Igen sajna nekem is 400 ezrembe került ez a ház:((Pedig használt alkatrászekböl volt,valahol szétszedtek egy házat és azt kaptam meg kedvezményes áron.Uj állapotban a legolcsobb ajánlat is ezzel foglalkozo cégeknél 500ezertöl indult:((
A konvektort használtan hozták,ezért gondoltam,hogy ha nyáron ujat veszek talán...
Márcsak azért is,mert ugy vettem észre,hogy ha csak 1-3 fokozaton van,akkor ez a jelenség nincs,de ha már efeletti 4-7 fokozatban van akkor rohamos a sárgulás,és virág,meg levélledobás.
Én is jobb szeretném radiátorral,de nekem is csak a kert végébe lehetett épiteni és az jo 6-10 m-re van a háztol:((igy a cirkohoz szükséges vizet is oda kéne vezetni,a falépitésről nem is beszélve,szoval egyenlőre konvektorral kell megoldani valahogy.
Nem kaptam ventillátort,ami cimeket mondtak mind fals volt.((még egy két barkácsáruházban szétnézek,aztán nem tudom mit találok majd ki.
Kaptam uj maglistát Németországbol,most nézem át,meglátom mire tudok áldozni.
Hát ami azt illeti én sem vagyok megelégedve az üvegházban lévő körülményekkel, mert ha lenne bent még 1-2 db radiátor és arra segítene rá a konvektor akkor nyomban el lehetne érni az áhított 25 C körüli hömérsékletet.
Persze ehez át kellene építeni az üvegházat a ház falához(most kb 8 méterre lehet tőle.
Sajna nem tudom mikor tudom megcsinálni, mert ha már átépítem akkor jóval nagyobb üvegházat akarok, az pedig minimum 100-150E plusz.
Szerintem ha a konvektorod valahol szelel, azt ki lehet deríteni, nem kell várnod tavaszig.próbáld meg vmilyen habos folyadékkal, vagy nagyon könnyű madártollal ill. égő gyufával(na ez a legveszélyessebb) ..más most nem jut az eszembe..amikor csak az őrláng ég persze körbejárni a konvektort, a konvektor burkolatát le kell szerelned hozzá!
Lehet nem is olyan nagy a rés ahol kifujhat, mert szerintem sem a hideg az oka.
Nálam is volt, hogy az ajtó nem kárt jól huzat is volt kicsi, de semmi sárgulás nem látszott.
Hát igen a téglafalat épitettünk nyáron,és azon van a konvektor.Állitolag kintröl szedi a levegőt és oda is megy vissza.
Ajto,ablak szelelés nem lehet hiba,söt tavaly jobban szelelt,mert idén leszigeteltem még az ajtoréseket is ahol esetleg tavaly kihuzott a meleg.Ráadásul a hidegelméletben sem hiszek,mert tavaly a szén miatt néha 0 fok is volt reggel(igaz kibirta minden),idén viszont a mult hét kivételével még 12 fok alá sem ment a hajnali hömérséklet.Ezért ezt a variáciot ejtettem,biztos a gázban van valahol a hiba.
Na majd tavasszal meglátogatlak,és megtekintem a rendszered:)
Egyébként egy ismerösöm is konvektorral oldotta meg a fütését a mini üvegházában tavaly és neki sem volt ilyen problémája.(ezért nyomozok annyira,hogy nálam mit kell megváltoztatni,ami miatt ezek a kellemetlen jelenségek vannak)
Érdekes, nálam 3-4 éve konvektor fütt az üvegházban de ilyennel, hogy a levelek lehullanak meg megsárgulnak még nem találkoztam!!
Biztos máshol a problema...konvektor szelel, vagy ajtó, ablakok esetleg, bár gondolom erre figyeltél. ha parapetes a konvektor akkor elvileg nem lehet ilyen baj, mert a kéményből szívja a levegőt és az égésterméket is arra nyomja ki másik csövön...
A régi házba amig szénnel fütöttünk meg fával,ősszel 2 éve 120 ezerért vettünk szenet és már februárra szinte elfogyott,plusszba kellett venni fát.Azért a gáz olcsobb,mig ha havonta 20 ezerben is van kb a fütés.(ha azt a 4-5 honapot nézem amig nagyon kell füteni).Csak látod,ilyen hátrányai is vannak,ha nem központi fütéses a rendszer.De valahogy csak sikerül nem százezreket belefektetve megoldani mert anyagilag az elmult két év ezügyben kissé kimeritett.
Már láttam pár konvektort, de általában egyik se zár tökéletesen, igy valamennyi CO2 kimehet. sokszor érezni is a CO2 savanykás illatát a konvektor rácsain át kiáramlani(mint a szénsavnál a szag).
Igaz hogy a drága új konvektorok azért jól megvannak ez ellen már csinálva, dehát ki tudja...
Én is erre gondoltam.Miután,ha a fiatal levelek sárgulnak,és hullanak le,az tápanyag és kénhiányt jelez,ha viszont a fiatalok épek,csak az idős levelek pusztulnak,az gázégésterméket jelent a szakirodalom szerint.Ezért hivtam ki decemberben a gázszerelőt,de kettő is azt állitotta,hogy a konvektor kintröl szedi a levegőjét,nem a belső térböl,és repedés sem lehet belül rajta,mert akkor meg a biztonsági rendszere lezárná.
Hát én ebben azt hiszem nem hiszek nekik,bárki bármit is mond.Szerintem is valami a levegőbe kerül, a fene tudja mi,ami a szénfüstben nincs ,de a gázban meg van,különben nem csinálná.Lehet hogy a ventillátor ezen is segit majd,nem tudom.
Cucurbia, a gázkonvektornál(főleg ha régi) bizonyos esetekben a fűtött térben feldúsúlhat az égésből származó CO2. A növények bizonyosnál nagyobb mennyiség jelenlétében ledobják a leveleket(kisebb koncentráció, mint ami az embernek káros).Emiatt lehet talán a levélhullásod esetleg.
Kösz a képet.Ezeket a ventillátorokat honnan szerelted ki?
A Frangipaniból 'Cerise' hybridből 5 magot kaptam,abbol kettö csirázott ki(igaz melegtalpon)de egy héten belül kikelt.Most ugy 5 centisek,két levelük van már,de látni hogy gyökereket hajt,remélem szépen megmaradnak.
Sajna a többi amit irtál egyenlőre nem csirázik.
Azért van egy kis sikerélményem.Az Ylang Ylang (Cananga odorata)magjaim közül végre egy kikelt,most bujt ki reggel a földböl.Két éve már kelt egyszer de akkor a tavalyi hidegben nem birta a kis palánta a telet:((Aztán olvastam,hogy sajna a friss magoknak is nagyon kicsi a csirázási százaléka.Összel 3 x is rendeltem,de most végre ugy néz ki a novemberi vetésböl egy kidukta a fejét:))Most vigyázok rá nagyon.
Hát sajna csak ilyesmi képet tudok róla mutatni.De mint mondtam nálam csak ventis motrok vannak, nem rendes venti.Próbáltam normál ventivel is, annak jobb hatásfoka volt, csak nem akartam szétszerelni a hőkapcsoló végett.
Ugy figyeltem meg, hogy alulról megfujatod a konvektort nem számít annyira a szög, inkább arra figyelj hogy a burkolaton belülre préselje a levegőt.
Hát gondoltam, hogy nem lesz könnyű ilyenkor ventit kapni, talán nagyobb bevásárlócsarnokokban próbáld meg, ott szokott egy-két elfekvő példány lenni..
Szép az a frangipáni amit a képen látni, milyen arányban csírázik??van már eredmény??
Hogy állnak ezek (Genipa americana,Psidium sartorianum,Flacourtia inermis,Dovyalis hebecarpa,Myrciara cauliflora,Syzigium cumini,Myristica insipida,Garcinia mangostana,Mangifera odorata,Mammea sinensis,Spondias purpurea) a magok csírázik már vmelyik??
A konvektor aljára két ventit tettem(egyszerűen odacsavaroztam) és hőkapcsolóval vezérlem
Rappainak van sok,neki is szoktak virágozni,igaz,ahogy láttam,igazábol csak a nagy 1-2 méteres tövei,és azok sem sokat.Vácrátoton nyáron viszont nagyon sok és szép virággal voltak tele a tövek.
Nem tudom mi lehet a titka a virágzásnak,nem hiszem,hogy a viz vagy a meleg mert azt kap eleget.
Hát ami a gardéniát illeti a titok:savanyú föld( a meszet nem birja),állando nyirkosság(sem a száraz sem a tul nedves nem jo),a félárnyék(sem a tüzö napon,sem a mély árnyékban nem szeret),és a kis légmozgás(nem szereti a szelet).
Ha jol birja a környezetét,májustol,oktoberig szépen virágzik,igaz ugy vettem észre nem olyan sok virágot mint a boltokba,de 1-2 mindig volt rajta.
De vannak leveleim,igaz tudtommal,ha egész évben tropusi klimában van,akkor lombtarto,ha a citromhoz,leánderhez hasonloan nevelik,télen hüvösben mint én,akkor télen lombhullato.Igy nyáron persze vannak levelei,most télen csak a csucsán látni a kezdeményeket.
Van sok Gran Canarián,a lányoknak szedtünk is a keritéseken kilogo virágokbol sokat:))Igaz ott csak sárgásfehér változatot láttam,pedig rengeteg szinárnyalat létezik.
Én piacon vettem annak idején lassan 10 éve is megvan a növényt.Első évben még nem tudtam,hogy télen érzékeny a vizre,igy aztán tavaszra a töve szétrohadt,de levágtam a tetejét,homokban két hét alatt megeredt,és azota ez a növény nőtt meg már három ágon lassan két méteresre.Az első évben összel jött egyszer virágszára,de akkor télen az a szár megfeketedett,és leszáradt,mellette normál hajtások jöttek,és azota nem is virágzott,igy a szinét sem tudom.De minden évben kiteszem a napra,nagyon jol érzi magát kint nyáron,sokat öntözve,tüzö napon.
Most ebből a képen láthato hybridböl vetettem magokat,nagyon megtetszett a katalogusban.
Sajnos már nem emlékszem milyen volt a magja, gondolhatod elpusztitottam a gyümit utána az volt az első hogy minnél hamarabb megfelelő helyre ültessem.
Pedig ugy emlékszem van valahol kép róla..megpróbálom elökotorni!
Frangipánim nekem is van tricolor, igaz még nem virágzott!
Én is úgy tudom hogy nagyon melegigényes a kicsike.
Örülök, hogy neked is van! már azt hittem csak én küzdök vele.
nekem tavaly tél óta van kb 1,5 m magas és 2 ága van. voltak leveleim tavaly :-) virág nem. de nem adom fel. idén talán kicsit visszanyesem. 15 fokos világos szobában teleltetem, majd fokozatosan napközben ki a napra este vissza a lakásba. aztán május végén kiköltözik.
Te 6 éve ilyen kitartó vagy? leveleid sincsenek? Honnan kaptad a növényt?
Gran Canarian is van? Én úgy tudtam, hogy ez ténlyeg csak trópusi klímát szeret....
Sajna nekem van vagy 6 éve most már egy két méteres elágazo tövem,de eddig sem az üvegházban sem a kertben nem akart virágozni:((Idén kiültettem az üvegház talajába,hátha....
Bezzeg Gran Canarián még a kerités is ebbő volt.))
Mondjuk az enyém azt sem tudom milyen szinű,egy tiszta rozsaszin hybridböl most kelt ki két magom.Várom hogy nőjön.
Az tudom,hogy hö és fényigényes,és hogy nem szabad tulöntözni,egyszer nekem is berohadt már a téli hidegben a töve,jo régen,azota vigyázok.
Igen,tavaly is nekem összel kezdett volna virágozni,akkor volt tele bimboval.Igaz 2003-ban kint tartottam a kertben a nyár folyamán felfutott a körtefára,és összel be kellett vinni teleltetésre,tele volt bimboval,de hát ugye a gyökerét hogy megbolygattam,mindet ledobta.Idén tavasszal kiültettem az üvegház talajába,nyár végére igy felfutott a tetőig,bár nyáron a melegben kicsit senyvedett ugy láttam.Mint mondtam szerintem a gázafütésben lehet valami bibi,mert tavaly mikor még szénfütés volt,volt hogy 0 fok is volt hajnalban bent,mégsem pusztultak el sem orchideák,sem egyéb növények(két érzékeny növényen kivül)Idén viszont amikor beindult a fütési szezon,szinte egyik hétröl a másikra dobálta le a legtöbb növény a levelét,és az orchideák is csak bimbot hoznak,majd nyilás nélkül lesárgulnak és leesnek.Ráadásul érdekes modon csak az idős levelek sárgulnak le,amiket frissen hoznak,azok egy ideig még zöldelnek.Pedig az elmult hetet kivéve hajnalban is 13-15 fok volt eddig.Szoval én ezt a gáznak tuladonitom,másnak nem tudom.Még szerencse hogy idén napos a tél,mert amikor nappal süt a nap,van 30 fok is bent.
Szoval én nem tudom,1983 ota nevelek növényeket,szénfűtéses üvegházban meg folisátorban is,idén van először gázfütésem,de idén fordul először is ez,hogy minden növény kopasz mint egy koro:(((
Igaz minden szár zöld,na de hol van ez a tavalyi meg az eddigi meg a nyári dszungelhez képest.Mindenesetre meglehetősen tanácstalan vagyok.
Megoldás mondjuk az lehetne,hogy radiátorral fütsek,no de ahho cirko kellene,azt pedig mivel nem a lakás mellett van a ház,és viz sincs idáig vezetve,meg fal sincs amire felszereljem...,szoval egyenlőre ugy néz ki lehetetlen.
Mombinhoz csak azt tudom mondani,hogy szerintem nem Spondias mombin amit lefotoztál.Magjára emlékszel még,milyen volt?
Nekem is volt mint irtam jo 10 évvel ezelőtt ilyen mangolevelű,de az S.cyethere volt.
Sajna nem höszigetelt üvegböl van.Igy is majd 200 ezer volt az üveg ára bele,a höszigetelt,vagy a katedrálüveg( a karbomüanyagrol nem is beszélve ennek kb.két-háromszora lett volna,és mivel ezt is hitelböl épitettem,összevetettem az árakat és maradtam a 4mm-ed kertészüvegnél,amit dupla foliaboritással van bevonva.