Na szép! Én meg multkor vettem ilyen csepegtetős tápot, amit a leírás szerint csak bedugom a cserépbe és adagolja magát. Persze nem pont úgy csinálja, mert első nap befolyt egy fél fiolával a dracénám földjébe, akkor gyorsan kihúztam és csak ott hagytam a cserépbe.Ma reggel arra gondoltam hogy ennek már úgysem árthat jó beledugtam a földjébe, de ezekszerint nem kellet volna...Szerencsére most nem adta elő a kifolyós magánszámot, úgyhogy sokat nem árthattam vele. Már kivettem! De ennek a növénykének nem olyan betegesen konyul le a levele, inkább úgy csinál, mintha így kéne állnia, erőssen tartja magát!
Lehet hogy rád kéne bíznom inkább a hejrehozatalt? :))) Még a nagymami az aduászom ijen ügyekben, ha valami kókad és beteg, kiviszem a mamához a telekre, és két hét mulva virul! :))
A Koralvirágom is nyíllik nálla, itt meg rohadt a levele, vannak ilyen boszik! :)))
Ja a gyökerét még nem néztem meg, de ma már nem is fogom...
Atya-gatya,ez már rendes operáciot igényelne.:-)
Utánanéztem mégegyszer a könyveimben.Sajnos személyes tapasztalatom nincs,mert nekem ilyenem még nincsen.Szoval.A leveleken a foltok nagyon arra utalnak,hogy tul sok tápanyagot kapott.Ezt a növényt elméletileg csak két hetente szabad tápanyagozni,akkor is csak keveset,télen meg egyáltalán nem.Viszont vastag betüvel kiemelik,hogy nem szabad állnia vizben.A földje legyen mindig nedves,de sose vizes,mert gyökér rohadás léphet fel.Erre utalhatnak a lekonyulo levelek is.Nos ezek szerint a drága mutatja az összes létezö betegség tüneteit.Megnézted már a gyökereket?Lehet,hogy rothadtak,akkor viszont a rossz részeket eltávolitani,uj földbe rakni,nem tápanyagozni,gyengén nedvesen tartani,és imátkozni.Most mérges vagyok,mert lehet,hogy rossz uton inditottalak el,és csak ártottunk miattam a növénykének.:-(Azért még ne add fel!Hátha...:-)
Levágom, de olyan is van ,hogy a levél közepén van kiszáradt folt, mintha napégés lenne, de az nem lehet, mert sosem volt tüző napon.Vágjak lukat a levelébe? Azért ne legyen lelkiismeretfurdalásod, mert lehet hogy ezt már semmi sem menti meg. Legalább kipróbáltam ezt is!
A Hibiszkuszt én is vízben gyökereztetem, amikor megjelennek a kis fehér rücskök a száron, már földbe lehet tenni. Pont ezen próbáltam a gyökereztető port, aztán jól meg is halt , biztosabb a víz! :)
Nahát,még ilyet nem is láttam.Nagyon szép,de sajnos még mindig nem az.Köszi,hogy ennyit fáradozol miattam,tényleg nagyon kedves töled:-)
Már én is annyit kerestem a neten,de sajnos:
Na,ez nem jo hir.Szerintem vágd le,aztán lehet,hogy többet kellene szellöztetni.Csak az eddig száraz részek kezdtek el rohadni,vagy a növényke megy egyre jobban tönkre?Szerintem,ha az egészséges részek nem változtak,akkor hagyd tovább a zacsiban,csak szellöztesd többet.Viszont,ha az eddig egészséges részek is kezdenek rohadni,akkor vedd ki belöle.Probálgasd,a növényke,majd mutatja,hogy jobb neki.Čn igy mentettem meg az egyik ficusom,a páfrányaim meg már rendesen követelik rajtam,de ha a tiéd tönkre megy miattam,hát belebetegszem.Komolyan nem tudok mást mondani,csak,hogy probálj ki minden formáciot!:-)))
Szioka:-)
Még nem probáltam Hibiscust szaporitani,ugyhogy inkább passzolok.:-(
Vizet nem csinálok,hanem hetente kétszer megyek a közeli tohoz,patakhoz és onnan hozom flakonokban:-)A teleltetés nálam valahogy mindig könnabb,mert bár a fütés kiszáritja a levegöt,viszont egyszerübb a páratartalmat növelni.Csak telipakolom a radiátorokat vizes tálakkal és kész.A citromom csak vergödik,mert tavaly megnyirtam és még nem birta megemészteni.Most átültettem és minden erömmel ápolom.Ugy néz ki tuléli,mert ujra elkezdett hajtani.Sokat kell spriccelni,amugy kibirja a szobában is,bár a fene se tudja,mert az én citromomon egy éve alig van levél:-(
Sol boszi!
A mumiám beteges! Vagyis ami eddig száraz volt rajta az most a csomagolástól el kezdett rohadni. Le kellet volna vágnom az elszáradt részeket a levelekről? Most szellőztetésre ítéltem addig is.
Én a tőzeges föld és zacskó a cserépre módszerrel gyakoroltam, az bejöttt, igaz pár éve nem próbáltam, mert a család, szóval kezdi kicsinek érezni ősztől a házat:-)))
A "mészmentes vizet" én úgy állítom elő, hogy a locsoló kannába tőzeget teszek és hagyom állni. Lehet olyan tőzeget kapni, amely össze van préselve, és kis kockákból áll a doboz. (Régebben a törökbálinti Sasadnál vettem, azt hiszem most a virágpiacnál láttam.) Ebből 2-3 kocka az öntözővízbe. Nálunk padlófűtés van, az elég száraz, de eddig nem okozott gondot a szárazlevegő, leszámítva, hogy a tetvek nagyon könnyen támadnak.
Boszika!
Ha fa, akkor csak tippelek a kezemben lévő könyvből: galambfa, Davida.
Idézet:"...Levelei a hárséra emlékeztetnek, de fonákjukon szőrösek." Hmmm?:-))
Sziasztok!
De jó, hogy így felélénkült ez a topic.
Ti hogyan szaporítjátok a Hibiscust? Mostanában nem sikerül, eddig vízbe tettem. Most csak egy rózsaszín van, nem merek újabbakat venni, mert az ablakok környéke már tele van. A mostani kedvencem két különleges asparagus.
Sol boszi, hogy csinálsz ennyi növénynek mészmentes vizet? A teleltetést meg tudod oldani? Már előre félek, hogy vészelik át a fűtést, a száraz levegőt. A citromot hogy telelteted? Nekem tönkrement, pedig nagyon szép volt.
Krimo, Plant pin-nek hívják azt a lapkás növényvédőt, nagyon jó.
Nyáron csalánlével és fekete nadálytő levével is szoktam őket öntözni, amit nagyon szeretnek, de a család nagyon ellenzi a szaga miatt, már csak suttyomban csinálom, mikor nincsenek itthon. A kertből szoktam hozni hagymalevet is, nagyon jó minden kártevő ellen, de az is szagos, dugdosom.
Szoritsd össze a, csukd be a szemed és vágj. Éles metszőolló és nosza. Minél bátrabb vagy, annál szebb lesz. Rémes mikor hosszú, virág nélküli kusza ágai vannak egy hibiszkusznak.
Köszi! Majd ha olyan helyen járok figyelem!
Hogy van ezzel a metszéssel? Drága nagynénimtöl kaptam a hibiszkuszaimat, azt mondta februárban vágjam vissza. Neki gyönyörüséges óriás fái vannak. Az enyémek meg olyan kesze-kuszán nőnek.Hiába koncentrálok mikor lenyesem, hogy ott legyen a szem amerre szeretném hogy nőljön. Na meg persze sajnálok is túll nagyot levágni, kivéve ebből a betegesből, na ennek már szép vastag szára van! :)
Nem,olyanom m#ár van kettö.Egy fehér és egy rozsaszin pöttyös.Nem tudom mit csináltam velük,mert elméletileg ezeknek kicsi bokroknak kellene lenniük,az enyémek meg már méteresre nyultak.Elég gyengécske növényke,nem is birja magát tartani,ugyhogy fel kellett öket kötöznöm.Kiváncsi vagyok mekkorára nönek még:-)
Az ujjonc egy fa(vagyis annak egy ága).Erös szárral,hatalmas levelekkel.:-)
Nagyon szépek lehetnek:-))Az enyémek még csak fél méteresek,elég cseppecskék voltak,amikor vettem öket.Viszont szépek,nyilnak,és ami a legfontosabb,egészségesek.Ugy veszem észre elég gyorsan nönek,lassan nem férnek el az ablakban.Ha meg kinövik,hát nem tudom mi lesz.Eléggé helyhiányban szenvedek már.
Pedig mennyi szépségre fáj még a fogam.
Pl.:
Davallia Az elsö ránézésre egy kupac páfránynak néz ki,de a tövénél nagyon szép barna szörös nyulványok vannak.Ö az egyik nagy álmom,de elég drága,meg ritka is:-(
Platycerium Ö a másik,amit nagyon szeretnék,de ö is drága,meg még elég kényes is.Megütne a guta,ha egy ilyen drága növényem tönkremenne.Persze ettöl függetlenül elöbb-utobb ugyis beszerzek egyet:-)
Asszem,ha most megkapom a fizumat,megprobálkozok egy orchideával is.Csak nehogy megimádjam öt,mert akkor még kezdhetem azokat is gyüjteni.A hasamat tömni meg lassan a rétre járok a tehenek közé legelni:-)))))))))
Szia:-)))
Köszönöm a dicséretet. Akkor most tovább szemtelenkedek;-)))
Idén azt műveltem, hogy a Mamám felszámolt háztartásában található ócskalábosokat használtam fel "kaspó"-nak a kertben, mert az előző évben a cserépdarabok mellett a gyökerük kiszaladt a földbe. Ezekben a "kaspókban" mindig állt víz, így a nagy szárazságot kevesebb vízzel sikerült átvészelniök. A legnagyobb példányom 1,2 m magas és cca 1,5 m átmérőjű nyitott koronára nevelt fa, ez 3 bibéjű sötétpiros, a másik sárga bordó torkú 3 bibéjű, ő 1m, hosszúkás bokornak van metszegetve, ezek cca 6 évesek. A többiek 4-2 éve vannak nálam, ők valószínű sűrű bokorra lesznek nevelve. (Most láttam Hellbrunnban 1,5 m-s szép példányokat, sűrűre metszve). A többségük az egyik nagy barkácsáruházból leértékelt állapotában került a birtokomba, azután egy kicsit elkezdtem szeretgetni őket. A legkisebb is 60-75 cm immár. A párom szerint ki fognak rekeszteni a lakásból.
Ők, meg a ficus lyrata. Ő elérte idén a 2 m-t. Most ázik kint a kertben.
És a tápanyagozást mindig nyirkos földbe szoktam belocsolni, nem a levélre.
Hát, a márkaneve nem jut eszembe: egy idős őszhajú hölgy van a tasakon. Én a Brico-ban vettem, kifejezetten szobanövények számára gyártott rovarölő lapocska. Meg van adva,, hogy milyen cserép átmérőhöz ? db-ot kell bedugdosni a földbe és belocsolni. A száraz levegőtől valóban könnyen tetvesednek.
Mézontófű
Szio:-)))
Amindenit,most tátva maradt a szám.Pontosabb leirást senki nem adhatott volna.:-)))
Nekem négy van,de még csak két évesek.Két piros,meg két sárga.Már irtam,nekem sajna nincs kertecském,igy egy déli ablakban vannak,de már kezdik kinöni.Nálam furcsamod télen nyilnak,májusra elvirágzik az egész,és elkezdenek nyulni.Pálma földbe raktam öket,és nagyon tetszik nekik az is.Egyszerü szobanövény tápanyagot használok,de azt is birják,mert januártol májusig egyfolytában virágzottak.Hál´Istennek nem egy kényes fajta,viszont annál szebbek.:-))))
Szio:-)
Na,akkor most megprobálom én összezagyválni,hogy mi is lehet az.Szoval.Fa lesz(ha lesz),az már tuti.A levelei nagyok,olyan hárs formájuak,de nem bársonyos,mint a hársnak.Elég méregzöld és apro fehér pöttyök vannak rajta,kissé cakkos a széle.A levél másik oldala halvány bordoba hajlo.Črdekes modon,amikor kivettem a vele kapott földböl,akkor vettem észre,hogy mellette van egy levél is,amit akkor még azt hittem,hogy a növényhez tartozik.Viszont Nem együtt jöttek ki a földböl és a levélen már voltak gyökerek,az ágon meg még nem.Valszeg elöször csak egy levelet dugott az öreglány a földbe,késöbb meg az ágat.Ugyhogy fogtam és az ágat is visszadugtam a földbe,mert ha a levél a földben indult hajtásnak,akkor gondolom az ág is igy fog cselekedni.Hát,ha az ág nem is fog begyökerezni,az az egy levél mindenképpen.Viszont örülnék,ha tudnám miféle,már csak a késöbbi ápolása miatt is.Remélem érthetö voltam,mert bevallom igy visszaolvasva,én magam nem értem,hogy most mit hordtam itt össze.:-))))
Köszi:-)
Ha szabad hozzátennem, hogy én metszegetni május elején szoktam, igaz, már többéves fa majdnem mind a 6 drágaság. Nálam évek óta a májusi fagyok után kiköltöznek a kertbe, tűző napra, de naponta locsolom őket, gyakorlatilag a földjük mindig nedves. Tápanyagozni, javaslom a nagyon kora reggeli időpontot, mert könnyen megégnek. Az enyémek a fenyőfélék tápját kapják. Imádják. Októberben költöznek a nappali déli, nagy ablakai elé, akkor kapnak rovarírtó lapocskákat a földjükbe és virágzanak kb. nov. közepéig.
A sárga, a rózsaszín és a téglapiros a hosszúbibéjű fajta, a másik 3 a dupla, 3 bibéjű. Ez utóbbiak sokkal bővebben virágoznak. Azt hiszem ideális helyet találtam nekik.
Képeket, sajnos nem tudok mutatni, talán majd:-)))
Sajnálom a Guzmaniádat,de legalább nem bánt már,hogy talán a te hibád volt.:-(
Akkor egy kicsit a Hibiscusrol.:
Hajlamos a betegségekre,de többnyire csak ápolási hibák esetén lépnek fel problémák.Imádja a fényt,még a tüzö napot is.Nyáron juniustol még ki is rakhatod a szabadba.Ŕllitolag márciustol oktoberig virágzik,nálam érdekes modon pont forditva.Ez a növény szereti a sok tápanyagot,ugyhogy a virágzás alatt adj neki böven tápszert.Azért persze ne gyilkold le vele,mert az se jo,ha tul sokat kap.A virágzás után már elég egyszer egy honapban.Böven locsolni,de mint általában egy növény sem,nos ö sem szereti,ha áll a vizben.Fütött,vagy száraz klimáju szobákban gyakran spriccelni,vagy nem közvetlen páratartalomrol gondoskodni.Fiatal növényeket évente átültetni,az öregebbeket,meg ahogy a növény kivánja.Čn minden fél évente kikapom öket a cserépböl,ha még ok,visszadugom,ha nem,hát átültetem.Ha gyengéd huzástol nem jön a növény földdel együtt cakli-pakli,akkor inkább hagyd,mert megsértheted a gyökereket.Ezesetben tavasszal nézd meg.A metszésben inkább nem adok tanácsot,mert tavaly ugy megnyirtam az egyik citromfámat,hogy azota sem bir szegény észhez térni.Azota nem nyulok egyikhez sem.
Čs itt a lényeg,ami szerintem téged a legjobban érdekel.A betegségek.
Tetvek,vagy bármilyen élösködök jelenhetnek meg a tul száraz levegötöl.Bimbo,levél hullás,ha többször változik a helye,fényhiány,száraz levegö,vagy hideg,vizes a talaja.
Hát igy látatlanben nem tudom mi lehet a Hibiscusod baja,de ha átülteted,berakod egy napos helyre,naponta kétszer-háromszor bespricceled,szerintem helyre fog jönni.A Hibiscus normális esetben könnyen tarthato.
Remélem tudtam segiteni.:-)