Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
A "Gyulás" érme bevásárlókocsiba való, vagyis a mérete megegyezik egy százforintos méretével. :-)
A disznóölőkés pedig csak egy egyszerű konyhai kés. Nem is tartok olyat mivelhogy vegetariánus vagyok.
Igaz saját kézzel is szúrtám már disznót, de ahhoz nem kell valami böhöm nagy kés, hiszen nálunk a nyaki artéria átvágásával végezték a műveletet!
Apám és nagybátyáim gyermekkoromban azon versenyeztek a családi disznóölések alkalmával, hogy melyikük tudja kisebb szúrt lyukkal megölni a disznót. A nyertes 13 mm vágással nyert. A gyilkos fegyver, pedig egy csontozókés volt
Nagyon okos fa, megy a fény felé. A gyümölcse is jól néz ki /bár a *gyulás* érmet nem ismerem, nem tudom mekkora, de ha a kés egy disznóölő kés, akkor óriási a cseresznye/, jó a színe is.
Van egy gyönyörű cseresznyefám, amit magról ültettem.
Mivel nem volt helyem a kertben kiültettem az erdőbe. Kiderült, hogy korai cseresznye lett belőle (Germersdorfi magból kelt). Nagyon finom ízletes cseresznye. Mostanra már teljesen érett sötétbordó színű.
Ha valakit érdekel szívesen küldök szaporítóanyagot.
Madárriasztó berendezésekkel foglalkozunk. Aki kártékony seregélyekkel, varjakkal, vagy egyéb madarakkal küzd, látogassa meg a honlapunkat: www.birdcontrol.hu
Igen csak az a baj hogy a monilia elleni védekezésnek csak az alapjait rakja le a tavaszi lemosó permetezés. A fő védekezés a háromszori virágzás kezdetén a közepén és a végén történő permetezés. Ha ez elmarad a lemosó semit sem ér.
Akkor lehet a szer nem volt jó, bár a többi mondom szép. Ez az egy fa már évet óta. De mindig na hátha majd jövőre terem és ehhez képest. A teteje 3 méter magasan hajtogat de odáig csupa száraz. A meggyek is száradnak lefelé pedig jól termékenyült. Még egy ideig jól nézett ki utána mire oda értem a kerthez 1 hét múlva láttam felesleges vele kezdenem megint bármit mert eső után köpönyeg.
Tudtommal a moníliának két fajtásja van. Egyik a virágzáskor fertőz, másik a hajtásokat fertőzi meg. Így nem elég, ha csak virágzáskor védekezünk ellene. Ráadásul az idei év eddig kicsit csapadékosabb is volt, ami kedvezett a betegségnek. Ezt én a saját fámon is észre vettem - azt hiszem az is érdi bőtermő. Tavaly alig vágtam ki belőle moníliás hajtást, idén kb 20-30-at. És talán most kezd abbamaradni a fertőzés.
Szeretném kérdezni,hogy az Érdi bőtermő az érzékenyebb moniliára,mint a többie fajta?
Lemosóztam, majd 3 szor virágzás előtt közben után és most olyan a fa ,mint amit leforráztak. A többi mellette csoda szép mondjuk az noname tősarj de hasonlít a hólyagos meggyre felénk így hívják.
A fa fiatal viszonylag nincs még 10 éves de évek óta ez van mindig a monilia elviszi. Érdemes kínlódni vele vagy ősszel új fát ültetni.
Monilia. Virágzás környékén kellet volna intenziven permetezni. Most csak anyit tehetsz hogy levágob ezeket az elszáradt ágakat. Ősszel rézzel lemosni és tavasszal is rézel a rügyfakadás előtt akár kétszer is.
Nem kell belenézni a cseresznye belsejébe, mikor eszi az emebr, és akkor nem veszi észre a kukacot:)
Viccet félretéve, én soha nem permeteztem a fát cseresznyelégy kukacok ellen. Három éve, mikor még nem raktam ki lapokat, akkor eléggé kukacos volt a cseresznye, de igazából nem zavart. Max vegetáriánusok nem ehettek belőle, de cefrének tökéletes volt.
Két éve jó sokat fogtam, és a kukacok száma is drasztikusan lecsökkent, de igaz volt azért kukacos. Mondjuk ez a lapokra is rá van írva, hogy csak gyérítésre jó. Tavaly is rengeteget fogtam a lapokkal, de akkor a termést elvitte az eső. Idén eddig alig van légy. Ki tudja, miért. Lehet, hogy a tavalyi időjárásnak köszönhető?
Kezdő cseresznyefa-tulajdonosként szeretném kérdezni, hogy én is feltettem 5-5 lapot a két cseresznyefánkra. Ez két hatalmas fa, 6-7 m magasak lehetnek, de persze csak az alsó részekre tudtunk tenni. Eddig kb. 1-1 cseresznyelégy ragadt be néhány lapba, a 2 fán összesen 8-10 db legyet találtunk így. Ez szerintetek soknak számít vagy kevésnek? érdemes erre már permeteztetni? UTÁLOM a kukacos cseresznyét, viszont abban sem vagyok biztos, hogy van olyan permetezőszer, ami biztosan lebomlik az érésig (és kicsi gyerekeink vannak...). Ezek elég korán érő cseresznyék egyébként, az egyik már most kezd besárgulni.
Nos én nem csinálok nagy felhajtást neki.Valóban így volt kényelmesebb felrakni.Szimpla sárga karton,szigszalag,aztán mehetett rá a ragadós egérméreg,ennyi.Inkább csak kiváncsiságból raktam fel,én nem vagyok bio igaz nagyüzemi sem.2-szer lefújtam rovarölővel /tegnap volt a 2./ Mospilan + Sherpa aztán kész.Az összes úgysem szokott kukacos lenni,mondjuk amennyi cserkó az idén lesz,még azért a 2szeri permetezésért is kár volt...
Azt nem tudom, hogy ennek a cső szerűségre összehúzásnak van-e valami jelentősége a legyek szempontjából. Mindenesetre kényelmesebben elhelyezhető így a fán, mert kisebb helyet foglal mint, ha egy A4-es méretű lap lógna.
A fa törzsére én csak sima, átlátszó rovarfogó csíkot teszek. Ez kb olyan, mint a vastag, barnás szalag, amit csomagoknál szoktak használni. Szerintem a törzsén csak a ragadásnak van jelentős szerepe, hogy a hangyákat, mászó tetveket leszorítsa a fáról. (Emlékszem, mikor először használtam ilyet. Az almafám tiszta tetű volt, az a szűrke színű volt rajta. Nagy nehezen megtisztítottam a leveleket a tetvektől, levágtam, ami már menthetetlen volt, és ragasztottam a fa törzsére. Utána kb egy-két nap múlva cserélni kellett, mert tele volt ezzel a szürke tetűvel, és már a beragadt tetemeken keresztül át tudott mászni az újabb adag) Nálad valószínű a sárga szín miatt van benne több minden, mert ugye az vonzó a rovarok számára.
Tavaly, vagy előtte vettem direkt cseresznyelégyre javasolt sárga lapokat. Most már ilyet nem veszek, mert az a + pár száz forint egyáltalán nem éri meg a hagyományos sárga lapokhoz képest. Amit én láttam különbséget, az annyi, hogy a cseresznyelegyesnek csak az egyik oldala ragadós, és "gyárilag" elő van készítve a felakasztásra. Ez kb annyit jelent, hogy van benne drót minden laphoz, és az A4-es lapok két átlós sarka ki van lyukasztva.
Én kb ezt teszem a sima lapokkal. Kilyukasztom az átló két sarkát, levágok egy drótdarabot, ezzel összehúzom cső szerűvé, és felkötöm a fára. És így most kb annyi a különbség, hogy a belső fele is ragad.
Én azt olvastam, hogy a lombkoronára kell kihelyezni - végül is ott vannak a cseresznyék - egyenletesen elosztva. Írták még nekem, hogy 2xl db-ot tegyek ki, ahol l a fa magassága m-be. De én ezt nagyon soknak találom. Nálamo most 6db van kint a lombkoronában, és az É-i oldalon nincs egy darab sem.
Ha jól látom akkor ez a törzse a fának. Én arra nem szoktam sárga lapot tenni. Elég hatásos egyáltalán ott? Végül is a cseresznyét köpi meg a légy, az meg a lombkoronán van. Én most 6 lapot akasztottam ki a fára, de még alig van rajta légy. Persze biztos a törzsön is hatásos, mert pl hangyák ellen is véd.