Első kertészkedős évemet kezdem, már túl vagyok a márciusi zöldségek vetésén és a metszés egy részén. (Szőlő+gyümölcs) Mivel én sem szeretnék agresszív szereket használni, ezért érdekelne a korábban említett bordóilé+mészkénlé+fokhagymalé kombó. Ezeket össze lehet keverni, és egyben kipermetezni?
Másik: szeretnék rebarbarát is a kertembe. Esetleg kérhetek valakitől, akinek tengernyi van a kertjében? (BP és Mogyoród környéke)
Szerintetek adhatok már vizet a két új gyümölcsfának és a ribizliknek? Megnéztem már egészen mélyen átszáradt a talaj 1 ásónyomig nyoma sincs víznek és itt a környékbeliek már locsolják a fáikat.
A ZKI gyárt Hógolyót, Itt megnézheted, nem tudom hogy lehet e tőlük így rendelni belőle, de nálunk itt a vetőmag kereskedésben van Hógolyó, szerintem akkor felétek is kell lennie valahol.
Köszönöm a gyors választ. Lehet, hogy akkor az eső előtt gyorsan még permetezünk bordói lével, talán rászárad az ígért eső megérkeztéig, és aztán beszerezzük a hiányzó anyagokat. A férjem permetezett kis háti masinával (16 l-es), de már sötétedett, én állítottam be a fúvókát, és kicsit csurgósra sikerült.
A sárgabarackfán nagyon sok virág szokott lenni, aztán néhány kezdődő gyümölcs, ami érés közben lepotyog. 1-1 barack szokta megérni a végét, az nagy és finom. A fa maga elég öreg, sokáig gondozatlan volt, tavaly a törzshöz közel is kitört egy nagy ága. Após szerint sok remény nincsen, de még így is sok árnyékot ad, ezért nem vágtuk még ki. A férjem nagyon ragaszkodik minden fához, az egyik orgonabokrot is csak akkor vágta le, amikor elszáradt.
A bordóilé az alap réztartalmú permetezőszer. A rézkénlé összetétele: bordóilé+mészkénlé. Lemosásra a bordóiléaz alap szer. A mészkénlé használatais javasolt, mert az a pajzstetvek gyérítésére is szolgál. De, ha csak Blé van, az is jobb, mint a semmi.
(10liter az nagyon sok lé, észre kellett volna venni, hogy valami nem jó. Milyen géppel permeteztél?)
A barack nem biztos, hogy a permetezés hiánya miatt nem terem. Milyen fajta, mert lehet, hogy porzóra lenne szüksége.
Van néhány fánk, de nem igazán szeretünk permetezni, így örökké késésben vagyunk. A télvégi lemosó permetezés fele is csak tegnap volt meg. Azért fele, mert valami rosszul volt beállítva, és 10 l rézoxikloridos lé elfogyott 1 kicsi szilvafára és 2 meggyfára. Lenne még 1 meggyfa, 1 barackfa, 1 birsfa, 1 almafa és 4 tő szőlő. Apósom (aki a saját fáit úgy körberajongja, mintha a gyerekei lennének...) azt mondta, permetezzünk rézkénlével. Viszont minden elfogyott itthon, csak bordói lé van.
Szerintetek menjünk el venni rézkénlét, vagy jó a bordói lé is (az is réz, szerintem...)?
Vagy már úgyis elkéstünk (a barack már mindjárt pattan, bár termése évek óta nem volt, lásd mindig elmulasztott permetezés...)
Felénk használják a rebarbarát szósznak, kompótnak, rétestölteléknek, pitének.Talán azért, mert régen ilyenkorra már elfogyott az alma.Almához hasonlóan ízesítem, csak több cukor kell hozzá.
A metélőfokhagymát már lehet szoktatni a kinti élethez?
Érdemes rögtön érés után elvetni, szépen áttelel, nyersz vele elég sokat a tavaszi vetéshez képest. Nekem az öreg tövek is magról vannak, boltban vettem egyszer egy zacskó rebarbara magot. Az a baj, hogy hiába cukrozom, a sav benne marad, és elvásik a fogam. Én az egreskompótot sem nagyon szeretem. Ribizlivel összefőzve és kakaós lepénybe kenve tényleg jó lehet.
Nekünk csak 3-4 tő rebarbaránk volt eddig, és csak tőről szaporodik. A magot mikor kellene elvetni? Tényleg elég savanyú, sok cukor kell a kompótba, de olyan az íze, mint az egreskompótnak. Ribizlidzsembe viszont határozottan jó volt, és azt írják, sokféle lekvárba bele lehet tenni tömegnövelőnek.
Szerintem itt nem off a rebarbara. Minden évben terem legalább fél vödör mag, mert hiába határozom el, hogy most már tényleg nem hagyom magot érlelni, mégis rajtamarad. Meg mindig tele lesz szép nagy barna poloskákkal, sajnálom őket kilakoltatni. Nálam is rebarbara erdő van az elszórt magból, lehet, hogy idén már főzni is fogok belőle. Azt viszont valószínűleg csak a férjem fogja enni, nekem túl savanyú. Talán pitébe megenném, ki kellene próbálni. Eddig csak levéldísznövény volt.
Jaj, de régóta kereslek! A paszternák (Nálunk így hívjuk.) Nekem is nagy kedvencem. Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még nekem is volt konyhakertem én is vetettem. Nálunk is csak én szerettem. De ami miatt írtam a rebarbara. Nagyon köszönöm még egyszer! Egész rebarbara erdője lett az anyukámnak! Bocs az OFF-ért!
Pastinaca sativa. Nagy, vastag, fehér gyökere van. Az ízét nehéz leírni, én szeretem. Édesebb, mint a sárgarépa, úgyhogy petrezselyem gyökér helyett nem célszerű használni, el lehetne cukrozni vele a húslevest (én ugyan nem járok így, mert nem főzök húslevest). Jó pl. zöldborsó levesbe, bablevesbe, lencséhez. Lehet csinálni belőle majonézes pasztinákot, vagy fölszeletelve mikróban megpuhítva telföllel, pici fokhagymával, esetleg tojásos tejföllel átsütve. A legstarapabíróbb gyökérzöldség. Sűrűn vetve szögletes lesz, de elég jól megnő. Ha a pockok a felét lerágják, a maradékot még el lehet tenni a pincébe. Nem lesz olyan kukacos, mint a sárgarépa. Télálló, csak tavasszal korán fölmagzik és kemény lesz, de meg nem fagy. A férjem nem szereti, egyedül kell megennem, ezért évek óta direkt keveset vetek. Mégis mindig annyi lesz, hogy osztogatni kell. Nagyon mélyre lemegy, elég nehéz kiásni. A ki tudja honnan való magot ne vesd el, az ernyősök magja gyakran nem tartós. Nem drága, mindenütt lehet kapni, ha érdekel, vegyél frisset.
Itt, ezen az oldalon, elég sok püré fajta paradicsom található, látszik az eléggé nagy formagazdagság a szilva, körte és egyéb alakváltozatok között. Érdekes, hogy van köztük magyar származású "olasz" fajta is. Vegyesen van determinált és folytonnövő.
Azért nem csak a színében van különbség a két fajta között, mert a sárga paradicsom savmentes, így azok is megehetik, akiknek a betegsége a normális paradicsomot kizárja.