Igen. Csíráztatni fűtött dobozban szoktam, addig nem kell. Akkor jönne a takaró, mikor már egyenként be vannak ültetve pici 1 decis poharakba. A pohárkákat műanyag tálcára szoktam rakni, 2 v. 3 tálcányi paprikapalánta szokott lenni,80-100db. A tálcák alá jönne a takaró. Mire kinövik a kicsi poharat, már elég meleg a fűtetlen szoba is, akkor már nem kell.
A férjem járt a Keletinél a Hermész boltban. Nagyon jó friss paprikamagokat hozott, majdnem mind 2008. decemberi minősítésű, csak egy 2007-es. Lesz Elefántormány, Brill F1, Albaregia, ezek beváltak. Iltől kedvet kaptam a Ciklon F1-hez, lesz az is. Kapia sajnos nem volt, a paradicsompaprikát meg idén kihagyom, mert csak a helyet foglalta, de eddig mindig nagyon keveset termett. Vettünk mégpatisszon, padlizsán meg pasztinák magot is, a padlizsánt lehet, hogy hét végén el is vetem. Más: Egy áruházlánc prospektusában láttunk háromezervalamennyiért 80 Wattos fűthető takarót. Gondoltam, melegtalpnak jó lenne, akkor talán betehetném a fűtetlen szobánkba is a paprikapalántákat. Amúgy melegtalp a fűtött szobákban sincs, mert nem kapcsolnak be gyakran a radiátorok. Nem tudom, mennyire lehet egy ilyen takarót hajtogatni.
A bámiát én ugyanúgy szoktam kezelni, mint a tökféléket. Azt nem tudtam, hogy rövidnappalos lenne, legalábbis semmi nem utalt eddig rá. Túl sokat nem termett.
Megkerestem a tökképeket. A legfölső az Uchiki Kuri, a Magydobosit nyilván ismered. Arról nincs is képem. Alatta van az a keverék tök, beszorulva a kerítésbe. Utána ennek a tarka töknek az utódai. A legtöbb a pirosból volt. Ezek zömmel kicsit nagyobbak, mint a piros ős, és simább a héjuk. A két fölső képen a rács 15x15 cm-es, az alatta lévő képen 10x10 cm-es.
Sár van, de a tavalyi kórókat lehet vagdosni pl. a kerti út szélén, meg a tavalyi a paradicsomokat, a kerítésről a tökszárakat. Ezek mellett járható részek vannak, és ideje már leszedni. De már kezdek fázni, elment a nap.
Patiszon és cukkini keverék lehetett, azok azonos fajhoz tartoznak. A sütőtök más faj, szerintem azzal nem keverednek. Este majd teszek föl képet a keverék tökökről, most megyik ki inkább a kertbe, nem keresgélek.
Azt hiszem, tökféléknél kerten belül nem lehet megoldani a fajták izolálását. Imádják a méhek, szanaszét hordják a virágport. Nekünk is lett hibrid tökünk, a Nagydobosi és kicsi piros Ushiki Kuri sütőtök kereszteződéséből. Szürke-piros foltos tök volt, méretben a kettő között és nagyon finom volt. Eltettem a magját, tavaly abból vetettem. Lett belőle sokféle, piros, szürke, rózsaszínes narancsszínű, kisebb, nagyobb. Amit eddig megettünk, jó volt. Az egyik pirosból már tettem el magot. Nagy kockázat nincs vele, bármelyik ősére hasonlít, jó lesz, de legjobb a köztes méret volt, ami kiadósabb, mint a kis piros, de még rendesen be tud a mi hideg kertünkben is érni. A Nagydobosi nem megy nálunk semmire.
Szeretnék többfélét is ültetni, de elég kicsi a kert, milyen messze legyenek egymástól, vagy milyen növények legyenek közöttük.
Tavaly lett egy nagyon jó, patiszon és vagy cukkini vagy sütőtök keresztezéséből lett nagy, hosszú puha héjú nem túl hullámos felületű patiszon ízű és színű tök. Sajnos nem vettem belőle magot. :(
Az sokszor előfordul, hogy a növények átkeresztezik egymást, ha több fajta van egymás közelében lehet rosszabb, de sokszor jobb is az eredeti alanytól .Így szokák az új fajtákat nemesíteni,, jó kisérlet csak hosszu idő mert mindig a számodra jó tulajdonságuakból kell a magot ujra vetni, és ha már jónak találod akkor kell a keresztbe porzástól megvédeni az új fajtát .
Csak azért vetettem fel, mert már jártunk úgy paradicsommal, hogy a szedett magról kikelő növény borzalmas termést hozott... Egyébként én is veszem a fajtákat, magot csak a takarmánynak szánt kukoricából és a tökből szoktam szedni.
Én néha szoktam termeszteni, hol palántáról, hol magról. Nagyon szép virága van, a terméssel vigyázni kell, mert gyorsan megöregszik. Meg szoktam párolni más zöldségekkel együtt, vagy belefőzöm a levesbe. Semmi különösebb íze nincs, de nagyon nagy a pektintartalma. Állítólag savanyítani is szokták, de úgy még nem próbáltam. Inkább szép, mint hasznos.
A vetést langyos vízzel öntözd be. Bőven elég. A föld is megtartja a nedvességet, és legalább a helyén duzzad a mag. Utána csak nedvesen, nem ázottan kell tartani a talajt. Én egy fújóval szoktam nedvesíteni.
Ha nem csíranövényként szeretnéd elfogyasztani, akkor szerintem fölösleges ezen aggódni, elég a természetes elővigyázatosság. A kifejlett növényekben már semmi nem marad a csávázószerekből, a magvakat elvileg nem kisgyerek veti, a felnőtt meg nem veszi a kezét a szájába, mielőtt megmosná. Egyéb veszélyt a csávázott magoknál nem látok.
Il írt erről régebben, és nagyon megragadt bennem: csávázottak, de érdemes őket vásárolni, mert így biztosabb, hogy a növények egészségesek lesznek, és amennyi vegyszert tartalmaz az a néhány gramm mag, annak többszörösét szívod be a levegőből, vagy jut be a növényekbe az eső által. A legfontosabb az, hogy a vetést követően vegyszermentesen ápold és tápláld a növényeket, és akkor tuti egészségesek lesznek ők is és ti is.
ebben nem tudok neked rendesen választ adni. az utóbbinéhány évben már csak kicsi a kertem, kevés a hely. Így a paprika fajták egymás mellett vannak. A termésen nem vettem észre sosem elfajzást. Magot én ritkán szedek, csak az erős fajtákból, amiket meghagyok. Ezek nem válznak, nem kereszteződtek,. A termesztett csemegepaprikáknak meg inkább megveszem a magját. Egy tasak nekem elég 2-3 évig. így biztos a termés fajtája.
És ha az adott paprika fajta (nem hibrid) nyáron kereszteződik egy hibriddel? Ha közel vannak egymáshoz megeshet... Vagy ha kereszteződik egy másik fajjal? Ilyen esetben nem eshet meg, hogy a termés nem elvárt lesz? Sokat kereszteztem a nagymamámmal paprikát (ezzel foglalkozik) és ő mondogatta mindég, hogyha egy helyen többféle paprikánk akkor azok kereszteződnek egymással. Van ebben valami igazság?
A Kapia tipusú paprikák alapfaja a nálunk a magyar Kocsolai nevű fajta.
Ez nem hibrid. A piacon, boltban vásárolt paprika magját meghagyva az a baj, hogy sosem tudhatod, hogy pontosan milyen nevű fajtából való. A KApia tipusú paprikák között is van sok hibrid, melyek a második nemzedéknél, már valószínű, nme lesznek fajtaazonosak.
Kikelni ki fog, virágot is fog hozni, de a termés nem biztos, hogy az elvárt lesz.
A boltban kapott magok zacskóján fel kell tüntetni, ha valami hibrid. Ezt a fajtanév melletti F1 jelzés mutatja.
A ZKI Kurtovszkaja Kapia nevű magja nem hibrid, ebből fogható mag.
De valaki tavaly írt a Kocsolai fajtáról, neki volt magja is, de már nem emlékszem ki volt az.
A virág eldobálásnak más, hőmérséklet, fény, víz, tápanyag okai lehetnek.
Köszönöm a tanácsot, kipróbálom, úgyis szándékom volt paprikát vetni már. Olyan volt a paprika mint a 6965-ösödben.
Tavaly az az egy tő pritamin volt a legszebb és legerősebb ami véletlenül decemberben kelt az egyik virágcserépben.:) A mi keltetési körülményeink között ahol én tudom őket tartani a paprika nagyon -nagyon lassan fejlődött ki tavaly, mondhatni a leghoszabb ideig tartott a palántanevelés.
A magvetéssel saját, gyűjtött vegyes paprikamagból nagyon jók voltak a tavalyi tapasztalataim, jó sokat vetettem, és szerintem mind kikelt:) Mivel annyira lassan indultak el, két hullámban vetettem, végül rengeteg lett.
A kápiánál attól is félek hogy bár kikel, de esetleg nem lesz virágja, vagy nem termékenyül meg, esetleg a termés lesz deformált. Ilyen előfordulhat vajon?
Amit Keszthelytől kaptam, az már nem mostani projekt, 10 centis, gyufaszál vastagságú volt akkor. Az első évben alig moccant, nem tudom, miért, csak tavaly lendült bele, és szép, fás, mereven felálló, egy főága van.
A sárgarépa szerintem nem jó ötlet volt, az nem szeret sokáig a földben feküdni, befulladhat. Egyébként is, vagy nem kel ki áprilisig, vagy pedig el fog fagyni, a kis magonc -1-nél megadja magát. Na, de hátha szerencséd lesz. A zöldség is túl korai, de annak nem árt. Gyerekkoromban ősszel vetettük, de aztán felhagytunk vele, mert nagyjából akkor kelt ki, mint a korai tavaszi vetés, és mire március végére-április elejére kibátorkodott, már nem lehetett megtalálni a gyomtól.