nem találkoztam még ilyennel eddig,ezért inkább pánik,mint később sírás-rívás :) annyira beharangoztátok,hogy nagyon alattomos,meg minden,most legalább nincs,bár lehet,hogy nem is az volt!! :)
hali! nem tudom,hogy jkoszegnél mi a helyzet,de nálam még nem volt atka,most egy növény néhány levelénl találtam nem lemosható világoszöld apró pöttyöket,csak a levél színében van elváltozás,állatok nincsenek.lepermeteztem,pár nap múlva megint megnéztem,az új levelek jók,de mivel nem akartam kockáztatni,levágtam azt a hajtást,jól ki is dobtam azóta semmi :)kopp-kopp lekopogtam
Nagyon szívesen! Nem tudom ti hogy szoktátok csomagolni,de a zokni tiszta volt! Nem kérek cserébe semmit, már csak egy igazi chopint szeretnék. Hátha szembejön egy Vir szigetén, akkor nagyon megtépázom és mindenki kap belőle. Aztán befejezem a gyűjtést mert lassan már választanom lell a család és a leanderek között.
A levéltetűvel kapcsolatban akit érint: én (használaton kívüli) fogkefével szoktam letessékelni őket a levélről, ha ez kevés akkor Fendonát használok.Igaz, hogy már régen vettem és nem tudom forgalmazzák-e még. Tudom, elég macerás minden egyes levelet megtisztítani, de érdemes.
Tényleg nem értem miért nem hallgattok rám, hogy csak nagy növény és nagy fertőzés esetén kell permetezni, főleg egy hajtást...! Annál egyszerűbb dolog, mint egy hajtást a csap alá tartani, az ujjaidat kicsit végighúzni a leveken, elképzelhetetlen és a növénykének duplán jót teszel és egyszer sem rosszat. Három ilyen mosdatás és tuti nincs több atka!
Az atkás levelek nem nyerik vissza színüket, maradnak olyan pöttyösek. (Legalábbis nálam.) Idővel lepotyognak, vagy leszedem őket, és a helyükön új hajtás fejlődik.
Meglátod jön az magától. Én a hályogkovács bátorságával kezdtem hozzá, de helyrehozhatatlan ballépésem nem volt. Nem mondom, ha egy szakember látná, lehet, hogy szélütést kapna, de a dolog nem a szakszerűségről szól, hanem az örömről. Az pedig megvan!
szia jó rég nem voltál itt! nekem is csak duzzadnak a hajtások,de mostmár szerintem biztos meglesz. a szimpla lazacból kaphatsz vissza egészségeset,ha akarod, szerintem addig kell fújni a permetezőszerrel,amíg egészséges levelet hoz majd. jó lenne (szerintem)ha felváltva permeteznél valami másik szerrel is A sárga volt az atkás,ugye? Nálam elkülönítőben van a hajtás,mindentől külön,várom,hogy helyrejöjjön
Tudja valaki,hogy az atkás levelek visszanyerik-e a színüket?????? a tippem,hogy nem,de hátha valaki tudja.... köszi!
Rágica, én is próbálkozom a fává alakítással, nagyon tetszik a fa-forma, a kicsi leandereim feléből fát, feléből bokrot próbálok csinálni. Eddig csak mirtusz- és fuksziafácskáim vannak, ezek hálás alanyoknak bizonyultak, főleg a mirtusz lett mutatós.
Neked és Krynn-nek egy kis leander-erdő (sajnos ettől még igen messze vagyok:)))))
Szia! Szerintem ő még azért néz ki rémesen, mert bébi, és nekem nem az jut eszembe, ahogy ránézek, hogy milyen szép kis fa lesz belőle, hanem hogy milyen pucér szegény. Egyszerűen nem tudom olyan méretben elképzelni egyenlőre, mint a te hatalmas fád :) (Tényleg, arról virágzós képet tudsz mutatni? amit találtam, az a kép még korábban készült)
Az viszont tuti, hogy nem fogom dedékba törni, azt tervezem, hogy felül próbálom majd lombosítani tavasszal, és amit lemetszek, abból lesz a bokor. Legalább most megtanulom a fává nevelés fortélyait, mert egyenlőre lövésem sincs, hogyan kezdjek hozzá.
Szia! Azért neked is van mire büszkélkedni! Nekem rögtön az az 1. kérdésem, hogy miért sajnos az a sárga fácska? Persze, ha bokrot szeretnél, akkor értem. De sokkal elegánsabb tud lenni egy leander fa. Biztosan láttad az én hatalmas rózsaszín öregemet. Nem gobdolnám, hogy olyan rémesen néz ki! Ha mégis bokrot szeretnéál belőle, akkor bizony kíméletlenül "el kell törni a derekát". Ezt csak tavasszal ajánlom, mert akkor az új hajtásokon még virágot is hoz, és a levágottakat ki tudod gyökereztetni. Én most a bordóból nevelek kis fát, de több éve nem találtam olyan kicsit, ami alkalmas lett volna a fává alakításra. Én pl. gondolkodás nélkül rá szavaznék. Nekem mániám a fa alakítás. Most éppen jó néhány hibiscus, lantana és selyemmályva fává alakítása kezdődött a tavasszal.
Ja, még akartam kérdezni, hogy a korára a levele miatt kérdeztél rá?
Mert a levele, az szerintem (ill. nekem) nagyon különleges, pont amiatt választottam ki (anélkül hogy tudtam volna milyen virága lesz), mert annyira keskeny, karcsú levelei vannak, hogy az egész növény olyan kis 'légies'. A többi leanderemnek, meg amiket kertészetben szoktam látni, sokkal 'combosabb' - lefordítva szélesebb, hosszabb, zömökebb, sötétebb - levelei vannak.
hali! jó lesz az a sárga fácskának! olyan még úgy sincs senkinek! Majd ha elágazik ,szerintem akkor érdemes róla hajtást szedni,csinálhatsz belőle akár bokrot is :))
Képzeld, olvastam a 'képet a senyvedő dolgozóknak' hozzászólásodat, csak mivel cikáztam össze-visza a kertészetes fórumok között, azt hittem valamiért, hogy a bugis fórumra írtad - igy oda tettem fel néhány vidámító képet (bougainvilla-ról, nem leanderről) na mindegy, elszúrtam, de azért nagyon együttérzek :)
A sárga szerintem is szörnyen néz ki, de már annyira meg voltam őrülve sárgáért, hogy gondolkodás nélkül megvettem amikor rátaláltam. Ja, és még illata is van :)
A ciklámenes valóban fiatalka, de szép dús bokor, majd hozok róla egész alakos képet.
Úgy tűnik át kellene állnom az esti - éjszakai fórumozásra, de amikor este hazaérek a melóból, álmosságig kint töltöm az időt a kertben.
Reggel szintén kint kezdek kávéval a kezemben és csak baktatok, bámészkodok, bambulok, kihúzgálok 1-2 gyomot, és a kutyi asszisztál ehhez türelmesen--> emiatt másfél órával korábban kell kelnem mint indokolt lenne, ha be akarok időben érni a munkahelyre :) Már kifejlesztett módszer, hogy ha reggel sietnem kell, nem teszem ki a lábam a házból csak induláskor, különben elvesztem :)))
Köszönöm mindenki nevében az elismeréseket, biztos Neked is egyre több örömöd lesz a leanderek által.
Sajnos most nem nagyon érek rá, csak pár percre leültem.
Az a nagy szimpla rózsaszín nagyon szép, a sárga elég extrém, de Rágica biztos ad tanácsot, mindenképpen vissza kellene vágni, bár ez a fajta tőről szokott új hajtásokat hozni idővel és bebokrosodik, de ha csak a tetejét vágod le, akkor mindenfelé hozza a száron az új hajtásokat és bokros lesz. Nehéz ügy.
Az a talán ciklámenszín is nagyon szép, még kicsi a növény, ugye?