Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 7679
Meg tudnátok mondani, hogyan lehet úgy medvehagyma pestot vagy olajat készíteni, hogy ne rothadjon-avasodjon meg napokon belül?
Flanell Creative Commons License 2009.04.05 0 0 7678
Nem zsákos tételben adom el, hanem pár zsáknyit összesen. :)
A kinti fuksziát még én sem láttam, de nem is szokott még ilyen korán kihajtani. Sajnálnám, ha kifagyott volna, mert a benti tartalék meg vírusosnak tűnik, még egy kicsit várok, és dobom ki. Tavaly kaptam egy vírusos bougainvilleát, az fertőzött meg sok növényt.

Nálam a palánták egészségesek (virágládában), a paradicsomokat már ki is telepítettem, hogy lassabban nőjenek, mert még egy hónap, mire ki lehet őket ültetni.
Előzmény: taormina1 (7677)
taormina1 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 7677
:-)
Ha eladásra termelsz krumplit, engem érdekelne! Én majd mindennel foglalkozom, de erre még nem adtam a fejemet. Alkalomadtán kérek szépen még egy télálló fuchsiát, ha lehet, mert sajnos áldozatul esett a ciszternaépítésnek, legalábbis az idén még nem láttam. A kalapácscserje gözerövel virágzik, a benti fuchsiád meg szinte abba se hagyta a virágzást még télen se, ezért nem tudtam megmetszeni se.
Holnap megnézem, mennyi maradt a málnából:-(
a borsó kikelt, örülök, hogy mereröltettem magam annak idején, hogy valahogy földbe kerüljön.
Az üvegházi vetésböl csak a tépösaláta kelt ki, még a korai saláta sem, pedig az idei mag.
Előzmény: Flanell (7676)
Flanell Creative Commons License 2009.04.05 0 0 7676
Sztori:
Kollégám tolta fel pár éve talicskával a kert végéből a pasztinák-termést.
Az öreg szomszéd meg éppen zöldséget ásott, szép nagyok voltak neki, nagy büszkén felmutatott párat:
- Ezt nézd meg, Peti fiam!
Mire Peti meg kiemelt néhány 10 cm vastag pasztinákot a talicskából (levél nélkül ugyanúgy néznek ki):
- Én még csak az ezeket, az apraját szedtem ki.
Az öreget majd megütötte a guta, át kellett hívni a borospincébe kibékíteni.
Előzmény: taormina1 (7626)
Flanell Creative Commons License 2009.04.05 0 0 7675
Egyébként már 3 napja a földben van az egész mennyiség.
Idén csak az Ismeretlen Sárga és Kleopátra lett ültetve, ez utóbbi részben eladásra.
Az Agriában tavaly másodszor is nagyot csalódtam (íz, mennyiség, ellenállóság), a kb. 10 éve véletlenül beszerzett sárga még mindig lever minden más fajtát. Idén nem is vettem minigumót.
Előzmény: Flanell (7674)
Flanell Creative Commons License 2009.04.05 0 0 7674
Nálunxintén április 4-e a krumpliültetés hivatalos időpontja.
Augusztus végére megörexik a krumpli, és ha megázik, akkor akármennyire is leveles, a gumók kicsíráznak, elkezdenek újkrumplikat fejleszteni, és se az első termés, se a második nem lesz elálló. Már jártam így párszor.
Előzmény: jacsoj (7670)
dihacs Creative Commons License 2009.04.05 0 0 7673

Mindig vetek március végén krumplit, próba szerencse alapon, általában sikerül,

és korán  szedhető. Volt már hogy kicsit megfagyott, de szerencsére a krumpli

újra kihajt. Elvetném a biót is, amit április végén szoktam, de félő, hogy lesz még

lehülés. Majd talán ünnepek után, ha jó idő lesz.

Hesperos Creative Commons License 2009.04.05 0 0 7672
Én a krumplit a borsó helyére szoktam vetni, elég későn. Mivel ilyen későn vetem mindég locsolni kell rengeteget, de itt is fúrt kút van és ez nem probléma, sőt, idén már csepegtetve lesz a krumpli is. A családban a többiek április végén szokták elvetni
CBNora Creative Commons License 2009.04.04 0 0 7671
Mi mindig május elsején ültetjük (+-egy-két nap). Ennek az az előnye, hogy mire kibújik, az első adag bogarat már lepermetezték a szomszédok. Így is megy rá, de kevesebb, le tudom a petéket szedni. Fagyzugban lakunk, korai ültetéssel ellőfordulhat, hogy lefagy. Őszre ugyanúgy megnő, mint a korán ültetett.
A késői ültetés hátránya, hogy akkor lesz a legnagyobb a vízigénye, mikor már általában száraz a talaj. Öntözés nélkül bizonytalan a termés. Mi fúrt kútból tudunk locsolni, így választhatjuk a késői ültetést.
Előzmény: jacsoj (7670)
jacsoj Creative Commons License 2009.04.04 0 0 7670
Mifelénk április 4.-e a krumpliültetés ideje. Biztos a régi időkből maradt ez a hagyomány, amikor még fizetett ünnep volt. De az idő már nagyon jó, a talaj nem sáros, könnyű kapálni. Akkor miért is ne. Ezért el is ültettem a fele mennyiséget.
Az a baj, hogy évek tapasztalata alapján a most elültetett krumpli szára augusztus elejére lesül, és a legnagyobb melegben kell kiszedni.
Mi lenne, ha május elején ültetném, akkor az aug. 20 utáni menetrendszerű eső használna is egy kicsit?

Hesperos Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7669
Köszi! Nem helybe vetem, palántázom. De akkor holnap vetek kaprot az uborka helyéhez.
Előzmény: il1321 (7667)
CBNora Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7668
Elég nagy bosszúság. Ezért ragaszkodom a Tesco egyrétegű vc papír aztán Florasca B virágföld kombinációhoz. Mindkettő állandó minőség.
Egyre több paradicsompalántán kezdenek megjelenni a bimbók. Jövő héten elkezdem átültetni őket. Addig kihúzzák, mindegyiknek szép egészséges zöld még a sziklevele.
Előzmény: il1321 (7662)
il1321 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7667

ilyenkor már bármikor. Én a répa vetésekor is teszek közé, mert segíti a kelését.

Ha helybe veted az uborkát, akkor azzal egyidőben is lehet  akaprot vetni.

Előzmény: Hesperos (7666)
Hesperos Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7666
Majd akkor vetek közé kaprot. De mikor kell azt vetni? Soha nem kaproztam mert nem szeretem, de valóban sok mindenben jó.
Előzmény: il1321 (7660)
niamano Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7665
Pepe írt, hogy el tudja hozni az enyémet is, ha az jó neked. Mivel tudom meghálálni?
Előzmény: CBNora (7659)
Pepe7 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7664
Köszönöm szépen, számomra nem gond kiugrani Gödöllőre.
Igazából a csicsókát is kipróbálnám!
Részletek levélben.
beetee Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7663

Én csicsókanagyhatalom vagyok. :)

Ha dobsz egy mailt szívesen adok.

Előzmény: niamano (7657)
il1321 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7662

Végre szombaton tudtam kapálni, vasárnap meg elvetettem a zöldségféléket, hagymákat, borsót. A héten raktam el nagy fej vörös és lilahagymákat magot nevelni. Vetettem két sor korai céklát is.

(csendben ítom ide, hogy úgy néz ki, hogy ebben az évben a márciusben vetett paprikáim nem keltek ki. A földre gyanakszok, mert az üvegháziak ugyanabból a magból kikeltek, de azok más földbe kerültek. Ezek nagy része már csírázott, de befulladt:(

il1321 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7661

Nem tudom. Attól függ hol laksz.

Talán az első lehetőség, ismerősök, szomszédok körbekérdezése, kinek van felesleges töve.

Aztán kertészetekben, akár piacokon is, áruházakban körbenézni.

Van itt egy epres topic, oda is beolvashatsz, biztosan van valami ötlet. (de nem kell belemerülni a fajta kérdésbe, mert szinte mindegy milyet ültetsz, ha a sajátod terem, úgyis az lesz a legfinomabb:) 

Előzmény: niamano (7658)
il1321 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 7660
Úgy jó lesz, nagyon jó elgondolás. Felfogja a szelet, és védi a naptól. Kapor meg nélkülözhetetlen a kovászos uborkához, túrós lepényhez, és a túrós sztrapacskához:)
Előzmény: Hesperos (7656)
CBNora Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7659
Megszámolom, mennyi van pluszban, és elosztjuk. Kb. 5-6 tő lehet, ami rossz helyen van.
Csicsókám nincs, nem bírja az emésztőrendszerünk.
Előzmény: niamano (7657)
niamano Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7658
Jaj de jó, köszi!!

Vasárnap "kertészkedünk, eszerint csak eperrel egyenlőre :))) Nem tudod hol keressünk jó töveket?
Köszi még egyszer!
Nia
Előzmény: il1321 (7652)
niamano Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7657
Szia!

Én is jelentkezhetek egy párra?

Ja, és csicsóka is kéne pár gumó, ha van valakinek...
Köszi..
Nia
Előzmény: CBNora (7655)
Hesperos Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7656
Köszi! Zellert eddig is ültettem közé, de a kukoricát kipróbálom mert idén eléggé napra fognak kerülni az uborkák. Úgy kéne valahogy csinálnom hogy közrefogja 2 sor kukorica az uborkát és árnyékot tartson neki?
Előzmény: il1321 (7654)
CBNora Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7655
Gödöllő, Máriabesnyő jó lenne? Vannak fölösleges, elég szép töveim. Éppen gazdát keresek nekik.
Előzmény: Pepe7 (7647)
il1321 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7654

Az uborka az más jellegű, mint az eper. A fokhagyma beáztatva permetezve jó hatású, gombaölő. Az uborka sora mellé, vele párhuzamosan érdemes vetni egy sor kaprot,m ert jó szomszédok. Ugyanígy elé, vagy a tövek közé zellert palántázni. Az uborkát azt hiszem te is futtatod, de ez a jobb mód, mert kevésbékapja el a peronoszpórát. Viszont nem szereti a tűző napot, így akár árnyékolható néhány tő csemege kukoricával is

Előzmény: Hesperos (7653)
Hesperos Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7653
Szia! A fokhagyma az epren kívül mást is megvédhet betegségtől? Mondjuk uborkát?
Előzmény: il1321 (7652)
il1321 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7652

Szia!

Paradicsommal, dinnyével nem késtetek. A szabadföldi kiültetése a már kész, vagy megvásárolt paradicsomoknak április közepe, de jobb, a májusi fagyok után kiültetni.

A dinnye főleg melegigényes. A palántákat csak a májusi lehűlések után szabad kiültetni.

Az epret viszon még most el kellene ültetni. Ha tudsz, a tövek közé dugdoss fokhagyma gerezdeket, mert azok védik a szürkepenész nevű gombabetegség ellen.

Ebben a topicban is olvashatsz vissza.

Zöldségtermesztésről is találsz szakkönyv linkeket valahol, néhány hete tettem fel ide.

Előzmény: niamano (7651)
niamano Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7651
Sziasztok!

Abszolút kezdő kertészként kérnék segítséget.

Jelenleg még füves kertbe szeretnénk paradicsomot, dinnyét, és epret, elkéstünk már vele? Mikor kell ültetni (palántázni ezeket?) Napon lennének, jó az nekik? Esetleg linket tudtok, hol tudok ennek utánajárni? Sosem ültettünk még...

Köszi!
Nia
il1321 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 7650
Nekem egy 12 literes permetezőm van. Abban úgy szoktam, hogy van egy üres ötliteres olajos flakkonom, abban bekeverem a szert. (lemosáshoz féldecit mindegyikből, máskor ennek felét) A gépben felöntöm  a többi vízzel, vagy, ha kell ázalékkal, és összerázom. A csomagolásokon rajta van a szakszerű adagolás is, eleinte érdemes elolvasni.
Előzmény: Pepe7 (7649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!