Na visszajöttem Portugáliából.
Röviden, baromi meleg volt 37-42 fok átlagban, de hozzá lehetett szokni gyorsan. Az árak - hála az euró bevezetésének - igen felmentek 2001-hez képest.
Valahogy az egész ország kicsit visszatért a 1996-os állapothoz (újra koldus hegyek (ezúttal a nálunk ismerős román fekete ruhás hölgyek is itt nyaraltak), és a Soltész Rezsőhöz hasonlító hasis árus - habár eléggé keményen leamortizálva - és társai is megsokasodtak). Sikerült két panziót kipróbálni az egyik a Rossio-n 30 a másik a Rua Augusta-n 50 (tudom jó hangos, de én ezt szeretem, meg hogy vannak speciális illatok).
A Lisboa környék hozta a szokásos formáját, de a Costa de Caparica eléggé egy miskolci lakótelep lepattantságára emlékeztetett. Végül is Cascaisban lehetett legjobban tengerpartozni a helyi erők eldugott strandján, meg Caxiasban az erőd mellett.
Volt panziós ismerősömben csalódtam, 60-ért adja ki belülről teljesen a 6 évvel ezelőtti felújítást tükröző szobáit, még az ablaktalanokat is:(
Reméli jövőre megszedi magát az EB-n, mert igencsak üres volt (naná ennyiért) a panziója:)
Éttermi szinten szintén a kiegyenlítősés jelentkezett - a régen olyan szeretett bent olcsóbb, kint stb. eltünt teljesen. És mindenhol "kulturált" francia és olasz turisták fetrengtek:)
A gyujtogatásos tüzek miatt mindenki ki volt akadva - több helyen újra gyujtották a tüzet, és kb. 7 embert már elkaptak, és pl. Sagresben hamu eső esett a városra, nem beszélve a 15 halálos áldozatról. Az egyik este már Lisboa-tól nem messze is hatalmas porfelhőt lehetett látni...
3 hete jöttem haza (ismét) Portugáliából, a mobiltelefonálással kapcsolatban pár jó tanács:
1. Pannonosok felejtsék el magyar SIM kártyájuk használatát, fogadott hívásokra 270Ft/percet (!!!) számláz a PGSM. (Ue. Vodafone 118 Ft, Westel 140 Ft/perc)
2. Hosszabb-rövidebb tartózkodásnál érdemes beszerezni(akár kölcsönbe is) egy kártyafüggetlen telefont, és kint venni bele feltöltő kártyát. Én TMN SuperSmile kártyáját vettem: 25 euro, 15 euro ebből lebeszélhető. Percdíjai igen kedvezőek mindennap 0-24 óráig 0,19euro/perc Portugália vezetékes, TMN, egy választott másik mobilszolgáltató (Vodafone-Telecel vagy Optimus, szerintem Vodafone-t érdemes választani), Magyarország 0,42/perc, hétvégén 0,36 euro/perc. Perc alapú a számlázás. Két hét alatt 15 euróból még 3 megmarad a végére, úgy, hogy elég sokat telefonáltam.
Más. Egyik barátom kiadja lakását Sesimbrában egy-két-három-négy-stb. :)) hetes turnusokra. Valódi rendes lakás-nem apartman, jóval átlag feletti felszereltséggel, berendezéssel (Video, TV, DunaTV is bejön, aut. mosógép, hűtő-fagyasztó, mosogatógép, beépített tűzhely, csodálatosan szép fürdőszoba stb.) Kb. 70-80m2, két szint, mindkét szinthez erkély - tengerre kilátással (itt egy kép, itt reggeliztem nap-mint-nap), 4-6 ember számára kényelmes elhelyezést biztosít.
Ami még lényeges, az ár július-augusztus 400euro/hét, május,június,szeptember, október 300euro/hét.
Akit érdekel, vagy további kérdése van, magánban vegye fel velem a kapcsolatot.
Üdv
József
Vitya te kint vagy? Vagy a vasútnál dolgozol hogy ennyit tudsz róla?
Régebben 90-es évek eleje még ilyen sem volt...
Tartok tőle, hogy nem is lesz hasonló soha a francia rendszerre
Amúgy érdekes adalék, hogy 96-ban még hemzsegtek a koldusok az utcákon, a világ kiállítás körül hirtelen eltüntek, majd 2000 körül ismét visszatértek. Gondolok pl. a Rossio egyik órás boltja előtti Elefántemberre és társaira...
Én is az Alfa Pendularról beszélek. Külsőre talán némileg hasonlít a TGV-re, de sebességben azért ég és föld (illetve csak "ég-és"). Valszeg előbb lesz Lisszabon és Madrid között TGV-szerű összeköttetés, de az se holnap, tekintettel arra, hogy egyelőre a nyomvonalon is miniszterelnöki szinten huzakodnak.
Azért ez egy picit túlzás, tekintettel arra, hogy 3 óra 20 perc alatt teszi meg a kicsit több mint 300 km-es távot, azonban valóban kényelmesebb, mint a busz, és az ára se elkeserítő. Részletek itt.
tengeri cuccos meg igen szuper, de a legperverzebbek a kis csíkos csigát is kipróbálják amit fogpiszkálóval kajálnak. Nagyon durva gyomrú ismerősöm meg a Cais do Sodré-nál evett a restiben Fejoáda-t (ez babos pacal kb., lényeg disznóságok és marhaságok vannak benne.
Korábban én sem gondoltam volna. De meg lehet. Sőt. :o)) Mondjuk a rákot a párom intézte el, én nem voltam hajlandó evésre alkalmas állapotba hozni. :o)
Algarvéban cataplana-t ettünk, az is nagyon jó volt. Egy kis zárható fémüstszerűségben (ezt hívják tulképp cataplana-nak, innen kapta az étel a nevét - vagy fordítva :o))) párolnak össze husit (van csirkés, halas stb. verzió) + krumplit + hagymát + fűszereket és abban is tálalják. Guszta is, meg nagyon finom.
Kösz az infókat!:)
az oldal címe, amit említettem-bár lehet h már ismeritek:portugalia.freeweb.hu
Sok minden nem megy még rajta, de jó kis oldal lesz, ha kész lesz. Viszont a beszámolók jók, főleg a Pirítósé:))
Sajnos a két filmet nem láttam, de a Portugál tuti, igaz, nem Portugáliáról szól..:)
Adeus, amigos(?)
ps: hogy lehet ezeket a polipos-rákos cuccosokat megenni?!?!:)-bár én asszem, elég nyitott vagyok:))
Nekünk tavaly semmi gondunk nem volt az angollal, sőt Lisszabonban és Algarvében a némettel is boldogultunk. Na jó, Barcelosban a piacon kicsit szenvedtünk, de mutogatni minden nyelven királyul tudunk! :)) Többnyelvű étlapot is tartanak mindenhol. De az tuti, hogy nagyon tudják értékelni azt a pár szót, amit az ember portugálul kinyög, mégha hibásan is. :)
Határ: mi busszal mentünk, azt sem vettük észre hogy mikor értünk át Spanyolországból Portugáliába, csak a feliratok kezdtek másképp kinézni. :)
Portoban tényleg nagyon fincsi volt a tengeri rizses cuccos :), nagy cserépfazékban hozták, a rákok majd kifordultak belőle, hárman simán jóllaktunk vele (12 Euró volt).
köszi,köszi,köszi!azért egész más egy magyar turista szubjektíve meglátásait olvasni, mint utikönyveket vagy homepage-ket...
Igen, már készítettek rá, hogy ne ijedjek meg a reptéren+ az onnan kivezető út mellett díszelgő ipartelepeken..meghát mégiscsak egy 4000 éves város...de úgy érzem, ez az ódon fíling tetszeni fog..:)Életemben először megyek Portugálba (tényleg, láttátok a Portugál c. magyar filmet?:))
és eddig ez az ország nekem absz kiesett, ám most ismerkedtem portugálokkal neten, tök barátságosak meg minden, és ők mesélnek egy-két dolgot.:)Azt mondják, Lisszabon urbanizáltabb talán, meg tán csak pár óra busszal.
Ja, még az érdekelne, mert valahol olvastam, h a határon tényleg nézik h mennyi kp van nálad?? mert vhol az volt írva, h X összegnek lenni kell.
És még egy félénk kérdés, de sejtem rá a választ: mennyire beszélnek ott angolul?...
ja, a bringát asszem nem vállalkozom elvinni..
Egyébként találtam egy honlapot, ahol vannak ilyen vicces útibeszámolók Portugálról meg minden, ha megtalálom a címet, belinkelem nektek:)
Van egy elég jó hangulatos belvárosa, de amúgy eléggé brutális ha a rendes ipari kikötőbe is kimész, de az nagyon messze van. Belvárosban érdemes megnézni a piacot, polip meg csomó hal, kolbászok, gyümölcsök stb. A kikötői részen vannak főleg a vendéglők, este 5-6 körül már lehet kajálni meg délelőtt 11 után, de 3-kor bezárnak.
Itt található egy elég érdekes híd (Porto jelképe), a másik parton meg a borkostoló helyek, minden cégnek külön, van ahol fizetni kell, de a kisebbeknél ingyenes is, előtte meg a Douro folyón horgonyoznak a helyreállított borszállító hajók.
Ha fürdeni akarsz akkor ki kell buszozni eléggé messze, ez egy eléggé hosszú parkos, sziklás szakasz és lehet találni helyet is. De mondjuk amikor én júliusban voltam két éve eléggé hideg volt.
A belvárosban van egy hollnad utca, sok könyvesbolttal, én a tetején levő panzióban laktam: Duas Nacoes. Az utca közepén egy igazi helyi erők kocsmája, érdemes kipróbálni. A főtéren balra ha a polgármesteri hivatal felé állsz van egy kis kávézó, ha pincére igazi jellegzetes oldschool fazon.
Általában a belvárosban is vannak éttermek, de ua. az ára mint a kikötőben. Ha boltot keresel, akkor érdemes a sétálóutcán lévő többszintes bevásárló központba lemenni az alagsorba, még vasárnap is nyitva volt.
Hogy mit egyél?
Szardínia roston - Sardinhas Assadas (viszonylag olcsó)
Polip - Polvo (itt roston hozzák) és a karjai vannak elkészítve. Érdemes kipróbálni még mindenképpen a Bacalhau-t, ez tőkehal, kb. ezermódon készítik el. Van az északi jellegzetesség a Tripas (de ez már röfögő állatot is tartalmaz). Van még amit feltétlen kostólj meg az Arrroz de Mariscos (Ez igazán finom rizses tengeri cuccos).
Inni érdemes a Vinho da Casa-t (Házi bor) olcsó és finom.
Amúgy Porto-ban elég sok múzeum, meg hasonló látnivalót találsz, van egy helyi ingyenes újság is.
Ahogy a kikötő felé sétálsz a vasútpályaudvartól meg kb. olyan mint Marseilles az egész itt éjszakai bár hegyek is vannak. A én kedvencem majdnem a kikötőnél egy egszerű kocsma volt hajnalig nyitva, helyi fiatalok, olcsó...
A parton is vannak ilyenek, de minden bor:) porto wine áron van:(
Ja, ne lepődj meg a repülőtéren, nagyon kicsi, kb. latin-amerikás a feelingje.
Ha túlélő típus vagy bérelj bringát, ennyi emelkedő nincs másutt:)
De jó, hogy véletlen ráakadtam erre a fórumra!!
Valószínű, aug-ban 3 hetet Portóban töltök. Ha valaki volt ott több napot, örülnék, ha írna arról, mit érdemes megnézni, milyen a város, ilyesmi. Vagy egyáltalán, ha tudtok vmit a portugál kajákról, mit érdemes enni, mit nem...:))
Nos, azt már mindenesetre tudom, mi vár rám a pincéknél..:)
Pensao Beira Minho (ezt otthon egy fotóról néztem le.:))
Praça da Figueira 6
Baixa, 1100
Lisbon
Tel: 346-1846
Fax: 886-7811
(Ezt meg a Google-ban kerestem ki.)
Több ilyen kis panzió is van a városban, egy emeletes ház egyik szintje van átalakitva, reggel az ajtóig hozzák a reggelit tálcán, hmmmm...:))
A magyar portásbácsi esténként volt szolgálatban, nem tudom, megvan-e még, 70 felett volt már.
(Jaj, de elmennék megint...)
Mi anno még az escudos időkben voltunk kinn (3 éve).
Akkor belvárosi panzióban kb. fejenként 5 ezer forint volt a szoba reggelivel.
A hely különlegessége a magyar származású portásbácsi volt, aki a 30-as években, még gyerekként vándorolt ki és még mindig tökéletesen beszéli a magyart, pedig azóta sem járt itthon. Jókat beszélgettünk.:)
Portóban jártunk még, ott olcsóbb volt a szállás, úgy kb. fentinek kétharmada. A déli tengerpart szintén.
Ennél olcsóbban diákszállót talán találsz, keress rá...
úgy néz ki, augusztusban lesz olcsóbb lehetőségünk Lisszabonba kijutni.
tudtok-e a környéken olcsó elszállásolási lehetőséget? vagy menjek-e tovább dél felé?
mi a helyzet a reptéri transzferrel?
van ott reptéri metro vagy busz?
Eladó egy 100.000.-Ft értékű bármilyen külföldi utazásra, vagy repülőjegyre is felhasználható utazási kedvezmény, amit bármelyik COOPTOURIST irodában fel lehet használni. Beváltható 2003. szeptember 30- ig. Aki a legjobb ajánlatot teszi, azé a bon! 06309955700
3. nap:
Barcelos és a vidék.
a barcelos-i piac nagyon jó, érdemes itt megvenni a cserép és szönyegárut, meg ami még portugál. másutt minden drágább volt, és a kinálat is szegényesebb volt. gyümölcsöt is érdemes itt venni, nagyon finom érett és olcsó az áru. aztán jártuk a falvakat, csak úgy véletlenszerűen.
venni nem nagyon érdemes, mert a boltban olcsóbb, sajnos megtapasztaltam:_((
Aztán az alsó-öreg hídon átkeltünk az óvárosba.
megjegyzem mi a portopártiak táborába tartozunk, nagyon megszerettük a várost. az óvárosi séta és ebéd elengedhetettlen porto megismeréséhez. érdemes villamosra ülni, kicsit úgy várostnézni.
a könyvekben minden benne van, ami kultúrális szempontból érdemes megnézni, azt most nem részletezem.
2. nap:
Porto
autoval támadtunk, szép-ingyenes autópályán érkeztünk.
a villa nova oldalon-közel a pincékhez parkoltunk.
pincesor: turistaáradat jellemzi, már kora délelöttől kezdve. ingyenes, vagy olcsó kostolót mindenütt megejthetünk, a nagy pincéknél előre fel kell íratkozni. a csel, hogy ott ülsz, és kérdezik a kostoló után, melyikból szeretnél venni. ha olcsón akarja az ember fia-lánya megúszni, ilyenkor azt mondja:- ez a harmadik pince, eddig ez a legjobb, de még kóstolnék, aztán visszajövök. nagyon faarccal kell csinálni, és bátran, mert könnyen lelkiismeretfurdalása lesz az embernek. a harmadik pince után könnyen megy. a nagy pincknél könnyebb, ott sokan vannak, és könnyebb megúszni a vásárlást. igaz ők kevésbé sokat és ami fontosabb jót! adnak. a kicsik előkapnak szép tételeket is, de ott állnak melletted, hogy mit veszel.
az utat nagyon flexibilisre terveztük, a helyi sajátosságok látnivalók határozták meg az eltöltött időt.
1. nap:
Viana de Castelo
kedves kisváros, parkolni a kikötőben érdemes. maga a város 2-3 óra alatt bejárható. a hegy tetején gyönyörű katedrális áll, kiemelkedően szép panorámával. délután-este:
Braga- tetszett a város jókat sétáltunk, sütiztünk-kávéztunk. a főtér és a környező utcák nagyon hangulatosak.
na akkor.
két éve nyáron- augusztusban voltunk portugáliában. a cél az volt, hogy az ország jelentős részét bejárva megismerjük, a helyieket, kultúrájukat, kajáikat stb.
Toulouseból indulva Biaritzon, Bilbaon, Burgoson,benaventen, Pueblánál értük el a portugál határt. az út, nagyon nehéz volt, hisz végig nappal szemben, kb 40 fok árnyékban, a klima nélküli suzukában inkább 50.
az ország ezen-északi részére nem nagyon koncentráltunk, ráadásul egyedül nyomtam a vezetést, így mihamarabb ágyban szerettem volna lenni. itt jegyzem meg, végig kempingelni szándékoztunk. Braga felé mentünk, aztán Barcelos, ahol a nagyon kedves rendőrök segítségével végre az óceán felé vettük az írányt. Esposende mellett találtunk egy szép kis kempinget oda vackoltuk be magunkat. meg kell jegyeznem az év ezen szakaszában is az északi rész éjszakánként elég hűvős, de nappal is gyakran beborul, esik az eső.