Most akartam kimenni borsót vetni, de azt tapasztaltam, hogy havazik:-( Megpróbáltam kihúzni egy fekete retket, de tök fagyott, kellemetlen ize van; dobhatom ki. A tavaly nyár végi kínai kelt még bent hagyjam? Lehet még belöle valami?
--Eléggé rossz a hír, ugyanis 3 hete veszett el, azóta nem láttam, nyomát sem találtam, pedig minden reggel az ajtóban várt. Valószínű kóbor kutyák, vagy róka áldozata lett egy hétvégén:((((--
Cserépben, ládában tartható. Max 30 cm magas. A termés édes, de kicsi, 2 cm alatt. Vízhiányra nem tul érzékeny, de locsolni kell. Saját magról szaporítható. Szerintem inkább érdekesség, dísz, mint táplálék.
ja és ami még az eszembe jutott ez azért nagyon rugalmas, nekem azért volt olyan fontos mert 1lejtős területet öntözök (ha 1 körön lett volna ahogyan terveztem ott már a 20+15m már 6m-es szint külömbség 0,6 bár).ezért kellet 20 és 15 köröket csinálnom A 0,6 és az 1,2bar 4-5xös vízmennyiség.
Köszönöm a sok jótanácsot, és hogy ma mindenki Taormina-napot tartott, szerintem több hétre való bölcsességet halmoztatok föl nekem. Il neked külön köszönöm a pszichedelikus magvetési kiskátét; fölér egy életvezetési tanácsadással! A nagy macska még megvan, de a nyáron egy ilyen kicsi is állt a házhoz, akkor tudósítottam róla, igen mihaszna teremtés.
Nekem van metélő fokhagymám, nagyon szép, mikor virágzik, augusztus-szeptemberben. Imádják a méhek. Az íze se rossz, csak a levelét sajnálom szedni, nehogy csökkenjen a virágzó kedve. Az éretlen terméseket szoktam enni róla, az még jobb, mint a levele. Csak friss maggal érdemes próbálkozni. Nekem szerencsém volt, gond nélkül kikelt, azóta meg még jobban elszaporodott az elszórt magokból.
a 3000l/h az a névleges átemelésnél (víz szint és a nyomócső vége 1szinten van)terhelés nélkül ennyit tud , ennek a felével számoljál tehát 1500 l/h.
hány fej = 1500/fejenkénti vízmennyiség(l/h)(ott az üzemi van megadva áll. 0,6 baron)ebből a méter ha 20 cm-eset veszel /5 (ha 30cm akkor / 3,333)ez az alap itt van kb 0,8bar.
Az ezüsthöz nekem azt írták, hogy 50cm víznek kell lennie alatta, én csak arra szoktam vigyázni, hogy ne érjen le az alja, egyszerűen nem tudtam rájönni a fél méter értelmére. Tényleg fúrt kútba való. Márcsak azért is, mert felül szívja be a vizet nem alul, így nem kavarja fel az üledéket és nem szívja fel, viszont ennyivel is több víz marad a ciszternában. kb 40cm magasan az alján
a kerti szivattyú lenne az igazi egyre inkább úgy gondolom. Ha nem mered kint hagyni, vagy egy zárható ládába (szellőző) tenni, esetleg egy kutyát mellé telépíteni:), akkor le is szerelhetes minden locsolás után. 3csavarral meg lehet oldani.
A ciszternába is be lehet tenni közvetlenül a ciszterna teteje alá, de akkor nem szabad teleengedni a ciszternát, mert nem kerülhet víz alá.
1 Végy egy darab papír törölközõt, vagy konyhai törlőt, hajtsd félbe, majd ismét félbe. Többszöri összehajtás után nyisd ketté. 2 Locsolj vizet a papírtörölközőre hogy enyhén nedves legyen, de nem elázott. 3 Írjd be a nevét a növénynek és az időpontot egy növénycímkére, és a közepére tedd. 4 Tedd a vetőmagokat ugyanazon az oldalra, mint a címkét. 5 Összehajthatók a papírtörölközõvel a magok. 6 Tedd egy műanyag zacskóba, és lazán zárd le a zacskót, de ne légmentesen.
de erre jó műanyag dobozka is, ami szellőzik. Egy fajtát csak egy műanyag zacskóba/ edénybe tegyél. A zacskóra is írhatod a nevét a vetőmagnak ha úgy tetszik, de azt tapasztaltam, hogy olvashatatlanná vált egy idő után.
7 Mindig meleg helyre tedd, és ellenőrizni kell, és ha kicsíráztak ültesd edénybe.
A sikeres magvetés szabályai:
Mindig friss talajba.
Mindig tiszta edényben
Mindig címkézd a magokat
Ne hagyd, hogy kiszáradjon
Ne áztasd el őket
Vigyázz a ragadozókra - a csigák és meztelencsigák nejuthasanak hozzá!
Improvizáljunk - használjunk mindent, ami biztosítja a feltételeket , hogy a magok kicsírázzanak.
Ne félj, a kísérletezéstől - gyakran egy "szakértő" megmondja, egy adott típusú vetőmagot rétegezni kell, és egy másik "szakértő" azt mondja, hogy ki hőkezelni kell. Hidd, hogy a te ötleted is lehet olyan jó, mint az övék.
Végül - nem fognak növekedni, ha el sem veted őket! :)))
Megkerestem a szivattyú papírjait, a régi szivattyú adatait írtam le lentebb. Ez már gyengébb, ez csak 3000l/h-t teljesít. Mit értessz névleges fél alatt? Ennyi adatom van róla... Tudom a motor teljesítményét, vízhozamát a szállítási mélységet-magasságot és ennyi.
Az alábi kertes blogban azt ítja Cathy a fénycsövekről:
Két 40 w teljesítményű fénycsövet használ polconként, mégpedig 1 hideg, és egy meleg fényűt, mégpedig ezért:
"..A hideg fehér fényű fénycső megfelelő forrás a kék-sárga-zöld fényspektrumokhoz, de a rossz forrás a vörös fényhez. A növények a hűvös fehér fényű izzók alatt köpcösek, sőt némileg elsatnyultak lesznek. Meleg fehér izzók sok a narancs és piros fényt bocsátanak ki, de kevesebb a kék és zöld spektrumú fény. Ha a palántáknak egyszerre 2, különböző csövet rögzítünk, akkor általában a fejlődés érdekében jó a szín egyensúly, ötvözi egy hűvös fehér és egy meleg fehér izzó hatását A teljes spektrumú fluoreszkáló izzóknál egyensúlyban vannak hideg és meleg fények, a természetes napfény spektrumot nyujtják. Ezek a fények kiválóak a palánta neveléshez. (15-20 Watt / fél négyzetméterre "Seedlings thrive with 15-20 fluorescent light watts per square foot." )
Namost ez a szivattyú hidrofolra lett alakítva, van neki egy tartálya meg egy nyomáskapcsolója. A tartályt 3 bar-ra nyomja fel, és kb 50l-es tehát nem túl nagy. Erre azért volt szükség mert nyáron egy időben ment róla a mosógép.
a szivattyú névleges felével számoljál az kb.0,8barra jó, de azért kérdezd meg tőlük, fúrót is egész biztosan árulnak 1ébként fa fenékfúró azt hiszem a hivatalos neve