Keresés

Részletes keresés

maestro Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5803
Ti, feministák, valószínűleg nagyon félreértitek az esélyegyenlőség fogalmát. Ez a szó, hogy esélyegyenlőség, az esélyek egyenlőségét jelenti. Egyenlő esélyt a MEGMÉRKŐZÉSRE az állásért. Nem automatikus bekerülést, a piaci és szakmai verseny feletti átlépéssel! Az esélyegyenlőség nem azt jelenti, hogy 50% nőt akkor is berakunk a parlamentbe akkor is, ha lennének náluk alkalmasabb férfi jelöltek. Az esélyegyenlőség éppen azt jelenti, hogy nem azért kerül be valaki, mert nőből van, hanem mert megüti a színvonalat - akár nő, akár férfi.

Ennek semmiben sem mond ellent az az állításom, hogy egyes munkák jellemzően férfiaknak valók, ők teljesítenek ott jobban. Mondom, JELLEMZŐEN. Mert nő is lehet kitűnő feltaláló, építészmérnök, zeneszerző vagy politikus, de nagy többségében mégis valamiért mégis a férfiak ténykednek mégis ezekben a szakmákban. És nem azért, mert a nőket bárki is eltiltaná onnan. Hanem mert nem neki való az a szakma, csak kis számban lesznek ott jelen. De ez nem baj, más szakmákban pedig nők vannak többen, és ez jól is van így.

Az építészkarra például több lányt vesznek fel, mint fiút. A legtöbbje nem is felvételizik, okos volt töriből-magyarból, a hozott pontszámmal könnyen bejut. Ez már több is, mint esélyegyenlőség, hiszen több lánynak adnak esélyt az építész szakmára. De aztán jön az ábrázoló geometria, amit nem lehet bemagolni, hanem érteni kell és látni a térben. Aztán jönnek a tervezési tárgyak, amihez kreatív gondolatok kellenek, ötletek, merészség, kísérletező kedv, néha egy kis lázadó szellem is. A végzett építészek között már több a férfi. A sikeres, közismert építészek között pedig már túlnyomó többségük az.

Most akkor fogadjuk el ezt a helyzetet, vagy írjuk elő, hogy az építészek fele nő legyen, az óvónők fele pedig férfi? Tényleg az lenne jó a társadalomnak?!?
Előzmény: tunderbocogo (5769)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5802

Olvasva a tündéri véleményét, eszembe jutott valami.

Azt sokan mondogatták itt, hogy minek kéne a nőknek 50% képviselői mandátum, ha nem olyan jók a politikában, mint a férfiak.

Először is a legnépszerűbb politikusok, bármilyen kevesen vannak is, épp nők.

Másrészt pedig a nők észreveszik a női problémákat; igy biztosan sokat tudnának javitani a törvénykezésen.

Én pl. nagyon igazságtalannak tartom, hogy ha egy nő egyet sem szül, végig dolgozik és befizeti a tb-t, mint azt a férfiak teszik, egészen jó kis nyugdijat tud összekalapálni belőle.

Ugyanakkor ha kizárólagosan a női szerepkört választja, abban dolgozik keményen

és nemcsak nyolc órában, de éjjel-nappal, amikor úgy hozza a szükség,

és életműként fel tud mutatni egy nagyobb fészekalja kölyköt, na mindezért  nem kap majd csak valami nyomorgásra elég pénzt.

Üvölt a dolog sántitása, hiszen a nyugdijakat a vállalt és felnevelt generáció fogja megtermelni - ugyanakkor a gyermeket nem vállaló nő ebből jóval nagyobb arányban fog részesülni. Holott : ha rajta múlott volna, nem lenne aki előteremtené az ő nyugdiját.

Ez egy akkora pofátlan igazságtalanság, amiről üvölt, hogy csakis a "minden szentnek maga felé hajlik a keze"  alapon jött létre, és tartható fenn.

Nahát pl. ezen igaztalan dolgok nem hiszem, hogy fennmaradhatnának kellő arányú női képviselő esetében.

Ezért igenis nagyon fontos lenne, hogy a nők olyan arányban legyenek a döntéshozó testületekben, mint az életben!!!!

dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5801

" Ismerek olyan nőt, ... csavarokat, amelyeket férfiak nem tudtak kicsavarni, az

neki sikerült."

Hááá, olyan randa volt, hogy a csavar kitekeredett, ha csak ránézett.

Így könnyű.

Előzmény: tunderbocogo (5793)
Oromon Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5800
(Az persze más kérdés, hogy hány férfi szeretne ovóbácsi vagy tanító bácsi lenni. Esetleg betegápoló.)

Nem vitatom a hozzászólásod lényegét, sőt, majdnem minden részével egyet is értek. De ha megnézed a múltat, ezek a szerepek eredetileg nem voltak idegenek a férfimentalitástól, sőt. A nevelők, tanárok, gyógyítók, ápolók jellemzően férfiak voltak, hamarabb léteztek betegápoló szerzetesrendek, mint ahogy az ilyen apácarendek. Persze az se teljesen lehetetlen, hogy ezeket a szerepeket csak addig vitték férfiak, amíg lényegében semmilyen szerepet nem adtak a nőknek... nem tudom, de nem hiszem. Ha ősi, természetközeli, és legalábbis békeidőben nem vadul patriarchális kultúrákat nézel, mindenütt megtalálható mindkettő: a javasember és a javasasszony, a boszorkány és a varázsló, a sámán és táltos mellett a füvesasszony, a vének tanácsába pedig gyakran úgy indulnak a férfiak, hogy kikérik előtte a feleségük, édesanyjuk véleményét, sőt, ha nem haditanácsról van szó, akkor a bölcs öreg nők (wisewomen) eleve részt is vesznek benne. A mitikus jó és a rossz oldal is majdnem általánosan kétnemű: ugyanúgy van jó fehér mágus és gonosz fekete mágus férfi, mint ahogy van jó tündér és gonosz boszorkány is. Ahol az istennőkultuszok működtek, ott az istennőnek szinte mindig volt férfitársa - és még ahol a főisten principiuma hímnemű volt is, ott is majdnem mindenhol megtaláljuk a társnőjét, aki mellette áll, a többi istenek felett, és sokszor az ősi teremtő nőiséget is, mint a főisten édesanyját. Igaz, a római kutúra utódaiban nagyon erős a patriarchális vonal, de még ott is ősi misztérium volt a Mater Magna, a dominus mellett ott állt a domina.

De még pár tíz évvel ezelőtt is a falusi tanító, orvos nagyon nagy valószínűséggel férfi volt... Szóval szerintem inkább talán az a helyzet, hogy ezek a szerepek, amiket írtál, elnőiesedtek, méghozzá lényegében az utóbbi egy-két generáció idején, és a férfiak ma azért nem akarnak nagyon oda menni, mert az "olyan női dolog" lett. Nem lehetetlen, hogy ez is az emancipáció, mondhatni a feminizmus egy mellékhatása - hogy kívánatos-e vagy sem, az ízlés kérdése.
dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5799

Na tessék. Köllött nekem ebéd utánra hagyni a választ.

Most hascsikarást kaptam ennyi hizelgéstől.     Bah.                       

Előzmény: dos48 (5798)
dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5798

Iiiiigen, ez tény.  Az Oromon már régebben írta itt, hogy nem összetévesztendőek

az emancipációs törekvések a feminizmussal és te inkább az emancipanci szószólója

vagy.  Csak hát egy amorf közegben nehéz első megközelítésben behatárolni, hogy

ki kicsoda.  Így azután esetleg te is kapol rögtön egyet a rolóhúzóval...     :))))

Előzmény: tunderbocogo (5795)
tunderbocogo Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5796
További kellemes napot, majd jövök, ha ismét lesz időm a valós élet helyett a fórumon elütni a szabadidőm. :)

tunderbocogo Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5795
Köszönöm a magvas hozzászólást, ez is vélemény.

De kérdés: Mondtam egy rossz szót is a férfiakra? Szidtam őket? Őket tettem meg minden baj forrásának?
Előzmény: dos48 (5784)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5794

Ne dicsérjed magad ennyire :))

Szerintem a Forintocska is ezt szereti benned.

Nem lenne feminista ???

Akkor engem jól átvágott már megint. Még jó, hogy szakitottam vele. Megérdemli az ilyen:) 

Előzmény: dos48 (5788)
tunderbocogo Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5793
Úgy látom csak egy kis noszogatás kell...

1. Mentalitásról, képességekről volt szó, azzal a kitétellel, hogy nem testi erőről van szó. (Bár ismerek olyan nőt, aki esztergályosoknál dolgozott, olyan csavarokat, amiket a férfiak nem tudtak kicsavarni, azt neki sikerült. Így az erő is testalkati dolog. Vannak olyan srácok is, akik nem erős fizikumúak, és nekik sem való néhány "férfias" munka pl. tűzoltó.)
Milyen jellege van a nőnek vagy épp a férfinak, ami nem teszi képessé egymás munkáinak ellátására? (Ismétlem MUNKA! Tehát nem szülés, mert az per pillanat nem munkaerőpiaci fogalom. Kivéve a béranyaságot, de itt most nem erről van szó.)
A nőnek a gyermekgondozás nem energiabefektetés? Neki miért térül meg jobban a befektetett energia, mint egy férfinak? Nem értem ebben a részben a logikát.

2. Ha majd azon az alapon fogják egy cégnél eldönteni, hogy alkalmas-e valaki egy munkakör betöltésére, hogy milyen színű a haja és a szeme(neadjisten a bőre, vagy szexuális irányultsága jujj), akkor is ez lesz majd a véleményed? Mert nagyjából ennyire releváns a dolgozó neme, ha megfelelő a képzettsége.

3. Éljen, és én támogatom is őket. (Ellenben azokkal a férfiakkal, akik nem fogadják el, ha férfias munkakörben nő dolgozik.)

4. Nem a férfiakra van szabva a gyerekek ellátása? Ismét azt tudom mondani: miért is? Ha a család 2 keresős, és mindkét fizetésre szükség van, akkor miért csak a nőé legyen a gyermekgondozás feladata? Ezt az enegiabefektetés- haszon dologot nem értem.

5. A férfiak átlagéletkora kb. 10 évve kevesebb, mint a nőké. Ha visszavennének a tempóból, valószínűleg tovább is élnének. Ha visszavesznek a tempóból, akkor be kellene látniuk, hogy bizony, nem ők a család fő eltartói- és már ez is más szerep. De gondolom az egészség ilyen fokú támogatása a szemedben nagy gonoszság és önzőség. (Én speciell vagyok olyan önző, hogy minél tovább szeretnék együtt élni a párommal.)

6. Én eddig úgy tudtam, hogy az ember azért tűnik ki az állatvilágból, mert képes az állatias ösztönein, szokásokon felülemelkedni. Ezért van az, hogy ha nem tetszik valakinek a viselkedése (véleménye), akkor nem fogom átharapni a torkát.
Egyébként pedig az állatvilágban is előfordul, hogy a hím védi a kicsinyeket, őrzi a tojásokat. Akkor ilyen alapon,....

7. Na látod, ebben egyetértünk. Nagy baj van, mert jogvédőknek kell kiállni az emberekért. Tehát akkor valamiért hátrány éri őket, baj van a jogrendszerrel. És ezen változtatni kell.
(Ld. feketék jogai amerikában, ott is kellettek jogvédők.)
Előzmény: Törölt nick (5782)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5790
Most irja, de folytatásos és végeér(t)hetetlen lesz mkint a HP regények! látszik, hogy azt is nő irta!-:)
Előzmény: dos48 (5789)
dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5789

Látod, a  Thunderboccogó se válaszol, inkább az ignoráció sejtelmes ködébe húzódik.

Wehhhhh  :)))

Előzmény: forintocska (5787)
dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5788

Te Forintocska, te komolyan azt hiszed, hogy tudtok valamit kezdeni egy öreg,

harcedzett, özvegy lovaggal ?

Kisanyám, az elmúlt negyven év után velem se poltikus, se feminikus, se a Jóisten

nem tud már mit kezdeni. 

De azért elárulok valamit. A  nem  feminista nők pont ezt szeretik...      :)))))

Előzmény: forintocska (5787)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5786

Nézd, sose igértem örök hűséget, ezen már többször elbőgted ugyan magad, de én márcsak ilyen vagyok.

A Rambo még nemhivott ugyan randira, de ha meghiv, elmegyünk minda negyveneggyen. Ő úgyis csak 3/6-os, igy letuggyuk könnyen hengerelni.

Meg az IQ-nk is egyszinten lesz. (a rab lovaknak -10/darab. a zenyémet meg ugyis tudod:)

Előzmény: forintocska (5780)
dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5784

No, én hosszabban reagáltam rá, igaz, nem neked címezve.

Abban benne van, mit érdemes a kiollózott agymenésekkel csinálni.

Előzmény: tunderbocogo (5776)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5783

Plusz :

a saját véleményét mondja, nemcsak itten ollózgat meg linkelget, ahogy a Forintocska és másodnikkje, a Dalibaba és a negyven rab ló:)

Előzmény: dalibaba (5778)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5782

1. nem minden szakma való nőnek, mivel a szervezete vagy más jellegei nem teszik rá alkalmassá. Ahogy a férfiakat sem a szülésre vagy a cscsemőgondozásra. Megcsinálhatja persze, de sokszoros energiabefektetéssel. ami már haszontalan, ha nem muszáj.

2. engedtessék már meg az alkalmazónak, hogy azokkal dolgozzon akikkel jónak látja. Ui. ő fekteti bele a pénzét és a munkáját! S nem a jogvédő kibicek!

3. sok van, s a kivételek erősitik a szabályt (van férfi bébi"szitter", ovóbácsi, stb is).

4. azok az  idők kényszerhelyzetet teremtettek. A férfiak jóval nagyobb számban pusztultak el a háboruban és a nők kellett elvégezzék az ő munkájukat is. De pont mivel ma nincs traktorista/esztergályos/kohász/kőmüves, stb. nő, mutatja, hogy mennyire nem is nekik való.

Egy férfi is eltud látni egy (sőt több gyereket is, ld. a magukra maradt özvegyeket vagy elvált/otthagyott férjeket), de kevés kivételltől eltekintve nem rájuk van szabva! Semmiféle tevékenységben nem hasznos/elvárható, hogy a befektetés nagobb legyen mint a haszon!

5. mert a feministák más szerepet szeretnének, akkor erre kompenzálva a férfiak is váltsanak szerepet? Majd  ha meghülyölnek.

6. nevezhetitek ahogy akarjátok, nem a névvel, hanem a velejáró mentalitással van baj. Ugyanaz, amikor az ember elfeljti (szándékosan is), hogy végeredményben ő is az állatvilág tagja (emlős>főemlős) s rá is érvényesek a biológia törvényszerüségei.

7. régén baj van azzal a társadalommal, ahol a nemek/korosztályok jogait/kötelességeit jogászok kell megfogalmazzák s nem a mindennapi életből fakadnak.

dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5781

Nem tudják rövidebben. A lényeg, hogy rádborítsanak egy vagon szószot, hogy ki se

láss alóla. Megpróbálnak belefullasztani.

De azt nem tudják a kis hülyék, hogy a feministaellenes harcosok élcsapata

gyorsolvasni is tud, három szemvillanással elintézi az egész trágyarakás - irományt

és máris kiszűri azt a három elmedeformitást, amire már mehet is a frappáns válasz.

Megaszongya  " Ha megnézed a Human Right's Watch ... "

...nézze meg a mennydörgős.                                                          :)))))))

Előzmény: Törölt nick (5772)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5779

Tévedel, Forintocska.  Mámmegin:)

Rambo igenis udvarias, nézd meg, ahogy hozzámvágta a megrendelt táblát.

Előzmény: forintocska (5771)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5778

A feminimi topik nem arra való, hogy csak itten csacsorásszunk, mint én szoktam.

A tündéri szövege engem nagyon felüdit például.

Jól nyomja, és nem fosik:)))

tunderbocogo Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5776
Ennyit tudsz reagálni?

Nem tudom mi problémád lehet a hosszú, részletes megfogalmazással.

(Ha szemét lennék, azt mondanám, hogy ha megtanultam írni, akkor tanulj meg olvasni és olvasott szöveget értelmezni. DE! Nem vagyok szemét.)
tunderbocogo Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5774
Érdekel, természetesen.
Előzmény: Törölt nick (5266)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5773

Elfogult vagy; eztet a Rambo csinálta nekem! Mer megrendeltem tőle.

Azóta őtetis csipem, mencsak tégedet:))

Bár a Muhahát letiltotta nekem:((

Előzmény: forintocska (5770)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5772
Nem tudnátok értelmesen és rövidebben kifejezni amit akartok? Mi ez a szófosás állandóan? Nem kellene a hashajtótokat forditva bevenni!-:)
tunderbocogo Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5769
Azt írod, hogy a feminizmus nyílt kapukat dönget, amikor teljes esélyegyenlőséget követel a munkaerőpiacon. DE eközben bizonyos munkákat kizársz, mert azokra mentálisan, képességekben csak a férfiak alkalmasak. Nem látsz ebben némi ellentmondást?

Nem kell a versenyt kikerülni a munkaerőpiacon sem, és tudom, hogy a kvóták bevezetésével is vissza lehet csúnyán élni, bár bizonyos szabályozott keretek között nem biztos, hogy nagyon rosszak. De amíg úgy gondolkoznak emberek, hogy nő mentálisan nem képes bizonyos munkakör betöltésére(pedig tegyük fel a megfelelő végzettsége megvan), addig szerintem nincsenek azok a kapuk annyira nyitva, mint ahogy azt sokan látni szeretnék/vélik.

Melyek azok a foglalkozások egyébként, amelyek szerinted kifejezetten férfi mentalitást és képességeket kívánnak? (Kiemelném itt a mentalitás szót, mert ugyebár itt nem erőbeli fölényről beszélünk.)

A hagyományos férfi-női szerepek már akkor megváltoztak, amikor a nők beálltak a gyárakba dolgozni a férfiak helyett, akik a háborúban harcoltak. Azzal, hogy a legtöbb családra a 2 keresős modell a jellemző, már felborult az apa, mint a családot egyedül eltartó és az anya, a családot egyedül ellátó szerepkör. Mindkét nem képviselői közül sokan foggal-körömmel ragaszkodnak a régi mintákhoz az új családi modellben. Így fordulhat elő, hogy az anya egyszerre akar szuperanyu és kiváló munkaerő lenni, apu pedig sokat gürizik, mert neki kell eltartani a családot. Nem kell eltartania a családot, mert 2 fizetésből élnek. Anyunak pedig nem kell erőn felül teljesítenie, mert a férje is bevállalhatja, hogy tanul a gyerekekkel vagy elmegy velük sétálni. Mindkét nemnek jobb lenne, ha észrevennék, hogy megváltoztak a körülmények és fel tudnának adni azokból a nagy ideálokból, amik a szemük előtt lebegnek, könnyebb dolguk lenne. Például nem becsülöm alá a férfiakat és képesnek tartom őket arra, hogy ellássanak egy gyereket.
(Hozzátenném még, hogy a demokrácia térhódítása is sokat lendített a feminizmuson, megfelelő táptalajt biztosított.)

Bár explicit nem írják le a feministák, de bele kell érteni azt is, hogy ha a női szerepek megváltozásáról beszélnek, akkor ezzel együtt jár a férfi szerepek megváltozása is. És ha a nők elvárják, hogy eddig férfiak uralta munkakörben dolgozhassanak, akkor bizony a férfiak is elvárhatják jogosan, hogy eddig főleg nők által uralt területeken dolgozzanak. (Az persze más kérdés, hogy hány férfi szeretne ovóbácsi vagy tanító bácsi lenni. Esetleg betegápoló.)
Tehát a férfiaknak sem kellene olyan szerepekben megragadniuk, amelyek nekik nem jók. (Hála a feminizmusnak, a nőknek ma már van választási lehetősége. Hála a feminizmusnak, a férfiaknak is van választási lehetősége” http://www.alternet.org/story/37478/)

Hogy miért nevezik feminizmusnak szimpla humanista mozgolódás helyett?
A feminizmus gyűjtőfogalom azokra a mozgalmakra, elméletekre, morálfilozófiákra, amelyek a nők helyzetével, jogaival foglalkoznak. Maga a fogalom még a 19. században gyökerezik. Azóta nem változtatták meg a nevet, bár a tartalom sokat változott. Mapjainkban a világ több pontján a feminizmus más-más vívmányaira van szükség: van, ahol a születésszabályozás a legnagyobb probléma, másutt a nők dolgoztatása éhbérért, a nőkereskedelem, nők jogainak korlátozása...stb. Európában nagyjából már túlléptek az előbbi lépcsőfokokon, de ez nem jelenti azt, hogy a következő lépcsők nem fontosak.

Nekem úgy tűnik, mintha az elnevezéssel lenne itt a legnagyobb problémád, és mintha egyfajta félelmet keltene. Mert azt asszociálod hozzá, hogy "a nők át akarják venni a hatalmat a Föld irányítása felett és a férfiakat rabigába akarják hajtani". Nevezzük el inkább "Előre a nők egyenjogúságáért, fogjunk össze egy jobb világért!"-nak?

Ha megnézed a Human Right's Watch honlapját, akkor látod, hogy ott is külön foglalkoznak a nők jogaival. Ha úgy gondolnák, hogy nem fontos külön tárgyalni, akkor miért nem aprózzák el a többi témában? És miért kerültek be a nők a hátrányos helyzetűek közé? Az ENSZ miért foglalkozik külön a nők jogaival? ezek után miért bajaz, hogy van egy mozgalom, ami magára vállalja a nők jogaival való foglalkozást?
Előzmény: maestro (5314)
dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5767

Látnád, mik vannak közöttük !   Van például a Forintocska.  Annak az a rögeszméje,

hogy van nekije esze.  Aztán van a  Szepalom.  Egymás között csak Ganyécskának

emlegetjük.  Na, az mostanában eltűnt.  Biztos megint a gumifalúban dühöng.  :))

Előzmény: dos48 (5766)
dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5766

A legjobbak közül.  Mióta bezárták az országos Pszicho- és Elmeroggyantat, azóta

vándorpszichológus vagyok.  Mostanában tanáltam rá a feminilinyósokra, erre a

szabadon élő dilinyós mutánstenyészetre.                                       :)))))))

Előzmény: dalibaba (5765)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5765
Pszicciáter vagyol te ?
Előzmény: dos48 (5764)
dos48 Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5764

Láátom, lááátom.  Ilyenkor szok kezdődni a delirium hallucinítisz, nem akartál még

háromkerekű biciklizni ?   Fészket rakni, tojást tojni ?                               :))))

Előzmény: dalibaba (5762)
dalibaba Creative Commons License 2007.07.22 0 0 5763
mostanis
Előzmény: dalibaba (5762)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!