Szerintetek mikor derül ki, hogy áttelelt-e a rozmaring? Kint hagytam cserépben. Volt -18 fok is. Lehet, hogy azon a védettebb helyen csak -15, de mindenképpen elég hideg volt. Pár napja kiolvadt, látszólag semmi baja. Hihetek a szememnek, vagy majd később megy tönkre?
Én már tavaly is il tanácsa alapján sűrűre ( kb. 15 cm-re) vetettem, és rengeteg volt a Nimródon, a Villőn és a Rajnai törpén is. Szépen támasztották egymást, persze körbekerítettem őket néhány ággal és raffiával.
A sűrű vetésnek én 20 cm távra vetem. Azért, mert így a szabvány sorolómmal tudom húzni a sorokat. Lehet sűrűbben is természetesen, így 15-re is. Van olyan irodalom, amely 10 cm-es gabonasortávra is ajánlja. A lényeg, hogy egymást tartsák a sorok.
Úgy emléxem, azt írtad, hogy a borsót 20cm-re veted. Eldöntöttem, hogy idén én is kipróbálom így, erre a ZKI-s rajnai törpén 15cm-t olvastam. Szerinted az jó lehet?
Színt nem annyira, mint ízt. De a száraz paprikát összetörve, meleg zsíradékba téve színez. (csak le kell venni, mert meg ne égjen. A paprika a színét zsíradékban oldódva fejti ki.)
A kávédaráló biztosan jó lehet, de kicsi a tartály, ha nagy a fordulata, akkor a közepén darabos lesz, a szélén pépes. Valamint a kiváló paprika olaj fobban fest, mint a Trinát zománc, nehéz elmosni.
De valamennyi tövet érdemes úgyis termelni, hogy csak megszárítod, és csövesen fózöd ételbe.
Közben rájöttem ám, hogy nagyon hülye vagyok:-)) Ugyanis vetettem turbolyát és rutát is, és most megnéztem a csomagolást, és bizony a turbolya nem kelt ki, csak a ruta, ami nagyon szép lett, és ez volt az, ami annyira ízlett a páromnak!
Köszi il! Sajna ekkora területem nincs, pontosabban lenne, csak kapacitásom nincs, hogy ennyivel többet gondozzak:-(( Azért lehet, hogy megpróbálkozom majd vele! Darálni nem jó az elektromos kávédaráló?
A turbolya ha már egyszer volt, magától megújul.Most is tudok szedni, mert körtefa avar takarásában van.Ez majd felmagzik, és ősz felé újból előjön.Ha kér valaki magot, szívesen küldök.Finom füszer salátákba, túróba, öntetbe.
Eleinte venni kell magot, kiválasztott fajtából. Valószínű csemege fajta kellene. Nekem a Kalocsaiak váltak be, ezek nagyobb termést adtak. Ne hibridet válasszatok, mert annak a magja nem fajtaazonos lesz. később utána már lesz saját mag özön.
Én hidegágyba, üveg alá vetettem el március végén, április elején, sorba, ritkásan (0,5 cm). Ebből szálas palánt lesz, nem kell tűzdelni. A májusi fagyok elmultával ültettem ki, 30*60-as sortávra, ikertöveknek, így géppel tudtam kapálni. Permetezése trágyaléből, és bordóiléből állt. Majd a szedés piros állapotban történt. Én fűzéreknek fúztem fel, és felakasztva, levegős, napos helyre tettem, de fedél alá.
Ahogy száradt, később én egy kazánházba vittem, ahol csörgősre ezáradt. Darálás előtt kibontottam, a rosszakat kidobtam, a magot kiszedtem. Így I. oszt minőség lett. Darálót egy mosógépmotor, és egy ételhordó alumínium edény felhasználásával készítettem. A 250 tőhöz kb 15*7 m terület kellett. A fűszerpaprika nem annyira nedvesség igényes, mint a csemege. Nagy szárazságban természetesen virágzáskor, terméskötődéskor meghálálja a locsolást, és a fejtrágyázást. Később már nem is jó locsolni éréskor, mert a termés eltarthatóságára megy a sok víz.
Ez engem is érdekelne, ha elmondanád..nekem van helyem csak még sosem csináltam, így fűszerpaprikát..melyik fajta jó ahhoz? stb.Főleg kápiám volt az megy nálunk...:-)
Én igazából nem metszettem. Hajtást kellene válogatni, de így is jól termett, de ha metszi valaki, biztosan nagyobb szemű lett volna a termés. Nekem így is megfelelt.
Mobilom volt, jó is volt ízre, nagyságra, de elég sokszor elkepta a betegségeket, hamarabb, mint a többi, ezért kihagyom.
A régi kertemben volt fűszerpaprika, és ott 250 tövön volt kb 2 kg őrölt, tiszta paprika,
Ahhoz hely kell, de ha neked van, akkor szólj, elmondom hogy csináltam, mert nem nagy gond van vele. Egyedülikényesebb atermés megszárítása, de azt is meg lehetoldani.
Éppen most néztem át én is a ZKI honlapját paprika és paradicsom ügyben. Ez a Ciklon nagyon megtetszett, már csak azért is, mert jó magasra nő. Rájöttem ugyanis, hogy a kicsi kertben azzal járok jól, ha magasra növő fajtákat választok, így talán nagyobb lesz a terméshozam ugyanakkora területen. De mit jelent az, hogy metszeni kell? Ugyanazt, mint mondjuk a Lugasnál a kacsolást? Tehát egy szárra kell ezt is nevelni?
A paradicsomok között is láttam egy befőzésre ajánlottat, a Mobilt, erről van tapasztalatod?
És még egy fontos kérdés! Régebben írtad, hogy fűszerpaprikát is termesztesz. Hány bokorral érdemes ebbe belevágni? Helyem ugyan nem sok van, de ki vagyok akadva, amikor a boltban végignézem a fűszerpaprika választékot, és még a kalocsai és szegedi is nagyrészt import ( ki tudja milyen) paprika:-((
Én is nagyon kíváncsi vagyok az ökörszívvel kapcsolatos tapasztalaidra. Nekem tavaly nem igazán sikerült, de nem tudom eldönteni, a körülmények miatt, vagy a fajta nem jó.
3 helyen volt paradicsomom, vagy 7-8 féle:
- Koktél típusú (sárga+piros, nevét nem tudom) kerítésre futtatva, félárnyékban. Saját nevelésű, előveteménye nem volt, komposztot nem kapott, hirtelenében felástuk a kerítés tövében füvet egy csíkban és oda ültettük, mert már nem volt szabad helyünk. Szépen termett, nem betegedett.
- K3, Kecskeméti Jubileum, illetve a palánta árus néni szerint "Óriás fa" típusúak egy félárnyékos, elég nyirkos sarkot kaptak, teljesen összedzsungelesedtek a burjánzó petrezselyemmel. A meztelen csigák kártételét leszámítva szépen nőttek, a nem éppen ideális körülmények dacára nem betegedtek, viszont a kevés fény miatt nehezen értek be. Előveteménye zsázsa és retek volt, az ágyást tavasszal komposzttal dúsítottuk.
- Ökörszív, illetve Gartenland magból valami (a fajtára fejből nem emlékszem). Saját nevelés, szép zömök, életerős palánták. Napos helyen, sóskával, spenóttal vegyesen ültetve, komposzttal dúsított ágyásban, előveteményük nem volt. Ezek voltak elvben a legideálisabb helyen, mégis a legbetegebbek. Szinte az összes levelük leszáradt, rossz volt rájuk nézni, a terméseik inkább kényszerértek, megkeseredtek, lehullottak. Idén ilyen fajták nem lesznek, de kíváncsi vagyok mások tapasztalataira. Nálunk volt valami ufójelenség, vagy a fajta ilyen kényes?
gigant Termése sötétzöld, nagy testű. Csüngő 150-200 g tömegű paprikákat terem. Vastag húsú begyűrt végű bogyói biológiai érettségben pirosak. Hajtatásra és szabadföldi termesztésre is alkalmas. Nagyon bőtermő, termése folyamatosan szedhető zölden és pirosan egyaránt.
ciklon Folytonnövő, közepes növekedésű, rövid ízközű bokor. Fejlődési sebessége gyors, fényhiányra nem érzékeny. A dohány mozaik vírus új törzseivel szemben is ellenálló (Tm2). Termése fehér, 80-90 g tömegű, nyújtott, csúcsban végződő, felálló, csípősségtől mentes. Támrendszeres hajtatásra ajánljuk. Metszést igényel. Friss fogyasztásra, exportra.
(miért írtam Cyklonnak??:))))
Bogyiszlói Folytonnövő, elterülő bokrú, 40 cm magas. Termése fehér, szabályos kúp alakú, felálló, kellemesen csípős. 50-55 g tömegű, kiváló ízű paprika. Fejlődési sebessége gyors. A szárazságot jól tűri. Szabadföldi termesztésre ajánljuk. Friss fogyasztásra és savanyított feldolgozásra alkalmas.
kapia Erőteljes növekedésű. A bogyó enyhén lapított, kúpos, sötétzöldből sötétpirosba érő "kápia" típusú paprika. Vatsag húsú, édeskés, szedés után hetekig is eltartható. Terméssúlya 120-180 g. Szabdföldi termesztésre és fólia alatti hajtatásra alkalmas. Friss fogysztásra alkalmas. Zölden leszedve, papír közt karácsonyig eláll.
start Szabadföldi termesztésre javasolt. Könnyen termeszthető, mert Xanthomonas baktériummal, mely a legnagyobb károkat szokta okozni a szabadföldön és uborka mozaik vírussal szemben ellenálló. Folytonnövő, középmagas, erőteljes bokrot nevelő fajta. Termése fehér, szabályos háromszög alakú, lecsüngő, édes, tömege 80-100 g. Szilárd a héja és vastag. Feleségem ezt szereti legjobban. Az üvegházban ezen is volt novemberig termés.
cecei
Folytonnövő, közepes növekedésű, 40-50 cm magas. Fejlodési sebessége közepes, fényhiányra nem érzékeny. Termése fehér, édes, hegyes végu, enyhén bordás, csüngő, kúp alakú. Dohány mozaik vírussal szemben ellenálló. Szabadföldi termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra ajánljuk. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.
Ezeket mindenképpen tartom. Hozzájönnek még a zöldek, a ceruza, cseresznye, hatvani.
A San Marzanot eredetileg a lányom hozta,de mivel én is kerestem hazai forrást, így én egy egyszerű gazdabpltban találtam Békéscsabán. (Nekem az volt legközelebb, csak 60 Km:)
Arra figyeljetek, hogy lehetőleg a nagy termésű fajtát vegyétek, mert sokféle van a Nano nevűt nem ajánlom, Amellett, hogy apró, nagyon érzékeny. A Lungo, és rampicante nevűek voiszont nagyok, hosszúak.
Ugyanúgy erős karó mellett kell nevelni, mint a lugas fajtát. lehet két szálon is, a tő simán elbírja.
Magbeszerzéshez nézegetni kell a boltok kínálatát, mindíg lehet találni valami érdekeset.
Korall
Marmande (ez kicsit érzékeny)
A SM-k (hirtelen nem találtam termős képet, de tavaly tettem ide)
Ez egy SM Standard nevű, egyszerű Garafarmos mag volt. Ki sem ültettem őket mert felesleges volt már. Ott maradtak az üvegház mellett kivül. a pohárban átgyökeresedtek, és 1,5m magasra nőve, rengeteget teremtek.
Itt Budapesten a Franchit a Culinális üzletek árulják. Sajnos nem emlékszem az árára, (talán 500.-Ft)nem egy olcsó fajta, de jó minőség, ha valaki nem kap szívesen veszek neki,és elpostázom.
Van nekem is,de nem fogtam belőle ipari mennyiséget, hogy mindenkinek tudjak adni, de 2-3 embernek azért 20-20 magnyit biztos tudok küldeni.
Ha nem tolakodás, én is kunyerálhatnék majd pár szem magot?
Ezek szerint a San Marzanót is úgy kell nevelni, mint a LugasF1-et? Nekem ez a módszer nagyon bevált tavaly, szép szellős volt egy szárra nevelve a paradicsom. A Korallal sokkal több gondom volt, a bokros növekedésűek kacsolását még gyakorolnom kell:-(
Nekem van San Marzano magom,ha nem kapsz majd küldök. Nekem még november közepén is bőven volt rajta, 2,5 méter magasra engedtem fel(ment volna tovább).
Idén végre véletlenül sikerült kapnom Oxheart(ökörszív) paradicsomot a Praktikerben. A Gartenland termékek között találtam. Nagyon örülök neki,mert már régóta akarok venni. Majd ősszel referálok róla. Állítólag nagyra növő, különösen finom zamatos. Kíváncsi vagyok.
Igen, olvastam az előző hozzászólásaidat, csak azért kérdeztem rá mégegyszer konkrétan, mert nem tudom, lehet-e annak valami oka, hogy bár az elefántormány szépen nőtt, a fehérözön elég aprócska maradt, és nem tudom, hogy másnak esetleg voltak-e ilyen tapasztalatai.
Tanácsaid szerint kipróbálom akkor a Startot, bár ez a Cyklon is érdekes lehet! Na, majd még eldöntöm:-))
Azt is olvastam lejjebb, hogy többen is a San Marzanót szeretitek, de ezt hol tudom beszerezni? Mert tavaly is néztem, meg már idén is, de még sehol sem találtam:-(( És ahogy olvastam, másoknak is voltak itt ezzel gondjai:-(
Legutóbb kucsmagombakrém levesbe tettem (eredeti párosítás, a természetben is hasonló területen nőnek), lehet turbolyakrém levest is készíteni. Salátákba is tehető, aprítva túróban szendvicskrémként. Enyhén ánizsos-aromás íze van.
Befőzéshez a San MArzanó a favoritom, mióta 2 éve termelem. édes, sűrű, vizes leve nincs, húsos, aszalható is. A következő az Apis, nagy, húsos, kerek.
Még senki nem válaszolt nekem:-(
Amikor kérdezted, előtte 10 hsszel leírtam a fajtákat. azóta legalább 3* ajánlottam paprikát, paradicsomot:)
Tehát fehér paprika: Akár hajtatásra, szabadföldbe a ZKI féle Start: ellenálló, nagy, keményhúsú, kúpos, nem csípős fehér.
Főleg hajtatásra a Cyklon, ami folytonnövő (nem kell megijjedni, mert akár 1,5 m magas is lesz őszre, nagyon ízletes, kúpos, fehér.
Savanyítani szabadföldre csípősnek a Bogyiszlói. Ez apróbb, kúpos, kellemesen csípős, vastag, keményhúsú.
Én meg étkezésre a javított Ceceit szoktam, ami ellenálló, kúpos fehér.