Hát azt terveztem, hogy kinn hagyom télre. Levelekkel takarnám az alját kb.50 cm és kukoricaszárból csinálnék neki sátrat védelemnek. De, akkor lehet beszedem. Van még egy másik ilyenem is, az cserépbe marad.:)
Igen magról lettek nevelve, gyorsan kikeltek, kb. 2 hét alatt. A gyökere szép erős, a nagyságához képest. A Musa nana gyökerei nem ilyen erőteljesek szoktak lenni.
Van egy oldal a pálmatartok.hu,ott egy illető rakott fel képet,az éppen virágzó musa nanáról...cserépben van neki.Nemsokára megkóstolhatja a saját termésű banánját.
A Red Tigered magról nevelted?Kinn is akarod hagyni télire?Ha igen,nem tartom jó ötletnek,jobb lenne jövő tavasszal kiültetni,akkor lenne ideje megerősödni.
Musa Nana nagyon sok éve van nekem, még sosem virágzott. Volt olyan év, hogy 2 méter magas volt. Ki kellene nyáron ültetnem, hogy virágozzon?? Mindig eltervezem, hogy nyárra kiültetem, de mindig elmarad.
Viszont ma kiültettem egy magoncot, Musa Sikkimensis - Red Tiger
M. Basjoo-nál nálam sem szokott gond lenni, 5-6 levél után már gyökeres szokott lenni.Szerintem a sikkimensisnél a "brutális" tápoldatozás miatt egyszerúen nem volt szükségük saját gyökérzetre, mert megkaptak bőven mindent az anyanövénytől. Október közepén már nem várhattam tovább, a leválasztott sarjakat természetesen megpróbáltam elültetni (végső kétségbeesésemben), persze eredménytelenül.
A musa nanák sarjait,én is szétültettem,ezek árnyékos helyen vannak,hogy biztosan megeredjenek.Van olyan amelyik már sarjadzik is.Remélem a 3 nagy közül valamelyik már virágozni is fog jövő nyáron.
Nekem volt 3 éve egy Sikkimensis Manipur kiültetve.Annak a levele felülről foltos volt, a fonákja ilyen bordó, mint a képen. Kb. 80 cm- es volt amikor kiültettem.Két vödör érett marha trágyát kapott a gödörbe, plussz 3 naponta kapta a trágyaleves és a Vitaflora levéldísznövényes tápoldatot felváltva. Őszre a növény meghaladta 4 m-es magasságot és hozott 3db. ember magasságú sarjat (nem túlzok).A sarjakat ki akartam szedni, de legnagyobb döbbenetemre semmi gyökerük nem volt. Az anyatövet ősszel felszedtem, de elég gyatrán telelt, el kellett vágnom a szárából aztán egy májusi vihar kitörte a közepét és már igazán nem is tért magához.
Cserépben van,ez,vagyis az anyatő,magról kelt 4 évvel ezelőtt.2 év múlva virágzott,de télen,akkor az tönkrement,ez annak a sarja.
Ami kivan ültetve,azt a pálmaligettől rendeltem, még nem virágzott.Kételkedem is benne,hogy az is velutina,mert annak a levélnyelei nem lilásak,de a levél alsó része bordós színü,mint a sikkimensisé....ja,és nagyra tud nőni,míg a magról nevelt csak 70cm-es.Ilyen a kiültetett,ez nem mostani kép,2 éves.
A teleltetőm télen általában 2-5 fokos,itt szoktam tartani azokat a növényeket,amelyeket hidegben kell teleltetni.Itt tartom a velutinát is.Télen nem locsolom,csak akkor,ha nappal meleg van,mert akkor még 20 fok is lehet benne.
Valóban most is kivan ültetve egy pink.Nem hagyom kinn télre,kiásom,megy a teleltetőbe.Sőt a basjoomat is felszedem a fagyok előtt.Az elmúlt tél -22 fokja kivégezte a basjoomat teljesen,még a rizómákat is.Pedig nagyon jól bevolt takarva.Szerencse,hogy ősszel szedtem ki sarjat,és most az van kiültetve.
Cserépben nevelgetek egy velutinát,még 4 évvel ezelőtt kelt ki nálam magról.2 év múlva,novemberben kezdett virágozni,amit én szépen kivégeztem,nem szabadott volna spriccelnem .1 sarját megmentettem,most úgy nézem,kezdi tolni a virágját.Az biztos,hogy erre nagyon fogok vigyázni.
Bocs, hogy bele kotyogok a beszélgetésetekbe, de írtad hogy van pink banánod kiültetve. Tudnál valami "tuti" teleltetési módszert javasolni? Mert én még benn sem tudtam eddig életben tartani, tavasz felé elpusztult. Most megint van egy elég szép példányom, ezzel várom a telet (vagyis nem várom de sajnos jönni fog).
Sajnos nem sok sarjat hozott eddig,de mégcsak tavaly lett kiültetve.A tavalyi legnagyobb sarj van a kép jobb oldalán,azt kivettem,bent áttaleltettem,és tavasszal ki lett ültetve.Egy másikat máshelyre ültettem.Egy volt borospincét nem temettünk be,hordtam bele trágyát,meg egy kis földet,és beleültettem a 2.számú sarjat.Ez a növény így most olyan 1,5 m -el a talajszint alatt van,de a kiegyenlítettebb klíma miatt talán az a legszebb.Ősszel ide fogom elsüllyeszetni a kerti szemetet,lombot,nyesedéket,mindent,azzal talán megvédem a kifagyástól,szal fel lesz töltve,miközben a rizómái maradnak a helyükön jó mélyen.Ez egy kisérlet is egyben,hogy majd milyen lesz jövőre.Remélem hatalmas lesz a sok bomló komposztálódó anyagtól.A harmadik sarj meg ott van leválasztatlanul.Irtani nem fogom őket,legfeljebb,ha már nagyon besűrűsödnének idővel.
Ahova tervezünk költözni ott sokkal nagyobb a kert. Én is tervezem a kiültetést, mert a telek kialakítása alkalmas rá - sajnos leghamarabb jövőre tudom megtenni.....
Ez az én kis trópusi sarkom a kertben.A legnagyobb a két basjoo,közöttük kánna van,mellettük egy kis Ensete ventricosum(ő csak idei szerzemény),aztán egy Alocasia macrorrhiza,aminek úgynézki meglepően jók ezek a kerti feltételek.Persze télire nem marad kint.Mögöttük van törpe és normál vizipálma,de azok még alig látszanak.Remélem jövőre még bujább,és még hangulatosabb lesz ez az ágyás.
A "szülők" 2 helyről vannak: Auchan - no ennél a vásárlást követően rögtön kidobtam a cetlijét és a vecsési CBA - itt "zöld növény"ként árulták. Szerintem fogalmuk sem volt mi ez csak szórták....
Történetük: tavaly tavasszal vettem őket. Pár képet ide is feltöltöttem. A kis hajtásokat folyamatosan írtottam.
Télre, mikor bevittük őket a szobába teljesen elatkásodtak és legyengületek. A legrosszabbul az járt amelyiket a feleségem bevitte az irodájába. Sokáig nem járt be és teljesen tönkretették. A nagy áltörzs elhalt, de szépen lassan azért megjelentek a kicsik. Közben kaptak növényölő tápszert+lettek fújva is.
A kicsik tavasz óta fejlődnek, de már elég zsúfolt volt a helyük így most szét lettek szedve. Átkerültek marhatrágyás-tőzeges talajba. Ma reggelig napos helyen voltak, de úgy láttam nem bírják még, így átraktam őket árnyékos, szűrt napfényes helyre.
Akik jelezték, hogy szeretnének:
Várjunk mindenképpen legalább 1-3 hetet. Addig kiderül melyik éli túl, utána beszéljünk..... (jelképes összegért, mérettől függően 1000-2000Ft/db) vihetők lesznek a kicsik :). Postát nem tudok/merek bevállalni, mindenképpen személyes találkozó kellene majd (M5 kivezető környékén délpesten valahol, vagy ferihegyi reptér). Majd egyeztetünk email útján.