Keresés

Részletes keresés

cucurbia Creative Commons License 2005.02.05 0 0 160
Ok,mert az enyémek sem kelnek megint:((
Előzmény: gáborke (159)
gáborke Creative Commons License 2005.02.04 0 0 159

Na. Kikeltek a pomelóim.egész vaskos a száruk.

Valakinek egy-kettő nem kell?

A csiráztatott pisztáciákat nem tudtam figyelni mert sok munkám volt, azt kiszáradt.

de nem kell izgulni, még nézek magot.

cucurbia Creative Commons License 2005.02.04 0 0 158

Igen,én rendithetetlen vagyok:))

Vettem az OBI-ban egy csöventillátort(mivel szinte mindenhol kiröhögnek a barkácsbolttol a müszaki kereskedésekog,amikor TÉLEN akarok ventillátort keresni.

Most ezt valahogy a konvektor alá szerelem,aztán majd meglátom milyen lesz.

Időjárást már 3 napja nem láttam,nem tudom milyen idő lesz.

Jobban bosszant a növényzet sárgulása:((szerintem ezen már csak a nyári konvektorcsere segithet,le merném fogadni hogy valami hibás árut soztak rám,vagy valamit rosszul kötöttek be,nem hiszem el,hogy 22 év kertészkedés után most hirtelen sárgul,pusztul el minden növény,amikor végre gázfütés lett az eddig fa és széntüzelés helyett.

Ok,akkor B.galpiit elvetem,az Aegle marmelossaL EGYÜTT.Majd kiderül mi örizte még meg a csiraképességét.

Az utolso szállitmánybol még semmi nem kel,igaz még nem is várom,mert jo 2-3 hét kel szinte minden kikeléséhez.

A licsi jol ki szokott kelni,és ugy fél évig gyönyörüen szoktak fejlődni.Utána szoktak megbolondulni.Ha még jövö ilyenkor is mind egészséges lessz,akkor örvendjünk.

Átnéztem a német katalogust,igaz azt irták,hogy sok mag csak 7-8 napig csiraképes,és nem biztos,hogy mind most lesz kaphato,de azért én megrendeltem néhányat,várom a visszajelzést.Ilyeneket pl.Cinnamonum aromaticum,Anacardium excelsum,Baccaurea ramiflora,Monodora angolensis,Monodora myristica,Paullinia cupana(én ennek örülnélk,mert eddig minden magkereskedő visszautasitott ezzel,mivel szedés után 7-8 napig csiraképes),Rollinia emarginata,Spondias dulcis,Spondias purpurea,stbstb,és még néhány tropusi virág meg fa.Majd meglátjuk ebböl mi lesz meg,és ha meg is lesz mi kel ki.

Előzmény: Twins (156)
gáborke Creative Commons License 2005.02.04 0 0 157
hello
csak beköszönök aztán majd este még irok.
üdv.
Twins Creative Commons License 2005.02.04 0 0 156

Hi Cucurbia

Látom rendíthetetlenül toppon tartod a fórumot!

Ha tudsz a Bauhinia galpinii-magokból párat elszórhatnál hátha kikelnek, én meg szívessen fogadnám..

Tudtál már szerezni ventit, mert ugy tűnik  a tél megint bekeményített!

Találtál a német árlistában vmi jó kis egzotikus magokat?

Mi a helyzet az utolsó szállítmánnyal amit a posta összenyomorgatott..van már vmi ami esetleg csírázik??

Én most licsiket csíráztatok kb másfel hónapja, már ki is kelt 7-8 példány.Most 5-10 cm körüli kis csemeték lehetnek.

Kocideval bepermetezem ezeket a kis növényeket, nem is látom hogy berothadnának vagy vmi gombás nyavaja esetleg megtámadná őket.

Levelek sem égnek le szóval lehet kipróbálhatnád ezt a gombaölőt is mert nekem nagyon bevált!!

Előzmény: cucurbia (155)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.04 0 0 155

Na senki nem ir???

Na akkor majd én.

Most hogy tavaszhoz közeledve elkezdem az öreg magokat szortirozni előkerült még Emblica officinalis és Bauhinia galpinii mag egy nagy rakás.Kell valakinek?Vessek?Hátha még kikel.

cucurbia Creative Commons License 2005.02.04 0 0 154

Ok,majd szétnézek.

Most csak azért irtam,hogy ujra a topikok tetején legyünk,mert ne máá...:))

Twins Creative Commons License 2005.02.03 0 0 153

A solo az önporzós fajta, ezért vettem én is ilyet csak sajna a termése nem érett be, mert túl hamar jött a tél!

Ha tudsz ilyet vegyél.. Én is a Rapaiéktól vettem anno 3 éve..

Leanderből sárga dupla lenne az igazi de ha csak szimpla van az sem baj!!

Nekem ilyen fajták vannak(feher dupla,rózsaszin dupla tarka levelű, piros dupla,és még kicsi de az is lesz lila szimpla), ha esetleg vmelyik mincs szívessen szaporíttok belöle.

Előzmény: cucurbia (152)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.03 0 0 152

Kár:((

Mert akkor inkább valahonnan önporzoset probálok szerezni.Szoktak lenni.Bár a solo nem önporzos?

Van sárga leánderem,egyenlőre a gond az,hogy tavalyi dugvány és még pici,nincs rajta elágazás,levehetö hajtás.Igaz a gazdáját majd tavasszal megkérdezem,ha látom,hogy tud-e gyökereztetni.Dupla,vagy szimpla kell?

Előzmény: Twins (151)
Twins Creative Commons License 2005.02.02 0 0 151

Cucurbia, gáborke, van nektek esetleg sárga leanderetek, mert ha igen gyökereztethetnétek számomra egy példányt. Megköszönném!

A papaya magok pedig Gran Canariarol származnak, fajtát sajna nem tudok.

Twins Creative Commons License 2005.02.02 0 0 150

Carica papaya(solo) van nekem, elég szép fa lett belőle mivel tavaj tavasszal kiültettem az üvegház talajába!Tavaj termést is hozott, csak sajna nem tudta beérlelni.Nevelni nem nehéz, sok víz és tápanyag kell neki, na meg persze a trópusi meleg.ennek ellenére ilyenkor is jól megvan, igaz nem nől.ha nagyon magasra nő csak visszavágom és pár héten belül elágazik.

Van itthon papaya magom egy csomó igaz nem tudom milyen fajta, de ha gondolod vetek neked egy párat!! Biztos kikel, csak ebből több példány kell mert ugye nem egy növényen van a termő és a porzó!

Ha más nincs az a cím amit adtam ott biztos kapsz ilyen ventit ami nálam is van, bár ezt nehezebb felszerelni.

ha a magok között valami valami érdekes megírhatnád, lehet én is beszálnék..

Előzmény: cucurbia (149)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.02 0 0 149

Carica nemzettséggel kinek vannak tapasztalatai?

Nekem a C.papaya valahogy sosem akart normálisan nőni.Most katalogusban 3 fajt is árulnak,ezért érdeklődöm.(C.papaya,C.pentagona,C.pubescens)

cucurbia Creative Commons License 2005.02.02 0 0 148

Igen sajna nekem is 400 ezrembe került ez a ház:((Pedig használt alkatrászekböl volt,valahol szétszedtek egy házat és azt kaptam meg kedvezményes áron.Uj állapotban a legolcsobb ajánlat is ezzel foglalkozo cégeknél 500ezertöl indult:((

A konvektort használtan hozták,ezért gondoltam,hogy ha nyáron ujat veszek talán...

Márcsak azért is,mert ugy vettem észre,hogy ha csak 1-3 fokozaton van,akkor ez a jelenség nincs,de ha már efeletti 4-7 fokozatban van akkor rohamos a sárgulás,és virág,meg levélledobás.

Én is jobb szeretném radiátorral,de nekem is csak a kert végébe lehetett épiteni és az jo 6-10 m-re van a háztol:((igy a cirkohoz szükséges vizet is oda kéne vezetni,a falépitésről nem is beszélve,szoval egyenlőre konvektorral kell megoldani valahogy.

Nem kaptam ventillátort,ami cimeket mondtak mind fals volt.((még egy két barkácsáruházban szétnézek,aztán nem tudom mit találok majd ki.

Kaptam uj maglistát Németországbol,most nézem át,meglátom mire tudok áldozni.

Előzmény: Twins (147)
Twins Creative Commons License 2005.02.02 0 0 147

Hát ami azt illeti én sem vagyok megelégedve az üvegházban lévő körülményekkel, mert ha lenne bent még 1-2 db radiátor és arra segítene rá a konvektor akkor nyomban el lehetne érni az áhított 25 C körüli hömérsékletet.

Persze ehez át kellene építeni az üvegházat a ház falához(most kb 8 méterre lehet tőle.

Sajna nem tudom mikor tudom megcsinálni, mert ha már átépítem akkor jóval nagyobb üvegházat akarok, az pedig minimum 100-150E plusz.

Szerintem ha a konvektorod valahol szelel, azt ki lehet deríteni, nem kell várnod tavaszig.próbáld meg vmilyen habos folyadékkal, vagy nagyon könnyű madártollal ill. égő gyufával(na ez a legveszélyessebb) ..más most nem jut az eszembe..amikor csak az őrláng ég persze körbejárni a konvektort,  a konvektor burkolatát le kell szerelned hozzá!

Lehet nem is olyan nagy a rés ahol kifujhat, mert szerintem sem a hideg az oka.

Nálam is volt, hogy az ajtó nem kárt jól huzat is volt kicsi, de semmi sárgulás nem látszott.

Előzmény: cucurbia (146)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.02 0 0 146

Hát igen a téglafalat épitettünk nyáron,és azon van a konvektor.Állitolag kintröl szedi a levegőt és oda is megy vissza.

Ajto,ablak szelelés nem lehet hiba,söt tavaly jobban szelelt,mert idén leszigeteltem még az ajtoréseket is ahol esetleg tavaly kihuzott a meleg.Ráadásul a hidegelméletben sem hiszek,mert tavaly a szén miatt néha 0 fok is volt reggel(igaz kibirta minden),idén viszont a mult hét kivételével még 12 fok alá sem ment a hajnali hömérséklet.Ezért ezt a variáciot ejtettem,biztos a gázban van valahol a hiba.

Na majd tavasszal meglátogatlak,és megtekintem a rendszered:)

Egyébként egy ismerösöm is konvektorral oldotta meg a fütését a mini üvegházában tavaly és neki sem volt ilyen problémája.(ezért nyomozok annyira,hogy nálam mit kell megváltoztatni,ami miatt ezek a kellemetlen jelenségek vannak)

Előzmény: Twins (143)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.02 0 0 145

Nem hiszem.Valami másban lehet a titok.

Vácrátoton most éppen meghatározatlan ideig szünetel a növényárusitás,mert felujitják a szaporitoházukat.Ezért nagy kiárusitás volt két éve nyáron.

Előzmény: taramiram (144)
taramiram Creative Commons License 2005.02.01 0 0 144

Az nem lehet, hogy hideghatásnak kell kitenni a virágzáshoz, vagy a világítással (rövid nappalos) variálni?

Vácrátóton kell majd megkérdeznünk. Ott nem szokott árusítás lenni?

Előzmény: cucurbia (127)
Twins Creative Commons License 2005.02.01 0 0 143

Érdekes, nálam 3-4 éve konvektor fütt az üvegházban de ilyennel, hogy a levelek lehullanak meg megsárgulnak még nem találkoztam!!

Biztos máshol a problema...konvektor szelel, vagy ajtó, ablakok esetleg, bár gondolom erre figyeltél. ha parapetes a konvektor akkor elvileg nem lehet ilyen baj, mert a kéményből szívja  a levegőt és az égésterméket is arra nyomja ki másik csövön...

Előzmény: cucurbia (141)
gáborke Creative Commons License 2005.02.01 0 0 142

na lépek.

sziasztok

cucurbia Creative Commons License 2005.02.01 0 0 141

Jaj,az nagyon:((((

A régi házba amig szénnel fütöttünk meg fával,ősszel 2 éve 120 ezerért vettünk szenet és már februárra szinte elfogyott,plusszba kellett venni fát.Azért a gáz olcsobb,mig ha havonta 20 ezerben is van kb a fütés.(ha azt a 4-5 honapot nézem amig nagyon kell füteni).Csak látod,ilyen hátrányai is vannak,ha nem központi fütéses a rendszer.De valahogy csak sikerül nem százezreket belefektetve megoldani mert anyagilag az elmult két év ezügyben kissé kimeritett.

Előzmény: gáborke (139)
gáborke Creative Commons License 2005.02.01 0 0 140
Most olvasom a baumaxxba, kis üvegház kb 8 m2 de alacsony:1,85 m. de jó ára van igy is.79900
gáborke Creative Commons License 2005.02.01 0 0 139
Persze, érthető. az elektromos fűtés pedig drága lenne nem?
Előzmény: cucurbia (138)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.01 0 0 138

Igen én is erre gondoltam,hogy valahol kimegy a beltérbe az égéstermék,és erre mondták,hogy ez lehetetlen.De én nem hiszem ezt el.

Aztán lehet ha megszalad nyáron veszek egy uj konvektort,majd meglátom.Amig nem derül ki az ok,nem akarok felesleges kiadást.

Előzmény: gáborke (137)
gáborke Creative Commons License 2005.02.01 0 0 137

Már láttam pár konvektort, de általában egyik se zár tökéletesen, igy valamennyi CO2 kimehet. sokszor érezni is a CO2 savanykás illatát a konvektor rácsain át kiáramlani(mint a szénsavnál a szag).

Igaz hogy a drága új konvektorok azért jól megvannak ez ellen már csinálva, dehát ki tudja...

gáborke Creative Commons License 2005.02.01 0 0 136

A gázfütés kibocsátása jóval alacsonyabb szennyezőt tartalmaz mint a szén.

szén: CO, SO2, NOx, por, CO2

Gáz:CO, NOx, CO2

Gáznál a nitrogénoxid általában igen alacsony, a CO változó(de nagy mennyiségben sem reagál rá a növény-az emberre már káros).

Igy a CO2 hathat a növényre.

gáborke Creative Commons License 2005.02.01 0 0 135
Teljesen zárt redszerű? Nem érintkezik valahol a benti levegővel a gázláng?
Előzmény: cucurbia (134)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.01 0 0 134

Én is erre gondoltam.Miután,ha a fiatal levelek sárgulnak,és hullanak le,az tápanyag és kénhiányt jelez,ha viszont a fiatalok épek,csak az idős levelek pusztulnak,az gázégésterméket jelent a szakirodalom szerint.Ezért hivtam ki decemberben a gázszerelőt,de kettő is azt állitotta,hogy a konvektor kintröl szedi a levegőjét,nem a belső térböl,és repedés sem lehet belül rajta,mert akkor meg a biztonsági rendszere lezárná.

Hát én ebben azt hiszem nem hiszek nekik,bárki bármit is mond.Szerintem is valami a levegőbe kerül, a fene tudja mi,ami a szénfüstben nincs ,de a gázban meg van,különben nem csinálná.Lehet hogy a ventillátor ezen is segit majd,nem tudom.

Előzmény: gáborke (131)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.01 0 0 133
Köszi,holnap egy ventillátorszaküzletbe is megyek.Talán...
Előzmény: Twins (132)
Twins Creative Commons License 2005.02.01 0 0 132

Ilyen ventilátort lehet venni elektronikai alkatrész boltokban!!

Pl.. nem reklám, csak relative olcsó hely a www.lomex.hu

Előzmény: cucurbia (130)
gáborke Creative Commons License 2005.02.01 0 0 131

Sziasztok!

Mégis sikerült gépközelbe kerülnöm.

Cucurbia, a gázkonvektornál(főleg ha régi) bizonyos esetekben a fűtött térben feldúsúlhat az égésből származó CO2.  A növények bizonyosnál nagyobb mennyiség jelenlétében ledobják a leveleket(kisebb koncentráció, mint ami az embernek káros).Emiatt lehet talán a levélhullásod esetleg.

Előzmény: cucurbia (121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!