Jó megoldás az egyből pohárbavetés, főleg, ha csak kevés darab kell. Néha én is alkalmazom, főleg uborkáknál.
Elárulok Neked valamit: (ne mondd el senkinek:) Nekem is van sokminden, ami nem sikerül mindíg. pl két éve nem boldogulok a káposztafélékkel, míg előtte mindíg szép volt. Legegyszerűbb iskolás növény a bab. no nekem nem. Minden évre jut néhány dolog, ami nem sikerül. Akkor vagy azt a fajtát nem termelem többé, vagy átgondolom a körülményeket, és azt, hogy nem rontottam-e el valamit, és van többször olyan, hogy én voltam a hibás.
Talán néha a tulzott gondoskodás is okoz bajt. Próbáld ki, hogy néha csak egyszerűen szórd el sorba a magot, kicsit fedd be, locsold meg, ha nincs eső néha öntözd.
A palántákat sem kell agyonkényeztetni. Természetesen megfelelő hőmérsékletre, és nedvességre szükségük van.
Ami az üvegházban van, és nem lett jó, azokat kidobhatod. A káposzta és retek a jobb idő megjelenésével magba megy. Az üvegház földjébe már vethetsz hónaposretket, karalábét.
Nagyon igazad van, sokáig hallgattam is mert nagyon elment a kedvem: nagyon kevés növény sikerül jól, minden gondos tanácsod ellenére. Ráadásul képes vagy visszakeresni és kideríteni, hogy újra és újra ugyanabba a hibába esek:-(
Elég tanácstalan is vagyok, mibe merjek egyáltalán még belevágni. Nehéz eldönteni, mi az ami a külsö körülmények folytán itt elvileg nem sikerülhet, és mi az, ami tartási hiba folytán romlik el évröl-évre. Ezért az idén eddig még nem vetettem egyszerüen semmit.
Szerintem a próbacsíráztatásnak van értelme, mert hamarabb kiderül, hogy müködöképesek-e a magok. (Apropo, azt a félig-nejlonzacsit hogy értette az aki írta?) Másrészt én nem szeretek sürün tálcába vetni atüzdelés miatt sem, meg azért, mert akkor sok fölösleges növény keletkezik, akit vagy már csírázáskor elnyomnak a társai, vagy a tüzdelésbe hal bele. Inkább egyenként, pohárba szeretek vetni, ezért fontos, hogy mind kikeljen, mert nem sokkal több poharat csinálok, mint amire tényleg szükségem van.
Az ökörszív paradicsom szerintem jó, jó nagy és finom, de én valahogy azt se termesztettem optimálisan.
Még sose sikerült: -semmi olyan, aminek fejet kellene képezni -hagymafélék (egyszerüen nem nönek meg) -minden, ami gyökérre gyúr (feketegyökér, gyökérpetrezselyem, gumós zeller, cékla, spárgát persze meg se próbáltam ) -karfiol -uborka
Ritkán és rosszul sikerül: -paprika (üvegházi tartás ellenére évente 2-3 kis szem késö összel) -padlizsán(u.a) -tökfélék -petrezselyem (igazából csak a második évre lesz szép, de akkor meg már magbamegy -retek -répa - minden, ami másodvetés
Legtöbbször jól sikerül: -paradicsom -levélzeller -borsó (csak korai mert kell a hely) -bokorbab
Augusztus végén vetettem kinai kelt, és téli retket, az utóbbi nem tudom jó-e még, de meg még nem nött, a kinai kel meg kis hitvány maradt, kb akkora mint egy pitypang. Meddig maradjanak bent? Az üvegházba még nem vetettem semmit.
Örülj neki, míg sóvirágpalántából csinálja a "halmot", és ne tudd meg milyen az élet egy ifjú kandúrral, aki a párkányon telelö gazániák ládájaban rak fészket, mert onnan kilát.
Az én salátám viszont oda. Apám adott az ebnek egy tepertőt, és más nagy földfelület nem volt kéznél (orrnál). A tepertőt letette középre, és orrával rátúrta az egész ültetvényt. A láda egyik végén maradt pár. A kutya egyébként még életében nem evett meg egy szem tepertőt sem, csak apámnak mániája ilyenkor palántagyártási időben, hogy ad neki, és mióta palántát csinálok, még nem volt olyan év, hogy néhány ládába ne lett volna tepertő vagy kenyér elásva. Tavaly majdnem megúsztam, csak a legvégén volt egy kis kenyérásás, meg a macskának nem volt elég nagy a kert, beszökött, és csinált egy halmot egy nagy láda közepére 100 szál sóvirágpalántából.
Szépek a saláták, lesz mit szétültetni. erre nagyon jó ez a kis fólia. Itt eddig nem volt sár, de most már eső esik. Jó lesz az a cékla cserépben is. Az a lényeg, ne fonnyadjon meg. be is öntözheted kissé, mert akár meg is indulhat hajtani. Amit kinn hagytam a lengyel hibridből,fenyőággal takartam, eddig jól teleltek. korán lehet majd enni.
Én még csak hagymát dugdostam a fóliába. Azt hiszem, most már megvárom, míg elmúlik ez a hideghullám, aztán vetek én is retket. Még meg kell vegyem a magot, a szokásos Húsvéti rózsát. Az áttelelő salátám viszont elég nagy, ritkítani kellene vagy szétültetni. Az alatt a lyukacsos fólia alatt vannak, amit Nálad láttam. Csak nem volt kedvem hét végén sarat dagasztani, inkább bodza dugványokat csináltam.
Jó volt, de nem jobb, mint a vörös. Viszont egy tálon jól mutatna a vörössel, lila krumplival és kelbimbóval. Ezeket még össze is lehet egy időben hozni. Nálunk ma -7,6 fok volt, hét végén még hidegebb lesz, szerintem meg fog fagyni a talaj. És már hó lett, nem sok kedvem van kint kapirgálni. Viszont a fal mellett van a tavalyi uborka cserepe, elég nagy, szerintem a céklának jó lesz még az a föld. A teleltetőben 10 fok alatt van a hőmérséklet, és egy cserép még befér. A saláta palántákat napközben most is kint tartom az üvegházban, fejlődnek így is, hogy sokszor 2 foknál nincs ott több.
Most megint kísérleteztem. Szombaton olyan szép idő volt, ki kellett menni kertezni. A föld sem ragadt, és elvetettem egy csomag Rajnai zöldborsót. Míg földben van, addig nem árt neki a fagy, már 4-5 fokon csírázik, ha kikel megint nem árt neki -5 fokig a fagy. Hátha korábban érik, és elkerüli a kártevők időszakát. Legfeljebb egy csomag borsómag árát buktam. Ha meg esős lesz a tavasz eleje, nem tudom a földet művelni, mert ragad. Dugdostam még hagymát zöldnek, és az üvegházba retket vetettem.
Lehetőleg egy jó nagyot válasszál. Ha nem agy a földed, már el is ültetheted oda, ahol majd szárat hozhat. A koronája legyen talajszintben, és dobjál rá a fagyok idejére szénát, vagy gazt. Én a magnak valókat már ősszel átültetem a nevelőhelyre, és takarom. Így nem árt neki a fagy.
Magfogásról jut eszembe. Tavaly volt sárga céklám. Nem jobb, mint a vörös (pláne, mint az a lengyel hibrid), de érdekes, és elfér. Mindet fölszedtem, de gondolom, visszaültethetem a gumót magnak. Szerinted mikor? Tegyem majd szabadföldbe, vagy mostanában cserépbe?
A kertezéshez is, mint minden más tevékenységhez fontos a sikerélmény. Ha hiába fáradozol, biztosan rossz érzés. Nem bántani akartalak, csak sajnálom, hogy sokszor panaszkodsz, hogy nem sikerül valami növényed.
A próbacsíráztatás is segíthet, de szerintem itt nálunk, ahol legfeljebb néhány 10 tő palánt, vagy pár tő növény kellene, nem sok értelme van kínlódni vele.
Ha valamilyen növényed jó, és nem hibrid, abból fogjál saját magot. Az a legbiztosabb.
(retkek, petrezselyemfélék, cékla, némely paradicsom és paprika fajták stb)
A Tuskóban vettem én is vagy 12 csomag magot és 2 kg borsót. Nagy meglepetésemre minden 2008-as volt. Más években a tavaszi akciókban muzeális magokat árulnak.
Közben az is eszembe jutott, hogy neked tavaly volt Ökörszív paradicsomod. én most vettem magot. Kíváncsi vagyok mi a véleményed róla, és tetszett, ízlett-e.
Neharagudj, de most visszakerestem, mert emlékeztem, hogy ez visszatérő téma. Minden évben azt írod, hogy van egy csomó bontott magod, mit csinálj velük, meddig jók. Majd utána, hogy nem jól keltek, vagy ki sem keltek a növények.
Csak azt mondom, hogy dobd ki őket, és vásárolj egy új magot.
A Garafarmot, de más nevet sem írtam direkt. Mindenki arra esküszik, amit szeret. (Nekem voltak vele gondjaim, és nem csak a kelés, hanem még sokszor a növény sem egyezett. pl. fejes káposzta helyett vörös kelt)
Nem tudom mi a drágább. 1 db 58 Ft-os mag (vagy egy 30-as, amit átcimkéztek), és rossz kelés, vagy én az említett cég magjait 120 ft-ért veszem. Biztosan jók 2 évig. Keléssel, fajtával nincs gondom.
A tényleg drágább hibridek 500-600 Ft egy csomag.
A Bernadett saláta uborkában van 10 szem mag. Ez nekem 3 év. 100%-os keléssel
A Ciklon paprika 500 Ft, ez három évig biztos jó. Egy évre nem is sok. Ahhoz képest, hogy egy db kis csoki is 80-100 Ft:))
De nem akarok reklámozni sem, rábeszélni sem senkit, sem a más pénzét osztani.
Nem mondtam, hogy más mag nem jó. Voltak olasz, és más külföldi magjaim is, azokkal sem volt gond.
Ne földbe mert az macerás hanem edénybe konyhai itatós papírt megnedvesíteni hogy a magok ne legyenek a vízbe , ebbe lehet több fajtát is (kis helyigény) tetejére szintén nedves papír , az edényre félig fólia hogy ne száradjon olyan gyorsan de azért levegőt is kapjon és mehet meleg helyre. Így az elég nehezen kelők is mint a paprika max. 1 héten belül .
A bontottat ugyanúgy vetem, mint a másikat, ha nem járt le. A bazsalikom magot pl. több évig szoktam használni. A retekkel sem szokott gond lenni. A lejárt magokat inkább kidobom. Lehet, hogy mégis kikelne, akkor egyelhetném a biztonság kedvéért túl sűrű vetést. Ha meg nem kel jól, lehet, hogy sűrűn vetve se kel ki elég. Volt, hogy egy egész zacskó salátamagból 1 db. növény lett. Nem érdemes emiatt elpasszolni az optimális vetési időt, nem biztos, hogy később még egyszer el tudod vetni, ha nem kelt ki rendesen. Ha nagyon sajnálod, csinálj vizes papírban próbacsíráztatást. Most még pont van elég idő a tavaszi vetések előtt. Lejárt hagymamagot semmiképpen ne rakj el, a káposztafélék, paradicsom, tök elég sokáig jók.
Nekem rengeteg lejárt, vagy bontott magom van, amit se kidobni, se másiakt beszerezni nincs kedvem, amíg ezek itt vannak. Mi a tapasztalatotok az ilyenekker? Egyszerüen csak sürübben kell vetni, mert kevesebb kel ki? Kb mennyivel?
Egyszer kaptam ajándékba egy teljes széria garafarm magot; nem volt gondom vele.Szerintem mindegy, hogy melyik áruházban veszem, a minöség ugyanaz, legföljebb kicsit olcsóbban megkapom. Tudom, hogy a ZKI a legjobb, de drága és nehéz hozzájutni.
Paradicsomból meg paprikából és uborkából én is ZKI-t szoktam venni, most még a karalábé, a tök a borsó és a bab is ZKI-s. A többi garafarm lett, eddig nem volt még gond vele.
Ma kezdtem pohárba ültetgetni a paprika magoncokat a nedves vc papírból. Idén korán vetettem, ráadásul sokkal gyorsabban csíráznak, mint szoktak. Szerencsére elég jól bírják a kevés fényt, csak úgy tűnik, az ágymelegítő nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. Egy ágyban biztos érezni, de kézzel tapogatva alig. Azt írják, hogy nem szabad összehajtva használni, de talán ha ilyen gyengén melegít, nagy baj nem lehet belőle. A csomagolásban össze volt hajtva, pont jó helyen, így a vezetéknek nem lehet baja benne. Túlhevülni meg aligha fog. Mit gondolsz? A tavalyi melegebb helyre sajnos nem merem a paprikákat tenni, V. H. Oszkár újabban folyton ott tehénkedik, nem tudom úgy eltorlaszolni, hogy oda ne túrja magát.
Azt hiszem, akkor én is vetni fogok. Na nem nagy mennyiségről van szó, mert ahhoz nagyon pici a kertem, hanem nagyobb cserépbe akarok 3-4 tő balkonparadicsomot + ismerősök részére vetni belőle.
A korai determináltakat már elvetettem, kelnek. Ezeket kiültetés után le tudom takarni, ha jönne egy késői fagy, így az idén megpróbálom hamar vetni. A nagy termetűeket február 15-én szoktam elvetni. Kelés után fűtetlen szobában, aztán üvegházban vannak. Így gondolom lassabban fejlődnek, mint annál, aki melegben tartja.