan szőrös. Talán lesz valakinek tippje, mit lehet vele kezdeni. Rutát egyszer vetettem, a sziklakertben tartom dísznek. Szép cserjécske, lényegében örökzöld. Sok magot szór, kel magától is. Szárazságtűrő. Nem használom semmire, de nagyon szeretem. Sok fecskefarkú lepke hernyó volt rajta az ősszel, gyönyörűek voltak. A metélő fokhagymát ne legeljétek mind le, nagyon szép, mikor virágzik, nyár végén, mikor nem nagyon van más hagymás virág. Hemzsgnek rajta a méhek.
Addig jutottam el, hogy összeírtam és átválogattam a vetőmagjaimat, elkezdtem "kívánságlistát" írni a beszerzendőkhöz. Még az edények rendberakása várat magára. Lelegelésre már két hete növekszenek a tépősaláták az ablakpárkányon (ezeket nem szánom kiültetni, csak lecsipegetjük). Hétvégén, ha nem kell bejönni dolgozni, akkor én is vetni fogok. Azonnali fogyasztásra bazsalikomot, snidlinget, metélőfokhagymát, zsázsát. A kiültetésre szántak közül első körben a fűszerpaprika és paradicsom magokat szórom el, ha sikerül addig szerezni fehér/zöldpaprika magokat, akkor azt is.
Létezik pdf-ben is a szintén publikusan hozzáférhető Integrált gyümölcstermesztés és a Gyógynövényismeret c. könyvekkel együtt. Jó alternatívák, ha valaki nem tud könnyen internethez hozzájutni.
Tudom, hogy nem túl gyakran jártok Budán, de hétfőn voltam a Moszkva téri Hermes boltban és éppen akkor érkeztek meg a vetőmagok. Türelmet kértek, állítólag tízezres mennyiségű kis zacskót kell felcimkézniük, jövő hétre ígérték, hogy minden rendben a polcokon lesz. Hátha a többi boltba is elkezdték a szállításokat.
Más: hétvégén nagyáruházban láttam egy (számomra) új fűszernövény mag sorozatot a Kertimagtól. Volt benne néhány kevésbé szokványos is, mint turbolya, borágó, üröm, ruta. Van valakinek ezekkel tapasztalata? (mármint a növényekkel?)
Bazsalikom cserépben marad, de nem tud megnyúlni, mert lelegeljük:))
(pl fris bazsalikomos rántotta)
A céklát, ha jó még, akkor nagyon korainak gondoltam. Az újabb felhasználása: nyersen, almával egyformára lereszelve, pici apróravágott hagymával, és mézzel kikevert joghurtos túróval összdolgozva megenni. Mindenki megszerette nálunk.
Én csak két fajta fehér paprikát vetek üveg alá. A cyklon nagyon bevát. Nyárra nem szedtem ki, és novemberben még nagyon sokat termett. Fehér, kúpos, vastag, keményhúsú. Meg magamnak ültetek zöldet is.
Nálad már biztos kiengedett az üvegházban a talaj. Közben már el is vetettem a salátát. Paprikát szeretnék idén én is valamivel korábban, csak kéne új magot venni. Elvileg nem jártak még le, de pl. az elefántormány mag nem jó, termett belőle csípős is. A mezőgazdasági boltba meg sajnos elég későn szoktak megérkezni a friss magok. A cserépbe szánt paradicsomokat én is nem sokára elvetem. Fal mellett védett helyen lesznek, oda mehetnek korábban, mint szabad földbe. Bazsalikomot még nem merek vetni, iszonyúan meg szoktak nyúlni. Helyem se nagyon van nekik, valószínűleg megint az üvegházba fogom vetni, helybe. A kint hagyott cékla nő még tavasszal, nem megy rögtön magba? Magnak ne hagyd meg, hibrid.
Én ma elvetettem a paprika, paradicsom, karalábé és bazsalikom magokat. Kinnt nekem is van rengeteg metélőpetrezselyem. Az ősszel "lapáttal" ültettem át őket az új helyre. Hagytam kinnt céklát a te fajtádből, fenyőágakkal takartam. Kíváncsi vagyok milyen lesz, még nem néztem meg.
Hagymát dugdostam az ősszel, de lehet, hogy most még teszek az üvegházba. Most, hogy jó idő lett, onnan is ki kellene szedni a letermett paprikák töveit, mert lassan kell a hely.
Minden zöldségfélének megvan a korai, azon belül a hajtatásra javasolt fajtája. Ezeknek a nemesítés során más a hő, fényigényük, a tenyészidejük rövidebb. Ezért érdemes korai palántának ezekből választani. Vannak korai középkorai, késői érésidejű növények, és rövid, közép és hosszú tenyészidejű növények. Korai terméshez korai érésidejű, rövid tenyészidejű fajtát kell választani.
Szerencsére mára a neten sok jó tájékoztató oldalt lehet találni.
Én fehér paprikának, cyklon és start, zöldpaprikának kofa f1, és rapid fajtákat,
paradicsomnak zömök és marmande fajtákat vetek.
A szabadföldi palántáknak a vetését március első dekádjában szoktam.
hagyományosan nőnapkor:)
Ha van kedved a korábbi évek március -április hónapjait átnézni, ott sokat írtam a palántanevelésről.
Bocs ha hülye kérdést teszek fel, de nem neveltem még soha házon belül palántákat. Szóval ilyenkor mindegy hogy milyen fajta paradicsom illetve palántát vetünk? Mindegyik jó korainak fóliasátor alá? És ugye a szabadföldre szánt palántákat elég március közepe táján elkezdeni nevelni a fólia alatt?
Ma készülök elvetni ládába a Kobak salátát. Nemsokára a földicseresznyét is elvetem, lassan szokott csírázni. A paradicsom palántákat hűvösben szoktam tartani (kb. 15 fok, vagy annyi sem, fűtetlen szoba, déli fekvésű ablak), ha már kikelt, nálam melegben nagyon megnyúlnak. A paprikának viszont kell a meleg. Tegnap körülnéztam a kertben. Kihúztam egy káposztarépát, nincs semmi baja, kibírta fátyolfólia alatt a -18 fokot. Sőt azon a részen -20 is lehetett. A levélpetrezselyem még tavaly kikelt elszórt magból, most általában 2 levélkéjük van. Remélem, a tél következő részét is átvészlik, és azt nem kell vetni. Tegnap akartam dugdosni a fóliába újhagymának valót (ősszel Medvém betegsége miatt elmaradt). Nem sikerült, még ott is fagyott a talaj. Talán marad a meleg, és hét végére kiolvad.
Én is csatlakozom a kéréshez, légyszi írjátok, mit, mikor hogyan, első évemet kezdem kertes házban és igencsak "kezdőnek" számítok!! Olvasgatok szorgalmasan vissza, de úgy érzem magam mint vizsga előtt, amikor élesben mennek a dolgok, akkor úgy érzem szinte semmit sem tudok :-)
Szerintem el lehet azt is vetni, mert azt tapasztattam, hogy az hosszú tenyészidejű.
De ebben az évben én nem vetek, mert igazából nme nyerte meg a tetszésem. Igaz, hogy érdekesség, de felhesználás szempontjából nem túl megfelelő. Enni, savanyítani vannak jobbak, nekem meg nem sok helyem van. De lehet, hogy azért pár tövet vetek:)
Köszi. Éppen akartam kérni,hogy ha vetsz akkor szóljál mindig nekünk!! :))) A tulipánpaprikát nem veted még? Azt is korán kell nem? Én már napok óta szemezek vele,de meg akartalak kérdezni.