Remélem sikerül azoknak segíteni akinek szüksége lenne valami fontos magra dugványra és szívesen küldenének valami hasonlót viszonzásul. Sok sikert.
Térkép=
A csereberemap@gmail.com címre bárki megírhatja nevét, címét és felkerül, vagy le ha azt kéri. Aki kéri a felkerülését az arról az emailcímről írjon, ami az indexes email címe!
Szia, talán még neked tudok küldeni, de aztán már azt kell mondanom: elfogyott. Több magot kellet volna szednem, nem gondoltam, hogy ennyire kelendő lesz. :) Küldd át e-mailben a címedet.
Pár perce keveredtem ide a fórumra, és megakadt a szemem a "sárkány gyümölcs"-ön. Googlén nézve szerelem első látásra lett. Van még eladó belőle? binker@freemail.hu
Hát restellkedve bevallom, már vagy tíz éve vannak kivitöveim, de még egyetlen termésüket sem láttam, annak ellenére, hogy virág rengeteg volt már rajtuk. Tavaly tavasszal meguntam a tétlenségüket, vettem a fejszét és ... Kettőnek - alaposan visszavágva - azért megkegyelmeztem (mert egyébként kifejezetten dekoratív növények voltak). Közben kezembe akadt (ebben a topikban is hivatkozott) néhány irodalom a kiviről, és az "megvilágosított". Egyrészt úgy jártam, mint sok sorstársam: a faiskolák megcumiztattak, csak porzófajtákat ültettem (no meg egy "öntermékeny" is volt köztük). Természetesen követtem az akkori művelési tanácsokat is (a faiskolás mellet egyik tanácsadóm egy neves agrárfelsőoktatási intézményünk "trópusi növényekre szakosodott" kertészeti oktatója volt), és egy kicsit a tüskétlen szedernél alkalmazott koronaformához hasonló koronát alakítottam ki (tőből több vessző, nagyjából 45 fokos szögben vezetve), és természetesen minden évben metszettem, majdnem úgy, ahogyan a szőlőmet (az egyéves hajtásokat jól visszavágtam).
Miután megismertem a művelési módját, és megbizonyosodtam arról, hogy a hazai oltványforgalmazók (faiskolák, áruházi láncok) pont olyanok (legalábbis a kivi vonatkozásában) mint eddig voltak, úgy gondoltam más módon leszek kivitermesztő! Elkezdem külföldi ismerőseim között kutatni, hátha tudna valaki segíteni. Találtam egyet, aki Svájcban él és a nyaralójánál van termő kivilugasa ("csak az árnyékolás miatt" mondja ő). Mivel magyar, és gyakran megfordul Magyarországon, megkértem, hogy hozzon két lányt és egy fiút. Hozott is, a dugványaim ezekről származnak. Gyönyörűek, de mint mások tapasztalata mutatja, még nincs itt az öröm ideje, lehet, hogy nem lesz belőlük semmi. De ha küzdenek a létükért (segítem őket) és megmaradnak, természetesen adok belőlük.
Nem szoktam hasra esni a külföld előtt, de ... Ezeken a töveken olyan műanyag címke volt, amin fel van tüntetve a faj latin neve (is) és a fajta is, továbbá, hogy porzós, vagy termő egyed-e. A gyengébben kedvéért a termő egyed címkéjén színes gyümölcsfénykép, a porzós egyedén pedig színes virágfénykép van. Azért, hogy a konténerben a növény fixen álljon, a konténer falához igazodó, a tövet átfogó rögzítőrács gondoskodott. És nem mellesleg egy könyvecskét is adtak (ingyen), ami többek között elégrészletesen szól a kivi műveléséről, és az egyes fajták sajátosságairól is. Szóval, most tényleg majd hasra vágtam magam !
Sziasztok! Kicsit elegem lett abból, hogy a kiskereskedelemben, kis kiszerelésben kapható zöldségfajták rendszerint gyenge betegség- és vírusellenállósággal rendelkeznek, holott a nagyüzemi termesztésben már erősen nemesített hibridekkel dolgoznak. Ez különösen a paradicsom- és cukkini veteményben nagy probléma, előbbiben a fitoftóra-érzékenység miatt, utóbbiban a vírus-rezisztencia hiánya miatt.
Először cukkini vetőmagot szeretnék vásárolni, történetesen ezt: Mikonos F.1, 1000 szem, 21 863 Ft; Egy vírusrezisztens és lisztharmat toleráns fajta. IR=Ec; Sf; CMV; WMV; ZYMV
Amint láthatjátok, a probléma itt a nagy kiszerelés. A kiskereskedelemben ~10-20 magot tesznek egy kis csomagba, és az több száz Ft, tehát ez így darabszámra megéri, csak egy kertbe értelemszerűen sok. Ezért keresek embereket, akikkel közösen megvennénk a Juvargo-tól egy csomagot, és aztán az árat és magokat szétosztanánk az egyéni igények szerint.
A tranzakció lebonyolítását később közösen megbeszéljük, ha lesz elég ember. Jó volna elérni a tíz főt, így alapesetben, ha mindenki egyenlően szeretne osztozni, száz mag jutna egy emberre kb. 2185 Ft.-ért. Egyéni igény esetén magonként 22 Ft-ba kerülne, tehát átlagos fészkenként 66-ba, ami nem is rossz.
A jelentkezők írjanak nekem e-mailt a crystalheart@vipmail.hu címre, vagy keressenek iwiwen: Ódor Richárd, http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=10059401
Szia, küldök szívesen. A kivi nagyon érdekel, mert éppen mostanság terveztem a beszerzését. Teremnek is neked? Küldök e-mailt, a részleteket megbeszéljük.
Szia! Az angyaltrombita vagy más néven brugmansia az lefelé csüngő virágú, és hajtatással szaporítják. A daturának pedig felfelé áll a virága és maggal szaporítják. Angyaltrombitából van sárga színűm. Ha esetleg más színben van és megoldható a postázás akkor részemről semmi akadálya.
Nagyon köszönöm, és a csere-ajánlataimat komolyan írtam! Egyébként kb. három héttel ezelőtt elraktam kivi dugványokat (Hayward fajta) gyökereztetni, szépen hajtanak (bár még feldobhatják a talpukat), ha érdekel (siker esetén) szívesen adnék (küldenék) belőle.
A címem Dorgai László, 1122 Budapest, Kissvábhegyi utca 4-6, A épület 3/1
Bocs, nem voltam elég alapos, utólag láttam, hogy Te is őket ajánlottad. Ősszel vettem tőlük egyet, másfél méternél kicsit magasabb, még dézsában, fedett helyen telel. Majd akkor ültetem ki, ha a már meglevő kettő rendesen beindul a terméssel, addig dézsalakó lesz.
Amit én vettem a treemailtől,2méteres suháng volt,de már tavaly virágzott is.Sajnos nem kötött egy sem,de reményeim szerint,-ha túlélte a hideg telet-idén már köt.
Datolyaszilvát már sok helyen és több félét lehet venni, pl. itt is: treemail.hu A sok lehetőség közül válogathatsz méret/fajta/ár alapján, Neked melyik éri meg.
Megoldom valahogy a postázást, ha legközelebb Magyarországon leszek. A privát címemre küldjétek el a postacímeteket! Datolyaszilvát mindenképp itt kell venni: www.orchideak.hu A lehetö legjobb cím!
Szívesen elfogadnék perui földicseresznye magot, Actinidia callosa (vagy más kopaszkivi) kiültethető gyökeres dugványt, kákiszilva magot (amiből ehető termést hozó növény nevelhető), továbbá kérek ötletet (tanácsot), hol lehet megbízható helyről, elfogadható áron hazai szaporítású (pontosabban a télállóságát hazai viszonyok között bizonyított) kákisziva oltványt beszerezni.
Cserébe felajánlok bujtással szaporított fügecsemetéket (még nem elég erősek, de ősszel valószínű átültethetők), tüskétlen szedret (sarjtövek), gyökereztetnék (és ősz felé adnék-küldenék) különböző fűszernövényeket (pl.: levendula, orvosi zsálya, kakukkfű, izsóp, lestyán, tárkony), pár Néró fajtájú (a legfontosabb gombabetegségekre rezisztens kékszőlő) szőlőoltványt.
Budapesten és a Velencei tó környékén leszek elérhető.