Keresés

Részletes keresés

Pepe7 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7649
Köszönöm a gyors választ! Nem rézkénlém van, hanem Triosol és bordóilé. Igazából ezek keverhetőségére vagyok kíváncsi.
Előzmény: il1321 (7648)
il1321 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7648

Üdv!

A szereket keverheted nyugodtan fokhagyma, és egyéb növényi ázalékokkal vegyesen.

 

Ha rézkénléd van, abban benne van a bordóilé, és a mészkénlé is.

 

rebarbara passz:)

Előzmény: Pepe7 (7647)
Pepe7 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7647
Sziasztok!

Első kertészkedős évemet kezdem, már túl vagyok a márciusi zöldségek vetésén és a metszés egy részén. (Szőlő+gyümölcs)
Mivel én sem szeretnék agresszív szereket használni, ezért érdekelne a korábban említett bordóilé+mészkénlé+fokhagymalé kombó. Ezeket össze lehet keverni, és egyben kipermetezni?

Másik: szeretnék rebarbarát is a kertembe. Esetleg kérhetek valakitől, akinek tengernyi van a kertjében? (BP és Mogyoród környéke)

Üdv

Pepe
Hesperos Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7646
Egyszer valaki mondta hogy tavasszal nem mindegy hogy mikor locsolom meg őket.
Előzmény: Vezso (7645)
Vezso Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7645

Bocs, de nem értem a kérdést. Miért ne adhatnál?

Előzmény: Hesperos (7644)
Hesperos Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7644
Szerintetek adhatok már vizet a két új gyümölcsfának és a ribizliknek? Megnéztem már egészen mélyen átszáradt a talaj 1 ásónyomig nyoma sincs víznek és itt a környékbeliek már locsolják a fáikat.
katbo Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7643
nem értek én ehhez a "kép-szöveg" társításhoz, de ugye össze tudjátok a képeket a szövegekkel kapcsolni?
Előzmény: katbo (7642)
katbo Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7642

Üvegházam lakóit szeretném megmutatni Nektek.

 

Január 24.-én vetett retek, kb. két hete földbe került dughagyma.

 

 

 

Január elején szórtam el a madárbegy salátát.

Egy kis tépő is került a földbe, de az fázik.

 

 

Tavaly megmutattam Nektek a szomszéd bácsi körtefáját, emlékeztek rá?

A félelmem beigazolódott. Most ezt nézhetjük helyette. (kis kép) TÉBOLY!

Hesperos Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7641
Szia!

A ZKI gyárt Hógolyót, Itt megnézheted, nem tudom hogy lehet e tőlük így rendelni belőle, de nálunk itt a vetőmag kereskedésben van Hógolyó, szerintem akkor felétek is kell lennie valahol.
Előzmény: PupiAddams (7640)
PupiAddams Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7640

 

 Üdvözletem Mindenkinek!

 

 Tudna nekem segíteni valaki, hogy hol kapok Hógolyó fajtájú sárgadinnye magot?

 Kérdeztem Réde-t, Garafarmot egyiküknek sincs.

 Esetleg valahol elfekvőben... Köszönöm.

 

 

Zitka Creative Commons License 2009.03.29 0 0 7639

Van valakinek tapasztalata a vörösáfonyával?

 

Ma vettem  két tövet az aldiban, de még nem tudom, hová ültessem... No meg azt sem tudom, hogy ennek is savanyú föld kell, mint a kéknek?

Hányadik évben fog teremni?

Köszi előre is. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.29 0 0 7638
Köszönöm a gyors választ. Lehet, hogy akkor az eső előtt gyorsan még permetezünk bordói lével, talán rászárad az ígért eső megérkeztéig, és aztán beszerezzük a hiányzó anyagokat. A férjem permetezett kis háti masinával (16 l-es), de már sötétedett, én állítottam be a fúvókát, és kicsit csurgósra sikerült.

A sárgabarackfán nagyon sok virág szokott lenni, aztán néhány kezdődő gyümölcs, ami érés közben lepotyog. 1-1 barack szokta megérni a végét, az nagy és finom. A fa maga elég öreg, sokáig gondozatlan volt, tavaly a törzshöz közel is kitört egy nagy ága. Após szerint sok remény nincsen, de még így is sok árnyékot ad, ezért nem vágtuk még ki. A férjem nagyon ragaszkodik minden fához, az egyik orgonabokrot is csak akkor vágta le, amikor elszáradt.
Előzmény: il1321 (7637)
il1321 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 7637

A bordóilé az alap réztartalmú permetezőszer. A rézkénlé összetétele: bordóilé+mészkénlé. Lemosásra a bordóiléaz alap szer. A mészkénlé használatais javasolt, mert az a pajzstetvek gyérítésére is szolgál. De, ha csak Blé van, az is jobb, mint a semmi.

(10liter az nagyon sok lé, észre kellett volna venni, hogy valami nem jó. Milyen géppel permeteztél?)

A barack nem biztos, hogy a permetezés hiánya miatt nem terem. Milyen fajta, mert lehet, hogy porzóra lenne szüksége.

Előzmény: Törölt nick (7636)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.29 0 0 7636
Van néhány fánk, de nem igazán szeretünk permetezni, így örökké késésben vagyunk. A télvégi lemosó permetezés fele is csak tegnap volt meg. Azért fele, mert valami rosszul volt beállítva, és 10 l rézoxikloridos lé elfogyott 1 kicsi szilvafára és 2 meggyfára. Lenne még 1 meggyfa, 1 barackfa, 1 birsfa, 1 almafa és 4 tő szőlő. Apósom (aki a saját fáit úgy körberajongja, mintha a gyerekei lennének...) azt mondta, permetezzünk rézkénlével. Viszont minden elfogyott itthon, csak bordói lé van.

Szerintetek menjünk el venni rézkénlét, vagy jó a bordói lé is (az is réz, szerintem...)?

Vagy már úgyis elkéstünk (a barack már mindjárt pattan, bár termése évek óta nem volt, lásd mindig elmulasztott permetezés...)
Gox Creative Commons License 2009.03.29 0 0 7635

Felénk használják a rebarbarát szósznak, kompótnak, rétestölteléknek, pitének.Talán azért, mert régen ilyenkorra már elfogyott az alma.Almához hasonlóan ízesítem, csak több cukor kell hozzá.

A metélőfokhagymát már lehet szoktatni a kinti élethez?

 

Előzmény: CBNora (7630)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.28 0 0 7634
Esetleg egy kis műtrágyával ha a környékét meglocsolnád/megszórnád? (Nekünk bejött.)

Már ha szeretnéd, hogy jobban nőjön...
Előzmény: taormina1 (7633)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7633
Hát az enyém bizony semmivel se szaporodik. Örülök, ha egyáltalán kijön és hoz 1-2 silány levelet.
Előzmény: CBNora (7632)
CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7632
Érdemes rögtön érés után elvetni, szépen áttelel, nyersz vele elég sokat a tavaszi vetéshez képest.
Nekem az öreg tövek is magról vannak, boltban vettem egyszer egy zacskó rebarbara magot.
Az a baj, hogy hiába cukrozom, a sav benne marad, és elvásik a fogam. Én az egreskompótot sem nagyon szeretem.
Ribizlivel összefőzve és kakaós lepénybe kenve tényleg jó lehet.
Előzmény: Törölt nick (7631)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7631
Nekünk csak 3-4 tő rebarbaránk volt eddig, és csak tőről szaporodik. A magot mikor kellene elvetni? Tényleg elég savanyú, sok cukor kell a kompótba, de olyan az íze, mint az egreskompótnak. Ribizlidzsembe viszont határozottan jó volt, és azt írják, sokféle lekvárba bele lehet tenni tömegnövelőnek.
Előzmény: CBNora (7630)
CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7630
Szerintem itt nem off a rebarbara.
Minden évben terem legalább fél vödör mag, mert hiába határozom el, hogy most már tényleg nem hagyom magot érlelni, mégis rajtamarad. Meg mindig tele lesz szép nagy barna poloskákkal, sajnálom őket kilakoltatni.
Nálam is rebarbara erdő van az elszórt magból, lehet, hogy idén már főzni is fogok belőle. Azt viszont valószínűleg csak a férjem fogja enni, nekem túl savanyú. Talán pitébe megenném, ki kellene próbálni.
Eddig csak levéldísznövény volt.
Előzmény: rágica (7629)
rágica Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7629
Jaj, de régóta kereslek!
A paszternák (Nálunk így hívjuk.) Nekem is nagy kedvencem. Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még nekem is volt konyhakertem én is vetettem. Nálunk is csak én szerettem.
De ami miatt írtam a rebarbara.
Nagyon köszönöm még egyszer! Egész rebarbara erdője lett az anyukámnak!
Bocs az OFF-ért!
Előzmény: CBNora (7628)
CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7628
Pastinaca sativa. Nagy, vastag, fehér gyökere van. Az ízét nehéz leírni, én szeretem. Édesebb, mint a sárgarépa, úgyhogy petrezselyem gyökér helyett nem célszerű használni, el lehetne cukrozni vele a húslevest (én ugyan nem járok így, mert nem főzök húslevest). Jó pl. zöldborsó levesbe, bablevesbe, lencséhez. Lehet csinálni belőle majonézes pasztinákot, vagy fölszeletelve mikróban megpuhítva telföllel, pici fokhagymával, esetleg tojásos tejföllel átsütve.
A legstarapabíróbb gyökérzöldség. Sűrűn vetve szögletes lesz, de elég jól megnő. Ha a pockok a felét lerágják, a maradékot még el lehet tenni a pincébe. Nem lesz olyan kukacos, mint a sárgarépa. Télálló, csak tavasszal korán fölmagzik és kemény lesz, de meg nem fagy.
A férjem nem szereti, egyedül kell megennem, ezért évek óta direkt keveset vetek. Mégis mindig annyi lesz, hogy osztogatni kell.
Nagyon mélyre lemegy, elég nehéz kiásni.
A ki tudja honnan való magot ne vesd el, az ernyősök magja gyakran nem tartós. Nem drága, mindenütt lehet kapni, ha érdekel, vegyél frisset.
Előzmény: taormina1 (7626)
CBNora Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7627
Köszönjük!
Előzmény: taormina1 (7625)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7626
De mi az a pasztinák? Van nekem is mag, ki tudja honnan, de sose tudtam, mire jó.
Előzmény: CBNora (7609)
taormina1 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7625
Szeretettel gratulálunk!
Előzmény: CBNora (7617)
beetee Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7624
Jersey Devilt pont kértem, ezen kívűl egyfajta S.M.-is vetettem.
Előzmény: il1321 (7623)
il1321 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7623
Itt, ezen az oldalon, elég sok püré fajta paradicsom található, látszik az eléggé nagy formagazdagság a szilva, körte és egyéb alakváltozatok között. Érdekes, hogy van köztük magyar származású "olasz" fajta is. Vegyesen van determinált és folytonnövő.
Előzmény: il1321 (7612)
beetee Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7622

Persze, de ez sem biztos, hogy színfüggő. Lehet olyan sárga színű fajta, aminek megvan a savtartalma és lehet olyan piros, ami teljesen semleges.

Beltartalom és szín szerintem nincs ennyire összhangban, mint ahogy írod.

A leírásokban is csak próbálják visszaadni azt, amit úgyis a kóstolás dönt el....

Úgyhogy kíváncsian várom milyen lesz például a fehérre, világos zöldre érő típus...

 

Fehér paradicsom-ivólé.... hmmm ... még gondolkodok rajta  :))))

 

Il, köszönöm a linket!

Előzmény: Feketemarcsi (7621)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7621

Bocs, hogy így bepofátlankodok ide...

 

Azért nem csak a színében van különbség a két fajta között, mert a sárga paradicsom savmentes, így azok is megehetik, akiknek a betegsége a normális paradicsomot kizárja.

 

 

Előzmény: beetee (7616)
il1321 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 7620

Most megint rajta lettem kapva, mert az idén nem bírtam megállni, és vettem fekete paradicsomot is, ami igazából nagyon erősen sötét bordó:)

A nálunk annyira népszerű TV fehér paprikákat tényleg nem nagyon ismerik nyugatabra, bár találkoztam amerikai magkatalógusban Feherozon fajtával.

Paradicsom fajtakeresésre, azonosításra itt egy

Paradicsomos oldal
Előzmény: beetee (7616)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!