Keresés

Részletes keresés

Vezso Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7167

Megint megnézegettem, hogy mi nem sikerül neked. Ezek nem fejlődnek vagy kártevők teszik őket tönkre.

Nem lehet, hogy sok tápanyagot és kevés vizet kapnak.

Előzmény: taormina1 (7131)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7166
De mi nem nö nagyra?
Előzmény: Flanell (7145)
Hesperos Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7165
Akkor így az én hordós rendszerem is működhetne.
Előzmény: CBNora (7162)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7164
Kösz a vígasztalást, de mondom, az a baj, hogy nem mindig tudok tanulni a saját hibáimból. Sokszor nem tudom eldönteni, elvileg hiába próbálkozom egy növénnyel, úgyse lesz jó, vagy valamit megint elrontottam. Elvileg úgy érzem, mindent megkapnak, de minthogy sosincs alkalmam gyakorlati tapasztalatcsrére, azaz hetedhétországban enyém az egyetlen müvelt kert a környéken, (csak Flanell néz rá kb. kétszer egy évben, de én az övét sose látom:) mindig nagyon bizonytalan vagyok.
Az üvegházból az összel mindent kidobtam, most csak néhány dísznövény van bent beásva, akik elvileg fagytüröek, de gondoltam, jobb ha egy kicsit védettebb helyen vannak.
A kínai kel, meg a téli retek kint vannak, nem tudom, várjam-e még, hogy legyen belölük valami.
Retket azért nem szeretnék bentre vetni, mert nálam az a gyakorlat, hogy a hónapos reteknek min. 3-4 hónap kell, addigra meg már kellene másnak a hely. A karalábét meg kintre szoktam ültetni, (az is azok közé a ritkaságok közé tartozik, amik jól mennek), azoknak kár az apró üvgházban a helyért.
Előzmény: il1321 (7134)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7163
Köszönöm az ötletet! A neveket magára az itatósra írod? Nem mosódik el? Lefedni nem kell a magokat? Úgy értem a nedves papírral? Elég a doboz tetejét rátenni?
Előzmény: Morcsi (7151)
CBNora Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7162
Nálunk a töltés oldalán van a cső. Más fajta kéne, ha be akarnánk ásni. Fölöltés után szoktuk lerakni, addig elvan öntözés nélkül is. Fúrt kútról megy nyomáscsökkentővel.
Előzmény: Hesperos (7160)
Hesperos Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7161
Jah és a rendszer csapról megy? Vagy ez is hordós?
Előzmény: Hesperos (7160)
Hesperos Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7160
A krumplit hogy? Föld alatti áteresztő csővel rendes nyomáson? Mert az én rendszeremnél ha feltölteném a krumplit betemetném az egészet és eldugulna...
Előzmény: CBNora (7158)
Hesperos Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7159
Szia! Tudom ajánlani a Dános Kft-t Albertirsán (http://danoskft.hu/) lehet hogy a honlapon nem írják a csepegtető rendszereket, de én ott vettem mindent. Kis mennyiségben is adnak el. A hordó kb 1m magasan lehet, de az új hordók új állvánnyal már magasabbra kerülnek. A hordó a sátoron kívül van kb 3 m-re. A sátor 7 m hosszú 6 sor cső fut végig rajta, tehát összesen 42men folyik a víz. Azt hogy egységnyi idő alatt mennyi víz folyik még nem mértem le... A 150 l kb 3-5 óra alatt lefolyik a 200 növénye. Egy átlagos nyári héten mikor nincs hatalmas forróság egy héten elég 2szer csepegtetnem, legalább is tavaly elég volt. Nagy melegben csepegtettem le minden éjjel nekik többet, de lehet hogy felesleges volt.
Előzmény: Vezso (7157)
CBNora Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7158
A csepegtető öntözés tényleg nagyon jó. Mi a paradicsomnál és a krumplinál csak azt használjuk, így nem lesz vizes a lombjuk, kevésbé kapja el a burgonyavész. A paradicsomnál talajtakarás is van. A kerítés mentén a tököknek és egyéb futónövényeknek is csepegtető cső van, így nem lesz vizes a szomszédasszony szőlője.
Ráadásul csepegtetni nem csak hajnalban meg este lehet, nem hűti le olyan hirtelen a növényeket, mint a szórófej vagy a slag.
A paprikának mikroszórófejeket szoktunk berakni, az nem bánja, ha fürdik, a többit meg úgy locsolom, ahogy éppen jut cső. Az üvegház kicsi, ott elég a kanna.
Előzmény: Hesperos (7156)
Vezso Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7157

Szia!

Itt már volt szó az öntözésről, többek között a csepegtetőről is. Nekem a legnagyobb bajom vele, hogy 500m-es tekercset tudtam volna csak venni, nem találtam kisebbet. Hol szerezted kis mennyiségben. Van 15m gyöngyöző csövem, azzal a paprikát akarom kényeztetni, de a csepegtető jobb lenne, főleg, ha az egész kerben ki tudnám építeni olcsóért.

Milyen magasan van a hordód, hány méteren mennyi víz folyik ki rajta adott idő alatt?/meddig elég a hordó? Nekem van egy 1m^3-es acéltartályom, azt szeretném erre a célra használni.

Előzmény: Hesperos (7156)
Hesperos Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7156
A slagos locsolással én is jártam már így. Tavaly egy jóbarátom tanácsára kipróbáltam a csepegtetéses öntözést, de csak a fóliasátorban. Nekem nagyon bejött, anyagköltsége nem nagy, amennyiben az ember tud szerezni egy hordót. Lényegében a hordót felraktam egy állványra, és a gravitáció a vizet szépen eljuttatja a növényekhez. Az egész rendszer LPE csövekkel van kialakítva, amikbe ilyen kis csepegők vannak beszúrva így a víz kimondottan a növények tövéhez jut el. Ez víztakarékos, és egy 150l-es hordóval el lehet látni kb 200 növényt. Mivel a víz közvetlen a tövekhez jut el, ezért a gaz is csak ott nő. A teljes sátor kiépítésére a csövek, a kis szárak és minden kellékanyag 3000 ftból kijött. Idén szeretném minden növényre kiterjeszteni ezt a locsolási módot, amit lehet így locsolni.
Előzmény: CBNora (7142)
Vezso Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7155
Igazad van, attól, hogy nekem ezek különlegességek, nem biztos, hogy másnak is. Én minden esetre jót derültem, amikor megláttam a magokat.
Előzmény: taormina1 (7154)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7154
Miböl gondolod?
Előzmény: Vezso (7153)
Vezso Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7153
Gondolom olyanokat, hogy fekete paradicsom, fekete sárgarépa...
Előzmény: taormina1 (7152)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7152
Milyen különlegességet észleltél´?
Előzmény: Morcsi (7149)
Morcsi Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7151

Próbacsíráztatáshoz egy ötlet: fogok egy itatóspapírt, kis mezőkre osztom, golyóstollal beírom a fajtaneveket, beteszem műanyag torta, vagy süteményes dobozba, majd mindegyikbe X darab magot teszek (fajtától függően változik, a lényeg, hogy tudjam, mennyi). Spricnivel nedvesítem 2-3 naponta. A tortadoboz mini üvegházként funkcionál, így elég rövid idő alatt látszik, melyik típus milyen eréllyel kel.

Morcsi Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7150
Ami összetévesztésre adhat okot, hogy a Rédei Kertimag is hagyományosan kék zacskóban van.
Előzmény: Morcsi (7149)
Morcsi Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7149

Hoppá, lehet, hogy tényleg félreérthető volt. A Budapesti Kertimag termékeiről van szó (az is rendes, csak másik cég :)). 3 féle sorozat volt. A legolcsóbbakon tényleg semmi info, csak egy Kertimag felirat (igazság szerint azokra csak rápillantottam).

Volt továbbá a hagyományos kék zacskós, illetve a Fittness, Delikát stb. "prémium" sorozat jópár különlegességgel. A két utóbbin már a szükséges instrukciók is szerepeltek. Ezekkel eddig jó tapasztalatom volt, így idén is ezeket kerestem. Amit elvetettem, szépen kel.

Előzmény: taormina1 (7101)
trasgo Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7148
a búvárszivattyúkba 2 alap típus van az átemelő és a nyomó.

Az átemelő kicsit robusztusabb 5-8 méterig (0,5-0,8 bár) sok m3 viz szállítására,
a másik amit mi nevezünk az orosz (kicsi alu) vagy a csőszivattyú ezek 40-60mnél van megadva a névleges szállító kapacitás ,
tehát, ha neked az előbbi van akkor a ¾ slag nem segít venni kell a másik típust.

ITT megnézheted miről beszéltem.
Előzmény: taormina1 (7144)
Vezso Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7147
Szerintetek működhet, ha a melegágyban a trágya fölé perforált csövet fektetek, letakarom fóliával és kivezetem a kereten kívülre, hogy a gázok ne szoruljanak az üveg alá?
Vezso Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7146

Akkor passzolok, nekem a kis búvár úgy nyom, hogy ha lezárom a slag végét, szétnyomja az illesztést.

Az ollózással mi a baj? Vagy sajnálod őket? :)

Előzmény: taormina1 (7144)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7145
Az üvegházba ne tegyél semmi nagyra növő növényt, vagy legfeljebb 1-2 darabot, pl. padlizsánt, uborkát, káposztaféléket. Azok nagyobb épületbe valók. Tavaly is akkora bozótok lettek, hogy nem tudtad rendesen körbepermetezni őket, díjnyertes atkákat neveltél, ameddig meg egészségesek voltak, elnyomták egymást.

Régebben én is poharazgattam a palántákat, aztán jobbnak bizonyult a virágláda és hasonló edényzet.
Sokkal egyszerűbb a locsolás, gombaölőszeres beöntözés, mert sokkal kevesebb az edény. Ráadásul viszonylagosan több az egy tőre jutó föld, amit szeretnek a növénykék, meg a sok föld esetén jobban ki lehet szárítani a földfelszínt, ami a palántadőlés ellen nem rossz.
Mikor kiviszem őket levegőzni, akkor se mindegy, hány edényem van.
Általában a ládából mennek szabadba, szükség esetén párat kihúzgálok és ritkításként pohárba rakom.
De még ezt megelőzően én is ollóval ritkítok. :)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7144
Mulcsoztam, -mérsékelt siker.
Mindkét szivattyú búvárszivattyú volt.
Előzmény: Vezso (7143)
Vezso Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7143

mulcsozz! Nekem nagyon bevált.

A csövet alapból jól gondolod, ha csökken a keresztmetszet, akkor nő az áramlás sebessége állandó nyomás mellett. A gond az lehet, hogy az 50m-es csőben már elég nagy a súrlódás a cső fala és a víz között ahhoz, hogy a sebességet lecsökkentse. Az átmérő növelésével a cső térfogata köbösen, felülete négyzetesen nő, tehát a fajlagos felület csökken, több víz fog jönni egységnyi idő alatt. :))

Én gyanítom, hogy sokat nem segít rajtad, bár fene tudja, nincs tapasztalatom az ügyben.

Azt nézd meg a szivattyúnál, hogy hány liter vizet szállít óránként, milyen magasra tudja felnyomni. Ezek a jellemzők legyenek nagyobbak, mint az eddigiek. A kerti szivattyúk ráadásul 8-9m-nél mélyebről nem is tudnak szívni. 8-10 ezerért lehet venni búvárszivattyút, az minimum 30m-ig fel tudja nyomni vagy akár 50m-ig is, az meg ugye már 3-5bar.

Előzmény: taormina1 (7140)
CBNora Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7142
A slagos locsolás nagyon csalóka. Sokszor én is azt hiszem, hű de meglocsoltam, aztán másnap már porszáraz. Nekünk van víz a kútban bőven, csak nem tartom elég hosszú ideig a slagot. Az elvi megoldás az, hogy hosszabb ideig kell locsolni. Inkább ritkábban, de akkor sokáig.
Előzmény: taormina1 (7140)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7141
Ne ez az, amit nem szeretek csinálni.
Előzmény: Vezso (7139)
taormina1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7140
Háát..ahhoz képest hogy hány évig tököltem vele, nem nagyon jól terveztem meg. Csak 4 m³, pedig nem sokkal drágábban 6 is lehetett volna. Az pedig nagyon-nagyon hamar elfogy egy szárazságban. Szerintem az ilyen öntözöcsöves locsolással valami elvi gond is van, akármennyit locsolok, utána, ha egy kicsit megkapargatom a talajt, a fölszín alatt 1-2 cm-re száraz marad.
Még nem nagyon sikerült megoldani a víz kinyerésének gondját sem; eddig kétféle pumpát próbáltam ki, de mindet visszavittem, mert a csö végén olyan ívben és sebességgel jött a víz, mintha egy öregember pisilne. Az üvegház a kert legtávolabbi sarkában van, onnan min.30-40 m-re.
A ciszternások azt mondták, cseréljem ki a csövet 1/2 "-ról 3/4-re, de ezt én nem nagyon értem, hiszen öntözésnél, ha azt akarom, hogy erösebb sugárban jöjjön a víz, inkább szükíteni szoktuk a csövet.
Előzmény: CBNora (7138)
Vezso Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7139
Vess egy pohárba 3-4 magot és amikor látszik, hogy melyik milyen erős, a gyengéket egy ollóval kiiktatod. :)
CBNora Creative Commons License 2009.02.10 0 0 7138
Talán, hogy lett ciszternád, és többet fogsz tudni locsolni, jobb lesz egy-két dolog.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!