A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Olajkeverés: Én úgy tudom, hogy a szintetikus olaj csak önmagával keverhető. Vagyis részszintetikushoz ásványit lehet utántölteni vész esetén, de csak azonos viszkozitási értékűt, ugyanattól a gyártótól. Mert ez nem egy szintetikus és egy ásványi keveréke, hanem egy egészen más vegyület és a fenti módszer sem üzembiztos.
Tiszta ásványit tiszta szintetikussal semmiképp sem szabad keverni, és szerintem még az sem egészséges, ha tiszta ásványihoz, vagy szintetikushoz más viszkozitási értékű olaj kerül. A különböző gyártók különböző olajainak a keverése meg szerintem abszolút rossz döntés, nem lehet kitalálni, hogy hogyan fog viselkedni a két olaj együtt.
Ha nagy gáz van, akkor inkább már beletuszkolok egy banánt, azt könnyebb kivakarni a motorból, mint a kicsapódott faggyút. :-D
Aha, ez jó kérdés. Én - bármilyen viccesen is hangzik - a Corsaróhoz szoktam elvinni a motorjaimat, és Lacira bízom a beállítást. Lajának is ő állította be, és nemsokára a GS-t is elviszem.
Hány kilométer van a motorodban? A nagyok szerint kb. 50ezernél kezd elfáradni a rugó benne, szóval ne lepődj meg, ha azt fogja mondani, hogy beállítja, de jobb lenne, ha kicserélnéd hipiszupi Hyperpro progresszív rugókra - ha a Hp. készít hozzá persze.
Én anno a Suzukimon cseréltettem ki, és iszonyat nagy különbség volt a két szett között. Persze nem kötelező megvenni a Hyperpro cuccot, gyárt más is rugókat. De reméljük, hogy nem ilyen rossz a helyzet, és tényleg csak a csillapításon kell állítani, ha lehet.
Bejáratással kapcsolatban ne a városi legendákra hallgass, hanem nézd meg, hogy mit ír Manuel. Szerintem mérvadóbb, mint egy olyan márkakereskedőnél dolgozó szerelő véleménye, aki gondolkodás nélkül teljes szintetikus olajat tölt egy BMW-be, csak mert azon jól lehet kaszálni. Szerintem. :-)
Kormányremegés. Bár engem üldöz a kormánycsapágyrém (előbb az Aprilia, aztán most a bringám van darabokban), de szerintem is inkább a gumival lehet a gond, vagy csak elveszett a súly a kerékről. A kagylós gumi egyébként nem csupán 80-nál okoz gondot, ha még nem kopott ki annyira, hogy folyamatosan érezni lehessen, hogy ráz, akkor bármilyen sebességnél elengedve a kormányt, egyre jobban elkezdi rázni a kormányt. Amúgy van, amelyik gumi valóban hajlamos kagylósodni, de általában azért alakul ki, mert vagy gyenge, vagy rosszul van beállítva a futómű csillapítása. A gumicserével érdemes a futóművet is megnézetni, lehet, hogy beállítás kérdése az egész, ha igen, akkor nem fogja tönkretenni az új garnitúra gumit is. Egy idő után elfárad a legjobb rugó is, egy cserével orvosolni lehet a problémát. Feltéve, ha tényleg ez a baj.
R1200S - K1200S Utóbbit volt szerencsém a napokban megnézni egészen közelről. Főleg az Öhlins futómű tetszett, amit beletettek, de vannak rajta olaszos megoldások. Pl. a hővisszaverő lemez, amit alufóliaszerűen behajtogattak a farokidom alá. Baromi ronda. A motor bíztató, bár szerintem nem véletlen, hogy a Boxer Kupából Power Kupa lett, és K12000R-rekkel mennek. :-P Az új GT kipróbálása után nekem csak az 1150-es boxer marad a kedvencem, de ez ízlés kérdése, viszont szerintem a fenti két motor nem vethető össze. Teljesen más üléspozíció, jelleg, felépítés, teljesítmény, két külön világ. Hullut, szerintem haladj el egy kereskedőhöz, és mondd, hogy nem tudsz dönteni, szeretnéd kipróbálni mindkettőt.
Nnna. Most megint bepótoltam háromoldalnyi lemaradást. :-)
A szint miatt nekem sem volt gondom eddig... ez is luxus az AT "egyszerleallokmertkifogytam"-hoz hasonlitva :-) csak furcsa volt eloszor nagyon, es meg is remultem egy pillanatra.... zoldfulu tehenpasztor esete az elso tank benzinnel :-)
Hamár idáig eljutottál,biztosan nemsok idő választ el tőle,hogy újra tulajdonos legyél.
Az S modellek tetszenek,vagy csak véletlen,hogy a két s-ről kérsz infót?
Úgyhallotam,az R1200S-ből most érkezett meg az elsö példány,úgyhogy tulajok tapasztalatairól itt nem fogsz semmit hallani.Nade vegél egyet és majd isszuk a szavaidat!!!
Az R1100S -röl már tudnék írogatni,de azmeg már kifutott,gondolom olyat nemakarsz venni.
Igazad van! Viszont nekem mind a három model bejönne. K1200S: Hosszú túrák stb. R1200S: Kanyarvadászat stb. R1200GS: Kanyar vadászat és túra és 1 pici csapatás a porban stb. Főleg 1100S összehasonlítás érdekelne, mivel szeretnék 1 picit vadulni. Tudtok valamit a hazai kereskedésekről? Lehet alkudozni az újakra? Vagy érdemesebb a használt külföldről?
Sajna tényleg nem túl pontos a műszer, de nekem már nem okozott gondot a mennyiség nagyjáboli megbecslése az Adv-nél. Az első 100 km-en egy csík sem fogy a kijelzön. Aztán a feléig komótosan, utána valamivel gyorsabban fogynak a jelek. Én egy tankkal legalább 500 km-t mentem általában, de nem volt ritka a 600 sem. Szinte mindig üres tankra tankolok rá és akkor tele.
Előfordul, hogy van még 3 csík a kijelzön, de ha oldalsztenderre állítja az ember, utána egy sem marad és kigyullad a tartalék jelző sárga lámpa. Gondolom azért, mert a benya átfolyik a tank bal oldalába, az érzékelő meg a túloldalon lehet. Ha elindulsz, akkor egy idő után megint a "jó" értéket mutatja. A tartalék az állítólag 4 liter, tehát avval 70-80 km-t simán el lehet menni. Nekem volt már száz is.
Persze nagyobb, pláne csoportos túrázások alkalmával én sem hagyom szárazra fogyni a tankot, hanem a többiekkel egyidőben tankolok. Esetleg kimarad minden második.
nálam a ktm lc4 sm-nel is ez szokott lenni, minel jobban elkopik a gumi oldala egyenetlenebbre, annal gazosabban szital 150 felett mar uj gumi, centir, kullok atnezese, megint jol fut 175 vmaxig egyenesbe!
Sziasztok MINDENKINEK! Gratula a gépekhez és tervekhez! Új vagyok az egész topicban és lenne néhány kérdésem. Ha valakit érdekel, a régebbi R65 és R80 valamint a K75 típusokról tudok adni infót. (minimálisat, mivel ilyeneket használtam) Engem érdekelne, tud e valaki összehasonlítást adni az új R1200S és K1200S modellekről. Milyenek a hazai utakon és a túrák alkalmával hogyan viselkednek a gondolom nem kevés japán gép között. Még 1: a GS tényleg ennyire király? Én a régi 1100-t próbáltam még új korában (nem most vót :-)) és most őrölten szeretnék venni valamit. Javaslat?
Tudjatok en hondarol tetem at bomosre.... Szoval az Atnal betoltotted az olajat, es 12000km utan kiengedted :-) (ok, ott volt lanckenegetes mint ceremonia)
A bomosnel uj ceremonia lepett be eletembe: olajkukkolas :-) (viszont elmaradt a lanckenegetes)
Szoval az olaj szintjenek megallapitasa egy kicsit okkult tudomany: soha a budos eletben nem fogod 2x azonos szinten latni.... Parszor mar a fraszt hozta ram, hogy az ablak aljan mintha lett volna egy pici olaj..... nem toltottem ra, nem mentem vele..... a mozgatasra "elobujt"... A kurulmenyek: teli tarolas, tehat tobb hete volt szepen csordogalnia (csak neha a motor mogotti polchoz is hozza kell ferni, tehet idonkent odebballtam vele)
masik ilyen "pontos" dolog a benzinszint...... tura.... mindenki kiall tankolni.... en mondom hehe minek azt ? van boven benya.... (adv 30l tank) :-) kut utan par km szimpi bokroknal kenyszerpihi (wc) gyujtas vissza.... baro sarga lampa.... hova tunt a benya ??? aztan par km utan elobujt ez is.... szoval 10l kornyeken mar a benya is maszkal rendesen.... (ami fura , mert masnal ez a fel tank ...)
Sok dilemázás után,Motul félszintetikus 15w-50-es olajat tettem a gépbe.
A 3.75 l betöltése után,kb. 2500 km-t mentem a géppel,talán valamicske fogyhatott belőle... Most a piros kör felső ívétöl kb 3milire van az olajszint,máramikor lecsorog,mert van amikor a frászt hozza rám,mert fél óra alatt sem jön föl az ablakig.
Nekem epp ma jatszotta el, hogy eltunt az olaj a kemlelo ablakbol (kicsit megdolt a motor-- benyomodott a kozepsztender)...jo trukk ez az oldalsztender... Ja nekem is GP van -- elobb RS-t irtam veletlen...
Keveres: valamelyik esetben habosodas lephet fel....ha nagyon fontos rakerdezek... TOM
"függőleges motornál 2 keréken állva kell lecsekkolni"
Persze, ez a kincstári metódus. Meg az olajkereskedők lobbija. :-) Pusztán arra céloztam, hogy nem kell megszakítani a túrát és eszeveszett olajkeresgélésbe fogni, ha középállványon nincs semmi az ablakban, mert van ott még tartalék.
Ásványi-szintetikus keverés: legjobb típuson belül maradni, ha gáz van, úgyis megy a birkafaggyú is.
Biztos, hogy oldaltámaszon kell ellenőrizni az olajszintet.
Szerintem inkább függőleges motornál 2 keréken állva kell lecsekkolni. A minimum az ablakban látható belső kör alsó pereme. Ha ez alá megy, tehát nem látszik az olaj a motor lehűlt állapotában, akkor a szint az elméleti minimum szint alá csökkent. Ha ilyenkor oldalsztenderre döntöm, akkor valószínűleg megint látszik az olaj, mert a motor pont az ablakocska felé dől. Persze biztosra veszem, hogy annyi biztonsági tartalék van a dologban, hogy az esetleges problémák, besülés ekkor még azért messze van. De azért pótolni kell a pótlandót.
Egy kérdés: igaz-e, hogy ásványi olajhoz pótlásként önthetünk szintetikus olajat, szintetikushoz viszont nem szabad ásványit önteni?
Valószínűleg egyik megoldás sem ajánlott, de azért kiváncsi lennék az igazságra.
A jelenlegi 1100-esemben is pont ez a fajta biztonsági kupak van és semmi gond vele. Óvatos ki-betekergetés és nincs vele gondom. Ezért vettem a leendőhöz is. (mert persze az eredeti műanyag már elkallódott, így nem tudom átmenteni)
Elég sokat olvasgattam az olajfogyasztás témájáról. A konklúzió az, hogy nem lehet általánosítani. :-) Mint az 11XX-es széria esetében a rángatás, illetve a jobbratartás esetében sem. Van, amelyik eszi, van amelyik kezdetben eszi, van amelyik csak később kezdi el és van olyan, amelyik egyáltalán nem (vagy nem mérhetően) eszi. Nos, az enyém eszi, de nem újdonság, mert a régi is ette, így hozzászoktam. :-) Egy olajcsere-periódus alatt kb 1-1.5 flakonnal töltök utána. Ez gyakorlatilag semmi, bőven tűréshatáron belül. Castrol GP 20-50 ásványi. Az R4-ből kétszer ennyit evett, de legalább az 2x drágább volt. :-) Egy ideig elég sokat izgultam az ellenőrzőablak előtt guggolva és azon gondolkozva, hogy töltsek, vagy ne töltsek, mígnem egyszer csak az okosak megmondták a tutit: amíg oldaltámaszra rakva látszik az olaj az ablakban, addig nincs gond.
Az a baj ezekkel a dugókkal, hogy sorjás a fém és kinyírja a betöltő-nyílásban lévő műanyag perselyt. Én is így jártam a régi motoromnál, cserélni kellett a műanyagot, mert lökte az olakat a csizmámra. Neki kell esni egy laposreszelővel a T-alaknak, szépen legömbölyíteni az éleket és a sarkokat. Utána pöpec.
Én is ilyet vettem, de pár ezer km után elkezte engedni az olajat, pedig a gumigyürü hibátlannak tünik, most az újra már nem raktam fel. Remélem jobb szériát vettél mint én, majd mond el a tapasztalatokat!