Ha valaki eljut Brüsszelbe, ott is láthat egy szuper jó hangszermúzeumot. A hangszerek megszólaltatását úgy oldották meg, hogy az ember kap egy fejhallgatót, ami az adott hangszer elé érve bejátszik egy zenerészletet.
Szegről-végről kapcsolódik csak ide (volt legalább két Hammondjuk is:), de hátha mást is megmozgatnak a régi/"ufo" hangszerek. Jó kis hely ez, azt hiszem, legközelebb vezetés idején fogok menni:
Mivel még túl korán volt a szállodába bejelentkezéshez, megérkezés után leraktam a cuccaimat a főpályaudvar egyik - meglehetősen rejtett - megőrzőjébe, és elindultam dél felé. A kormányzati épületek mellett elhaladva átvágtam a Grosser Tiergarten árnyas fái alatt, és[...] Bővebben!Tovább »
Yamaháék végre fejlődnek orgonahangzásban és laciszimulációban! Kár hogy egyenlőre törpe verzióban. De hangmodul helyett már akár játszani is lehet rajtuk realtime. (:
Tegnap öten összejöttünk. Öt B3-ast (ABC) kóstóltunk az öt hozzátartozó csöves falezlivel. Mindezt három helyen. Jódolog személyesen is megtapasztalni hogy minden hanxer, összeállítás mennyire különbözik a többitől. Mindegyik egy önálló egyéniség. A lágyabb papírkondistól a markánsabb vöröskondisig, az alacsonyabbtól a magasabb lezlikig. Hallgatva egymás játékát. Más a hangjuk játszva, más pár lépés távolságból. Persze egyből játéktechnikai fogások is megtárgyalásra kerültek. Ami leginkább közös volt hozzáállásunkban, hogy inkább a halk, finom játék volt előtérben lehetőleg tiszta hangzással, kevés lezliforgatással, legtöbbször stop állásban. (Mert van élet szédülés nélkül is! :-) )
Felbuzdulva ezen a harmadik alkalmon, majd felkeresünk további ilyen hanxereket, mert immár van mit, hol.
Na, a német M3 és a 770 nálam kötött ki :) Egy cimborám vette meg, neki újítom fel éppen. Az orgona szól, pici zűr van a perkájával, a scannert is pucolni kell, meg 3 hang nem szól a generátoron, de ezeket leszámítva kiváló kis hangszer. A 770 meg totál hibátlannak néz ki, bár még nem kapcsoltam be...
Sikerült mindkettőt eltalálnom. Az alsó egy 770-es. Megismerni a koppenhágait, annak teljesen más a teteje, maga a polc egy vékonyabb párkányelem is, nem külön rátett díszcsík.
A fölső egy 125-ös lezli. 20W-os, csöves, van egy kisebb dobrotorja és fölötte egy szélessávú hanxóró. Ennyiből áll. Nincs tölcsére, crossover, ilyenek.
Az alsó valószínűleg tranyós 770-es, biztosan dán, Jörgensen lezli. Persze lehet 147 vagy 122 is, innen nem látszik, mi van a falap mögött.
Viszont, a T200 orgonában eleve van egy függőleges dobrotor=leslie. A hanxóróselyem mögött a téglalap alakú nyílás a balfélen. Nem azt jelenti a hirdetés hogy orgona, (beépített) leslie-vel?
Na ez mintapeldaja annak, hogy minden pattern. Az elso ket utem az egyik legfontosabb pattern, kulon, minden hangnemben csak bal kezzel, akkor kiserettel, majd ovatos szolozassal is gyakorolando.
Utana a 4-5. utem le-fol lepkedese is szinten eleg meguszos, de nagyon hasznos alapkeplet.
A harmadik sor egy tokeletes 2-5-1 fordulatra pelda, szinten mintadarab.
Patterson a legjobb iskola-Hammondos, ugyanaz, mint Joey, de belathato (hallhato, lophato) sebesseggel. Idealis tananyag, az amcsik egyebkent nagyon sokra tartjak... Hasonloan konnyebben tanulhato meg Jack McDuff es Reuben Wilson is, mert sporolnak a virgaval es a zenere, a hangszerelesekre es az egyutt megszolalasra koncentralnak....