Keresés

Részletes keresés

gáborke Creative Commons License 2005.02.12 0 0 194

Ja. Vettem pár kis kávét reggel, szerencsére nem fagytak szét a hidegben.

Twins merre van?

cucurbia Creative Commons License 2005.02.12 0 0 193

Hát igen.

eddig legalább nappal nem kellett füteni mert sütött a nap.

Most már nappal is kell,és most már nappal és este is hüvös van:((((

Előzmény: gáborke (192)
gáborke Creative Commons License 2005.02.12 0 0 192

Helloka.

Hát a melegedés egyenlőre nem jött be a meteo-nak.

gáborke Creative Commons License 2005.02.11 0 0 191

Nem kímélted a klaviaturát. Érdekes történet, tökjó hogy ennyi ismerettséged van.

Egyenlőre mennem kell, de talán holnap majd folytathatjuk.

szia.

cucurbia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 190

Miután Feketéné meghalt,a tropusi növény vonalban megismerkedtem a Rappai Józseffel(akivel manapság is sokat csereberélek),meg a Lovas Katival(akinek sajna Hibiscus család nevű csoportja megszünt néhány éve),és amiota van internet a neten is felkutattam a legnagyobb nemzetközi növény és magküldö kertészeteket,kereskedéseket,sokat ki is probáltam,és amelyik bevált azokat rendszeresen használom is(vagy minimum levelezek)

Azota már néhány botanikus kerttel is kapcsolatban vagyok csere bere ügyben(szeged,Elte,de voltam már Vácrátoton is a vezetövel ),és szerteágazoan gyüjtögetek.Kedvenceim az orchideák,broméliák,Hibiscusok,páfrányfélék,tropusi gyümölcsök,de kaktuszokat,pálmákat,meg hasonlokat is vetek néha.Sajna anygai lehetöségeim apám halála után jelentösen megcsappantak,és sajna a régi üvegház is tönkrement 3 éve,aminek az eredménye az lett,hogy a régi gyüjteményem 2/3-a 3-4 éve majdnem megsemmisült.Most 2 éve uj üvegházat épittettem(ezzel szenvedek most,mint azt sokszor irtam is,,nem valami tökéletes),és bizony sok-sok növényt most kell megprobálnom ujbol felnevelni beszerezni,ami ma már sokkal nehezebb mint 6-8 éve volt.Sok gyüjtö már meghalt,vagy felhagyott a gyüjtéssel,vagy olyan irreális árakat kér egy egy növényért,hajtáűsér amit nem engedhetek meg magamnal.

Hát kb.itt tartok most azt hiszem a lényeget elmondtam,igen igen nagy vonalakban.

cucurbia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 189

hu nem rövid történet.

Nekem apám és anyám kertészetben dolgoztak gyerekkoromban,és a kertészet itt volt mellettünk anno a szomszéd utcában,amig fel nem számolták.Igy aztán sokat jártam át az üvegházakba gyerekkoromban és már akkor nagyon megtetszett az üvegházak világa:))

Aztán amikor felszámoltáűk apám megkérte a portást,hogy ha valamilyen növényt ki tud csempészni szivesen fogadnánk.Kicsit tulteljesitették a tervet,mert egy rakás növényt áthozott,amivel ugy tele lett a lakás,hogy nem gyöztük a nagy dracénákat meg hasonlokat ismerősöknek adni(persze nem a portásbácsi előtt,nehogy megsértödjön).Apám utolag csak azt bánta(és persze én is),hogy az üvegházak alkatrészeit,és vázát,nem hozta haza,igy mindet kidobták anno,pedig ez miyen jol jönne mostanság.Ebből az anyagból csak a nagy kenciapálmánkat hagytam meg ez ma is megvan még,bár még törzse azota sem fejlödött,pedig már lehet ezek szerint vagy 22 éve.

Utána állatorvos szerettem volna lenni ,imádtam az állatkertbe járni(főleg a pálmaházba,ahova ma már alig lehet engem berángatni mert ez már semmit nem érő gazrengeteg a régihez képest),de rájöttem,hogy nem igazán szeretnék tehenek fenekében meg kutyák szájában turkálni,igy kezdtem a kémiai érdeklődésemet erösiteni.

Aztán valamikor 85 tájékán elmentem egy pálmaházban rendezett orchideakiállitásra,és utána karácsony előtt volt egy növénykiárusitás,amin vettem anyámnak egy Cymbidium orchideát("Showgirl Mailibu"hybrid,ma is megvan még bár szegény elég satnya,de nekem nagy emlék ezért vigyázok rá),és miután ez szépen nött a következő év tavaszán megint vettem egy másik orchideát,és igy tovább 2-3 év alatt tele lett az alőszoba telente növényekkel.Ebben az idöben épitette apám az első favázas kis üvegházunkat tavaszi palántanevelésre.A kilencvenes évek elején aztán már télen nem fértek be az előszobába a növények és megbeszéltem apámmal,hogy ne csak márciustol fütsük,hanem egész télre vegyünk tüzelőt,és igy egy sarokba ott sikerült növényeket teleltetnem.Na erre persze gondolhatod jol felbátorodtam,és mivel volt helyem még több szobanövényt probáltam beszerezni(meg orchideát főleg,bár sajna ebből a korszakbol már nem nagyon van növényem,de arra jo volt,hogy megismerjem az orchideagyüjtöket).87-töl a Kertészeti Egyetemre jártam,és ott gyakran jártam a könyvtárba ahol elkezdtem a kertészeti hirdetéseket olvasgatni.Itt fedeztem fel,egy gyüjtö Fekete Józsefné hirdetését(Hol volt akkor még Rappai:)),állitolag ö is ennél a hölgynél kezdte),akinek akkor talán a legnagyobb tropusi növény gyüjteménye volt(neki volt szerecsendioja meg kenyérfája is,a magokat a fia hozta mert hajon dolgozott,akkoriban ez nagy száém volt).llátogattam hozzá,és az első gyömölcsöket,virágokat töle szereztem be(Justiciám meg egy hibiscusom ma is az ö gyüjteményéből van)és persze megvettem análunk is megterem c könyvet,és igyekeztem abbol minél több növényt beszerezni,kiprobálni több kevesebb sikerrel.

89-töl már külföldre is kijutottam,és mivel mediterrán vidékekre mentem,vagy nagyonn üvegházakba(London,Bécs,Párizs),igy onnan is rendszeresen magokkal,ajtásokka jöttem haza.

Folyt.

Előzmény: gáborke (188)
gáborke Creative Commons License 2005.02.11 0 0 188
Mondjuk azt. Milyen növényekkel  kezdtél annak idején. és mi vitt rá erre az áldásos tevékenységre?
Előzmény: cucurbia (187)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 187
akkor hasonszőrü.
Előzmény: gáborke (186)
gáborke Creative Commons License 2005.02.11 0 0 186

Nem kérdezek más magán dolgot. majd esetleg szóban.

Én egy környezetvédelmi cégnél vagyok , mint környezetmérnök. De vegyésztechnikus is vagyok.

Előzmény: cucurbia (185)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 185

kémiai jellegü tárgyakat.

És te mi jot csinálsz?

(bár ha igy haladunk átmegyek privibe:))

Előzmény: gáborke (184)
gáborke Creative Commons License 2005.02.11 0 0 184
Értem. Mit tanítasz?
cucurbia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 183

Tanár vagyok.

Közalkalmazotti bérrel:((

14-15 után már sokszor hazaesz a fene:)

Előzmény: gáborke (182)
gáborke Creative Commons License 2005.02.11 0 0 182

Oké. Várlak. Úgyis igértem növényt neked, akkor el is tudod vinni.

Egyébbként mit dolgozol, ha nem indiszkrét? és mikor vagy otthon általában?

Előzmény: cucurbia (181)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 181

nem irtam.

én 16.ker.

majd egyszer tavasszal arra ugrok:))

Előzmény: gáborke (180)
gáborke Creative Commons License 2005.02.11 0 0 180

Nálam kint telel a télálló banán, de ez még csak az első éve. Persze van belőle "mentés" 3 kis sarjnövény a teleltetőhelyen. én a kopasz kivit vettem mert az nem fagy el, a normál az macerásabb. A babér az még a nagyobb hideget is túléli takarással pedig picike.persze a felső pár centis hajtása mindig elfagy.

Budán lakom az Aquincum-nál. hétvégén általában ráérek.

Te merre laksz(lehet hogy már írtad de nem emlékszem).

Előzmény: cucurbia (178)
szilkszilky Creative Commons License 2005.02.11 0 0 179
Persze, hogy tudok várni!!!
cucurbia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 178

Nálam is fullon volt,ilyen eredménnyel.Nekem a télállo banán mondjuk mindig az üvewgházban telel levél nélkül.A télállo pálmám meg a japán naspolyám meg a két évvel ezelötti nagy hidegben már kint kipusztult, a friss magoncokat pedig egyenlöre nem hagyom kint.Hogy a fügével,meg kiwivel mi van majd tavasszal kiderül.

Merre laksz?egyszer meglátogaltak már:))

Most ugyis betegállományban ülök a szobában és melegedek:))

Előzmény: gáborke (177)
gáborke Creative Commons License 2005.02.11 0 0 177

Szia Cucurbia!

Hát ez a heti hideg nem hiányzott. full fütés volt a teleltetőhelyen nálam.

Hát a kert... Nem tom még a kamilláim egy része is egészen elfagyott.

Mostmár melegebbet ír a meteo.

cucurbia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 176

Drága Twins,

Mint ahogy már irtam,sajna nálam 3 ventillátorrral,konvektorral,és hösugárzoval sem volt 6 foknál melegebb hajnalban a héten.Igaz nálam is nappal,minden fütést kikapcsoltam és 30-32 fok is volt.Kicsit soknak találom ezt a höingadozást.De mondom nyáron szerintem konvektort cserélek,mert ha a legnagyobb állásban is ilyen gyenge az ereje,akkor vagy a gáz minőségben vagy a konvektorminőségben lehet a gond.Irtad,hogy talán a ház nagy?Nem tudom,igaz tavaly o fok is volt a szénfütés mellett télen,ami ugye most nincs,és tavaly nem volt károsodás,most meg sárgulás van,de ezt a témát már lebeszéltük,biztos a gáz a hibás benne.

A régi házam csak 3 méterrel volt kisebb és a kályha is feleakkora volt(igaz fa és szenes),mégis inkább az volt mindig a baj,hogy ha befütöttünk 40 fok is volt néha a házban,ami nem volt tul szerencsés,ezért is döntöttem a gáz mellett(a leirt eredménnyel egyenlőre).Szoval a háznagyság szerintem nem márvado(egyébként is a tied is 3 m magas,azt irtad)

Remélem is hogy jol fejlödnek a dzsekfruitok:))Különben nem jut nekünk:)

Sárga leándernek utánakérdezek,jo hogy irtad,teljesen kiment a fejemböl.

Csiráztatásban uj dolgok még nem keltek ki,a régiek azonban egyenlőre megvannak szerencsére.Várkozok,mást nem tehetek.

Frangipaniban egyébként számtalan szin és fajta rendelhetö,akinek van kedve magrol felnevelgetni öket,nekem 50% arányban szépen kikeltek.Sajna a nagy tövem nem tudom milyen szinű,a magvetéseimröl meg már irtam,hogy rózsaszin lesz,tettem is fel képet ide.

Előzmény: Twins (175)
Twins Creative Commons License 2005.02.10 0 0 175

Hello!

Hát ami azt illeti itt -18,4'C-t is mértem vmelyik este  a héten! Az üvegházban 15'C volt  a leghidegebb, nappal viszont 30'C tájékán van a hőmérséklet.

Dzsekfruitok már kezdenek hajtani, szerencsére jól bírják a telet!Saja asszem a tavaszra még kicsit várnunk kell!

Remélem a télálló banán kibírja kint a kertben, nem szeretném ha kipusztulna.. 

Cucurbia, neked hogy bírják a növényeid? Remélem nem pusztulnak, max csak a leveleiket szórják le!!

Csíráztatás hogy alakul?? Fejlődnek szépen a kis növénykék??

Kinek milyen virágú frangipánija van??Már elméletben mert ugye ugy tűnik biztosra senki sem mehet amíg nem virágzik!!

Cucurbia utána tudtál már kérdezni a kért sárga leander ügyében??

Előzmény: gáborke (174)
gáborke Creative Commons License 2005.02.10 0 0 174

Mindenkinek jó estét.

Hogy bírtátok a hideget, kedves üvegház tulajdonosok? Kutyahideg volt, ha tavasszal a kertbe nálam minden növény élni fog nagy mákom lesz.

-17 volt a leghidegebb.

gáborke Creative Commons License 2005.02.10 0 0 173

Hello.

Ha tudsz várni kicsírázott pisztáciát adok, csak még kergetem a magot.

Előzmény: szilkszilky (170)
cucurbia Creative Commons License 2005.02.10 0 0 172

Szia,

semmi baj a vitatkozással,ezért van ez a forum.Tapasztalatcserére:)

Ami a foszfort illeti,ez minden növényre igaz.A nitrogén a hajtásfejlődést, a foszfor a virágfejlődést,a kálium a termésfejlődést segiti elő.Igy ebben ujdonság nincs,minden kertész igy váltogatja a tápanyagösszetételt az év folyamán.

Tehát ha erre sem virágzik nekünk,akkor a titok nem ebben van:))

Ami a lombhulláűst illeti,abban sajna továbbra is vitakoznom kell,a hybridek nagy része téli kürnyezetétöl függően lombhullato vagy sem.

Nem lehet hogy a foto ahol készült ott télen kevés  a csapadék,és jo succulens modjára ezért hullatta le a levelét?

Igaz Plumeriaféléböl is több faj van,még az is lehet hogy más-más fajokrol értekezünk.

Ami a gardeniát illeti az valoban kényes növény,magam is jo néhány éven keresztül vettem,aztán kidobtam,aztán megint vettem,megint kidobtam,mire rájöttem milyen talajt,meg helyet szeret,amitöl megmarad és ha nem is dusan de nyaranta 4-5 virágot hoz.Nekem ez is elég.Ezeket irtam le multkor,ami persze nem jelenti azt,hogy pont ugyanolyan mikroklimatikus környezetbe kerül nélad mint nálam:)

Ha van még kérdésed nyugodtan ird meg.

Előzmény: kutyu75 (171)
kutyu75 Creative Commons License 2005.02.09 0 0 171

cucurbia,

sokat olvasgattam utána és a "szakértők" szerint a magas foszfor tartalmú táp a virágzás titka (frangipani).  én ilyennel öntöztem (végig böngésztem az összes tápot), simogattam, szeretgettem, ki-be hurcolásztam, hogy ha kicsit hűvösebb éjszaka jött, meg ne fázzon. de semmi eredmény. Ha érdekel küldök hasznos linkeket illetve forumokat, ahol a nyári képeimet megszakértették a hozzáértők és nekem is azt mondták, hogy virágzásra utalnak a jelek (ahogy Te is írtad a Tiednél). persze nem virágzott....

a lombhullatással kapcsolatban, ha nem haragszol meg akkor egy picit vitatkoznék; csatolok egy képet amit én fotóztam és azt azért nem mondanám, hogy hideg telek jellemzik a környéket ;-) a kép jobb oldalán a fa csúcsban ha jobban megnézed van is egy virág. persze levél egy szál sem.  De abban igazad van, hogy ez az időszak (20-23 fok) arrafelé télnek számít....

az illata egyévként ennek a sárgás fehérnek a legerősebb.

boug

(gardenia; nekem eddig a vásárlást követő 1 hónapban minden alkalommal elpusztult...igaz én 1 nagyonamatőrnemiskertész vagyok)

Előzmény: cucurbia (127)
szilkszilky Creative Commons License 2005.02.07 0 0 170

Gaborke,

Ha véletlenül van felesleges pisztáciamagod, annak a csiráztatását szivesen kipróbálnám... Persze, csak ha pótoltad a mostani veszteséget...

cucurbia Creative Commons License 2005.02.06 0 0 169

Hát tavalyi árakat nézegettem.

Oázisnál pl. a legkisebb 2,4mx2,5mx2,1 m 123 ezer volt,egy 4,26 mx6mx2,2m-esmár 658 ezer ft volt.

Van egy  cég is pesten aki üvegházakkal foglalkozik,tavalyi árai egy kb.9 négyzetméteres üvegházra(3x 3 m)(3 méterenként növelhető a méret) üveggel kb.320 ezer ft volt,polycarbonáttal ugyanez 400 ezer ft volt.

(tel:06-20-994-8524)

Szegeden van egy cég a Floratom KFT aki elad bontott alkatrészeket,de ök eléggé nagyban utaznak,lehet kicsiben tul drága lenne.(tel:/62/-470-079,473-049)

Van egy Gödöllöi cég a V& V KFT aki hobbynövényházakra specializálodott,kérésre küldenek árjegyzéket,és katalogust.(cim 2001 Gödöllő Kiss J.ut 5.)Áraik változoak,szintén tavalyi áron 138 ezertöl-170 ezerig változik

De érdemes szétnézni ismerősök között,van-e mesterember,mert valoban lehet hogy kis utánanézéssel,és saját munkával(rokoni segitséggel)olcsobban és jobban kijössz.(általában a betonalap pl.nincs benne az árban azt a megrendelőnek kell előre elkészitenie)

Én végül is azért maradtam a bontott üvegháznál,mert sajna ezek a "kis"méretek,nekem nem feleltek meg,hiszen a régi favázas üvegházam is nagyobb volt,mint ezeknek az ajánlott hobbyüvegházaknak a legnagyobbika.Igy is végül kb.400 ezrembe került,(+ 85 ezer a gáz bevezetése tavaly)de a céget azért nem ajánlom,mert eléggé átvágtak(na nem az árban,hanem a munka minőségében,és gyorsaságában)

Néhány külföldi oldal:

http://www.greenhousegarden.com/plants.htm

http://www.glashaus-zentrum.de/

http://www.claytonhill.com/

http://www.igcusa.com/

Előzmény: gáborke (168)
gáborke Creative Commons License 2005.02.06 0 0 168

Hi

Fel a topickal.

Hát kösz a segítséget. egyenlőre csak nézelődöm akkor hátha látok valami kisebb üvegházat.

Jó növényezést.Éljenek a kertészek!

cucurbia Creative Commons License 2005.02.05 0 0 167

Szia,

sikerült két ventillátort alátenni,de ugy vettem észre bár a legmagasabb fokozaton van a konvektor igy is csak 10 fok volt hajnalban a minimumhömérö szerint:((

Pedig holnap vetem a petuniákat meg a zellert,salátát.

Szép a házad:))az enyém is ilyen oktoberig:))amig be nem indul a konvektoros fütés:(Sőt az enyém még zsufibb is talán.

Előzmény: Twins (166)
Twins Creative Commons License 2005.02.05 0 0 166

Szevasztok!!

Hát úgy tűnik hideg hét áll elöttünk!

Cucurbia sikerült felszerelned a ventillátort??

Licsivel én is próbálkoztam régebben, ma már egy kicsit többet tudok róla! Remélhetőleg most nem fognak 1 év után elpusztúlni.

Gáborke sajna én sem tudok tippet adni, honnan szerezzél üvegházat, de talán a többiek előállnak valami jó infóval.

Ami azt illeti én saját magam csináltam meg az üvegházat, bár rá is ment egy nyaram.

Pár képet azért felrakok

Igy néz ki most belülről az üvegház.

ilyen az ananász, sajna most nem fejlődik jól a termés

ilyen volt a (Musa basjo) télálló banánom nyár végén, jól betakartam remélem megmarad

üdv

cucurbia Creative Commons License 2005.02.05 0 0 165
Igen ezeket az oldalakat ismerem.A gyakorlatban a java része használhatatlan cég.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!