Nálam kint telel a télálló banán, de ez még csak az első éve. Persze van belőle "mentés" 3 kis sarjnövény a teleltetőhelyen. én a kopasz kivit vettem mert az nem fagy el, a normál az macerásabb. A babér az még a nagyobb hideget is túléli takarással pedig picike.persze a felső pár centis hajtása mindig elfagy.
Budán lakom az Aquincum-nál. hétvégén általában ráérek.
Te merre laksz(lehet hogy már írtad de nem emlékszem).
Nálam is fullon volt,ilyen eredménnyel.Nekem a télállo banán mondjuk mindig az üvewgházban telel levél nélkül.A télállo pálmám meg a japán naspolyám meg a két évvel ezelötti nagy hidegben már kint kipusztult, a friss magoncokat pedig egyenlöre nem hagyom kint.Hogy a fügével,meg kiwivel mi van majd tavasszal kiderül.
Merre laksz?egyszer meglátogaltak már:))
Most ugyis betegállományban ülök a szobában és melegedek:))
Mint ahogy már irtam,sajna nálam 3 ventillátorrral,konvektorral,és hösugárzoval sem volt 6 foknál melegebb hajnalban a héten.Igaz nálam is nappal,minden fütést kikapcsoltam és 30-32 fok is volt.Kicsit soknak találom ezt a höingadozást.De mondom nyáron szerintem konvektort cserélek,mert ha a legnagyobb állásban is ilyen gyenge az ereje,akkor vagy a gáz minőségben vagy a konvektorminőségben lehet a gond.Irtad,hogy talán a ház nagy?Nem tudom,igaz tavaly o fok is volt a szénfütés mellett télen,ami ugye most nincs,és tavaly nem volt károsodás,most meg sárgulás van,de ezt a témát már lebeszéltük,biztos a gáz a hibás benne.
A régi házam csak 3 méterrel volt kisebb és a kályha is feleakkora volt(igaz fa és szenes),mégis inkább az volt mindig a baj,hogy ha befütöttünk 40 fok is volt néha a házban,ami nem volt tul szerencsés,ezért is döntöttem a gáz mellett(a leirt eredménnyel egyenlőre).Szoval a háznagyság szerintem nem márvado(egyébként is a tied is 3 m magas,azt irtad)
Remélem is hogy jol fejlödnek a dzsekfruitok:))Különben nem jut nekünk:)
Sárga leándernek utánakérdezek,jo hogy irtad,teljesen kiment a fejemböl.
Csiráztatásban uj dolgok még nem keltek ki,a régiek azonban egyenlőre megvannak szerencsére.Várkozok,mást nem tehetek.
Frangipaniban egyébként számtalan szin és fajta rendelhetö,akinek van kedve magrol felnevelgetni öket,nekem 50% arányban szépen kikeltek.Sajna a nagy tövem nem tudom milyen szinű,a magvetéseimröl meg már irtam,hogy rózsaszin lesz,tettem is fel képet ide.
semmi baj a vitatkozással,ezért van ez a forum.Tapasztalatcserére:)
Ami a foszfort illeti,ez minden növényre igaz.A nitrogén a hajtásfejlődést, a foszfor a virágfejlődést,a kálium a termésfejlődést segiti elő.Igy ebben ujdonság nincs,minden kertész igy váltogatja a tápanyagösszetételt az év folyamán.
Tehát ha erre sem virágzik nekünk,akkor a titok nem ebben van:))
Ami a lombhulláűst illeti,abban sajna továbbra is vitakoznom kell,a hybridek nagy része téli kürnyezetétöl függően lombhullato vagy sem.
Nem lehet hogy a foto ahol készült ott télen kevés a csapadék,és jo succulens modjára ezért hullatta le a levelét?
Igaz Plumeriaféléböl is több faj van,még az is lehet hogy más-más fajokrol értekezünk.
Ami a gardeniát illeti az valoban kényes növény,magam is jo néhány éven keresztül vettem,aztán kidobtam,aztán megint vettem,megint kidobtam,mire rájöttem milyen talajt,meg helyet szeret,amitöl megmarad és ha nem is dusan de nyaranta 4-5 virágot hoz.Nekem ez is elég.Ezeket irtam le multkor,ami persze nem jelenti azt,hogy pont ugyanolyan mikroklimatikus környezetbe kerül nélad mint nálam:)
sokat olvasgattam utána és a "szakértők" szerint a magas foszfor tartalmú táp a virágzás titka (frangipani). én ilyennel öntöztem (végig böngésztem az összes tápot), simogattam, szeretgettem, ki-be hurcolásztam, hogy ha kicsit hűvösebb éjszaka jött, meg ne fázzon. de semmi eredmény. Ha érdekel küldök hasznos linkeket illetve forumokat, ahol a nyári képeimet megszakértették a hozzáértők és nekem is azt mondták, hogy virágzásra utalnak a jelek (ahogy Te is írtad a Tiednél). persze nem virágzott....
a lombhullatással kapcsolatban, ha nem haragszol meg akkor egy picit vitatkoznék; csatolok egy képet amit én fotóztam és azt azért nem mondanám, hogy hideg telek jellemzik a környéket ;-) a kép jobb oldalán a fa csúcsban ha jobban megnézed van is egy virág. persze levél egy szál sem. De abban igazad van, hogy ez az időszak (20-23 fok) arrafelé télnek számít....
az illata egyévként ennek a sárgás fehérnek a legerősebb.
(gardenia; nekem eddig a vásárlást követő 1 hónapban minden alkalommal elpusztult...igaz én 1 nagyonamatőrnemiskertész vagyok)
Oázisnál pl. a legkisebb 2,4mx2,5mx2,1 m 123 ezer volt,egy 4,26 mx6mx2,2m-esmár 658 ezer ft volt.
Van egy cég is pesten aki üvegházakkal foglalkozik,tavalyi árai egy kb.9 négyzetméteres üvegházra(3x 3 m)(3 méterenként növelhető a méret) üveggel kb.320 ezer ft volt,polycarbonáttal ugyanez 400 ezer ft volt.
(tel:06-20-994-8524)
Szegeden van egy cég a Floratom KFT aki elad bontott alkatrészeket,de ök eléggé nagyban utaznak,lehet kicsiben tul drága lenne.(tel:/62/-470-079,473-049)
Van egy Gödöllöi cég a V& V KFT aki hobbynövényházakra specializálodott,kérésre küldenek árjegyzéket,és katalogust.(cim 2001 Gödöllő Kiss J.ut 5.)Áraik változoak,szintén tavalyi áron 138 ezertöl-170 ezerig változik
De érdemes szétnézni ismerősök között,van-e mesterember,mert valoban lehet hogy kis utánanézéssel,és saját munkával(rokoni segitséggel)olcsobban és jobban kijössz.(általában a betonalap pl.nincs benne az árban azt a megrendelőnek kell előre elkészitenie)
Én végül is azért maradtam a bontott üvegháznál,mert sajna ezek a "kis"méretek,nekem nem feleltek meg,hiszen a régi favázas üvegházam is nagyobb volt,mint ezeknek az ajánlott hobbyüvegházaknak a legnagyobbika.Igy is végül kb.400 ezrembe került,(+ 85 ezer a gáz bevezetése tavaly)de a céget azért nem ajánlom,mert eléggé átvágtak(na nem az árban,hanem a munka minőségében,és gyorsaságában)
sikerült két ventillátort alátenni,de ugy vettem észre bár a legmagasabb fokozaton van a konvektor igy is csak 10 fok volt hajnalban a minimumhömérö szerint:((
Pedig holnap vetem a petuniákat meg a zellert,salátát.
Szép a házad:))az enyém is ilyen oktoberig:))amig be nem indul a konvektoros fütés:(Sőt az enyém még zsufibb is talán.
növények vegetálnak.Szerintem amig meg nem oldom ezt a gázfütésmizériát,addig megszokom ezt a kopaszodást és sárgulást.Talán a tavasz(amikor már ritkábban kell füteni)segit majd,aztán nyáron probálok venni egy uj konvektort.Addig marad a bosszuság,és méreg.
Ami azt illeti sajna hazánkban tényleg nem sok cég foglalkozik ezzel,aki igen az is irreálisan drágán dolgozik,és épit(kis magyar vadkapitalizmus).Nyugaton ennek is nagyonbb a kulturája,ha nézegetsz amerikai meg német oldalakat esetleg.
Igazábol van egy Budapesti cég aki ilyennel foglalkozik,meg egy Gödöllöi is(Ök mindig kint szoktak lenni a Disznövénykiállitáson a Kertészeti Egyetemen),igaz nekem tul kicsik voltak a házak amiket szálltanak.Lehet az Oázisban is probálkozni,de sajna ök is elég kicsiket adnak el(Mindenki csak azokra gondol,akik egy két salátát akarnak nevelni,a komolyabb hobbysoknak maguknak kell megoldani ugy látom hazánkban.)
Leutaztam Szegedre is,ahol adnak bontottat,de kiderült,hogy 5000 négyzetméter alatt nem foglalkoznak az emberrel:((Aztán találtam egy céget....de most ki kell lépnem,amint hazaérek irok.Megkeresek egy két cimet is
Vettem az OBI-ban egy csöventillátort(mivel szinte mindenhol kiröhögnek a barkácsbolttol a müszaki kereskedésekog,amikor TÉLEN akarok ventillátort keresni.
Most ezt valahogy a konvektor alá szerelem,aztán majd meglátom milyen lesz.
Időjárást már 3 napja nem láttam,nem tudom milyen idő lesz.
Jobban bosszant a növényzet sárgulása:((szerintem ezen már csak a nyári konvektorcsere segithet,le merném fogadni hogy valami hibás árut soztak rám,vagy valamit rosszul kötöttek be,nem hiszem el,hogy 22 év kertészkedés után most hirtelen sárgul,pusztul el minden növény,amikor végre gázfütés lett az eddig fa és széntüzelés helyett.
Ok,akkor B.galpiit elvetem,az Aegle marmelossaL EGYÜTT.Majd kiderül mi örizte még meg a csiraképességét.
Az utolso szállitmánybol még semmi nem kel,igaz még nem is várom,mert jo 2-3 hét kel szinte minden kikeléséhez.
A licsi jol ki szokott kelni,és ugy fél évig gyönyörüen szoktak fejlődni.Utána szoktak megbolondulni.Ha még jövö ilyenkor is mind egészséges lessz,akkor örvendjünk.
Átnéztem a német katalogust,igaz azt irták,hogy sok mag csak 7-8 napig csiraképes,és nem biztos,hogy mind most lesz kaphato,de azért én megrendeltem néhányat,várom a visszajelzést.Ilyeneket pl.Cinnamonum aromaticum,Anacardium excelsum,Baccaurea ramiflora,Monodora angolensis,Monodora myristica,Paullinia cupana(én ennek örülnélk,mert eddig minden magkereskedő visszautasitott ezzel,mivel szedés után 7-8 napig csiraképes),Rollinia emarginata,Spondias dulcis,Spondias purpurea,stbstb,és még néhány tropusi virág meg fa.Majd meglátjuk ebböl mi lesz meg,és ha meg is lesz mi kel ki.