Egy kis türelem, nagy a hajtás... közel 1 év tapasztalatát igyekszem majd átadni, de sokmindent le is szűrhetsz, a korábban leírtakat csak megerősíteni tudom.
Ejnye cartársak, hát illik mindjárt lelombozni az ember tudatlan gyermekét...?
De a kérdésem (lásd: 5150), azért még aktuláis: Tud valaki az ott felvetett miértre épelméjű választ (már ha helytállóak a felvetéseim...)?
R*R kolléga korábbi magyarázatai is csak éppen erre a miértre nem adnak választ.
Mindezen kérdéstől eltekintve azt kell mondjam (újabb 200 - hű de sok...! - km után), hogy a placebohatás kezd markáns érzéssé és tapasztalattá átváltozni: JOBBAN MEGY A SZŰKÍTŐ NÉLKÜL. (cápaFeri kolléga megnyugtatására: És mindez éppen 1500-1800-2000-2500 tájékán, a sokak szerint balgamód alacsony fordulatszámon érezhető. 4000-nél, ahol már azért eddig is volt ereje, nem nagyon érzek változást.) Szerintem aki ettől a beavatkozástól nem csodát, hanem csak némi javulást vár, az nem fog csalatkozni.
Ha ezt az érzést a következő két-három tankolás még tovább is erősíti, hát akkor én bizony a sűrűbb szűrőpucolást/cserét választom....
Szívesen fogadnám az enyémtől eltérő tapasztalatokat - már akinek van, mint pl. Picuj kollégáé - is.
Addig is nyomjátok (ki 2500-ig, ki 4-5000-ig, vérmérséklettől függően)balesetmentesen:
Még mielőtt nekem ugranátok az iméntiért: még várok vele egy kicsit aztán én is kikapom azt a szűkítőt. Illetve egy kis terelőlapra cserélem, hogy mégse rögtön a szélén szippantson, mert ha kissé elfárad a szűrő gumija, akár még falsot is szívhat ott. Inkább pucolgatom magam a szervízciklusok között.
Elegem lett belőle, hogy amíg nem érek 4000/min főlé előzésnél szórakoznak velem veszélybe sodorva az autóm és kis családom testi épségét (mert ugye csak akkor lép rá a gázra az addig tökölős baromja, amikor látja maga mellett a lacsimat...nehommá egy dévú lenyomja...)
Nos kezdetnek ennyi, aztán majd ahogy közelítek a három éves korához szeretnék infót gyűjteni az egyéb teljesítménynövelő lehetőségekről is (átprogramozás, chip-csere) Addigra úgyis lerohad a hátsó dob is és akkor kap egy hangolt Zeus-t.:-))
Hogy pontosabban fogalmazzak: nem is annyira a teljesítmény érdekel, mert az a hétköznapi használathoz számomra eléri a szükséges minimumot, hanem a 4000/min alatti nyomaték.
Tisztelettel kérném kedves R*R márkatárs segítségét is, hogy ha lesz egy csöpp ideje a következő hónapokban, akkor emilezzen számomra infót ezekről a dolgokról. Nem sürgős a dolog, hisz most lesz csak egy éves a nyáron a gép..:-))
Gyári CD-s autórádió beszerzése miatt eladóvá vált a Nubirámból a gyári Blaupunkt levehető előlapos rádió. Újszerű állapotú, alig használt, ahogy a képen is látható. Adom hozzá az alatta lévő kis tárolót is (ha kell). Természetesen működőképes. Akit érdekel, írjon a mailcímemre, vagy hívjon a 06 20 9 535-469 számon.
Üdv: Pintér Zoltán (1,6-os Daewoo Nubira SX Plusz)
Nem hagy nyugodni " ez az első pici lépés az elcsábuláshoz...." , azaz a szűkítő kivétele a légszűrő-fedélből.
Áruljátok már el:
Ha ez a picivel több levegő
a., növeli a teljesítményt (tökéletesebb égés, gondolom)
b., jótékony hatással van a nyomatékgörbére (mint fennt: tökéletesebb égés, gondolom)
c., csökken a károsanyag-kibocsájtás (gondolom..., de ha tökéletesebb az égés...)
d., meg még biztos más is...
akkor mi a jó búbánatért tették egyáltalán bele. (Feltételezem nem azért, mert nem tudták másként megoldani, hogy inkább a légszűrő közepén szipákolja át a levegőt a motor...). Gondolom a fenti "következmények" jótékonyan hatnának a GM/Daewoo renoméjára, úgyhogy egyszerűen nem értem (csak alkalmazom én is...).
Csá, a gumamérethez, nagyon széles guma is felmegy ,akár '17 felnivel is csak a megfelelő ET számu alufelnit kell beszerezni.Ugy tudom a Lacsié ET38.ET42-45-el akár a 215/40/17 is rámegy.Ilyenkor a felni közepéhez képest a belső pereme kintebb van (akár a sárvédőn is átlóghat,persze ezt a zsaruk is díjazzák).Anno az astrámra vettem véletlenül (nem tudtam miaz ET) nagy ET számu felnit.Szét is terpesztett a gép. Itt a kép róla ,nem tudom mennyire látszik de igencsak a sárvédőperemen van a guma széle...(bocs az opel képért:)) Látványos ,jól fogta az utat és a kanyarsebesség is meglepően megnőtt.Persze a csapágyakat gyilkolta...
Nagyon köszi, hogy a még régebben általam írt "rángatásos" problémámra ennyien reagáltatok, érdekes volt olvasni a sok hozzászólást, no meg látszik, hogy azért nem is vagyok teljesen egyedül. Amúgy, nekem sohasem gyulladt még fel a "check engine" lámpám, ennek ellenére néha csinálja.
A tankolásról és fogyasztásról csak annyit, hogy az egyik barátom egy pontos mércével ellátott edénybe (motorosfűrészhez adták, azóta lemérte és tényleg pontos) tankolt pontosan öt liter benzint, és láss csodát, a kút 6 litert mutatott....
Én is mindig mérem, de így melyik kútban bízzak???
A gyári fényezést csak közelíteni tudják elérni csak gyári festékkel lehet, kikeverni nem- mondják. (DAEWOO, CHEVI erről is megismerszik)
"amióta kiszedtem a szűkítőt" ezidáig nem volt negatív észrevétel, és ahogy korábban írtam ez az első pici lépés az elcsábulához.
205/65/R16 köpenyméretet kétszer is leolvastam, a tulaj később érkezett (idősebb évjárat) és beszélgettünk, de nem kérdeztem, hogy gyári futómű beállításokon változtatott-e? El tudom képzelni. A 16-os felni biztos volt vagy 40 ezer darabonként, így felgumizva sokat dobott az auton is, neki v.színű nem a sportosságon volt a hangsúly. (fekete sedan)
Akinek a gyárinál nagyobb-peresebb köpenye van - felbodhatna képet is, had lássunk ilyen optikai tuningot!
"Lehet-e így (pl. nem gyári festékkódot megadni):"
Megmondom őszintén, halvány fogalmam sincs. Az azonban biztos, hogy a gyári színkód egy valamire való festőműhely számára (az autótípussal együtt!!!) egyértelműnek kell legyen.
Pl. ahogy Te is kisasoltad a GLASURIT-nál, hát gondolom ez a műhelynek is megy. Azaz én inkább ragaszkodnék a gyári színkód + autótípus kombináció megadáshoz, aztán a többi a festőműhely, vagy a festék beszerzőjének a dolga (kellene, hogy legyen...), de ez csak szigorúan magánvélemény.
Más:
Lehet, hogy csak placebo-hatás, de amióta kiszedtem a szűkítőt a légszűrő-fedélből, mintha megtáltosodott volna..., hogy a fogyasztásra milyen mértékű (de remélem jótékony...) hatása volt/lesz, azt még nem tudom, inkább két-három tankolás után merek nyilatkozni.
(Azért biztathatsz, hogy jó tuningos válna belőlem...)
"Egy méret cartárstól: 205/65/R16 és szerinte elfér..." (5129 sz. hozzászólás)
A felni és gumi méretekkel csínján ám... Amikor feltetettem az elvileg váltóméret 185/60/R15 téligumikat, a jómunkásember szerelő keze a tökig kitekert kerék mellett (nem a kerékjáratban, hanem az oldalsó doblemeznél!!!) bizony ippegcsak, hogy elfért. Pedig ez ennél a méretnél csak néhány mm átmérőnövekedés.... 11-15 mm-rel nagyobb átmérőjű gumi, meg egy nagyobb döccenő rosszkor, a kanyarban, és már le is darálta a gumi oldalát, élét, és annyi a szépségnek...
Galaxy White11U =? Super Red 73L =? Imperial Blue 26V =? Denim Blue 31U =? Khaki Green 44V =? Red Rock 70U =MR 141.00 GLASURIT(http://autofenyezes.lap.hu/) Pearl Black 87U =? Mint Green 35U =? Sunset Orange 54U=? Melange Beige 68U =? Poly Silver 92U =?
Ha így elég... (mert, hogy mi az a MR 141.00, arról gőzöm sincs...):
Galaxy White=11U Super Red=73L Imperial Blue=26V Denim Blue=31U Khaki Green=44V Red Rock 70U=MR 141.00 Ezt már tudod... Pearl Black=87U Mint Green=35U Sunset Orange=54U Melange Beige=68U Poly Silver=92U