Keresés

Részletes keresés

tomlaker Creative Commons License 2003.05.23 0 0 337
3. nap:
Barcelos és a vidék.
a barcelos-i piac nagyon jó, érdemes itt megvenni a cserép és szönyegárut, meg ami még portugál. másutt minden drágább volt, és a kinálat is szegényesebb volt. gyümölcsöt is érdemes itt venni, nagyon finom érett és olcsó az áru. aztán jártuk a falvakat, csak úgy véletlenszerűen.
Előzmény: tomlaker (336)
tomlaker Creative Commons License 2003.05.23 0 0 336
venni nem nagyon érdemes, mert a boltban olcsóbb, sajnos megtapasztaltam:_((
Aztán az alsó-öreg hídon átkeltünk az óvárosba.
megjegyzem mi a portopártiak táborába tartozunk, nagyon megszerettük a várost. az óvárosi séta és ebéd elengedhetettlen porto megismeréséhez. érdemes villamosra ülni, kicsit úgy várostnézni.
a könyvekben minden benne van, ami kultúrális szempontból érdemes megnézni, azt most nem részletezem.
Előzmény: tomlaker (335)
tomlaker Creative Commons License 2003.05.23 0 0 335
2. nap:
Porto
autoval támadtunk, szép-ingyenes autópályán érkeztünk.
a villa nova oldalon-közel a pincékhez parkoltunk.
pincesor: turistaáradat jellemzi, már kora délelöttől kezdve. ingyenes, vagy olcsó kostolót mindenütt megejthetünk, a nagy pincéknél előre fel kell íratkozni. a csel, hogy ott ülsz, és kérdezik a kostoló után, melyikból szeretnél venni. ha olcsón akarja az ember fia-lánya megúszni, ilyenkor azt mondja:- ez a harmadik pince, eddig ez a legjobb, de még kóstolnék, aztán visszajövök. nagyon faarccal kell csinálni, és bátran, mert könnyen lelkiismeretfurdalása lesz az embernek. a harmadik pince után könnyen megy. a nagy pincknél könnyebb, ott sokan vannak, és könnyebb megúszni a vásárlást. igaz ők kevésbé sokat és ami fontosabb jót! adnak. a kicsik előkapnak szép tételeket is, de ott állnak melletted, hogy mit veszel.
Előzmény: tomlaker (334)
tomlaker Creative Commons License 2003.05.23 0 0 334
bomm jesus.
zarándokhely Braga mellett. hatalmas barokk katedrális, szép kert, impozáns-több ezer lépcső lépcsősor
Előzmény: tomlaker (333)
tomlaker Creative Commons License 2003.05.23 0 0 333
az utat nagyon flexibilisre terveztük, a helyi sajátosságok látnivalók határozták meg az eltöltött időt.
1. nap:
Viana de Castelo
kedves kisváros, parkolni a kikötőben érdemes. maga a város 2-3 óra alatt bejárható. a hegy tetején gyönyörű katedrális áll, kiemelkedően szép panorámával. délután-este:
Braga- tetszett a város jókat sétáltunk, sütiztünk-kávéztunk. a főtér és a környező utcák nagyon hangulatosak.
Előzmény: tomlaker (332)
tomlaker Creative Commons License 2003.05.23 0 0 332
na akkor.
két éve nyáron- augusztusban voltunk portugáliában. a cél az volt, hogy az ország jelentős részét bejárva megismerjük, a helyieket, kultúrájukat, kajáikat stb.
Toulouseból indulva Biaritzon, Bilbaon, Burgoson,benaventen, Pueblánál értük el a portugál határt. az út, nagyon nehéz volt, hisz végig nappal szemben, kb 40 fok árnyékban, a klima nélküli suzukában inkább 50.
az ország ezen-északi részére nem nagyon koncentráltunk, ráadásul egyedül nyomtam a vezetést, így mihamarabb ágyban szerettem volna lenni. itt jegyzem meg, végig kempingelni szándékoztunk. Braga felé mentünk, aztán Barcelos, ahol a nagyon kedves rendőrök segítségével végre az óceán felé vettük az írányt. Esposende mellett találtunk egy szép kis kempinget oda vackoltuk be magunkat. meg kell jegyeznem az év ezen szakaszában is az északi rész éjszakánként elég hűvős, de nappal is gyakran beborul, esik az eső.
Előzmény: Hermione_Granger (331)
Hermione_Granger Creative Commons License 2003.05.21 0 0 331
Hát ha valamit tenni akarsz az emberiségért, akkor azonnal kezdj hozzá!!! :)
Előzmény: tomlaker (330)
tomlaker Creative Commons License 2003.05.20 0 0 330
mi két éve, három hét alatt bejártuk portugáliát.
nagyon sok segítséget adott ez a topic, de magunktól is sok helyre eljutottunk.
ha tudok szivesen segítek infokkal, lehet hogy utinaplót is írok, 400 képpel a kézben nem is olyan nehéz:))
Pondró Creative Commons License 2003.05.20 0 0 329
Mi jártunk ott, a város aranyos, Portugália Velencéjének is nevezik, mivel sok a lagúna. A várostól nyugatra kb. 10-15 percre busszal van a strand ill. az üdülő terület, világítótoronnyal, homokdűnés parttal, itt sok a panzió, szálloda... 3 éve egy 2 ágyas szoba 8000 Escudo volt. A város és a strand között hatalmas területen sólepárló fekszik. De ha már erre jársz, érdemes Portóba is elruccanni.

pár kép itt:
város1
város2
város3
város4

Előzmény: Geitenbeffer (328)
Geitenbeffer Creative Commons License 2003.05.10 0 0 328
Sziasztok! Aveiroról tudna mesélni valaki valami szépet? :)
Lehet, hogy júniusban oda utazom.
kathy Creative Commons License 2003.04.19 0 0 327
Madredeus (JÖN NYÁRON A SZIGETRE!!!! VÉGRE!!!)
Egy régi Madredeus koncertet időnként lead a Duna TV (több részes), talán máshonnan is meg lehet szerezni. A csaj táncol is néha a koncerten, érdekes táncokat.

És ajánlanám az egyéb fado zenéket, pl. Amália, stb.

Előzmény: nereusz (325)
Jozsef Creative Commons License 2003.04.05 0 0 326
Portugál zene, dal, táncok érdekelnek.
zeneszerzők is...

Milyen műfajban? (Klasszikus, nép. könnyű stb.)
Mondjuk, a könnyűben jobban otthon vagyok.
Üdv
József
Előzmény: nereusz (325)
nereusz Creative Commons License 2003.04.04 0 0 325
Kedves Topiklakók!

Portugál zene, dal, táncok érdekelnek.
zeneszerzők is...
Egy vetélkedőre készülünk.
Tudnátok segíteni?

Előre is kösönet: nereusz

Jozsef Creative Commons License 2003.02.03 0 0 324
Valószínűleg repülővel utaznánk, ha az autóbérlési viszonyokban valaki el tud igazítani, az is jól jönne
Múlt nyárom béreltem autót Interneten keresztül:
egy portugál társaságnál.
Dombornyomású bankkártya, útlevél, jogsi kell a bérléshez.
Tavalyihoz hasonlóak az árak, és a feltüntetetthez képest semmit nem kellett még pluszban fizetni. Pl. tavaly júniusban egy 5 ajtós Fiat Punto II-ért (C kategória) 146 Eurot fizettem egy hétre.
Itt van még egy társaság. Ezektől csak árajánlatot kértem anno.
Üdv
József
Előzmény: hajdue (322)
Danka Creative Commons License 2003.02.01 0 0 323
igen jo kornyek, en a mostani szilvesztert tolttem ott, kirandulasra tokeletes, bar nyaron igen meleg lehet ott, de partja homokos ill, helyenkent aprokavicsos.
sok latnivalo van, en faro kornyeken voltam, vilamouraban. erdemes ellatogatni albufeiraba, faroba, lagosba. sok szep latnivalo van, var, regi belvarosresz, oceanpart, rabszolgapiac stb.
a buszozas draga, de a taxi nagyon olcso, a benzin kicsit tobbe kerul, mint sapnyolban, ugy 0,8-0,9 euro kornyeken van.

erdemes legujabb terkepet beszerezni, ha kocsival akartok kozlekedni, mert az ip1 autopalyat folyamatosan epitik, sot regi terkepekkel ellentetben sevillaig is eljuthattok, amit nem szabad kihagyni. a palya hasznalatert nem kell fizetni.(sevillan tul is van autopalya a part menten vegig, alicanteig ingyenes).

Faroban van Auchan, csak Jumbonak hivjak :)
(ott kb 1 euro/kg a friss kagylo)

odaerkezve erdemes egy algarve guide-ot beszerezni, ez egy pesti-est szeru havi programfuzet, szint eminden program benne van es a latnivalok egy resze is.

Előzmény: hajdue (322)
hajdue Creative Commons License 2003.02.01 0 0 322
Kedves fórumlátogatók!
Idén nyáron Portugáliában szeretnénk egy vagy két hetet eltölteni. Segítséget kérnéká, hogy egy hatéves kisgyerekkel az ország mely részére érdemes utazni. Nekünk Algarve tartományt ajánlották.
Valószínűleg repülővel utaznánk, ha az autóbérlési viszonyokban valaki el tud igazítani, az is jól jönne. Valami jó kis füdőhely érdekelne, de szeretünk kirándulni, városnézni, a gyerek miatt vidámpark, vízividámpark (lagoáról olvastam a fórumban)is szóba jöhet.
Köszönöm: Edit
Kistáska Creative Commons License 2003.01.30 0 0 321
Üdvözlök minden topiclakót! Nagyon örülök, hogy rátok leltem, ugyanis szeretnék minél többet megtudni Portugáliáról, legfőképpen személyes élmények, tapasztalatok érdekelnek. Az a helyzet, hogy nyáron Londonban megismerkedtem egy portugál fiúval, s most már a közös élet elkezdésén gondolkodunk. Nagyon nagy esély van arra, hogy Portugáliába költözöm és ott élem le vele az életemet. Most áprilisban megyek először oda, pontosabban Lisszabonba. A "Teach Yourself" sorozatból tanulom egyedül a nyelvet. Töri-orosz-angol szakos tanárként persze sokat tudok, hallottam Portugáliáról, de nyilván más ott élni, dolgozni. Jó olvasni benneteket, jó lenne portugál kapcsolatokra szert tennem itt, Budapesten is. Minden bíztatást szívesen fogadok :)).

Natasa/Kistáska

Előzmény: Jozsef (320)
Jozsef Creative Commons License 2003.01.22 0 0 320
Minkalehetőségeket keresnék Portugáliában a neten!Aki tud nelem címeket írni ahol vannak ilyenel, az lécci segítsen!

http://superemprego.sapo.pt/
Egyébként nem egyszerű (még) EU-n kívüliként hivatalosan munkát kapni Portugáliában.
Nem tudom, milyen munkát szeretnél, de a fizetés miatt nem érdemes kimenni. Természtesen, a hangulat megfizethetetlen :))

Üdv
József

Előzmény: Oroszlány (319)
Oroszlány Creative Commons License 2003.01.08 0 0 319
Sziasztok!
Minkalehetőségeket keresnék Portugáliában a neten!Aki tud nelem címeket írni ahol vannak ilyenel, az lécci segítsen!
Köszönöm!
Danka Creative Commons License 2003.01.07 0 0 318
a mostani szilvesztert Vilamouraban toltottem egy apartmanban. Nagyon tuti ido van decemberben is, meg a vizbe is bele lehet menni, ha napos az ido, de inkabb kirandulni erdemes.

Mindenkinek ajanlom: Faro, Albufeira, Lagos varosokat.
legujabb terkepeket erdemes beszerezni, mert autopalyaepites megy ezerrel.

jah es esti bulik utan visszafele ajanlom a taxit, 4 fore 2x annyiba kerul, mint 4 tavolsagi buszjegy. (pl 40 km 4 fore osszesen, busz:10euro, taxi:20euro volt)

dismay Creative Commons License 2002.12.23 0 0 317
Olá!

Boas Festas e Feliz Ano Novo!

dismay

kathy Creative Commons License 2002.10.11 0 0 316
Szia!

Elköltözött?! Jé, nem is tudtam.
Amúgy nagyon érdemes elmenni, rengeteg hasznos infót adnak (csak aztán győzd kiválogatni, hogy mit viszel valóban magaddal, én két éve egy nagyobb hátitáskára valót gyűjtöttem be náluk). Térkép-ügyben inkább ajánlanék egy Portugáliában megvásárolható térképet, azok mindig jobbak mint az ingyenesek... És nagyon hasznos volt az Útitárs sorozat Portugália útikönyve (ez itt nem a reklám helye, csak tapasztalat), bár nem egy olcsó mulatság.

Üdv,
Kathy

Előzmény: Moonclown (314)
Tocha Creative Commons License 2002.08.19 0 0 315
Szevesztok,
Ha valaki ismer portugál-magyar (házas vagy bármilyen más) párt légyszi írjon nekem e-mailt. Szivesen felvenném a kapcsolatot velük, akárhol is élnek a világban. Köszi
Egyébként idén 2x is voltam kint és csak a legjobbakat tudom írni. Ha kérdés lenne írjatok bártan.
Moonclown Creative Commons License 2002.08.10 0 0 314
AZ ICEP elköltözött a mamutt C épület IV: emeletére.Amugy érdemes oda elmenni?Térkép kéne Liszabonról meg Portugáliáról, de vmi rendes:)

Előzmény: zooday (313)
zooday Creative Commons License 2002.08.09 0 0 313
Sziasztok!
Jövö héten esedékes az utazás Porugáliába, tudna valaki küldeni egy szótár file-t, amiben a legfontosabb szavak, kifejezések találhatók portugál nyelven, vagy infót, hogy hol lehet a neten találni ilyesmit?
A legjobbakat Nektek!
mailbe is Ok. :- zooday@freemail.hu
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.24 0 0 312
Koszi a valaszt,ez teljesen megnyugtato.most mar csak azt nem tudom azt itt megszolalok pro es kontra velemenyei kozul melyikkel ertenek en egyet...lepukkantsag vs.odon baj...persze lehet nekem magamnak kellene megneznem::))
madridhoz kepest lisszabon rosszabb allapotban van? ugy altalaban tenyleg kosz van? igen hajlamos vagyok elkapni mindenfele kellemes fertozeseket (bar tudom hogy nem a dzsungelbe keszulok)kicsit aggodom.
minden jot, meg alszom erre az egeszre,
hezitalo pollly
Előzmény: Vitya (311)
Vitya Creative Commons License 2002.07.23 0 0 311
Diphteria polio és tetanusz elleni oltás sohasem árt. Ezért kaptál kiskorodban DIperTE-t. :-) Tetanuszt egyébként ismét kapsz, ha rozsdás szögbe lépsz, otthon is. Polio szintén nem árt, még szerencse, hogy azt is kaptál kiskorodban: járványos gyermekbénulás ellen. :-) Szerencsére a 60-as évekre ezt a betegséget is leküzdötték Európában.

Ha mint lány egyedül utazol, könnyen lehet, hogy utánad fütyülnek majd az utcán. Na jó, nem pimaszkodom, bizonyos helyeken persze ne mászkálj sötétedés után (pl. Alfama negyed, ugye Dismay?), és ilyen helyeken nem is érdemes lakni. (Milliókat érő kamera nélkül sem.) A lisszaboni közbiztonság úgy általában nem rosszabb a budapestinél.

Messze nem biztos, hogy Madridból érkezve bárki belepislogna a te útleveledbe(általában csak intenek, hogy "haladjunk, kérem"). Az utcán se fog senki igazoltatni, tehát ha Madridból utazol haza, teljesen mindegy, hogy busszal vagy repülővel teszel egy 3 napos lisszaboni kiruccanást. Ha innen utaznál haza, akkor kilépéskor elvileg rákérdezhetne a határőr, hogy mikor léptél be, de ekkor te mosolyogva rámutatnál a spanyol (schengeni) pecsétedre és kész.

Jó mulatást
V

Előzmény: Törölt nick (310)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.23 0 0 310
Koszonom a gyors valaszt:)
a masik problema...a lonely planet szerint nem art diphtheria, polio es tetanusz oltas..ezekkel sajnos nem rendelkezem..es ha en mint lany utazom egyedul nem tul veszelyes?meg ha ejjel nem is maszkalok egyedul..a csaladom nagyon ideges.milyen a lisszaboni kozbiztonsag?
a madridi osztondijam csak egy honapos, nincsen vizumom. ezert arra gondoltam repulovel megyek inkabb es akkor a repteren bepecsetelnek, tehat nem kell mennem lisszabonban a rendorsegre.
mit gondolsz?
koszonom:)
Előzmény: Vitya (308)
dismay Creative Commons License 2002.07.22 0 0 309
ola,

szerintem ha bemesz a magyar konzulatusra rogton adnak hosszabbitas

rua santo amaro a hidhoz kozel, a botanikus kerthez is:)

adeus

dismay

p.s.

en szeptemberben kint leszek

a fo utca kocsmajaban joao-nal megtalalasz:)

Vitya Creative Commons License 2002.07.22 0 0 308
Szia!

Válaszok itt. Amúgy 1: nem, 2: elvileg igen, de senkit nem fog érdekelni, pláne, ha az ösztöndíjból kifolyólag van spanyol (schengeni) vízumod. De különben sem....

Üdv
V

Előzmény: Törölt nick (307)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!