Keresés

Részletes keresés

katbo Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7014

Köszönöm Il, nagyon gyors voltál.

Ismeritek ezt az anyagot?

il1321 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7013

Szia! Ha van időd, olvasd vissza egy kicsit az előző időszakokat. Minden évben márciustól májusig erről szól az egész topic. (ez csak néhány kattintás, kevesebb, mint újra beírni:) de lesz róla ebben az évben is  szó biztosan.

Meg nézd meg a néhánnyal lejjeb belinkelt szakkönyvet. Abban meg minden növényről minden időpont benne van.

Előzmény: dorka2004 (7005)
il1321 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7012

Földet legtöbbször sima virágföldet veszek, Ha van, (és nem felejtem el) szedek bele vakondtúrás földet, Kis rész perlitet, kovaföldet, homokkal lazítom, (ezek az összetevők összesen 1/3 arányúak a virágföldhöz viszonyítva) ebbe vetek. A tűzdeléshez virágföld homokkal és perlittel lazítva. (4067:)))

A legolcsóbb virágföldet szoktam venni a Pe**y-ben.

Tűzdeléskor, amikor külön cserépbe, pohárba ültetsz, lehet hozzákeverni szárított marhatrágyát, kb 1/5-öd arányban. Nem kell sok.

Keléskor, és utána a szíklevelek felszívódásáig (amik majd leszáradnak) nem kell a talajban külön tápanyag.

Előzmény: katbo (7011)
katbo Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7011

Il, sehol nem találom a palántaföld keverékednek a leírását.

Pedig azt hittem, hogy tavaly elmentettem. A kereső se adja ki.

Megteszed, hogy mégegyszer leírod?

Köszönöm:-)

Gox Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7010

Jó gondolatot ébresztettél, vágok holnap szép erős ágakat, és ha kigyökeresednek megpróbálom fa formára nevelni.Ezeken az ágakon meglepődtem, hogy kigyökeresedtek, mert a vízben a háncsrész a végén foszladozott.Pár centit le is vágtam, de mivel úgy tünt, hogy a hajtásvégek beindultak, a levelek csak a vízben potyogtak, kicseréltem a vizét, békén hagytam, és rá 6-7 napra lett gyökér.A Keszthelyről kapott ág milyen vastag?

Szombaton elvetettem a Korai cukor petrezselymet, meg a Nanti sárgarépát.6-6 m-es sort mindegyikből.A sorokat megjelöltem dughagymával.Szerencsém is volt, mert vasárnap hajnalban volt eső.

Előzmény: Flanell (7009)
Flanell Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7009
Hú! Ekkora bokorban el tud bújni a vaddisznó! :)
Nekem mindkét nagy bokrom eléggé elfekvő fajta, talán 70 cm a legmagasabb. Az egyik nálam is végig van bimbóval, a másikon (a nagyobbikon) még soha nem volt virág.
Viszont Keszthelytől kaptam egy hajtást olyanból, ami fa-szerűen erős hajtású. Egyelőre az is szépen megvan szabadban.
Előzmény: Gox (7000)
trasgo Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7008
ITT találsz 1összehasonlító táblázatot a fajtákról.
Hesperos Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7007
Szia!

Ha kicsit visszaolvasol Il írt arról hogy mit mikor vetünk lakásban, és a magokra rá szokták írni hogy körülbelül mikor lehet kipalántázni őket, legalább is én kb. a szerint palántázom őket ki. Eprem nekem is van, de nem tudom milyen fajta, a családból kaptam, nagyon nagy szemeket terem tavasz végétől kb. 7. hóig.
trasgo Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7006
nézz be ide is
Eper topik ITT
dorka2004 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7005
Sziasztok !

Van valakinek tapasztalata eperrel ? Szeretnék epret ültetni, de nem ismerem a fajtákat és nem tudom, milyent érdemes ? Olyan kellene, ami sokat terem és nem túl apró.

Szeretnék nagy konyhakertet is és úgy gondoltam, hogy a magokat elvetem a lakásban és később kipalántázom. Csak azt nem tudom, mikor érdemes kirakni őket ?

Előre is köszi a segítséget.
Morcsi Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7004

Kicsit félresikerült a hétvégi magvetési tervem.

Szombaton nekiindultam földet szerezni, meg magokat nézegetni. A helyi gazdaboltban 10l kaktuszföld volt a teljes készlet, vetőmagból még csak néhány fajta érkezett. Átmentem a szomszéd faluba, itt két kertészet is van, de csak márciusban fognak nyitni. Következő próbálkozásom a faluszéli kis Tesco, néhány gagyi vetőmag volt, föld semmi. Kénytelen voltam továbbautózni egy OBI-ba. Itt végre találtam földet és zsákos marhatrágyát is, csakhogy a szabadban télen eláztak és jégtömbbé fagytak! Vetőmagból néhány fajta volt, szerintem tavalyi készlet, lejártak is voltak közte. Több, mint 50 km autózás és több elvesztegetett óra után belefáradtam és ebédet is kellett főznöm a fiúknak, így hazakullogtam a jégtömbökkel, vetőmagok nélkül.

Vasárnapra a langyos pincében kiolvadtak a földek, így elő tudtam készíteni. Tálakba-cserepekbe simítottam és elrendeztem a lakás ablakpárkányain, hogy átmelegedjen. Este Budaörs fele volt dolgunk, így gyorsan bevágtattunk az Auchanba, ahol a Kertimag szinte teljes választéka fellelhető 60-120 Ft közti tasak árakon. Rengeteg fűszernövény magot és néhány különlegességet is sikerült beszerezni (pl. feketegyökér, luffatök). Az összeírt listából már csak a ZKI magok hiányoznak, ezeket még ma próbálom megvenni a közeli Hermesben.

Bosszant, hogy elvesztegettem egy hétvégét, de ha minden jól megy, holnap este végre minden földbe kerül...

il1321 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7003

Ha ugyanolyan, mint amilyet a 6965- ben tettem képet, akkor lehet. Feltéve, ha teljes érésű volt a paprika, mert, ha nincs beérve a mag, akkor nem biztos, hogy kikel. Ha nem saját termésű, beérlelt mag volt, akkor kérdés, hogy az a 200 Ft megéri- e, hogy nem fog kikelni. Vessél el most néhány szemet, és akkor megtudod, hogy kel ki. Ha paprikáról fogunk magot, azt teljes érésig rajta kell hagyni a tövön, utána még egy darabig kifüggesztem száradni, és akkor szedem ki a magját.

A multhéten szerdán vetett magjaim közül kikelt a bazsalikom, bujkál a karalábé, papradicsom.

Előzmény: szalmaszál (7002)
szalmaszál Creative Commons License 2009.01.25 0 0 7002
Sziasztok!

A nyáron a piaci kápia paprikából gyűjtött mag jó lesz vetni? A kápia ugye nem hibrid?
Előzmény: il1321 (6970)
Gox Creative Commons License 2009.01.25 0 0 7001

Megnéztem az étkezési paprika fajtáimat.

Albatrosz F1, Soroksári  ----ezek tompa végüek, vastag husúak. ( nálunk 4 orrúnak mondják) Jó erős gyökerük van, szabadba valók.

Bácskai fehér--- édes

Balaton F1 --enyhén csípős.

Kaliforniai (zöldből pirosra érik) kápia tipus.

Előzmény: Gox (7000)
Gox Creative Commons License 2009.01.25 0 0 7000

Szia!

Én úgy jártam a rozmaringgal, hogy karácsonykor vittem be a vázába 5 szép ágat.Kb. 40 cm hosszúakat.Mostanra kigyökeresedtek, tegnap elültettem egy cserépbe mind az 5-öt.Ugyanoda tettem vissza az ebédlőasztalra, ahol volt.Gondolom hogy 1 hét alatt kiderül, hogy mit akar.A bokor teljesen kitett helyen van, öntözni se szoktam, meg takarni sem.Jelenleg végig van rakódva bimbóval.

Előzmény: Flanell (6998)
Macko21 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6999

Nekem is nagyon sokat segítettél ezzel a levendulás dologgal.

Flanell Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6998
Ha elfagyott volna, szerintem már látnád.
Legalábbis nálam a védett, több fokkal melegebb lépcsőre tett cserepes kiszáradt, és azon látni is.
De a két szabadföldi és egy, ami cserépben van ugyan, de földdel félig felkupacolva, azok szépek és elevenek.
Vágj le egy ágat, vidd be a szobába, vázába, és ha 2 nap múlva él, akkor jó. Ha megfagyott, akkor meg nem tudnak vizet felvenni a roncsolódott sejtjei, és elszárad. De sült húsra attól még jó.
Előzmény: CBNora (6984)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6997
igen már leesett nekem is... köszönöm a segítséged!
il1321 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6996

"vetés előtt egy héttel":)

Ha pl márc 10-én veted, akkor márc 3-4.

Előzmény: gumikacsa1984 (6995)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6995
és mennyi ideig kell fagyasztóba tartani?
Előzmény: il1321 (6994)
il1321 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6994
A levendula csírázásához fagyhatásra van szükség, ezért ősszel vetik el. Én ezt úgy oldottam meg, hogy vetés előtt egy héttel a fagyasztó szekrénybe tettem a zacskós magot. Márciusban vetettem balkonládába, ablakpárkányon tartva, a vetést nedvesen tartva. kb 2-3 cm-es magasságban kis cserepekbe ültettem kettesével. 10 cm-es korban viszavágtam felére. Következő évben, vagy ha eléggé erősek, ősszel is ki lehet ültetni, végleges helyre.
Előzmény: gumikacsa1984 (6993)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6993
Sziasztok
érdeklődnék hogy van-e tapasztalata valakinek a levendula magról vetésének?
csinálta-e már valaki, és ha igen milyen sikerrel?
F.Szilvi Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6992
Nálunk agyagos a talaj,másnem keverek egy kis homokot alá, akkor félárnyékos helyet keresek neki, mert a teljes napon, még a rózsa levelei is megégnek meg minden ,pff  ezek a brutális korunkbeli nyarak...
Előzmény: il1321 (6991)
il1321 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6991
Nem tudom még szereti-e azt, ahova én tettem. Messze nem akartam a konyhától. Napos, de nem tűző, nem is egésznap éri teljesen a nap. A talaj ott kicsit sóderos, meszes.
Előzmény: F.Szilvi (6990)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6990

Épp az imén vettem egy rozmaringot..még sose volt  nekem, milyen helyet szeret a kertben , majd ha fagyok után kiültetném.?

A macskáim  nagyon érdeklődve szaglászták, az egyik  épp beleakart harapni amikor rászóltam...pedig ált. nem csípik az ilyen aromás illatokat...sőt..

il1321 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6989
Eddig a rozmaring nekem mindíg kiszáradt, ha cserépben bevittem zárt helyre. Tavaly vettem egyet megint, és kiültettem szabadba. Szép nagy bokor lett. ott is hagytam. Fenyőaágakkal vettem körbe. Most megnéztem, és nem száraz, zöld. Majd tavasszal meglátom, hogy vészeli át a telet.
CBNora Creative Commons License 2009.01.25 0 0 6988
Ez cserépben van és nincs beásva. Védett helyen van, csak nálunk a védett hely is hidegebb, mint másnál a nem védett.
Előzmény: vica46 (6987)
vica46 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6987

Üdv Mindenkinek

Nóri többféle rozmaring van ha télállónak vetted és védett helyen volt biztosan megmarad ,nekem több éve ki van ültetve és most néztem meg, talán még a rajta levő virágbimbók is épek semmi baja ,a cserépben tartott ha nincs földbe ásva hammarabb megfagy mert acserép földje átfagyhat ,földbe kell ásni cseréppel együtt ha nem akarod kiültetni

Előzmény: CBNora (6986)
CBNora Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6986
Ez volt a 3. tele. Először a melléképületben telelt, aztán következő évben a nagy hidegben picit fűtött, de nem fagymentes üvegházban. Akkor elég sok ágának elszáradt a vége, ezért idén nem raktam az üvegházba. A melléképületbe meg elfelejtettem az erős fagy előtt becipelni.
Télálló fajtának vettem, de az eladó azt mondta, hogy ezt ne vegyem teljesen komolyan. Eléggé szürkés levele van. Ha tényleg megmaradt, fogok róla szaporítani és kiültetem.
Előzmény: katbo (6985)
katbo Creative Commons License 2009.01.24 0 0 6985

Sziasztok!

Emlékeztek még rám?

Nóra, nem tudom, hogy hány éves a rozmaring töved, de az utóbbi években már olyan hibrid fajtákat árulnak, amik már télállóak. Nem fagynak ki!

Nem ilyen a Tiéd is? Az enyém a télen is nőtt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!