1. világos helyen tartsd
2. tápanyagban gazdag talaj legyen. (tápanyagpótlás)
3. ne vágd le a hosszú, levél nélküli hajtásokat.
4. keveset öntözd, különösen télen.
A páfrányka csak majdnem Pteris, a szára az Pteris, de a levele az nem, nem szeldelt, szabályos nyíllevél.
A középen fehér sávos apró Pteris (sok neve van) már egyszer megvolt, de elhagyott.
Mélt várom. A linkelés nem sikerült, próbáltam a Fűápolásban, biztos link vagyok. A lapom címét akartam betenni, de nem akar jó lenni.
Ti milyen tápokat használtok a szobanövényekhez?
Nekem nagyon bevált az erjesztett csalán és fekete nadálytőlevél, csak nagyon bűűdös, a családom már többször zúgolódott. Már csak akkor merem használni, ha senki sincs itthon. Kártevők ellen a hagymalé szobanövényre is jó, csak szintén szagos, de bio. Már dugdosnom kell az üvegeimet.:-)
Este küldöm a mélkéket a képekkel meg válaszokkal,most sajna nincs idöm.Csak amit gyorsan mondani akartam,hogy a páfránykád szerintem egy Pteris fajta lehet.Keress rá a neten,mert abbol is elég sokféle van,én meg szaladok,rohanok,mert elkések.
Este jövök.:-)))
Hogy ne sárgulj annyira, most adjuk el a kertet. Akartam ajánlani a linkjét, de ha a Tar.hu-t nem tudod megnézni... Kár.
A kiállításon lesz sok szép hagymás is. Meg szép árnyliliomok is jól néznének ki egy parkolóban. :-))Pici sziklakert?
Hmm, ez a mél dolog érdekes, mert válaszoltam is. Köszi. Nem kaptad meg? Nálam az elküldöttben a válasz, 19.30-kor.
Erre a címre ment: <520019208115-0001@T-Online.de>
Egyiptomi képek jöhetnek, régi vágyam oda eljutni. Ottani botanikus kert izgalmas, hab a tortán.
Na,most sárgultam be az irigységtöl:-)))))))))))
Ja.Egy kert....hmmm....:-)))))Van egy elkeritett parkolom,azt is csak azért tudtam elketittetni,mert két ház között van és már a kutya sem használta.Vagyis,hogy a kutyák elöszeretettel végezték ott a dolgaikat:-)))De a lényeg,hogy van a négy sarkán,négy félkör,ahol nincs lebetonozva.Az egyikben egy hatalmas fa van,gözöm sincs miféle.Kettöbe örökzöldeket ültettem,mert elég árnyékosak.Van két futorozsám is meg sok szép muskátlim.Az ablakok kivülröl is teli vannak muskátlival.Viszont elég bajos öket locsolni a bentlévök miatt,ugyhogy valszeg jövöre kihagyom a futomuskátlikat:-((((Dézsákban van két tujám,de ök télen is kint maradhatnak,ugyhogy a teleltetés nálam kimarad.Max. a muskátlikat kell majd behoznom,de ök majd ellesznek a pincében:-)Most viszon lassan itt az idö a hagymás virágok ültetésére.Néhány hovirág meg tulipán elfér még valahol:-))))))
Már beterveztem a növénykéim fotozását.Asszem oktoberben meg is ejtem a müveletet.Majd küldök belölük.Ide sajna nem tudom öket felrakni,mert én külföldröl nem tudom a Tar.hu-t megnyitni.Viszont van néhány gyönyörüséges képem,amiket az idei nyaralás alatt egy egyiptomi botanikus kertben csináltam.Ha érdekel szivesen küldök belölük:-)))
Egyébként odaért a mélke?
Ugye? :-)) Enyém bizony. Itt virít mögöttem, de már annyit nézem, hogy félek megárt neki, sőt simogatom (beleestem), meg a nyakam is kitekeredik. Ellenállhatatlan.:-))
Nem jót írtál, nem szeretem a télen kipusztulókat, azt szeretem ami szépen, lassaccskán nődögél. Az én könyvem nem írt ilyent.
Biztos lesz időd a kiállításra.:-)
Igen, a nyáron kint, vagy napos helyen, aztán hűvösben telelőkre gondoltam. Sétányrózsa, ólomvirág és ilyenek. Nekem is a teleltetés miatt fáj a fogam egy családi házra, és a kert sem mellékes.
Bemutathatnád a kedvenceidet, ha van kedved. Mióta igaziból is tudok kertészkedni (csak hétvégi telek), azóta kicsit háttérbe szorultak a szobaiak. Jön a tél, akkor meg csak ők lesznek.
Okszi,majd lecsekkolom ezt a Hortus H.-t is meg az Oázist is.Ha lesz idöm mindenképp elmegyek:-))))
A Pilea-val kapcsolatban csak annyi érdekességet találtam a könyvemben,hogy nem éri meg átültetni,mert tél folyamán mesterséges fény nélkül ugyis kidöglik:-((((Viszont egész évben lehet az "ágait" gyökereztetni utánpotlásnak.Ördögi kör.Szomoru:-((((
Mire érted,hogy dézsások?A nagy virágok,amik nyáron kint szoktak lenni?Mert nekem sajna olyanom nincsen,ugyanis kert hijján nem tudom öket hova tenni.Nekem az összes növényke a lakásban van télen-nyáron.:-)Egy télikert az álmom,dehát ki birja azt megfizetni.Talán jövöre,ha végre összejön rá a pénz,lesz egy teraszom.Abbol viszont már elhatároztam,hogy dzsungelt csinálok:-)))))))))))))))
Mindjárt küldöm a mélkét:-)))))))
Szia Boszi!
Most tettem föl a kép linkjét, Pilea nummulariifolia a Te képeid szerint is. Van ilyened?
A Google-ba írd be "Hortus Hungaricus", és már olvashatsz is róla. Ez a magyarországi legnagyobb növénykiállítás. Minden évben megyek, azt nem állítom, hogy a legolcsóbb is, de ki lehet nézni, amire aztán lehet vágyakozni. Nagyon jó, szept. 19-21-ig Szigetszentmiklóson lesz, a péntek szakmai nap. Ne hagyd ki, biztos fog tetszeni.
Az Oázis egy dísznövénykertészet, ez sem olcsó, a választéka jó, szintén felderítés miatt járok oda. Azért üres kézzel még nem jöttem el egyik helyről sem. :-))
www.oazis.hu
Megnéztem Pilea ügyben az összes könyvemet és a neten is rákerestem, de ha tudsz vmi extra fortélyt, akkor írjad lécci. Mél is köszönettel jöhet. :-)
Dézsásokkal hogy állsz? Nagyon szeretném őket, de nem tudom teleltetni.
Nem semmi ára van a drágának!!!:-(A kaspo is tuti nagyon szép lehetett.Hasonlora nekem tavaly sikerült szert tennem kéz alol.Kicsit rozsdás volt,de szépen lelakkoztam és most nagyon szép disze a lakásnak:-))))
Különben meg mi az a Hortus H.?Két hét mulva én is utazom haza,ez a H.H. viszont lehet,hog engem is érdekelne:-)Čs ha már itt tartunk,akkor megkérdezhetem mi az az Oŕzis?Valami nagy virágüzlet?Most lehet,hogy hülének tünök,de majd egy éve nem jártam otthon:-(
Rákerestem a Píleákra.Ennyit találtam.Irjam a használati utmutatot,vagy ismered?
Kép ügyben meg,ha gondolod szivesen megeresztek egy mélt:-))))))
1980 Ft volt az ára, ami nem is lenne vészes, de a kaspójával együtt szerettem bele. Az meg pár Ft híján 3000 volt. Együtt már húzós. Antikolt fém, pár szál drót az egész, nagyon mutatós és láncon csüng, mohával bélelve. Kell nekem olyan, az már biztos. :-))
Tegnap elmentem az Oázisba, nagyon akartam egy szép ámpolnát. Nem volt ez a bizonyos, de volt egy csoda, amit megszereztem két és fél ezerért. A szomorú az egészben, hogy egy ilyen elit helyen az eladók nem tudták a nevét. Hárman kínlódtak, aztán kibökték, hogy vmi Peperomia. Hát nem, ez pénzlevelű, vagy másfajta, de biztos, hogy Pilea. Harsogó zöld, a citromfűhöz hasonló, ráncos, csipkés szélű levelekkel. Hatalmas példány, majd ha tudok ide képet föltenni, akkor megmutatom. Ezt ismeritek? Szeretném nem kinyírni.
Aztán még vettem egy pici páfrányfélét, aminek a nyíllevélhez hasonló formájú, de haragos zöld levelei vannak. Volt szürkés is. Ezt még nem tudtam beazonosítani.
Két hét múlva lesz a Hortus H., hátha ott lesz a keresett is.
Ja, akit érdekel, az Oázisban Gardenia akció van, 500 Ft/db. Bimbósak, szépek, nem akartam hinni a szememnek. Majdnem elcsábultam, de van egy satnyám, pénzem meg alig.
Nekem sajna nincs olyanom,de tény és valo,nagyon szép növény.A könyvek is a legszebb futonövényekhez sorolják.Megkérdezhetem mennyibe került?Kiváncsi vagyok mennyiért vesztegetnek egy ilyen szépséget:-))))))))
Van valakinek Saxifraga stolonifera-ja? Vagy ismeritek ezt a növénykét? Egy virágüzlet kirakatában láttam, de nagyon drága volt a csüngő kaspóval együtt. Annyira beleszerettem, hogy mindjárt elindulok keresni ilyent máshol.
Čn nem irtam,hogy szereti a napot.Azt irtam,hogy szereti a fényt(nem tüzö nap),de megtüri a félárnyékot is.Az enyémek egy keletre nézö adlakban vannak,és nagyon tetszik nekik.A fene se tudja,hogy mit lehet rajta metszeni.Igy állt a könyvben:-)))))))
A kaktuszom az én pancserságom miatt ment tönkre.Asszem locsolási mániában szenvedek.Csavarni lehetett belöle a vizet.Hát,ha az én kaktuszaim hajtanának,biztos rajta hagynám,max.kikaroznám.Az enyémek viszont örülnek ha élnek,nemhogy nöjjenek.Habár néhányuk a télen még virágzott is:-))))))))))
Különben én majd most kezdem a szaunáztatást.Néhány erösen hullatja a levelét.Hiába no,nálunk már beköszöntött az ösz.Elég hüvösek már a nappalok is,nemcsak az éjszakák.Ráadásul álandoan el van borulva,ugyhogy még fény is alig van:-(((((Lassan kezdhetek füteni.:-((((
Szia!
Na ha levágnám a betegecskéket, összesen 1 levele maradna, nagy jóindulattal 2... Az a szomorú, hogy mikor kaptam volt egy csomó hajtása, de legelőszőr azok száradtak el :(( Köszi, hogy így próbálsz távsegíteni a növénykémen. Majd ha történik vele valami érdemleges leírom.
Nem mondod hogy a dracena szereti a napot? Az enyém nem bírta, most az ablaktó kb 4m-re van, igaz elég világos a lakás, de elvan ott vagy 3 éve. És mit lehet azon metszeni? Nagyon kezdő vagyok :)
Nekem is van egy olyan kaktuszom amin nőtt egy csómó hajtás és nem bírta el ezért el is dőlt, gondolom le kéne szedegtni, és valahogy elültetni igaz? Persze nem tudom mijen fajta, a bolhapiacon vettem 150ft-ért...
Szioka:-)
Nos,a Dracaenákbol is elég sokféle van.Hál´Istennek mindegyik egyformán kezelendö,és abszolut nem igényes fajta:-))))
Szoval.Szeretik a fényt(nem tüzö nap),de megtüri a félárnyékot is.A "szines" levelüek valamivel több fényt igényelnek,különben elvesztik csikjaikat,pöttyeiket és bezöldülnek.Egész évben szeretik a meleget.A földet mindig gyengén nedvesen tartani,de sem a teljesen kiszáradt,sem a vizben uszo földet nem viseli el.(lekonyulnak,hullanak a levelek)Nyáron kéthetente tápozni.Gyakran spriccelni.A metszése minden idöben lehetséges.
Betegségek:bebarnult,kiszáradt levélvégek,tetvesség,ha tul száraz a levegö.Kiszáradt,begöngyölt levelek,ha nem rendszeres a locsolás.Ezt a növényt lehetöleg rendszerszerüen locsolni!Gyökérrohadás a tul vizes,hideg földben áll.
Hát röviden ennyi.Mellesleg megjegyzem,szerintem a levélkokadás locsolási hiba miatt van.
Oh,ez kedves töled,de ha annyira zseni lennék,nem dobtam volna ki ma sem az egyik kaktuszomat.Szégyentelenül tönkrement.Pedig,ha egy kaktusz tönkremegy,az már csak az én hibám lehetett:-(
A virágoddal kapcsolatban,szerintem a beteg leveleket ugy,ahogy van el kellene távolitani,mert csak gyengiti a növénykét és nem tud elég eröt forditani az uj,egészséges levelek hajtására.A többi eshetöséget meg már kitárgyaltuk.Erösen szurkolok a növénykédért.Már rendesen a szivemhez nött:-))))))))))))))
Sziasztok! Segítsetek! Vettem egy gyönyörű Draecenát, és tanácsot szeretnék kérni, hogyan lehetne úgy gondozni, hogy a leveleit ne kezdje el egy idő után leereszteni, hanem olyan szépen, egyenesen, felfelé álljon, mint amikor hazahoztam. Ha tudtok, adjatok tanácsot! Köszi!