Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7618
Ez apró betű lett volna.
Előzmény: CBNora (7617)
CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7617
[szize1] Csak itt is megemlítem, hátha nem olvassátok a csevelytopikot. V. H. Oszkár ma 7 éves.[/size1]
beetee Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7616

Van ilyen sárgában is, de nekem a paradicsom legyen piros:)

Vagy fekete, vagy fehér, vagy világoszöld... :)

Rendeltem egy válogatást extra fajtákkal (10 féle különböző). Majd kiderül milyenek.

Spanyolországban lepődtem meg még régen, mikor a piacon halmokban állt az "éretlen" paradicsom, aztán utánaolvasva megtudtam, hogy ők direkt az ilyen fajtákat szeretik. Más az ízvilág, lecsónak nem :), de salátának tényleg jó.

Marokkóban meg termesztik ugyan a világoz TV paprikát, de mindet exportálják. Nekik csak a harsogó, méregzöld, kaliforniai-típusú paprika a paprika.

A magok innen vannak.

Előzmény: il1321 (7614)
CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7615
Már most ki lehet választani a palántát közül felirat nélkül is. Elég nyurga, és világosabb a lombja, mint a többinek. Fényigényes fajta lehet, könnyebben nyurgul, mint a többi, és egyáltalán nem lilul sehol.
Előzmény: il1321 (7614)
il1321 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7614

Határozottan SM konstans fajtának látszik. Mi is nagyon szeretjük. próbáld kimagozva, hosszában négyfelévágva cérnéra fűzve napon szárítani.

Ételekbe, salátákba, kenyérbesütve nagyon finom. Vagy egészben üvegbetéve, és paradicsomlében eltéve is finom.

Ezeket szokták szilvaparadicsomként is emlegetni. Van ilyen sárgában is, de nekem a paradicsom legyen piros:)

Az előbb lehagytam a beillesztett képeim lelőhelyét a Picasán:

Tavalyi képek még a kertről
Előzmény: CBNora (7613)
CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7613
Emlékeztet ezekre a mi szilvaparadicsomounk alakja is. Ez a családban csak nekem ízlik, nem bőlevű, nem savas, de nem is édes. Erős növekedésű folytonnövő fajta, burgonyavésznek elég jól ellenáll. Esős nyarakon ez és a botkerti bogyó bírja legtovább.
Fatanév nélkül, ismerősöktől szilvaparadicsomként kapott gyümölcsből mostuk ki a magját, évek óta újra vetjük.

il1321 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7612
Szeretnék írni a San Marzano paradicsomfajtákkal kapcsolatban felmerült kérdésekkel kapcsolatban.
Ez csak az én véleményem, mely saját termesztési tapasztalataimon alapul.
A San Marzano paradicsom Campania tartomány egyik ékszere. Az első magokat a nápolyi király kapta ajándékba Peruból, és az első termesztési helye San Marzano környéke volt, ahonnan a nevét is kapta.
A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevés mag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az idők folyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert.
SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a "  Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese. "oltalom alatt álló eredetmegjelöléseknek tagjai. Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.

Én ezeket a fajtákat ismerem.
SM Lungo

SM Lungo, az ikább kései, folytonnövő, erős támrendszert igénylő fajta.

SM Redorta

SM Redorta hosszú változat ez is, termése 300 g körüli, folytonnövő 85 napos tenyészidejű

SM Nano és Rampicante

SM Rampicante Középkései, hosszú változat, alul kissé szélesedő forma, féldeterminált (kb 9 fürt) A NAno az apró, folytonnövő fajta.

Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunk is. A népies neve a" kecskecsöcsű, juhcsöcsű név volt.
Ezeket főleg a nagyüzemi termeszteésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákból szelektálták. De a San Marzanót, már az 50-es években kiadott kertészeti tankönyvek is, mint futót említik, részletes rajzal ismertetve.

Az eredeti SM paradicsomok erős támrendszert igényelnek.

A Hermesmag által forgalmazott tasakon ez van:
San Marzano
    Középkorai érésű, alacsony bokrú fajta. Bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett "Lucullus" típusú szilva paradicsom. Nem zöldtalpa, élénkpiros, fesze, sima felületű, húsos állományú. Friss fogyasztásra, hámozott konzerv, püré készítésre javasolt fajta. Tám rendszert nem igényel. Nagyon bő termő. Ennél is azt tapasztaltam, hogy igenis kell karózni. Ebben az évben további két fajta SM paradicsomot próbálok ki.

CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7611
Akkor vetek céklát is.
Nekem három vödör homokos vakondtúrás van félretéve sortakaráshoz, de valószínűleg nem lesz rá szükség. Nagyon jó porhanyós most a föld, érdemes kihasználni. Ha megázik, várhatnék egy darabig, míg megint ilyen jó lesz.
Előzmény: il1321 (7610)
il1321 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7610

Mindíg vetek egy sort a répákkal egy időben. Ezek adják majd az első terméseket a pároláshoz, meg majd a cukkínik mellé. én is a lengyel hibridet akarom most elvetni.

Arra gondoltam, hogy a répa, pasztinák és petrezselyem magokat egy napra melegben beáztatom, és úgy vetem el. Ezzel állítólag egy hetet is lehet nyerni, mert a mag már megduzzadva kerül a földbe.

Ha kaprot keverünk ritkásan a zöldségfélék magjához vetéskor, az segíti a kelésüket. fontos a  vetés után a talaj kellő tömörítése. Ha nem tudom atalajt elmunkálni rendesen, akkor a kihúzott sort komposzttal fedem, ezen jobban ki tudnak bújni.

Előzmény: CBNora (7609)
CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7609
Vetném a zöldséget, de fagyott a talaj.
Állítólag jön a meleg, de ma éjjel is lehűlt -6 fokra. És már este 7 körül fagyott, volt ideje mindennek jól áthűlni.
Ha kiolvad, elvetem a srépát, pasztinákot, de nem locsolom be, majd a meleg eső.
Il, mikor szoktál először céklát vetni? A pasztinák mellett marad egy sornak hely. Eddig mindig csak másodvetés volt, de abból a lengyel hibridből vetnék hamarabb is.
il1321 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7608

Nade Tao!!! Hogyan gondolsz ilyet rólam?:))

A nagyok azok az üvegházba mennek majd ki. Ha visszanézel akkor írtam is, hogy az üvegháziakat lehet vetni január végén. A szabadföldi paradicsomokat tegnap tűzdeltem át, a paprikák meg most kezdenek bujkálni. ezek március elején lettek vetve.

A szabadföldbe szánt tökféléket majd jövőhét végén vetem palántának. Kinti uborkát én csak másodvetésnek, elrakásra termelek juliusi kiültetéssel, amit junius elején vetek palántának.

Üvegházba csak 3 tő Bernadett salátauborkát szoktam ültetni, az ellátja a családot. Azt is jövő hét hétfőn teszem csírázni.

Előzmény: taormina1 (7606)
CBNora Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7607
Én április közepétől. Tavaly április 12-én kezdtem csíráztatni az üvegházba szánt uborkát, május 2-án a tököket, kinti uborkát. A luffákat április elején, az lassan indul meg.
Szabadba az májusi fagyok után vetném, de nem szoktam, mert leeszik a csigák a sziklevelet rüggyel együtt, inkább palántát nevelek.
Előzmény: taormina1 (7606)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7606
Il, te itt lóvá teszel mindnyájunkat!
Mindig mondod, hogy ej ráérünk arra még, semmi sincs elkésve, jobb késöbb, mint korán stb, aztán meg akkorák a palántáid, hogy nekem kb. nyár végére lesznek ekkorák!
Más: Uborkát és tökféléket mikor vetünk?
Előzmény: il1321 (7602)
CBNora Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7605
Pár fajta nekünk is van, csak legtöbb hivatalos fajtanév nélkül:
Folytonnövők:
paprika alakú
botkerti bogyó (hosszúra növő, vékony szárú, apró bogyojú, ellenálló koktél)
ausztrál (rózsaszínespiros héjú, sötétvörös húsú, repedezős, húsos)
befőzőnek nevezett, nagybogyójú, húsos, szaftos, osztatlan levelű
szilva (Lucullus jellegű, ellenálló)
kicsi körte (piros v. sárga, ahogy sikerül)
Gardener's Delight
Ferline
Flamme (új, ajándék mag)
Black Zebra (új, ajándék mag)
Determináltak:
Legend
Subarctic Plenty
Lett egy hibrid is, a befőző magjából lettek osztott levelű palánták. Egyszer már volt ilyen, úgy látszik, ugyannak a paradicsomnak a magjából vetettem most is. Ez akkor kisebb bogyójú, de bőtermő, jóízű paradicsom volt. Magasabbra nőtt, mint az anyanövény. Ha már így alakult, elültetem ezeket is.
Előzmény: il1321 (7604)
il1321 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7604

Most is nehéz volt összeválogatni a paradicsom fajtákat, mert kevés a helyem. Így is ki kellett hagyni néhány fajtát.

Ezek maradtak végül.

Ökörszív, Fekete, Marnande, Zömök, Koral, egy általam Kereknek nevezett régi fajta, Cherolla koktél, Apis, Lugas F1, és a nagy kedvenceim a San Marzanók. (Rampicante, Lungo, Nano, és kipróbálom a saját fogott magokat is belőlük)

A SM paradicsomok levének ízét össze sem lehet hasonlítani a többiekével, és aszalni nincs náluk jobb. Én főleg a 10 cm-nél is hosszabb Lungo-kat szeretem.

Előzmény: CBNora (7603)
CBNora Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7603
A paradicsomokból kapnak Oszkár háziorvasai is. Tavaly odaadtam a fölösleget, nagyon dícsérték, és a nagyszülők szépen gondját viselték. Jó helyen lesznek ott. Adok padlizsánt meg földicseresznyét is, már várják.
A paprikák nem mind enni lesznek, egy részük lila levelű díszpaprika, virágágyásba szánom. Most még zöldek, de ha kikerülnek a szabadba, belilulnak (remélem idén is).
Előzmény: il1321 (7602)
il1321 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7602

Most ültettem át őket.

Szép egészségesek a tieid. Nem kevés.

Remélem lesznek időben nekem is paprikáim.

Sok palántát ebben az évben nem készítek. Paradicsomból is csak 39 db-ra van helyem szabadföldön. Többet felesleges nevelni.

Előzmény: CBNora (7599)
il1321 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7601

Ha megfelelően morzsalékos a földed, akkor jobb elvetni most. Ilyenkor, már nem marad úgysem sokáig a földben.

Én már tavaly úgy láttam, hogy nem nagyon lehet hanyagoni az aktuális munkát, mert gyakran változik az időjárás. Nekem egy eső, meg akár egy hetet is jelenthet.

Inkább délután is csinálom, amikor hazamegyek.

A borsót is jobb lenne, mert akkor hamarabb virágozna, nem találná meg  annyira a zsiszik. Meg hamarabb szabadulna a helye, meg a meleget sem szereti.

remélem én is tudok valamit kezdeni végre.

Eddig csak benti munka van. Áttűzdeltem a lenti képeken látható kis paradicsomokat mégegyszer.

A paprikáim viszont nem igazán akarnak kelni. Pedig már látszottak a csírák. Most befóliáztam őket tegnap, és talán bujkálni kezdenek.

Nehezen jön a tavasz:(

Előzmény: CBNora (7598)
Vezso Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7600

Azt hiszem jövőre ezt a csőíves dolgot is ki fogom próbálni. :)

Bár egy normál méretű fóliasátron is gondolkodom, a szüleimnél van hozzá káva.

Előzmény: CBNora (7598)
CBNora Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7599
Gyönyörű, hatalmas palánták.
Az enyémek sokkal kisebbek, a paradicsomok enyhén lilásak a viszonylag alacsony hőmérséklet és erős nap miatt, de jó masszívak. Nemsokára át kell ültetni őket, csak várom, hogy éjszakára is kint lehessen hagyni. Félliteres pohárban már nem hurcolászom.

Előzmény: il1321 (7594)
CBNora Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7598
Tegnap délután 4 óra körül meg akartam igazítani a salátákon a fóliát. Nem sikerült, össze volt fagyva.
Szerinted ha hét végére tényleg jön a melegedés, szombaton már vethetem a srépát, pasztinákot, hagymát? Sár nincs, csak hát a talajhőmérséklet... Viszont hallottam olyat, hogy jövő héten esni fog, akkor előtte mégiscsak jó lenne elvetni. A borsóval még várok, Kelvedon csodája, azt mindig áprilisban szoktam.
A salátapalánták jól viselték az átültetést. Tegnap délután a takaratlannak szánt ágyásra is tettem fátyolfóliát, mikor megláttam a jegeket a kertben. A csőívekkel 20 perc alatt kész az egész. Nagyon élvezem, hogy ilyen egyszerű felrakni.
Előzmény: il1321 (7595)
dihacs Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7597

Szépek a palántáid!

A borsóm talán azért indult meg, mert a kert legnaposabb részébe vetem, a  legkisebb napsütés is melegíti a földet. Itt nincs olyan hideg, kicsit süt a nap,

szél sem fuj. Ma elvetem a zöldséget, sárgarépát, hagymamagot.

Kedvező idő van a kertészkedéshez.

Előzmény: il1321 (7595)
kiseg Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7596

Köszönöm minden tanácsot.

Feltétlenül letakarom, hátha kikelnek.

il1321 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7595
Felénk még annyira hideg a föld, hogy még nem vetettem semmit. Csak a tavaszi fokhagyma és dughagynma lett eldugdosva. Még rendesen meg sem tudtam kapálni a földet. Ma reggel még -1 fok van.
Előzmény: dihacs (7590)
il1321 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 7594

a 18 fok a minimum a csírázáshoz. Ennél alacsonyab hőmérsékleten a kelés elhúzódik, vontatott lesz. Segíthet a keltető edény üveglappal történő fedése, vagy fóliázása is.

A szabadföldinek szán palánták, (ezeket még tűzdelem)előtte e fóliázott keltető.

Az üvegházba kikerülő paradicsomok....

...és paprikák.

Padlizsánok.

Előzmény: kiseg (7591)
Vezso Creative Commons License 2009.03.25 0 0 7593

Szia!

Nekem úgy rémlik, hogy a csírázáshoz melegebb kell, tedd fel radiátorra, vagy egy fűtött helyiségben egy szekrény tetejére amíg ki nem kel. Nekem van egy átlátszó műanyag fedél a palántanevelőimen, egész komoly meleg van alatta amikor odasüt a nap. Amikor kikel akkor persze le kell venni, mert megnyúlik.

Frint Creative Commons License 2009.03.25 0 0 7592
Szia, várunk a paradicsomos topic-ban is, várj még pár napot, próbálj minél több meleget adni nekik..Ha nem, újra vess...
kiseg Creative Commons License 2009.03.25 0 0 7591

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha két hete vettem a paradicsom magot (több fajtát is ), de még egy sem kelt ki belőle, akkor kezdjem újra, ugye?

Gondolom az lehet a baj, hogy egy déli ablakpárkányon ülnek, mögötte a sötétítőfüggöny el van húza (magyarán sötét van a szobában) és így gondolom nagyon nagy lehet a hőkülönbség az éjjel és a nappal közt, mert így a szobából semmi "meleget" nem kap (ami kb. 15-18 fokos).

Így még sosem jártam, minden évben nagyon szépek lettem a palántáim, de most anyukám ablakában csücsülnek és nem csinálnak semmit.

Várom  a tanácsotokat!

Köszi

dihacs Creative Commons License 2009.03.25 0 0 7590

Hurrá!!!! Bújik  a zöldborsóm amit március elején vetettem.

Mégis megjön a tavasz, reméljük a tél dühöngésének vége.

Zitka Creative Commons License 2009.03.25 0 0 7589

De jó ötlet! Jövőre én is kipróbálom...

EGyelőre csak az ősszel elfelejtett tulipánhagymákat ültettem ki cserepekbe a belső ablakba, de elég "sovány" a siker, 10-ből kettő darab hajtott ki. :-((( Pedig már kint voltak a zöld hajtásaik kb. 2 cm-re.

Előzmény: Morcsi (7588)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!