Egyet kell csak visszalapozni, 7495 Hsz. Ez colos műanyagcső ívekből van, 40 centis betonacél darabokat szurkálok a földbe, arra húzom rá a csövet. A fátyolfóliát nagyon tudom ajánlani. Nappal szellőzik, nyugodtan letakarva lehet hagyni egész nap, míg tart a retekszezon. Éjszaka, ha fagy, jégkéreg lesz rajta, és zár. A tömör műanyagfólia alatt napos időben túl meleg lesz nemsokára, kellene szellőztetni, akkor meg megtalálják a legyek a retket. De most egy-két hétig még jó lesz a sima nejlon is, ha nincs más, elég hideg időt jósolnak.
Hát, ha lehetséges is esetleg, nem érdemes. Nem kell rendes nagy fóliasátor, valami műanyag csőből, esetleg kis átmérőjű köracélból elég egyszerű fóliaalagutat csinálni, csak egy ágyás széleset, arra tehetsz fóliát, fátyolfóliát. A retket mindenképpen érdemes takarni, hogy ne férjenek hozzá a legyek, akkor nem lesz kukacos. Ha nagyon lassan fejlődik, esetleg fölmagzik, mielőtt megnőne. Ne palántázz, inkább keres fóliaalagút alapanyagot. Ha kiettétek a retket, az egészet negyed óra alatt szét lehet szedni, ősszel meg újra föl tudod állítani, akkor megint vethetsz alá retket. Esetleg galabbegy salátát téli szedésre. Alagutakról találsz a topikban több képet is.
Nem szívesen használok mérgeket. Kéntartalmú szerek talán még szóba jöhetnének, de a ragadozókat is gyérítené, azt se szeretném. Amíg csak palánták vannak bent, lemosással atkamentesen lehet őket tartani. A padlizsán és az uborka is meg tud azért nőni, csak rövidebb életűek, mint atkák nélkül. Később meg már lesz elég szabadtéri zöldség. Szóval nem érdemes.
Én sem tudtam kinti munkát végezni, mert még ragad a föld. Egyedül az őszi fokhagymát lazítottam meg egy kicsit. Az üvegházban szépen kikelt a retek, saláta. vetettem bele mág egy sor retket, karalábét. Meg rózsákat ültettem, meg a fákat permeteztem meg lemosóval. (mészkénlé+bordóilé+fokagymalé)
Az üvegházba tavaly a tetőrész alá egy réteg fóliából "padlást" csináltam, így a közbezárt levegő jobban szigetel. Ma reggel kint -1 fok volt, benne pedig+6.
Azt hiszem, a kinti vetéssel még legalább egy hetet várok. Ma reggel -5 fok volt, jövő hétre további lehűlést mondtak. A fóliában a retek viszont már szépen sorol. Lesz azért mit ennünk, a többi meg majd megnő később. Ma is esett délután, úgyhogy a kert helyett inkább az üvegházat takarítottam. Kigyomláltam, a kihúzott fecskefüvek levélfonákán ott voltak már az atkák. Leszedtem a szakadozott buborékfóliét, fölmostam az agroszövetet. Valamelyik nap lemosom az üveget is belülről, talán így késleltetni tudom az atkainváziót. A palántákon az idén még nem találtam, tavaly ilyenkor már volt. Veszünk majd új, vastagabb buborékfóliát, de csak addig hagyom fönn, míg éjjelre fűteni kell a palántáknak. Törékennyé válik a naptól, takarítani is nehezebb, ha fönt van.
Le szoktam, 2-3 pár rügyet hagyok meg az ágak tövén. Az az utcai bokor, amiről a magokat szedtem, elég nagy volt, azt valószínűleg nem metszették, az is szép volt. Nálunk nincs helye túl nagyra nőni, és így jó sűrű és sok virág lesz rajta.
Mi anyósoméktól kaptunk egyszer uborkákat, amit saját szedésű magból termeltek. A végén kidobtuk, olyan keserű volt. Persze lehet, hogy pont a Mohikánét egyszer érdemes megszedni, nem próbáltam. De én is inkább mindig megveszem az uborkamagot, olyan jó, hogy nem kell vagdosni és nyalogatni az uborka végét, mint gyerekkoromban.
Én próbáltam F1es paradicsomból meg paprikából is már magot szedni és azt elvetni, de valahogy nem igazán lettek jó növények, így fel is adtam az F1esekből a magszedést. Egyszer a Kertészeti Egyetemen volt egy előadás a hibridekről, ott azt mondták, hogy a hibrid magokból a legtöbb esetben már nem lesz olyan növény, még akkor sem, ha ugyan azzal a hibriddel kereszteződik. Nem tudom másnak mi a tapasztalata ezzel, de én inkább megveszem a hibrideket, mert szerintem megérik az árukat, és biztosan hozzák azt a termést, amit az ember elvár tőlük.
és ami fontos rezisztens a peronoszpórára és a lisztharmatra is ugyan úgy mint a perez de a mohikán a nyerő én évek óta etz vetek F1-es, de az ebből szedett magok is hozzák a rezisztenciát és a bő termést. magot mindig csak az F1 ből szedek
Vasárnapra jó időt mondtak, addig talán kihúzza. A szomszédasszony deszkán mászkálva vetett el mindent már vagy egy hete, úgy talán a sárban is meg lehet oldani, ha már muszáj. Nálunk tényleg hideg van, már majdnem két hete elvetettem a fóliába a retket és a jégsalátát, tegnapra kezdett itt-ott kelni, végre az újhagymának ültetett emeletes hagyma is szépen kez kibújni. Ha a fóliában ilyen lassú, szabadban pláne nem menne semmire.
Én a múlt hét végén akartam kapálni, de ragadt. Tegnap este szürkületkor értem haza, megnéztem a földet és nagyon jó volt. Na mondom hétvégén veteményezés, erre ma esik a hó. :(
Nálam nagyon jól el lehetett munkálni a földet; nekem beválik ez az öszi ásás: a nagy rögöket a hó és a fagy télen szépen megmunkálja helyettem, és ilyenkor szinte maguktól szétesnek. Kivéve ott, ahol a metszés miatt letapossuk. Ott beton lesz, és ha föltöröm, akkor meg olyan nagy rögös, mint az öszi ásás után. Azokat aztán nem is lehet szétverni. Kabakosokat még nem is szándékoztam vetni, mert azok nagyon gyorsan kikelnek, és gyorsan is nönek. Bár ezen is gondolkodom, hogy egyáltalán legyen-e; tavaly egyetlenegy tökféle se termett, az uborka meg még sose ment semmire, se kint, se bent. Többféle betegség is megtámadta, amiellen nem sikerült védekeznem, de nem is igazán fejlödött jól. Azon csodálkozom, hogy hagyma után még valamit neveltek, nekem két szezon se elég, hogy kicsit is megnöjön a hagyma. Az üvegházban most keltek ki a tavaly januárban ledugottak; akkorák, mint voltak.
Szia Il, de jó, hogy itt vagy! Tegnap végre megvolt a metszés, ami miatt (többek között) nem tudtam eddig vetni, mert a gyümölcsfak egy része a vetemény között van. Összeszedtem az ágakat, szépen elgereblyéztem az ágyást, és beáztattam a borsót. most akarnék kimenni vetni; zuhog az esö! Mit tegyek a borsóval? Az éjszaka háromszorosára dagadt!
Szerintem biztos nem palántadőlés. A szár töve barnás-fekete, elvékonyodott? mert ha nem ,a kkor az a baj, hogy csak megnyút a növény, és elborult a fény felé. Ültesd nagyobb edénybe, mélyebben. kevesebb meleg, mégkevesebb víz kell nekik. A szabadföldi palántagyártással még nem késtél. Kabakosokat meg még egy hétig ráérsz vetni palántának.
Földet meg miért kellene kidobni? A magot megnézd meg a földben, hogy megvan-e duzzadva, csírázik-e. Kelésig nyugodtan rá lehet tenni nappal a radiátorra, vagy meleg helyre. 0 fok alat amúgy sem kelnek rendesen.
Ne aggódjatok, mert az időt behozza a meleg. Ha most vetnétek, akkor egy része biztosan nem kelne ki a hideg miatt. másrésze elfeküdne. A zöldségmagot ilyenkor nem jó vetni, mert "megkotlósodi", aminek az az eredménye, hogy szintén nem, vagy hiányosan kel. A hagyma a hideghatásra magszárba menne. Optimális időben meg hamarabb fognak kelni.
Zöldségfélék magját, ha majd lehet vetni, érdemes egy napra meleg helyen (radiátor) kamilla teába áztatni. Ezzel is lehet akár egy hetet nyerni.
Még én sem tudom majd hogyan tudok vetni, mert az eső úgy leverte a földet, hogy olyan, mint a beton.
Nálam is lesznek másodvetések a borsó meg a hagymák után. Még legalább egy hét belefér. Hideg sárba vetve nem biztos, hogy hamarabb lesz belőle valami, mintha várunk még egy kicsit. Én még nem izgatom magam, Il megnyugtatott. Itt már most több fok mínusz van, nincs értelme nagyon kapkodni. Volt már olyan év, hogy március vége felé vetettem csak kintre, és akkor is megnőtt a másodvetés. A sok jó földet tedd félre valami egyéb cserepes növénynek, vagy később süsd meg pl. az uborkáknak.