Én is ügyködtem ma kinn, megcsináltam a csepegtető szórófejes részét is és szépen megkapáltam az epret. A saláták nekem már egészen szépen nőnek a sátorban, bár egy kettő nem tudom mért, de megdöglött. A paradicsomjaim is szépek, mióta napközben kihordom őket a fólia alá, sokkal szebbek, mint mikor csak benn voltak. A karalábé és a zeller állandóan kinn van, de azok is jól érzik magukat, a karalábéknak már van rendes levele is, a zellerek meg nőnek szépen. A kinntre elvetett magok közül egyenlőre egyedül a sárgarépa kezd sorolni, a többiek még nem csinálnak semmit.
Az első képen az ablakládákban termelt csipegetnivalók (tépősaláta, rucola, zsázsa, bazsalikom), a másodikon az említett kertfelszámolás termései (madársaláta, petrezselyem, sóska, hagyma).
Nem tudom, még ősszel vettük. Elvileg tartanak, de vasárnap, mikor nejlont vettünk kocsicsomagtartót bélelni, nem láttunk. Buborékfóliájuk van, de már tavaly is a szabadban tárolták, úgyhogy azt ott nem érdemes venni. Most nem tudom, hányig vannak nyitva, hétköznap 7-től 17-ig vagy 18-ig. Főleg hét végén szoktunk menni délelőtt. Vasárnap is nyitva vannak.
A madársalátát egyszer vetettem, azóta elszórja a magját, és ősszel kikel. Újabban vetni is szoktam, mindig ősszel, mikor látom, hogy már magától is kezd kelni. Így már tél végén lehet enni, ha nincs hó. Érdemes valami fóliát rakni fölé, akkor havas időben is lehetne enni. Mindig tervezem, aztán elmarad, vagy vacakul rakom fel a fóliát, és ráfagy. Majd idén! Tavasszal nem szoktam vetni, hamar felmagzik, és mire megnőne, van fejes saláta, az azért sokkal kiadósabb. Most annyit szedek, amennyit van türelmem lecsipegetni és megmosni. Finom, de időigényes.
Nálam gond nélkül megtermett a kertben. Ősszel vetettem, áttelelt, kezdett újra hajtani, de két hete kiszedtük őket, mert felszámoltuk a régi ágyásokat. Már vetettem új adagot.
Ugyanolyan ez, mint a rucolával. Addig misztérium, míg külföldről hozzák és aranyáron adják. Aztán kiderül, hogy bárki meg tudja termelni a kertben, mert úgy nő, mint a gaz. Én decemberben találtam rucolát a házfal tövében...
Tegnap sikerült kiültetni az összes salátapalántát. Egy ládányit a fóliába ültettem, egyet a leendő versenyhagymaágyás folytatásába, fátyolfólia alá, egyet meg az ősszel ültetett és odafagyott hónapos retekek helyére. Ezeket pár napig árnyékolom, ha süt a nap, aztán szabadon hagyom. Szerencsém volt az idővel, itt reggel esett, most se süt a nap, jól be tudnak gyökeresedni. Elég nehéz volt a szélben fölrakni a fátyolfóliát. A lyuggatottat leszedtem, a fátyol van végig. Zsinegekkel le kellett szorítani, így nem tépkedi a szél.
Most húztam ki ezeket a káposztarépákat. Az ágyásban teleltek 3 réteg fátyolfólia alatt, kibírták a -18 fokot is. Leves lesz belőlük (vagy főzelék, ahogy sikerül). Kicsit megpárolok pár karikára vágott sárgarépát, beledobom a fölaprított répákat levelükkel együtt, 3 kockákra vágott nagy Agria krumplit, pár gerezd fokhagymát, sót, borsot, őrölt köménymagot. Kb. fél órát főzöm, aztán beleszek 2 mélyhűtött paradicsomot, ha szétfőtt, egy félliteres tejfölt. Nyersen is eszem retek helyett. Jobb, ha helyben telel, amit kihúztam, és nem ettem meg rögtön, elég hamar elkezdett fonnyadni.
Kösz, lehet, hogy ez a baj, hogy erre eddig nem fordítottam gondot, bár az öszi ásás alkalmával mindig alaposan megtrágyázok. Ellene szól viszont, hogy nálam pont a retek répa, hagyma nem ment semmire, a paradicsom viszont elég böven burjánzik. Igaz viszont, hogy paprikával, padlizsánnal és uborkával se boldogultam eddig valami jól
Nem minden növény szereti a túlzott tápanyagot, vannak olyanok, mint a répa, retek, hagyma, amelyek kifejezetten nem viselik el a trágyázott talajt. Megkukacosodnak, esetleg rontják az eltarthatóságot.
A legtöbb zöldségféle azonban vegetációs időszakban is igényli a tápanyag utánpótlást, (paprika, paradicsom, padlizsán, uborka, tökfélék, káposztafélék) amit legkönnyebben oldott formában lehet kijuttatni. Ezt meg lehet oldani a csepegtető, vagy kis területen kannás öntözéssel, vagy tápoldatos permetezéssel, lombtrágya formájában.
Ilyenkor meég nem kell kiültetni, majd csak vegetációs időszakban, 1-2 kezelés virágzás előtt, majd 3-4 virágzás után terméskötéskor, és termésneveléskor. Egy - kéthetes időközökben. Márhogy, most nem kell belocsolni, (kiültetni helyett)? Üdv.
zöldségtermesztésben 0,1-0,2 %-os alkalmazás javasolt. Ezt úgy oldom meg, hogy van egy 5 literes keverőedényem, és ebbe teszek a kupakjában kb 1 cliter mennyiséget. Ez 2%-osnak felel meg.
egy 10 literes edénybe teszel egy kétcentessel, akkor ez is 2%-os. Bordóilével permetezéskor keverhető, de csalánlével, és egyéb ázalékokkal is. Ilyenkor meég nem kell kiültetni, majd csak vegetációs időszakban, 1-2 kezelés virágzás előtt, majd 3-4 virágzás után terméskötéskor, és termésneveléskor. Egy - kéthetes időközökben.