Egy biztos: a saját magad kemikalizált földedben termeled, a saját magad vegyszerezett termését, a saját magad fáradságoddal termeltet, saját magad eszed. Ez így ebben a formában nem igaz:)))))
Nem tárolásra termelek. nem használok vegyszert, adok belőle a családomnak is:)
(Nem iszom, nem dohányzom, nem nőzöm, nem....., ennyi káros szenvedélyem lehet:))))))))))), sőt:DDD
Ősszel 40Ft volt 1 kg krumpli. Különbség 17 Ft/kg, 1700Ft/q. Fel kell szánta(t)ni a földet, ültetni, időnként (mű)trágyázni, permetezőszert venni, permetezni, kapálni, kiszedni. Mennyi a ráfordított költség, mennyi a ráfordított idő? Hobbynak jó. Egy biztos: a saját magad kemikalizált földedben termeled, a saját magad vegyszerezett termését, a saját magad fáradságoddal termeltet, saját magad eszed.
Jaj, végre itt vagy! Nézd már meg, mit kínlódtunk össze Szilvivel a Big file-lal. A sajátomat se tudom megnyitni, azt se találom, hol törölhetném. A gépemen az eredeti megvan, jó lenne valahogy átbűvölni Szilvihez. Akkor az 1100 Ft-os Agria tényleg teljesen normális áron van.
Én ma vettem Békésen 100 szemes Cleopátrát 2300 Ft-ért.
CLEOPATRA Korai érésű burgonya sekélyen ülő szemekkel, szép piros héjjal és halványsárga hússal. Nagy méretű piacos gumókat terem. Hosszú nyugalmi ideje miatt jól tárolható. Jó étkezési minőségű.
Ugyanitt tavaly az 50-es Hóőehely 1200 volt.
(drága? egy szem 23 péz, viszont legkeveswebb 1 kg mind alatt volt.)
Az új holland, külföldi fajtaleírásokat megfelelő óvatossággal ajánlatos kezelni. Arrafelé más a klíma, más a talaj, más az agrokultúra, más az étkezési szokás, ételek, stb. Tömegtermelésnek ajánlatos a jól bevált fajtákat alkalmazni, kisérlet céljára megteszi pár bokor, tő is, amiből tapasztalatokat lehet levonni, de ahhoz is jó pár év kell.
Igen , de nem tudom megnyitni . már kétszer is letöltöttem azért 71 Mega pedig PDF fájl...nem értem....
Saját fájlok
Keresés a saját fájlok között:
Kategóriák: Nincs kategória ( 1 db )Zene ( 0 db )Film ( 0 db )Kedvenc Zenék ( 0 db )Kedvenc Filmek ( 0 db )Dokumentumok ( 0 db )Fontosak ( 0 db )Régiek ( 0 db )XXX ( 0 db )Egyéb ( 1 db )Munka ( 0 db )Tanulás ( 0 db )Család ( 0 db )Sorozatok ( 0 db )Rövid filmek ( 0 db )Játékok ( 0 db )Programok ( 0 db )Összes ( 2 db )
FájlnévMéretFeltöltveKüldhető / Letölthetőburgonya fajtajegyzék.pdf
35.504 Mb
2009-03-06 17:40:16
Még 8 alkalommal
Kinek küldi? :
Küldtem egy meghívót az itteni publikus címedre. A Big file-oknál van, onnan kell letölteni. Nem a legfrissebb, de a legtöbb kapható fajta valószínűleg benne van. Remélem, rendben lesz.
Hú. Hát ilyesmi van több, most hirtelen meg nem mondom, mit vegyél helyette. A színe a Hópehelynek is hasonló, bár az nem kimondottan keményre fővő. Egyszer föltettem egy letölthető fajtajegyzéket a tvn-re, úgy láttam tegnap, hogy még megvan. Ha oda bejelentkezel (meghívlak), letöltheted. Ott a fajták ellenállóképességéről is írnak, az nagyon nem mindegy. Az ízről is reálisan, a forgalmazó szerint nyilván mind finom. Mindjárt megnézem, ha megvan, küldök egy meghívót.
Nem, az nem keszthelyi. De Agria elég sok helyen szokott lenni, nálunk eddig volt a helyi gazdaboltokban. Úgy tudom, azt az Agrico cég forgalmazza, az ő képviselőjüket kell megkeresni, ha sehol se találsz.
Rossz hírt kaptam Keszthelyről. 'Sajnos az idén Keszthelyről nincs vetőburgonya eladás, ezért a fajtaképviselők nem biztos, hogy teljesen ki fogják tudni elégíteni a vásárlók igényeit.' Úgyhogy le kell csapni arra, ami van. Esetleg érdemes a megadott oldalon szereplő telefonszámok valamelyikét fölhívni, és mindenkinek megérdeklődni, ki is a fajtaképviselője. Talán ők tudnak segíteni máshol termett vetőgumóval is. A mi képviselőnk (Gödöllőn lakunk, gondolom Pest megyére jó): Szilágyi László 30/599 1700 Rövidesen föl fogom hívni. Szerencsére még van minden fajtánkból egy-egy rekesszel legalább, úgyhogy ha nem kapunk, ki tudunk válogatni még a tavalyiból vetőgumót. Mindegyik fajta vírusrezisztens, így pár alkalommal újravethetők.
A glialkázás majd később, ha beindul a vegetációs időszak. Kb 10-15 cm magasságnál. Hatás 2-3 hét mulva. Akkor én az elszáradt részeket levágom fűnyíróval, és lehet szántani/kapálni. Ha gyökérről még kihajrt valahol, akkor foltokban leht egy újabb kezelés, vagy ki lehet szeddni, ha kevés.
(én még ilyen időben nem hordanám ki a palántákat 15 fok alatt leáll a fejlődés, 10 fok alatt pedig akár vége is lehet.)
Nem tudom, milyen gyomok vannak azon a területen, de valószínűleg még korai. A Glialka a levélzeten keresztül szívódik fel, ha még nem zöldültek ki eléggé a gyomok, akkor nem tud elég hatóanyag bejutni.
Az én jan. 29-én vetett pari és papr. palántáimat úgy három hete kivittem nappalra az üvegházba. Kicsit későn mentem értük, mind élettelenül feküdt a cserépben.
febr. 22-én újra vetettem mindent. Szépen keledeznek, de nem merek megkockáztatni egy újabb "kirándulást".
Jan. 24-én vetettem retket az üvegházban, azok viszont gyönyörűek.
Egy új terület glialkázása előtt állunk. Időszerű ez most?
Köszönöm a segítséget! Tavaly nekünk is volt Hópehely, finom és jól terem, ezért gondoltuk, hogy kipróbálunk több hazai fajtát. Ahol tavaly vettük a vetőgumót, ott az eladó szerint idén valószínűleg nem lesz, más környékbeli boltokban pedig csak holland vetőburgonyát fognak árulni:(
Próbáltuk még a Somogyi sárga kiflit is, finom salátaburgonya, de túl kényesnek találtuk, keveset termett, úgyhogy ezzel inkább nem kínlódunk. Kényesből elég a lilánk.
Regionális Burgonyakutatási Központ http://www.georgikon.hu/tanszekek/burgon.aspx Itt több név és cím meg van adva. Most küldtem egy E-mailt az ismerősünknek, hogy adja meg, kinél lehet érdeklődni. Ha kaptam választ, jelentkezem, de meg is lehet próbálni valamelyik itt szereplő címen. Több képviselőjük van az országban, náluk lehet rendelni. Sok fajtájuk van, legjobban nekünk is a Hópehely ízlik, azt tényleg több helyen is lehet kapni. A keszthelyi gumók viszont biztosabban jó minőségűek, egészségesek. Van néhány burgonyavésznek ellenálló is, ültettünk belőlük, de nem volt annyira esős az idő, hogy igazán kiderülhetett volna, mennyire ellenálló. Ilyen a White Lady és a Vénusz Gold, mindkettő szétfővő, erősen lisztes, sárga héjú. Szintén lisztes csak gyönyörű rózsaszín, szabályos alakú a Százszorszép, más néven Rioja. Ez csak vírusrezisztens, burgonyavészre átlagosan érzékeny. Van még több fajtájuk, mi eddig ezeket próbáluk.