Keresés

Részletes keresés

Utazó_1 Creative Commons License 2011.05.20 0 0 491

Sziasztok!

Kezdő cseresznyefa-tulajdonosként szeretném kérdezni, hogy én is feltettem 5-5 lapot a két cseresznyefánkra. Ez két hatalmas fa, 6-7 m magasak lehetnek, de persze csak az alsó részekre tudtunk tenni. Eddig kb. 1-1 cseresznyelégy ragadt be néhány lapba, a 2 fán összesen 8-10 db legyet találtunk így. Ez szerintetek soknak számít vagy kevésnek? érdemes erre már permeteztetni? UTÁLOM a kukacos cseresznyét, viszont abban sem vagyok biztos, hogy van olyan permetezőszer, ami biztosan lebomlik az érésig (és kicsi gyerekeink vannak...). Ezek elég korán érő cseresznyék egyébként, az egyik már most kezd besárgulni.

Köszönöm a tanácsokat előre is!

Előzmény: csiba00 (479)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 490

Nos én nem csinálok nagy felhajtást neki.Valóban így volt kényelmesebb felrakni.Szimpla sárga karton,szigszalag,aztán mehetett rá a ragadós egérméreg,ennyi.Inkább csak kiváncsiságból raktam fel,én nem vagyok bio igaz nagyüzemi sem.2-szer lefújtam rovarölővel /tegnap volt a 2./ Mospilan + Sherpa aztán kész.Az összes úgysem szokott kukacos lenni,mondjuk amennyi cserkó az idén lesz,még azért a 2szeri permetezésért is kár volt...

Előzmény: csiba00 (489)
csiba00 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 489

Azt nem tudom, hogy ennek a cső szerűségre összehúzásnak van-e valami jelentősége a legyek szempontjából. Mindenesetre kényelmesebben elhelyezhető így a fán, mert kisebb helyet foglal mint, ha egy A4-es méretű lap lógna.

Előzmény: csiba00 (488)
csiba00 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 488

A fa törzsére én csak sima, átlátszó rovarfogó csíkot teszek. Ez kb olyan, mint a vastag, barnás szalag, amit csomagoknál szoktak használni. Szerintem a törzsén csak a ragadásnak van jelentős szerepe, hogy a hangyákat, mászó tetveket leszorítsa a fáról. (Emlékszem, mikor először használtam ilyet. Az almafám tiszta tetű volt, az a szűrke színű volt rajta. Nagy nehezen megtisztítottam a leveleket a tetvektől, levágtam, ami már menthetetlen volt, és ragasztottam a fa törzsére. Utána kb egy-két nap múlva cserélni kellett, mert tele volt ezzel a szürke tetűvel, és már a beragadt tetemeken keresztül át tudott mászni az újabb adag) Nálad valószínű a sárga szín miatt van benne több minden, mert ugye az vonzó a rovarok számára.

Tavaly, vagy előtte vettem direkt cseresznyelégyre javasolt sárga lapokat. Most már ilyet nem veszek, mert az a + pár száz forint egyáltalán nem éri meg a hagyományos sárga lapokhoz képest. Amit én láttam különbséget, az annyi, hogy a cseresznyelegyesnek csak az egyik oldala ragadós, és "gyárilag" elő van készítve a felakasztásra. Ez kb annyit jelent, hogy van benne drót minden laphoz, és az A4-es lapok két átlós sarka ki van lyukasztva.

Én kb ezt teszem a sima lapokkal. Kilyukasztom az átló két sarkát, levágok egy drótdarabot, ezzel összehúzom cső szerűvé, és felkötöm a fára. És így most kb annyi a különbség, hogy a belső fele is ragad.

Én azt olvastam, hogy a lombkoronára kell kihelyezni - végül is ott vannak a cseresznyék - egyenletesen elosztva. Írták még nekem, hogy 2xl db-ot tegyek ki, ahol l a fa magassága m-be. De én ezt nagyon soknak találom. Nálamo most 6db van kint a lombkoronában, és az É-i oldalon nincs egy darab sem.

Előzmény: Törölt nick (487)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 487

Van feljebb is,de mindegyiket nem fotóztam le.Hogy hatásos-e ? Nos,hangyák kivételével ezerféle náció beleragadt már...

Előzmény: csiba00 (486)
csiba00 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 486

Ha jól látom akkor ez a törzse a fának. Én arra nem szoktam sárga lapot tenni. Elég hatásos egyáltalán ott? Végül is a cseresznyét köpi meg a légy, az meg a lombkoronán van. Én most 6 lapot akasztottam ki a fára, de még alig van rajta légy. Persze biztos a törzsön is hatásos, mert pl hangyák ellen is véd.

Előzmény: Törölt nick (482)
Józsi-bá Creative Commons License 2011.05.18 0 0 485

A jövő héten kezdődik Pórszombaton a konténeres kisfák árusítása. Elnézek arra, mert szeretnék kapni egy Keserűcseresznyét stb. Bár nem tudok róla semmit, de a keserű íz számomra értéknövelő. Azt írtad a sárga cseresznyéről, hogy enyhén kesernyés ízű, ami miatt nekem nagyon jó lesz!

Előzmény: Ali-bá (478)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.18 0 0 484

...ja azt nem írtam,hogy a képek ritkítás előtt készültek :)...tegnap és ma végeztem nagyjából mindennel,esetleg némi finomítás még lehet...

Előzmény: Ali-bá (483)
Ali-bá Creative Commons License 2011.05.18 0 0 483

Ez egy jólnevelt cseresznye és egy túlbuzgó nektarin. Fordítva jobb lenne, /bár lehet aprók lennének a cseresznyeszemek, de/ legalább nem kellene ritkítani a nektarint. /Én éppen ma fejeztem be az őszibarack, nektarin ritkítását. Megnéztem a mostani 65 képedet, még sok ritkítani valód van./ 

Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.18 0 0 482

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.18 0 0 481

...a különbség...

Előzmény: Törölt nick (480)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.18 0 0 480

Nekem meg tele van a házi gyártmányú lapjaim mindenféle rovarral...:) már kint van egy ideje,ma úgy gondoltam leszórom a cserkót meg a kerti meggyet, aztán lesz ami lesz. Mospilan + Sherpa.Mondjuk amennyi cserkó lesz kár a vegyszerért /ill. az áráért/.

Ráadásul  ha lúd legyen sovány...az ősszel ültetett és eredetileg kihajtott Carmen cserkóm meghalt.de teljesen...

csiba00 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 479

Megfogtam idei első cseresznyelegyeimet a Germersdorfi fán.

Eléggé kezdik már elveszíteni a zöld színűket a szemek, de szerencsére még alig van légy. A kihelyezett lapokon talán 2-3 van egy lapon felragadva. Ennek mondjuk örülök:) Remélem később sem lesznek túl sokan, de van még pótlapom dögivel.

Ali-bá Creative Commons License 2011.05.17 0 0 478

Az alany mindig befolyásolja az oltványt.

Én meg idén tavasszal oltottam Kavics nevű cseresznyére. Szépen megfakadt - ez lesz a felső része /derékmagasságtól felfele/ ennek a füzérorsó fának. Józsi-bá ~ ezúton is köszönöm az oltóvesszőt, nem hiába küldted.

/Háromfélét oltottam és csak ez maradt meg./

Előzmény: gergerg (477)
gergerg Creative Commons License 2011.05.17 0 0 477

Tavaly oltottam a Szomolyaimról egy Hedenfingenibe 2 vesszőt ami már termett is az idén. Azt vettem észre hogy ezen a fán közel 2x akkora szemek termettek mint az eredetin valaha is. Mi ennek az oka?

gergerg Creative Commons License 2011.05.17 0 0 476

Szerintem sem fogod megbánni, de ez nem egy ropogós nagyszemű fajta, ezért írtam hogy fáról enni nem nyujt akkora élményt mint a Germersdorfi. Ha az ízét nézzük akkor ehhez képest a Germersdorfi egy cseresznye alakú vízcsepp.

Előzmény: alfi13 (474)
kaalyz Creative Commons License 2011.05.17 0 0 475

Hidd el évek óta, sokszor készítünk belőle, kompótot, dzsemet, lekvárt, és sokat lefagyasztunk. Nagyon finom a gyümölcstorta tetjén, a sok-sok egyéb gyümölccsel együtt. Szerintem nem fogod megbánni, amennyiben ültetsz egy fát.

Üdvözlettel Zoli.

Előzmény: alfi13 (474)
alfi13 Creative Commons License 2011.05.16 0 0 474

Köszönöm. Van egy helyem ahova már most elkezdem megásni a helyét és az ősszel ültetek én is egy szomolyait.

Előzmény: kaalyz (473)
kaalyz Creative Commons License 2011.05.16 0 0 473

Én azt mondom ez így igaz.

Fűszeres íz egyik cserkóban sincs, amit Gergő ír. Viszont a Szomolyai, amit egy Eger vidéki fajtából szelektáltak ,egy kiváló ízhatású cseresznye, amelyik mellett a germersdorfi ízhatás tekintetében elbújhat. Ezt nem csak én mondom hanem mértékadó emberek. Az már magáért beszél, hogy az egyedüli cserkó, melyből cukor hozzáadása nélkül is kíváló lekvár készíthető belőle. Fagyasztás utáni értékét is megtartrja .Mivel viszonylag korábban érik, a cserkó légy ilyen kor még csak álmodik arról, hogy milyen jó lenne beférkőzni valahova. Akkor van probléma, ha túl sok a csapadék, mint pl. tavaly. Egyébként nekem évtizedekig nem volt gondom vele.

Üdv Zoli.

Előzmény: alfi13 (465)
kaalyz Creative Commons License 2011.05.16 0 0 472

Szombathelyen lakom.

Itt van egy kertem a parkerdőben, de olyan agyagos a földje, hogy őszibarack, nektarin szempontjából felejtős (és savanyúnak tűnik, mivel meszezni kell és szoktuk is a többi kertszomszéddal együtt).  Barack és sok egyéb gyümölcs ügyben én inkább a Balaton északi partján Csopakon vagyok érdekelt. A fügék többsége, a gránátalma, mézbogyók, gojibogyó, selyemakác, datolyaszilva, golden, florina, jonathanM41 almák. Ez a kettő utóbbi tavaly őszi telepítésű. de hogy a témánál maradjunk egy szép szomolyai fekete cseresznyefám is van, amely 1983-as telepítésű. Az idén úgy nézem ütős termés lesz rajta. A vízhez nagyon közel vagyunk, ebben az évben is magas a vízszint, remélem nem csapolják meg és akkor nekem nyáron is kedvező marad a talajvíz szintje, tehát nem kell öntözni. Ugyanilyen fám van a szombathelyi kertben is az is erősebb termést mutat. A két azonos fajtájú fa között legalább két hét különbség van, mondanom sem kell, hogy melyik fa javára.

Bocs a kitérőért.

Üdvözlettel Zoli.

Előzmény: Törölt nick (457)
csiba00 Creative Commons License 2011.05.15 0 0 471

Üdv!

Hogy mennyi kell, az egy jó kérdés. Nekem régen azt tanácsolták, hogy 2xl mennyiséget tegyek ki a fára, ahol az l a fa magassága m-ben. És a lapokat inkább a K, D, Ny oldalra helyezzük ki. Nálam van egy kb 6m magas fa, erre én 6 lapot teszek ki egyszerre, úgy, hogy az É oldalon 0 van. A kihelyezéssükkel nem lesz 100%-ban kukacmentes a cseresznye, de nagyságrendekkel lehet gyéríteni - ezt tapasztalatból mondom.

Veszel A4-es méretű sárga lapokat. Két szemközti sarkát kilyukasztod, majd összehúzod, hogy henger szerű legyen és a ragadós fele legyen kifelé, majd föllógatod a fára. Kb ennyi.

Általában mezőgazdasági boltokban lehet kapni, de én pl legutóbb a gazdabolt internetes oldaláról rendeltem. Annál olcsóbbat eddig nem láttam.

Aztán ha betelnek a lapok, vagy már nem ragadnak, akkor lehet cserélni.

Előzmény: Margóci1 (470)
Margóci1 Creative Commons License 2011.05.15 0 0 470

Sziasztok!

Véletlenül bukkantam erre az oldalra, és nagyon megörültem. Sajnos évek óta kukacos a cseresznyém, és fogalmam sincs mitől, de főleg, hogy hogyan tudnék idejekorán megszabadulni tőlük. Itt olvastam valami sárga papírról. Lehet erről többet tudni? Légyszi áruljátok el, hogy mi ez, hol lehet venni, hogyan kell használni, mennyire hatékony, ja és hogy egy közepes méretű fához mennyi kell?

Nagyon köszönöm előre is!!!!

csiba00 Creative Commons License 2011.05.15 0 0 469

Szombaton kiakasztottam pár sárga lapot a cseresznyefámta. A cseresznyék már egész nagyok - Germersdorfi fa -, és már azt mondanám, hog ykezdik elveszíteni a zöld színüket, és kezdenek színesedni. Ami a meglepő völt, hogy mire végeztem a lapok kihelyezésével - kb 30 perc volt, mert közben mást is csináltam -, addig még az első lapon sem találtam egyetlen egy legyet sem. Pontosan nem emlékszem már, hogy tavaly mikor helyeztem ki a lapokat, de arra igen, hogy mire befejeztem, már mindegyikbe volt 15-20 légy.

gergerg Creative Commons License 2011.05.15 0 0 468

Jövőre.... én már holnapra nagyobbat akarok! :-) Ha nem akkor megeszem aprón, 2 hér múlva ehetek nagyszeműt másik fáról. Mivel ez viszonylag korai, az utca gyerekei itt szoktak lógni de egyik se azt mondja milyen jó, hanem hogy milyen kicsi. Egy esősebb évben, mint a tavalyi is volt, jóval nagyobbak a szemek. (nem csak a gyerekeké) :-)

Előzmény: Ali-bá (467)
Ali-bá Creative Commons License 2011.05.15 0 0 467

*Várhatok némi hízást ettől?* Inkább a szalonasütéstől.

De ha a cseresznye szemek nagyságára gondolsz, akkor vedd figyelembe, hogy a fa gyökerének zöme eggyáltalán nem a töve körül van /ott csak néhány százalék/, hanem a csurgónál és azon kívül. Ott öntözd és trágyázd /tápoldatozd/ és akkor jövőre várhatod, hogy nagyobb szemű lesz.

Előzmény: gergerg (464)
gergerg Creative Commons License 2011.05.15 0 0 466

Igen, de csak teljesen érrett stádiumban. De nem is feltétlen valami erőteljes fűszeres ízt kell ezalatt érteni, hanem hogy ezt az ízt fagyasztás után is megőrzi. Fáról enni azért egy Germersdorfi-t élvezetesebb enni, de amikor már nincs cserkó, akkor a fagyóból kivéve tökéletes. Ja, és nem kukacos.

Előzmény: alfi13 (465)
alfi13 Creative Commons License 2011.05.15 0 0 465

Valaki azt irta hogy a somolyai nagyon izletes cseresznye. A Te véleményed is ez?

Előzmény: gergerg (464)
gergerg Creative Commons License 2011.05.15 0 0 464

Érik a Szomolyaim, viszont igen apró szemű. Gyepes udvarban van, szép nagy fa, most kitányéroztam, kő kemény föld volt a gyep alatt. Most locsolom. Várhatok némi hízást ettől?

zetor5611 Creative Commons License 2011.05.14 0 0 463

Üdv Mindenkinek!

Van valakinek Münchenbergi korai cseresznyefája?Mert szeretnék kérni szemzés céljából egy ágacskát július hónapban.(postai úton)

Cserébe a következő növényekből tudnák küldeni: Bigarreau burlat,Gloster,Golden Delicious,ribizli ,Josta,egres,aranyvessző.

Email: zetor6381@freemail.hu

További szép napot!

Dió4 Creative Commons License 2011.05.12 0 0 462

Én ősszel már mindenképpen szeretnék elmenni, pedig én is alföldi vagyok.

Előzmény: Józsi-bá (461)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!