Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Vírusos a fa, de a gyümölcs méretet és ízét nem bántja szerintem. Állagán kicsit észlelni. Nem hiszem, hogy emiatt érik korán. Hátha más is nyilatkozik a c. óriás éréséről.
Lehet valamelyikünknek nem ceglédi óriása van (?) Bár tapasztalatom szerint az összes hazai óriás középkorai. Lehet nem is jót dícsérek? (nem én ültettem ezt a fát, már vagy 40 éves) :)
Wonder Cot nálunk is leért 13-án szedtük a végét, ami már kezdett potyogni, olyan érett volt. A Magic Cot most lett piacos. A fotó a M.C-ról 17-én készült, ha rákattintasz látod a formáját ennél jobban nem tudom részletezni.
A Wonder Cot nálam 2 hete lement. Most van a Magic Cot érésben. Azért kérdeztem, mert a Wonder Cot megelőz érésben minden fajtát. A Tsunamit is néhány nappal. Valóban illatos, de kicsit nyúlt a gyümölcse és picit "csúcsos" a vége. A Magic Cot gömbölyded alakú.
Legalábbis annak vettük. Olasz oltványok. Az érési idő, szín biztos stimmel, szép nagyok voltak. Csúcsosnak nem mondható.
Általánosságban a kajszik ízéhez annyit fűznék, hogy amit a nagybanin megvesznek féléretten, majd a piacon vagy boltban árulják, ha utóérik is sosem lesz az az íz ami a fajtára jellemző. Ma szedtük a Pinkcotot és nagyon jó ízű. A magháznál a barnaság befőzés során eltűnik. A vásárlókat nyugtassátok meg, mert kipróbáltam. Hámozás citromsavas vízbe, öblítés után megy az üvegbe, rá a cukros víz, lezárni és teszem a befőzőbe. Szép lett, semmi barnaság nem látszik.
Üdv kicsit megvédem a Bigred et:) persze nem akarok semmiféle összetűzést csak a véleményem pont fordítottja a tiédnek, pont ma kóstoltuk a nagyobbik fiammal pár darabot (15-20-at, ) igaz mind érett, puha volt! Nagysága valóban nem big, sőt nem is Red, Tsunami szebb színű, de ízre nem veri meg az biztos, vastag héjú(poloska sem szúrkálja) zamatos,leveses fajta, .... éretten☝🏼 nagyon finom, tutti főzünk belőle lekvárt!!! Mikor annó a telepítés évében (2016) felirtam a 4 fajtát(Tsunami, Pincot, Bigred, Bergevál) ide,valaki azt írta hozzá...... "Négy fajtád közül a Bigred a legfinomabb" szerintem várj a átoltással
Nálam tegnap leugrott 40 mm, kevés borsónyi jéggel! Felhőszakadás! Szerencsére a jég alig néhány barackon látszik. A Harcot érésben van, nagyok, vannak repedtek. Válik a magtól a gyümölcshús, és ott barnás, pont ahogy nálad. A vevők problémáztak-e a barnuláson? Ízén nem érzik semmi különös. Holnapra tervezem az első színelő szedést.
Tegnap elkezdtem menteni a barackokat a fákról, mert már megint özönvíz volt és lett is még később is. Daraboltam a hordóba őket amikor az egyik magon a szilvahimlő tüneteit vettem észre :-( Azért is érdekes, mert ugye Olaszországból hozott oltványról van szó. Sajnos több gyümölcs magja is a jellegzetes szimptómákat mutatta. A leveleken és gyümölcsön viszont semmit nem látni, tünetmentesek. Azért egy kicsit lehangolódtam. Remélem nem fertőztem tovább a többi fát a metszés során.