Kevésbé közismert, de érdemes Don Pattersont hallgatni. Megfigyelve a basszusjátékát, maj ahogy rászólózik. Szerintem JoeyDe játéka inkább pattersonos mint JOS. Pl. Dem New York
Minden ilyen nemű ötlet is támogatva van részemről. Bár a transzkipciós készségem mint ha nem is lenne, de majd csiszoljuk... Gépen az EarMaster szolfézs progi is már, úgyhogy tudok gyakorolni.
Korábban is gondoltam hogy a saját prüntyögéseim felveszem és belinkelem ide, hogy kb. hol tartok, de előbb fel kéne venni. :)
Érdemes kielemezni Richard Groove Holmes játékát a Misty c számban.
Feszes, precíz basszus, egyszerű jobbkéz. Sőt, amikor megcifrázza a basszust (lábbal vagy kézzel) akkor jobbkézzel leáll egy kitartott hangon. Tehát szinte elegendő egyfelé figyelni.
Azt megtehetjük hogy mindegyikünk leszedi a maga módján, aztán megosszuk. Szerintem abból lehetne a legtöbbet tanulni hogy más hogy is oldotta meg a sajátunkkal szemben?
Nem olyan bonyolult dolgok ezek. Szerintem nem kell tudni játszani semmit, elég ha önmagunkat szórakoztatjuk. Persze nem árt minél magasabb szinten. Egyébként nagyon szórakoztató pontosan lemásolni a mesteteket. Sok zenekar erre tette föl az életét. (tribute csapatok) És nagyon jók! Néha összejövünk és el is lesünk egymástól. Sajnos kár hogy a távolság nálad túl nagy.
Az a baj Tube, hogy túlontúl leegyszerűsíted a problémát, mert ilyen szinten C-G-C'-t mindenkivel megtanítani és mindenki tud jazzt játszani. A világ megváltását nem úgy értem hogy túlnőni a legnagyobb jazz-orgonistákon, hanem hogy ne statikusan őket másoljuk pontról pontra (már ha lehetne), hanem legalább fele, harmada, ötöde... olyan kreativitással és technikai biztonsággal fejleszteni a tudásunk, mert amúgy csak mondva csinált "Lali-pop" lesz belőle szerintem, amire nem tolonganak jegyet venni.
Pl. azt is szívesen olvasnám, itt , ki, mit, hogy gyakorol, hogy kezdte el, hová tart stb. Akár Matyótól is szívesen látnék egy pár basszusvezetési videót a hangszeren ha a kottázás fárasztóbb, de nepgy félre értsetek, nem követelőzök, csak ötleteket mondok a lehetőség kiaknázására, ha már az ajánlat felvetődött.
Az utolsó mondatodat Tube meg végképp nem értem ilyen zömítésben és a link sem jó feltehetően sajnos. :(
Nem lehet, de ami a lényeg, nem is kell megváltani a világot! Elég ha a játékosnak tetszik. Egy beépített hanxóróssal is lehet örömmel zenélni. Jópár JOS-ra alkalmas a 17-es pg.ch :-)
Jó csak ez nem egy amatőr kezdő szemszöge, hanem aki már rég kihajózott a tengeren sőt még eredeti vasa is van hozzá. ;)
Én meg még csak járni tanulnék ha tudnék... :D
Az hogy vkinek saját stílusa legyen vagy másolja a nagyokat, annak előbb zenélni kéne tudni. Nekem annó a lakodalmas hangszer csak alap akkordot adott mikor tanárhoz jártam, azóta csak magam szenvedek és mégse haladok, leírtam korábban. Egy blues basszussémával meg a kvintváltózással szintén nem lehet világot megváltani ahogy írva vagyon ez is.
A stílust kell eltanulni, nem rekonstruálni egy valamikori előadást. Ill azt saját stílusban továbbadni. Van egy rossz hírem. Az elmúlt 40 évben semmi újat nem találtak ki hammondilag. Minket az köt itt össze hogy ezen avítt hanxerrel szól a zene mindenféle jólismert műfajban :-)
Való igaz! Rosszul fogalmaztam, a két hölgy a legjobb azon kevesek közzül akiket én is ismerek. 10-ed annyit tudnék mint Rhoda, már boldog volnék!
Az is jó gondolat hogy amit kitaláltak és jó, bevált, azt érdemes átvenni, megtanulni, de csak azt plagizálni ugyanolyan mint a betanult klasszikus kotta. Tehát én magamra nézve azért sem bagatelizálhatom a basszusjáték kérdést, mert ez ezen a szinten nekem még csak technikai kérdés és nem a 10. emelet mint nálatok, akik már ezt koncepcionálisan tudjátok átlátni művészetileg. Úgyhogy maradjunk csak ott, hogy kották kellenének! :)
A lényeg, igazából nem kell semmit kitalálni, megoldották ezt a nagy, már nem élő öregek. WBD, JOS, RGH, JMG... Ezt a kész receptet kell elsajátítani. Valójában önálló stílus, de felér egy nagybőgőssel.
Amit a hivatkozott nőcik csinálnak, marginális. Szódával elmegy, de nem iskolatetemtő.
Idehaza Matyi előadásán leshető el, de júliusban (ami magyarul Gyulát jelent :-) ) Gyulán fog fellépni Joey DeFrancesco. Én megyek!!!
Áááá, dehogy! Semmi szándékos félreértés nem volt részemről (mi értelme lenne?), csak ahogy leírtátok és tulkép. Tube jegyezte meg hogy "...ez a lényege az egésznek, a szimulált nagybőgő", 2 szóba nem lehet komplett gondolatsort beleírni szvsz. Tehát amit utána kifejtettél, teljesen más gondolatmenet és ezt a fajta játékmódot én is "ismerem", ill. pontosabb ha úgy fogalmazok, hogy hallottam róla. :D
Egy jazz-zongoratanár mondta nekem hasonlóként, hogy a jazzista az főleg perkusszív játékosként gondolkozik, ellenben egy klasszikus vagy népi zenét játszó dallamjátékossal! Namost ez nincs is ellentétben az általad átfogalmazott basszuskoncepcióval, mert hiszen a bőgős is a ritmusszekcióhoz tartozik. Sőt, odáig merészkedek, hogy azt mondjam, egy basszusszólam egy dob grooveval és néhány beszúrt akkorddal kíséretként, már tekinthető kész zenének, amit a szóló vagy fődallam csak díszít és kiegészít.
Az is más kérdés hogy ki mire gondol basszusjáték alatt és nyilván Dr. L. Smith is magából indul ki, mert az ő játéka a klasszikus jazz-orgona formációhoz kapcsolható, ahol nincs 16 másik zenész a színpadon.
Ilyen téren, meg ahogy Joey is fellép trióban, nyilván az orgonista kell megoldja a basszust akár lábbal is, de ugye sokan ekkor is balkézben játszák az alsó szólamot. Rhoda Scott, Dennerlein akik tisztességes lábbasszust toltak mindig is, csak ugye ők már duó kategória nagyrészt.
Szerintem annak is kiemelt jelentősége van, hogy milyen típusú adott hangszer játsza a basszust. Szinti, orgona, basszusgitár, nagybőgő? Nyilván itt orgonabasszusról kezdtünk beszélgetni, ezért is írtam, ill. linkeltem a basszeros kislány videóját ha megnézte valaki (sajnos az index fórum megbízhatatlan linkelésileg, hol így-hol úgy sikerül), szóval hogy az általam unott kvintváltós basszusozás helyett kéne valami hasonlóan kreatív dolog, csak orgonára átültetve, ha így tisztább a kép mire gondolok. Persze az ottani pop számok megírt basszusszólamról tanúskodnak a nekik illő környezet miatt, tehát csak gondolatébresztőnek javasoltam, mert konkrétan azok a patternek jazz-standardekben nem játszhatók.
Minden esetre, azt az ígért 10 alap basszusszólamot ha le tudnád Big írni én személyesen is megköszönném, ha már felajánlottad. ;)
Amit Kehas ír, annak nagyon örülök egyrészt, másrészt az hogy fejben dől el minden, ebben a rutin feltétlen beleértendő, amit visszavezetnék a stabil és pontos két kéz függetlenítésre vagy akár a tobb szólamú független játékra, mint magasabb iskola.
Ha megnézünk egy dobost, az meg rögtön 100 felé figyel (2 kéz, 2 láb, basszus, zenekar), de ott is alapvetően amit a 4 végtag csinál egy szétosztott ritmus. Egyszerű, de jó példa erre ha valaki megpróbál 4/4-ed egyik kézen, 3/4-et v. 5/4-et (tehát páratlant) ütni másikon. Aritmetikailag ezt az agy csak úgy képes megoldani, hogy a kettő kombinációjaként 1 összetett ritmika születik és nem külön figyel a 2 kéz saját ritmusára. Erre egy agykutató hölgy hívta fel egy műsorban a figyelmet, hogy amég az elme nem érti meg azt a "mintázatot" (s ez kulcs szó, mert minden így működik, pl. a profi sakkozók is így tudnak szimultán vakon játszani!), addig nem tud vele mit kezdeni. A mintázat elemei, mint a szétszakadt lánc viszont szétesnek ugyanígy, ha pl egy dallamot visszafelé akar lejátszani valaki és nincs lekottázva fordítva. S ezt saját magamon is tapasztalom, hogy pl. ha egy bizonyos patternt az ember betanul és stabilan játsza minden körülmények között, attól még nem fog tudni elvonatkoztatni és minden mást is eljátszani amit akar vagy szeretne (ezért nem tud "önálló" basszusgitáros lenni ballal az ember amire először én gondoltam amikor írtátok), hanem itt is mintázatokat kell az agy számára építeni, bevésetni és minél több a játékos ilyen tudása, annál kiemelkedőbb a tehetsége, ill. zenéje is. S itt ismét bejön hogy a "tubás" kvintváltós basszusmenetekkel csak az alsó szinten van megrekedve a zenész.
Aztán a másik gondolat Kehastól is fontos, hogy egy billentyű a szerkezeti adottságából sem lesz képes azt a technikát nyújtani egy billentyűsnek, mint a gitáros vagy bőgős a maga hangszerén meg tud oldani hangköz ugrásokban például, főleg előkéknél. Jól megfigyelhető pl. jazzbőgősöknél a 2 oktávos előke szerű 16-odos kvint ugrásos bass line break, ez billentyűn nyaktörő mutatvány. Tehát csak annyira kell szerintem a basszus hangszeres játékára szólamilag törekedni az orgonistának ballkézben, amit elbír a keze és lehetséges a billentyűkön.
Na, ennyi mára elég is, aztán reagáljatok! Mindig jó ilyesmit olvasni ami előrébb viheti az embert! :)
Ha basszer van az orgonista mellett, Quatermass-Nice/ELP-Niacin... a harmonia és szóló javarészt az orgonistára hárul. Ha gitáros van, színesebb hanxerelést ad. Mikor az orgonista szólózik, a gitáros a harmoniákat hozza. Mikor a gitáros szólózik, az orgonista harmonizál. A basszus meg ugyanúgy megvan a balkéz által balláb rápufogtatással.
Balkéz-basszushoz. Nálam minden fordítva működik, eredetileg ugyanis basszista lennék..Igaza van Matyoonak, elsősorban fejben dől el a dolog. Fontos úgy gondolkodni mint egy bőgős, azonban szót kellene ejteni a stílusbeli dolgokról, hangsúlyokról, ahogy a bőgősök építik fel a nótákat. stb. Most hogy a bőrömön tapasztalom a billenytyük világának nehézségeit, csak kalapot tudok emelni azok előtt, akik nem csak nyomkodják, ritmusban, tempóban, jól-rosszul a bal kézzel, hanem esetleg még hangsúlyozzák is. Aztán itt van a zongorista-orgonista kérdés is, vajon mennyire lehet, egyáltalán lehet-e, átvinni a zongoristák használta basszusmeneteket? A Hammond balkéz mechanikai ( oktáv-méret) lehetősége behatárolt, mert ugye nem egy bőgő nyakán dolgozol, hová és hogyan rakod fel a meneteket? Egyébként vajon miért ritka a basszus-Hammond-dob trió? Azt hiszem ez a téma, főleg a trióban jazz-t játszóknak megérne egy " továbbképzést".
@djuice: Ezt irod: "Amúgy sztem ezt a balkézzel legyünk nagybőgősök dolog azért sem megy, mert azok is 2 kézzel csinálják. :)" -- félre értesz, ráadásul szerintem szándékosan :)
Nem balkézzel kell, hogy bőgősök legyünk hanem teljes két kézzel és az agyunkkal. És nem az a cél, hogy nagybőgősök legyünk, hanem hogy legfőképpen a basszusra figyeljünk, hiszen minden más, amit csinálsz, csak annyira lehet jó, amennyire a basszusod jó. Ehhez semmi köze nincsen ahhoz, hogy hány kézzel csinálod, de annyiban tényleg sokkal nehezebb a feladat, hogy itt az amúgy teljes embert igénylő basszusmenet hozása mellett még szólózni, vagy akkordokkal kisérni is kellene. Mivel összetett a feladata, ezért el kell dönteni, hogy mi a legfontosabb. A doktor itt csak annyit mond, hogy ebben az összetett szerepben a basszus a lefgontosabb, ha az jó, minden jó lesz, ha az nem jó, semmi nem fogja megjavitani a produkciót. Ennyi. Basszusgitározni mindettől függetlenül is nagyon érdemes picit tanulni.
Nem akarok senkit sem elkeseriteni, főleg nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy értek a dologhoz, de nekem egy-egy gyors dal esetében ÉVEKbe került, hogy ez a bal-kéz-jobb-kéz dolog távolról hasonlitson arra, amit szeretnék hallani. Szóval sok sikert. Kifogások helyett meg inkább üljünk neki egy egyszerűbb blues felvételnek és irjunk le 2-3 környi basszusmenetet....
Köszi! Én is szívesen fogadnám akár képként beszúrni mint kotta anyag, akár mint midi fájl ide a fórumba ha már 1x erről szól.
Persze mindenki használ patterneket nem is erről van szó, alap/kvintváltás + utána kvartos-szextes-nónás díszítések, előkék nekem is eszembe jutottak, csak ezek is monotonná, ismételté tudnak vállni és ez a bajom.
Amúgy sztem ezt a balkézzel legyünk nagybőgősök dolog azért sem megy, mert azok is 2 kézzel csinálják. :)
Nagy Jancsi ajánlott nekem egy Joey improvizációs kottát, de nem tudta megmondani a címét és így hiába keresem, csak az Abersold - Joey play along sorozat kottája van meg.
Spec én nagyon gondolkozok hogy keresek egy basszusgitár tanárt hogy kicsit táguljon a horizont pl. így:
Hozzászólására csakis csillagos ötöst lehet(ne) adni. Valóban, ez a lényege az egésznek, a szimulált nagybőgő.
Tök jó ötlet ez a 10 séma. Hogy gondolnád? Csináljunk egy laza találkozót, vagy itt, írásban? Javaslom mindkettőt!
Irány a tenútó!
Elővettem egy mókás játékstílust. Meglepően jól lehet vele játszani, de poénos. Kinyújtani a két mutatóujjat és csakis azokkal játszani. Kicsit mint a vibrafonos játék. Garantált a tenútó basszus és szellős jobbkézfutam!
Mivel aktív B3-asosok vagyunk vagy 6-8-an kis falunkban, meg is ejthetnénk egy eszmecserét. Páran végig szoktuk járni egymás ABC-jeit ismerkedni hogy hányféleképp is tud szólni ugyanazon hanxer!
Néhány gondolat a balkézről és úgy általában a basszusjátékról:
1. Lonnie Smith egyik interjújában mondja, hogy a (jazz)orgonista ELSŐSORBAN basszusjátékos, tehát a hangsúlyt maximálisan erre kell fektetni, és a szólózást csak annyira szabad erőltetni, hogy az még ne menjen a közös lüktetés és a basszusjáték kárára. Ez amúgy az ő játékán maximálisan tetten is érhető. Figyeljünk tehát a balkézre, akár úgy is, hogy hosszabb szüneteket tartunk jobb kéz szólózásában. A szólónak is javára fog válni a levegő és a menő alap.
2. A nagyok játékában is megfigyelhetőek a patternek, csak nagyobb az a készlet, amiből válogatnak, de a legtöbbször automatizmusig ismételt, nem kimondottan improvizált dolog ez szerintem náluk sem. Nagyon érdemes pár ilyen basszusmenetet leirni, kivesézgetni, és rogyásig, unalomig gyakorolni belőlük párat, persze minden hangnemben, ha gondoljátok, szívesen leírok vagy 10 olyan sémát, amiből már nagy biztonsággal lehet válogatni. Jó kiindulás az alaphang-kvint váltogatás, aztán a hármashangzat bontások, stb. Van is ilyen videó dögivel a neten...
3. Az Hammondozásban az egyik legnehezebb dolog szerintem, hogy a jól érthető basszusmenet érdekében a basszushangokat el kell választani, ún. tenútós, hosszú, de elválasztott hangokkal kell játszani.
Ehh! Csudákat! :-) A fiam szerint, -mert én nem vagyok zenész- a koncerten, és a vizsgán a pillanatnyi produktumot hallani. A zongoratanárnője egyszer beírta az ellenőrzőjébe, hogy: A Miklóst ne gyakoroltassák túl! Aztán, amikor gyöngült a teljesítménye, -és számonkérte a gyakorlást- megmutattam neki a bejegyzést :-) Lehet gyakorolni orrba-szájba, de "akkor" dől el minden amikor tétje van a dolognak. Ezt csak hideg fejjel lehet jól csinálni, viszont akkor meg gépiesnek tűnik a játék. Szegény Antal Imrének volt egy elmúlhatatlan mondása, mikor is egy koncert után egy barátja dícsérte a játékát, és ezt válaszolta kb.: " Jajj! Ugyan már! Amennyit én melléütöttem, abból egy új darabot lehetett volna írni! "
" ki a lónak van ennyi ideje ha nem ebből él gyakorolni " Talán a nyugdíjasoknak :-)
Lassan a 60. életévemet töltöm be, nem voltam, nem vagyok zenész, de eltökélt szándékom összehozni egy falusi öregfiúk blues zenekart a magunk és környezetünk szórakoztatására életem vége felé. Most már van napi 3-4 órám és néhány alsó kategóriás hangszerem. Sajnos a kezem viszont nem úgy engedelmeskedik mint 18 éves koromban. Időnként mintha betonból volna. Az 1970-es 80-as években Herbie Hanckok Chameleonjára még szabadon járt a jobb kezem a bal meg mint a gép. Ma ez már nem megy, de nem adom fel. A zene tényleg a legmostohább dolog, de nélküle nem lehet élni.
Ha meg nem jönnek össze a dolgok, még a reinkarnációban bízhatunk vagy katasztrófa zenét fogunk játszani.
Igen, én is azt látom hogy a profiknál másképp megy, pedig én se tegnap előtt kezdtem billentyűzni. Mégis pl. minap is le voltam döbbenve hogy leültem a hangszerhez és akárhogy próbáltam ami előtte már ment, úgy ragadtak az ujjaim hogy el se hittem. Semmi nem ment! És ez rendesen visszaveti az önbizalmat hogy ha konkrét fellépésre kerülne a sor, mert hogy állna helyt az ember így?
Van aki meg 2 év alatt olyan szintet ér el nulláról hogy kész művész!
Nemrég mondta egy zongorista tanár barátom, diploma koncertjére készülve, hogy már napi 4+4 órát gyakorol és kevésnek érzi. Nem is sikerült vmi jól a koncert előadása. Namost, ki a lónak van ennyi ideje ha nem ebből él gyakorolni, én ezen sem tudok elmenni!? Pedig ő is már 50 körül jár és világ életében zenélt, tanított!
Azt gondolom a zene a legmostohább dolog! Ha nem adod neki az éjjeled-nappalod, képes cserbenhagyni! ):
Ami eladót láttam az szisztematikusan 108 eFt volt. Mondjuk 90eFt szerencsés vétel lenne.
Apropó basszus, én is meg vagyok lőve a 2 fősre csökkent zenekarunknál, állandóan a basszust kell figyelnem és folyton azt veszem észre, hogy groove vágányra zökkenek, mint egy automata kíséret, vagy a jobb kéz bénázik. Nyilván sok nagymenőt kell hallgatni és még többet gyakorolni.
Saját tapasztalatból. Egy egyszerű ingabasszus, de szigorúan előkékkel minden negyedben. Erre rászólózni nem is olyan egyszerű mint elsőre tűnik.
Ahogy belebonyolódom a szólóba, úgy kezdenek elmaradozni az előkék és a basszusmenet "elmászni" más irányba. Néha már viszont egész élvezetes számomra hogy megy a balkezem mint egy automata, míg másfelé teker a jobb. Időbe telt.
A legjobb basszusmenetei Richard Groove Holmesnak és Jimmy mcGriffnek vannak.
Két éve van a Microstationom, azóta nem néztem ki mennyiért kínálja.
A függetlenítési gyakorlatról az egyébként a vélemênyem, hogy az ilyen betanult monoton balkéz basszus szekvenciák megkötik az embert, nem tud mást kitalálni ezek után és jómagam is ebbe a kelepcébe vagyok mostanság. :(
Nem tudom a nagyok szabad basszusvezetései improvizatív módon hogy tudnak kialakulni olyan magabiztossággal, ill hol lépik át a gátat ami után nem görcsösen a baljára figyel az ember s a jobb szimultán meg is áll miatta???