Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
Nem spray-vel festek, hanem retuspisztollyal, amivel nagyon szépen lehet dolgozni. Igazából lehet a kis narancsosodás oka, hogy én egyszerre fújom le a modellt, tehát, ha elég híg is a festék, a száradás előtti újabb réteg miatt lesz egy kicsit narancsos. (Erre az egyik nemrégiben festett darabomnál kezdtem gondolni, amikor a festés elején tök síma volt a festék, de még nem takart teljesen, aztán később, amikor már kellő árnyalatú lett, addigra már egy picit rücskös lett a felület.) Tulajdonképpen azért nem vagyok így sem kétségbe esve, mert ha nem nagyítóval nézem a modellt, akkor igazából nem tűnik fel az egyenetlenség, a matricázás is egész jól sikeredett matricafeszítő alkalmazásával.
A legutóbbi problémát a nem megfelelő tapadás okozta, vagyis a maszkoló szalag fölszedte a festéket.
Kedves alkotasu (én valamikor fényező voltam)a narancsos dolog az elég kellemetlen ,álltalában túl sürü festékre utal,de lehet a szoró pisztoly hibája(tehát nálad a spray fejet lehetne egy hasonlóra cserélni)aztán ott van még a nem megfelelő nyomás ami a te esetedben pl:a spray forró vizbe rakásával lehetne segiteni,aztán ha nem tudod higitani a festéket akkor lehet melegiteni is(jobban terül gyorsabban szárad(mondjuk a levegőt is kell hozzá melegíteni)de mondjuk itt a spraynál nem lehet).Szerintem sörös vagy colás dobozon csinálj próba fujásokat,hátha valamelyik módszer bejőn(ha melegited 50-60 fokos vinél ne rakd melegebbe mert elolvad a müanyg szelep)Üdv:M.machinátor.
Háááát, igen is, meg nem is. Pontosabban csak csinálnék belőle valamit. Ha lenne. De a sok smucig ember miatt - aki mind magának akarja megtartani az ilyen darabot - egyelőre nem lesz belőle semmi. De egyelőre nem vagyok elkeseredve, mert van mit bűvészkednem.
Épp most délután határoztam el, ha nem sikerül a Da, akkor 600-as polírpapírral fogom elporlasztani. :-)
Ehhez a második lépést ma délután meg is tettem, mert ismét levakartam az oldaláról (a végeket és a poggyászajtókat kivéve) a festéket. Az egyik soufflet tartót is sikerült letörnöm. Úgyhogy van esély arra, hogy por alakjában az Általad megvásárolandó virág komposztban részesüljél a kocsimből... :-)
Azért vigyázz ezzel a konstrukcioval. A motorok fordulatszáma 10000 ford/perc körül van (1,5V).
(Még nem láttam 9000-nél lassabbat).
Azokban az autokban egy nagyon kis kereket hajtanak meg és alig van rajtuk 1 V! (A helikopterben a fordulatszám nem lényeges).
Azaz egy vasutmodellben legalább 1:30 áttétel kell a te áttételed ettöl joval kisebbnek látszik. (az angol forrásban sincs nagyon jol kidolgozva a konstrukcio - igaz ott a gumiszij keményen fékez is).
A makettfestékek trükkje, hogy tudni kell, melyik mire jó, mivel higitható, milyen előkészitést igényel. Ami még nagyon fontos lehet, hogy mit mire lehet felvinni. Szintetikus(enamel) alapra akril festéket érdemes felvinni, igy kisebb az esélye, hogy megtámadják egymást. A lakkozással is sokat lehet javitani és rontani a festésen.
De általános tapasztalatom, hogy a spray nem ad olyan szép felületet, mint egy retuspisztoly
Ez eddig nem is volt kérdés! Még a logocskább légecset is szebb eredményt ad!
Titokban reméltem, hogy a modellfestékgyárak jobb sprayeket gyártanak, de az eredményt látva, állitom, hogy bármelyik olcso barkácsáruházi spray is tud ennyit. Már nagyon régen használtam sprayt a modellezésben.
A Tamiya spray-i azért megütik a mércét(csak drága 1800-2500Ft/db). Nagyon jól lehet vele dolgozni. A trükk a ködölésben van. Az első rétegnél éppen csak lehelletnyi nyomásokkal kell megködölni a munkadarabot)minden fújás között 20percet várni kell). A harmadik-negyedik körben lehet telibe fújni. Iszonyat szép, tükör felületet tud és körömmel nem lehet sérülést okozni rajta, ha rendesen megkötött.
A Revell alapozóját abszolut nem lehet használni. Én 2-3 alkalommal próbáltam... Pocsék!
"A modellboltokban, sajnos, mint a legtöbb kereskedelmi egységben, alulfizetett, pályakezdők dolgoznak."
Sőt, ezek kereskedők, akiknek nem az a fontos, hogy értsenek hozzá, hanem az, hogy eladják. Sajnos a szakmák becsülete az utóbbi évtizedekben egyre jobban leértékelődik, mindenhol csak a pénz számít, ennek egyenes következménye a minőségromlás.
Ennek ellenére az adott boltban az a gyanúm, hogy ez egy családi vállalkozás lehet, saját létszámmal, esetleg valaki ismerős/rokon segítségével. Korábban egy alkalommal két hapsi volt, az egyik mondta is, hogy ő milyen anyagot használt, meg kielemezték, hogy a Humbrol az utóbbi időben hogyan rontotta a minőséget. A csaj szerintem feleség lehet, aki modellezéssel nem sokat foglalkozhatott korábban.
Az idővel nem volt baj, mert a ma délutáni hűvös, felhős idő tökéletes volt.
De általános tapasztalatom, hogy a spray nem ad olyan szép felületet, mint egy retuspisztoly. Legalábbis amit eddig láttam. De egyébként is egy szórófej nem tudja annyira szétporlasztani a szemcséket, és a levegőt sem tudom hozzá szabályozni.
Àltalában a modellspray nem szokott nagyon narancsos lenni illetve csak annyira, amennyi ahhoz kell, hogy maj a késöbbi fedöréteg jobban ragadjon és kitöltse a hullámokat a felületen. Lehet, hogy egy kicsit probálgatni kell - ha tul melegben fujod az is rossz, mert gyorsabban párolog a higito. Szoval ezen mindennyiunk átmentünk, és sajnos nincs az a szakirodalom, amiböl meg lehetne tanulni és 100% biztonsággal egyböl festeni.
Èn elöbb rézmodelleken tanulgattam, mert azokröl könnyü lemosni a festéket.
Amit a leirásról irtam, természetesen irónia volt, de igaz.
A gunze akril. tehát deszt.vizzel higitható, száradás után viszont nem oldható. Természetesen van saját higitója és az az igazi hozzá. A festékei is kiválók.
Beszerezni a Gyáli úton a Kékkobrában tudod. Én kb. 10éve használom és maximálisan elégedett vagyok.
(magánvélemény:A modellboltokban, sajnos, mint a legtöbb kereskedelmi egységben, alulfizetett, pályakezdők dolgoznak. Ez nem is lenne baj, ha lenne melletük egy öreg szaki... De nincs.)
Az Általad leírtakkal egyet is értek, csak bosszantó és drága dolog az embernek magának kitapasztalni ezeket a dolgokat.
"Ha narancsos lett a felület akkor keveset higitottad, és mire odeért a pigment a felületre már megszáradt. Közelebbröl, vagy jobban higitva kell fujni."
No, ez igaz is lenne, egy szépséghibája van a dolognak, nevezetesen, hogy a spray-t nehéz hígítani. :-)
Pisztollyal festek, így próbáltam is olyat venni, ami ehhez van. De Budaörsön a boltos csaj nem tűnt profinak, mert volt még egy, vagy kétféle más, de végülis ezt ajánlotta. Amint a mellékelt ábra mutatja, fogalma sem volt arról, hogy mit javasolt.
A Gunze mivel hígítható?
A magyar szövegben az Általad leírtak nem szerepeltek, sőt kifejezetten modellfestéknek írták. Az viszont rajta volt, hogy műanyagra, fémre, porcelánra alkalmazható. Viszont a dühítő, hogy a magyar szöveg nem felelt meg teljesen a németnek. Hiányzott a felrázás, meg a 10 perc után történő átvonhatóság. De mivel sem németül, sem hollandul nem tudok, ezt részben a számokból, részben a flakonban lévő golyóból következtettem ki.
Azóta annyi fejlemény volt, hogy ráfújtam még egy 3. réteget, majd 600-as vizes papírral megcsihatoltam. Végülis így, tetőre jó lett, mert a viszonylag vastag festék az apró egyenetlenségeket kitöltötte. De máshová nem nagyon fogom használni, mert szegecselt felületekre, sarkokhoz teljesen alkalmatlan. Csak bosszant, hogy kiadtam erre 2300 Ft-ot.