Keresés

Részletes keresés

vica46 Creative Commons License 2009.03.12 0 0 7498

Szia Vezsó

Ma feladtam a varádics magot és palántát.

Előzmény: Vezso (7491)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.11 0 0 7497
Szuper lett....
Előzmény: CBNora (7495)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.11 0 0 7496

Megnéztem hajtanak, de még pici a hajtás, tehát akkor későbben kel ki mint a többi...

Közben sikerűlt vennem 50 szemes Agriát 900,-Ft-ért...:-)

Előzmény: il1321 (7476)
CBNora Creative Commons License 2009.03.11 0 0 7495
Azt hiszem, jobb, hogy nem vetettem semmit, lehűlt az idő -4,7 °C-ra. Megint esik, olyan sár van, hogy még a homokon is elnehezült a gumicsizmám.
Megcsináltam előre a versenyhagymák fóliasátrát. Most csak a lyukacsos fólia volt kéznél, de véletlenül pont passzol a műanyagcső vázra. Így talán jobban felmelegszik a talaj és kevésbé ázik tovább, gondolom, hamarabb el tudom vetni ezeket a hagymákat. A többi tényleg jobban ráér, a naptáraimban láttam, hogy máskor is vetettem már későn és őszig minden megnőtt.
Szerintem jó lett a sátor.
Flanell Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7494
Tavaly is írtam, hogy korai zöldhagymának közepes vagy nagy hagymát tegyél le, annak nem kell nőni, csak kihajtani. Ezt még én is szoktam az előtérben virágládában.
Előzmény: taormina1 (7492)
kertészboy Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7493
Nagyon köszönöm il!
Előzmény: il1321 (7489)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7492
Emiatt én is nagyon aggódom, ilyen év még nem is volt, hogy még semmit se vetettem. a bentre vetettek többsége meg eldölt. Nem tudom, hogy a pára miatt, vagy palántadölésben.
Ha megvolt ma a metszés, legalább a borsót el kellene vetnem, de itt is szörnyü sár van.
Nem tudom hagymával próbálkozzak-e még, még sose lett egyetlen fej hagymám sem. A tavalyi dughagymából a legnagyobbakat még összel eldugdostam a z üvegházba; kihajtottak, majd a tulipánokkla egyidöben visszahúzódtak. Most, több mint egy év múltán újra kihajtottak cérnavékony szárakat, de ez még zöldhagymának se elég vastag.
Előzmény: il1321 (7488)
Vezso Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7491

Kábelt? Fémgyűjtők?

Én a csupasz csigáktól kezdek egyre inkább félni. A takartásról jutott eszembe. :) Rengeteget találtam takarítás közben, minden deszka, kő alatt volt több is, kicsi is nagy is. Két éve volt kígyónk, akkor kifogta az összes békát, pedig felénk rengeteg béka volt, most nincs, csak csiga. :( Tegnap egy nagy békát alig tudtam kikerülni az úton, nem sokon múlott, hogy vissza nem tolattam érte. Már bánom, hogy nem vittem haza.

Előzmény: CBNora (7490)
CBNora Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7490
Kösz. Akkor a tárolásra való hagymával is ráérek?
Takarítottam a kertben, de be kellett jönnöm, meggyújtottak egy adag kábelt. Rá tudtam venni a szomszédokat, hogy oltsák el, de még kicsit büdös van.
Előzmény: il1321 (7488)
il1321 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7489
Előzmény: kertészboy (7487)
il1321 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7488
Amikor februárban jó idő volt, vetettem borsót, és dugdostam hagymát zöldnek. Más semmit, mert azóta csak sár van. Szerintem ebben a hónapban nem is lesz semmi, mert itt kell két hét, hogy rá lehessen menni a földre, és még lehet eső. De már többször volt ilyen, és amíg a talaj nem melegszik fel rendesen, nincs is értelme vetni, mert még a zöldség sem kel ki. Volt, hogy csak áprilisban tudtam vetni, és szine nem is lett később, mert a jobb idő miatt bwehozták magukat. Nincs értelme szorítani a vetést, ha a körülmények nem jók. Ne izgasd magad rajta.
Előzmény: CBNora (7486)
kertészboy Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7487
Kedveseim! Hanya számú hozzászólás(ok)ban találom a zöldségnövények társítását? Ismerősöm zöldségeskertet akar, és a Ti tapasztalataitokat osztanám meg vele!
CBNora Creative Commons License 2009.03.10 0 0 7486
Il, vetettél már kintre valamit?
Nem tudom, mit csináljak, szép idő van, de elég nagy még a sár. Hét végére elég hideget is mondanak, -5, abból nálunk még le kell vonni pár fokot. A sárgarépa, pasztinák, versenyhagyma vetésén gondolkodom, meg a hagymákat is jó lenne bedugdosni. Nem lesz késő, ha elmúlt a még várható esős időszak és a hideg?
Esetleg elvetem a versenyhagymát, és letakarom fóliával. A többivel meg még várok. Mit gondolsz?
mamina Creative Commons License 2009.03.09 0 0 7485
Előzmény: jacsoj (7484)
jacsoj Creative Commons License 2009.03.09 0 0 7484
Köszönöm, de ezt le kell fordítani:)
Előzmény: il1321 (7483)
il1321 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 7483
A 7445 sz. hozzászólásban feltett linkek közül a Lippai_Janos_PosoniKert 1664 (49MB ) c könyvet letöltöd, és ez 1964 ben íródott, a esztergomi érsek főkertésze által, a zöldséges részben minden növénynél ismerteti a különböző Hold állásokat, mikor mit kell végezni.
Előzmény: jacsoj (7482)
jacsoj Creative Commons License 2009.03.09 0 0 7482
Sziasztok!

Tud valaki tanácsot adni, vagy van arra valami tapasztalat, hogy milyen növényeket lehet ültetni egy bizonyos hold fázis alatt?

Kösz
dihacs Creative Commons License 2009.03.09 0 0 7481

Köszi a tanácsot. A paprikapalánták egy részét sikerült tüzdelni. de még nagyon

sok van vissza, ugyanis füszerpaprika palánták.

A paradicsomot ujra kellett vetni, mert a gyökérzete rothadásnak indult. Remélem

ez megmarad

Előzmény: il1321 (7471)
dihacs Creative Commons License 2009.03.09 0 0 7480

Köszi a segítséget, a paprikapalánták egy részét sikerült tüzdelni,  de még rengeteg

van vissza, a paradicsom gyökere rothadásnak indult,  ujból vetettem. Remelem

ez megmarad.

Hesperos Creative Commons License 2009.03.09 0 0 7479
Én kísérletképp kinn tartok a fóliában 6 paradicsom palántát. Körülbelül 1 hete vannak kinn, de semmi bajuk nem lett eddig. Ma még vetek fűszerpaprikát, meg almapaprikát és még paradicsomot, meg borsót is, és el szeretném már dugványozni a hagymákat is és a lilahagymát elvetni. Ha marad időm elvetem még a metélő petrezselymet is.
F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7478

Holnap megnézem, mi van vele, azóta tettem az ominózus magból  nedves papírtörlő közé is  3/4 része a tálkának  lefóliázva + a radiátoron van...

Az lehet, hogy melegebbet igényel..., mondjuk a Kalocsai is sokára kelt ki ahhoz képest, hogy  a  kápia magom/saját/ 2. nap már kicsírázott...

Tavaly ugyanígy jártam aztán végűl annyi palántám lett, hogy ihajj...mivel nem gondoltam, hogy még kikelnek...annyi idő telt el...

Előzmény: il1321 (7476)
Vezso Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7477

Kösz szépen mindekttőtöknek!

Na akkor én jól mellé nyúltam. Ebben akartam az összes palántát nevelni. Persze az ablakba már ültettem paradicsomot és paprikát, mert biztos ami zicher, de reméltem, hogy ez fölösleges elővigyázatosság. Ezek szerint hiába is ültetek most bele.

A bolgárkertészetről apáéknál olvastam egy könyvet, amit egy olyan ember írt, akinek az apja volt, állítása szerint, az első magyar, aki megtanulta a bolgárkertészetet. Érdekes könyv, abban csak fűtetlen, náddal takart, reggelre kitakart palántanevelőik voltak. Arra nem emléxem, hogy ezekbe mikor ültettek.

Utána nézek a Jeszenszki könyvnek is.

Előzmény: il1321 (7475)
il1321 Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7476

A csírázás függhet a fajtától is. lehet akár 1 hét eltérés. A paprika optimális esetben 8-10 nap alatt csírázik, az átlag a két hét, de nekem kelt ki az idén is 3 hétre is. Nyugodtannézd meg a magot a földben, ott lehet látni, hogy megvan- e duzzadva, vagy egyáltalán meg van-e. (elrothadt?) Lehet, hogy jobban igényli a 20 fokos talahőt, mint a többi. Én volt, hogy rá is tettem a keltető ládát a radiátorra egy ideig.

A láda üveggel való letakarása is segíti a kelést.

Előzmény: F.Szilvi (7472)
il1321 Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7475

Nem tudom, hogyan készítetted a trágyatalpat. Általában már begyulladt, prizmában előmelegedett trágyát szoktak behelyezni. ha hidegtrágya volt, akkor több idő kell neki. (Előmelegített téglákkal is indítottákbe a trágyát. A begyulladás után a trágya 40-50fokos, a talajhő20-25 fok is lehet. A kiültetéssel, vetéssel meg kell várni a legalább 18 fokot. Vetés, palántázás előt a földet kiséé át kell gereblyézni, és szellőztetni egy keveset, hogy a gőzök elszálljanak. A trágyafűtésű ágyakba sem lehet túl korán kirakni a melegigényes növényeket, mert ennek a fajta melegágynak, nagy a hőlépcsője. (éjjel-nappali hőingadozás) márciusba saláta, retek, karalábé, káposztafélék kerülhetnek bele. áprilisbab a melegigényesek.

a bolgárok nem ebbe tették egyből a paprikát, paradicsomot, nekik is voltak fűtött palántanevelőik. akkoriban a korai termés, a szabadföldi előtti két-három hetet jelentette, nem a mai téli- nyári folyamatos termelést.

ajánlott irodalom: Jeszenszki: Zöldségfélék korai termesztése. (Mezőgazdasági kiadó 1959)

Előzmény: Vezso (7470)
CBNora Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7474
Nekem a szik alatti száron a paprikák is szoktak járulékos gyökereket növeszteni, mikor már kezdik kinőni a poharat. Átültetéskor a sziklevél alatt csak rövid szárat hagyok kint, a gyökeres részt be szoktam ültetni. Ennél mélyebbre tényleg nem érdemes, talán nem is szabad, följebb már nem hoz gyökeret.
CBNora Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7473
Biztos számít, ha betakarod.
Nem emlékszem, mit is akartál ültetni bele.
Sajnos nem tudom, mennyire szokott bemelegedni. 10 fok alá nem hűteném pl. a paradicsompalántát, de nem tudom, mit bírna. Nyáron végül is sokszor eléggé lehűl a levegő hajnalra.
Erről jut eszembe, valahol, talán a tévében hallottam, hogy angliában ananászt termeltek lótrágyával fűtött üvegházban. Eleinte nem akart teremni, aztán adtak rá vizeletet is, és termett. Részleteket nem tudok, ennyi maradt meg bennem.
Előzmény: Vezso (7470)
F.Szilvi Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7472
A ZKI-s Elefántormány paprikamagom megse moccan....a többi... Start, Kalocsai, már mind kikeltek ez meg sehol...ugyanolyan körülmények között vannak ők is, talán a mag mégsem jó...? Vagy később kel és türelmetlen vagyok ..?
il1321 Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7471

Üdv!

A palántákat általában akkor kell tűzdelni, amikor elérik a 2 szíkleveles kort. Nyugodtan végezd el a tűzdelést. A paradicsomot lehet, sőt javallot mélyebre ültetni, mint korábban volt. (de  az első levelek alatt maradjon egy kis szárrész) Így a paradicsom esetében a száron is járulékos gyökerek keletkeznek. (ez vonatkozik a majdani kiültetésre is) A paprikát nem szabad mélyebbre ültetni, mint ahogy volt.

Kitűzdelés után, csökkenteni kell a vízadagokat. Nagyobb térállásra, széjjelebb kell rakni a poharakat. lehetőleg, legalább éjszakára csökkenteni kell a hőmérsékletet. 15-17 fokra. Nappalra fény is kell nekik, mert nyúlnak a fény után. Felülről ne locsold a palántákat, csak alulról. a tálcába önts vizet. természetesen áttűzdelés után meg kell öntözni enyhén őket.

A saját magok mindíg jobban kelnek, (biztosan frissebbek, nincsennek szárítva...)

Előzmény: dihacs (7468)
Vezso Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7470

Kész van a melegágyam, de nem indult még be teljesen a trágya, talán túl hamar letapostam. :( Most 4 fokkal van több bent, mint kint, mennyinek kellene benne lenni, hogy nyugodt szívvel ültethessek bele? Azt tervezem, hogy éjszakánként teszek rá pár sor nádszövetet. Végül is a bolgárkertészek régen fűtés nélkül nevelték éjszakára takarva a palántákat.

Más:

Télen csináltunk a nagyobbik lányommal egy odút, a kerttől kb. 5m-re lévő fára akasztottam és pont a kertre néz, szerdán ott örömködött körülötte egy cinege, ma már ketten voltak, talán a párjának muatta meg a szerzeményt. :) Viszont mikor megláttak dolgozni a kertben eltűntek, tegyem odébb az odút, vagy meg fognak szokni?

Előzmény: CBNora (7469)
CBNora Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7469
Éjszakára még vidd be.
Nekem napközben is bent van egy fűtőventillátor, valamivel 15 fok alatt bekapcsol. Már nagyon várom, hogy ne kelljen ki-be hurcolászni a palántákat, de még hideg van. Akkor fogom kint hagyni, ha már napközben nem kell a fűtés, de akkor éjszakára hagyok bent fűtést, csak alacsonyabb fokozaton. A fűtetlen jó most a reteknek, salátának, karalábénak. A fagyérzékenyeknek még nem.
A paprikákat még egyáltalán nem viszem ki.
A földet sose sütöm, gombaölőt se használok, de vigyázok, hogy semmi ne legyen túlöntözve, és nincsenek párában. Tú meleg se kell nekik, de az üvegház éjszaka fűtés nélkül legfeljebb 2-3 fokkal melegebb, mint kint.
Előzmény: taormina1 (7467)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!