Passz:) Én amit az üvegházba vetettem, azokat minden másnap locsolom, de mivel eléggé hűvös az idő, azok is lassan nőnek. A retek vízigényes, nem szabad kiszáradjon a földje, mert fás lesz. A hírtelen sok vízadagtól pedig kireped, állandóan locsolni kell kis adagokkal.
Értem, köszönöm. Más: annak mi az oka, hogy a retkek (hónapos) nem vagy csak nagyon sokára nönek ehetö mértüre, és mire mégis, addigra teljesen elfásodnak, férgek járják át öket?
Még mindig pocsék nagy szél van, semi kedvem salátát ültetni. Tegnap megcsináltam a helyüket, készülök kimenni. Ma legalább nincs hideg. Az ágyást tegnap délben letakartam buborékfóliával, talán melegedett picit a talaj (tegnap de. 11-kor még meg volt fagyva egy vakondtúrás alja a fűben). Sajnos már nem lehet várni a kiültetéssel, túl nagyok így is.
A tűzdelés a kikelt magoncok átültetése különálló edényekbe.
A tűzdelést a legjobb minél fiatalabb növénnyel elvégezni. Ez növénytől függően 1z 1-2 SZÍKleveles korban történik. Az áttűzdelésre kevésbé érzékenyebb növényeket át lehet tűzdelni később, 1-2 LOMBleveles korban is.
A tűzdeléskor a növényke levelét kell fogni, majd egy eszközzel a földből kiemelni a növényt, és átteni a cserépbe, tövéhez földet rázni.
A tűzdelésnek elsősorban nagyüzemi termesztésnél van jelentősége, ahol a palánták előállításához a kelésig kisebb fűtendő helyiségre van szükség.
A tűzdeléskor erőteljesebb, a későbbi kiültetést jobban bíyró növény állítható elő. Régen egyes kertészek a kényesebb paprika, paradicsom, padlizsán palántokat kétszer tűzdelték, azaz két lombleveles korban újra áttültették.
A tűzdelt palánták a gyökérzet megszakítása miatt erőseb palántákat nevelnek.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kevésszámú palántát nem lehet szemenkénti vetéssel közvetlenül cserépbe vetni, azonban az a tapasztalatom, hogy a tűzdelt palánta mindíg erősebb, és a kiültetés után jobban alkalmazkodik, hamarabb fordul termőre.
Én általában két szikleveles korukban tűzdelem ki őket... Lehet hogy veszélyes, de szerintem jobb ha külön vannak, jobban tudnak fejlődni és a betegségek sem terjednek úgy köztük. Paradicsomból és paprikából nem szoktam tűzdelni, pohárba vetem, kicsit többet mint ami kell, hogyha esetleg kidől egy pár legyen elég, az sosem baj ha van pár felesleges, mindég el tudom adományozni őket.
Azt hiszem, nálunk áprilisi vetés lesz. Ma reggel a hőmérő -9,9 fokot mutatott, talajszinten alighanem még hidegebb volt. A szomszédasszony már vagy két hete vetette a borsót, meg egyebeket is, nem látszik még belőle semmi. A salátapalánták viszont már nagyok, muszáj kiültetni őket. Úgy tervezem, holnap kiültetem, aztán egy-két napra letakarom újságpapírral, és úgy teszek föléjük fátyolfóliát. Így nem szárítja ki a nap, meg talán a hidegtől is védi. A harmada a fólába megy, ott melegebb a talaj, miattuk nem aggódom, bár a nap miatt oda is teszek újságpapírt. A palántáim szépek, nagyok, ezek már nem fognak kidőlni. Vettünk az üvegházba új buborékfóliát, de amíg 5 tálcányinál nem lesz több palántám, inkább beviszem őket éjszakára. A saláták reggel kemények voltak odabent, picit még napközben is kell fűteni, számlában az még bőven elég. Éjszaka elég lesz akkor, ha nappal már nem kell.
Én nem öntöztem túl; fogalmam sincs, mi bajuk lett. Az üvegházban meg, ahova vagy x héttel ezelött (mikor is? gözöm sincs; ide beírtam, de már tényleg naplót kellene vezetnem) vetettem salátát meg retket, szintén alig kelt ki valami. a tépösaláta kikelt, de a korai saláta, meg a retkek nem. fog még vajon? Pont ettöl féltem, hogy ilyen igénytelen növényekkel bevetem az üvegházat, aztán a nálam szokásos dupla hosszúságú tenyészidö miatt majd nem tudom elültetni az ideszánt palántákat. Aztán meg itt van ez a csíráztatási próba, ami egyáltalán nem vált be. Egy fedeles tortatálban csíráztattam, konyhai törlön, de a retken kívül, aminek 2000-2002 volt a lejárati ideje (!) semmi se kelt ki. Van viszont olyan, ami a csíráztató próbán nem, a valóságban meg kikelt. meg fordítva is; mondom, bent a 2000-es retkek is kikeltek, kint meg az alig lejártak se. Miért lehet ez? Talán a fényben/sötétben csírázás szabályát nem vettem figyelembe, hiszen itt minden fényben volt. Lehet, hogy rájuk kellett volna húzni a nedves törlöt?
Aztán ezt a tüzdelést se értem. Minek az tulajdonképpen? Miért nem lehet mindjárt annyit és úgy vetni, amennyi kell? Nem életveszélyes egy alig 1 cm-es hajszálvékony növényt átültetni? Szerintem de. Vagy ti mekkora korukban szoktátok?
Ez téli sarjadékhagyma.3 éve vetettem, ZKI-s mag, Tétényi örökzöld.Lehet kapni magot, tegnap is láttam, majd minden vetőmagos cégnek van sarjadékhagyma magja.Lehet tövet is szétszedni, és elültetni.Amit most vetsz, abból tavaszra lesz csokros.Közben lehet ritkítani.Nagyon fejlett gyökere van.Amikor először szedtem, még 175 Ft volt 5 szál zöldhagyma.
Nálam is sokminden kidölt, de valahogy furcsán. Mintha nem palántadölés lett volna; nem észleltem a jellegzetes tüneteket, egyszerüen csak kidöltek. Pl majdnem az összes bazilikom. a maradékot megpróbáltam il-féle módszerrel összetüzdelni. Olyan volt mint a hajátültetés.
Nálam még fel sem lehet a földet lazítani, mert ragad. Meg még hideg a föld. Itt még nincs értelme elvetni semmit, amíg nem lesz legalább 5 fok, mert úgysem keléne semmi ki.
Én is majdnem mindent elvetettem már. Itt teljesen jó a föld, könnyen tudtam az ágyásokat rendezni és gereblyézni. Még majd vetek egy két hagymafélét, meg paradicsomot után mert egy pár kidőlt... A többit belocsoltam gombaölővel, nehogy azok is kidőljenek.